Aanbieding

Karikatuur van Franse hondenrassen

Een trotse 43 hondenrassen komen oorspronkelijk uit Frankrijk

© A7880S / Shutterstock

Franse hondenrassen in een oogopslag

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Ontdek de diversiteit aan Franse hondenrassen en lees wat ze zo speciaal maakt. 

Vele Franse hondenrassen zijn uitstekende jagers, hebben een goed uithoudingsvermogen en zijn bijzonder robuust. Ze zien er allemaal even stijlvol uit en sommige honden genoten in het verleden een zekere fascinatie van de Franse adel. Tegenwoordig worden apporteer, jacht- en bloedhonden steeds minder geadopteerd en in plaats daarvan zijn mensen op zoek naar gehoorzame gezelschapshonden. 

Sommige jachthonden kunnen wennen aan een leven zonder jagen, mits ze door actieve gezinnen worden geadopteerd. 

Vanwege hun vroegere gebruik als jachthond op hazen, edelherten etc hebben de hondenrassen uit Frankrijk een breed scala aan activiteiten nodig. Alleen dan kunnen het evenwichtige honden worden die volledig ontspannen zijn. 

Mantrailing en lange wandelingen in de natuur kunnen bepaalde oerinstincten niet vervangen. Desalniettemin zijn sporen zoeken in combinatie met veel beweging in de natuur een goede manier om deze volharde speurders bezig te houden. 

Hier vindt je onze top 43 meest bekende Franse hondenrassen.

Anglo-Français de Petite Vénerie

Deze middelgrote Franse hond bereikt een schouderhoogte van 48-56 cm. Hun naam verraadt hun passie, want Petite Vénerie betekent "kleine of lage jager." Ze hebben logische wijze een sterke wil om te werken en een groot uithoudingsvermogen. 

Hun rasnaam geeft ook hun oorsprong prijs. de Anglo-Français is ontstaan door het kruisen van Franse en Engelse hondenrassen. 

Ariegéois

De Ariegéois betovert met een nobel uiterlijk en lange slappe oren, typisch voor een jachthond. De Ariegéois heeft een korte witte vacht met zwarte vlekken of reebruine aftekeningen. 

De brak van Ariegéois, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn ontstaan aan het begin van de 19e eeuw bij de Frans-Spaanse grens en is nog steeds populair onder jagers.

Ariégois
De Ariégois © sonora.ka / Shutterstock

Barbet

De voorouders van de huidige Barbet waren waarschijnlijk honden van Noord-Afrikaanse nomadische stammen. Het is een heel oud hondenras en deze waterhond heeft een dikke vacht, wat ze duidelijk een voordeel geeft bij het zwemmen. 

Het zijn stoere viervoeters die graag allerlei sporten doen en daarom het beste passen bij sportieve hondenliefhebbers. 

 Barbet
De Barbet © Shutterstock

Basset artésien normand

De Basset artésien normand vind je buiten hun thuisland Frankrijk alleen in de VS. Hun belangrijkste kwaliteit is het jagen op hazen en konijnen

De jachthond volgt een spoor met luid geblaf. Zelfs wanneer ze niet jagen hebben deze bassethonden de neiging om hun krachtige stem te gebruiken. 

Französische Hunderasse Basset artésien normand
De Basset artésien normand © MirasWonderland / Shutterstock

Bleu de Gascogne

Onder de noemer Blue de Cascogne worden verschillende hondenrassen geschaard, die enkel qua grootte en type vacht van elkaar verschillen. 

De Basset Blue de Cascogne is de kleinste van het stel, de Grand Bleu de Gascogne ziet er daarentegen veel indrukwekkender uit met een maximale schouderhoogte van 72 cm. De Bloodhound is een van hun voorouders. 

 Bleu de Gascogne
De Bleu de Gascogne © Robert Soen / Shutterstock

Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is klein van stuk en komt uit de meest noordwestelijke regio van Frankrijk. Ze zijn gefokt voor de jacht op klein wild en zijn zeer gehoorzaam. 

Wanneer ze niet worden geadopteerd door een jager, is het belangrijk dat ze andere activiteiten hebben waarbij ze hun neus kunnen gebruiken. Hun vriendelijke en sociale karakter maakt ze ook interessant voor een actief gezin met kinderen. 

Französische Hunderasse Basset Fauve de Bretagne
De Basset Fauve de Bretagne © Bokehboo Studios / Shutterstock

Beagle Harrier

Al in de 18e eeuw probeerde men een grotere Beagle te fokken. Men wilde de positieve eigenschappen van de Beagle overnemen en zodoende kwamen ze uit bij een Harrier-hond. 

De eerste pogingen tot fokken waar aanvankelijk weinig succesvol. De Beagle Harrier werd later in Frankrijk erg populair en droeg de naam Baron Grandin l'Éprevier. 

 Beagle-Harrier
De Beagle Harrier © Djordje Novakov / Shutterstock

Beauceron

De Beauceron is een oerhond die bijzonder robuust en ijverig is. Hun geschiedenis gaat terug tot de 19e eeuw. Typisch voor een herdershond tonen ze hun intelligentie en volgzaamheid naar hartelust. 

Hun ideale thuis is een boerderij waar ze naast het hoeden ook hun taak als waakhond kunnen oppakken. 

Beauceron
De Beauceron © Pixabay

Berger de Picardie

Met hun ruige vacht en grote rechtopstaande oren ziet de Berger de Picardie er een beetje eigenwijs uit, maar vergis je niet. Achter hun koddigheid schuilt een volbloed herdershond met een sterk beschermend instinct. 

Het is niet duidelijk wanneer dit Franse hondenras precies is ontstaan, maar één ding is zeker. De trouwe viervoeter met een bijzonder uiterlijk valt al te bewonderen op schilderijen uit de 8e eeuw. 

Französische HUnderasse Picardie Schäferhund oder Berger de Picardie
De Berger de Picardie © Anne Richard / Shutterstock

Berger des Pyrénées

De Berger des Pyrénées is het oudste Franse herdershondenras. Hun rasstandaard werd 100 jaar geleden vastgelegd. Ze kunnen het beste worden geadopteerd door sportieve mensen. Ze ontwikkelen hun volledige potentieel door sporten zoals flyball, behendigheidsspelletjes en andere sporten te beoefenen. 

Daarnaast is het hebben van enige hondenervaring een voordeel, aangezien hun eigenwijze karakter ze moeilijk te trainen maakt. 

Berger des Pyrénées
De Berger des Pyrénées © Klaus Feurich / Shutterstock

Bichon Frisé

Het Franse woord "bichonner" betekent "verwennen", en dat geldt zeker voor de Bichon Frisé! Deze kleine gezelschapshond vind het heerlijk om aangehaald te worden. Het vrolijke karakter op vier poten is een echte charmeur. 

De kleine Bichon Frisé is een van de oudste Franse hondenrassen en komt voort uit een kruising tussen poedels en de maltees. In de 18e en 19e adopteerden vooral rijke vrouwen deze honden.

Französische Hunderasse Bichon Frisé
De Bichon Frisé © Shutterstock

Billy

Deze hond met lieve naam kan tot 70 cm hoog worden en komt zelden voor buiten Frankrijk. Het zijn zeer capabele werkhonden die door jagers worden gewaardeerd vanwege hun intelligentie en vaardigheid. 

Tevens heeft de Billy een koninklijk tintje, omdat ze werden gefokt naar het voorbeeld van de witte koninklijke honden van Henri IV.

Billy
De Billy © Pixabay

Epagneul Bleu de Picardie

De Epagneul Bleu de Picardie met blauwachtige vacht komt voort uit een kruising tussen de Epagneul Picard en de Gordon Setter

Het is een echte charmeur die dicht bij het adoptiegezin wilt zijn en die zelfs lief zal zijn tegenover inbrekers. Hun sociale karakter past goed bij een adoptiegezin wat veel tijd voor ze heeft. 

Bordeaux Mastiff

Deze enorm sterke en indrukwekkende Molosser heeft een trieste geschiedenis als vechthond. Tegenwoordig zijn ze populair bij liefhebbers van grotere hondenrassen. 

Uiterlijke kenmerken van de Franse mastiff zijn, naast hun gespierde lichaam, een reekleurige vacht en rimpels in het gezicht. Het is goed om te weten dat deze platte snuit honden geen sportieve honden zijn. 

Bordeaux Mastiff
De Bordeaux Mastiff © Shutterstock

Braque du Bourbonnais 

De Bourbonnais is een jachthond die aan het ideaal plaatje voldoet. Ze zijn buitengewoon goed in jagen en doen dit vol passie, zijn gehoorzaam en thuis erg rustig.

Het Franse hondenras bestaat al sinds 1598. Na een dieptepunt werd dit ras vanaf de jaren '70 weer populairder. Hun korte staat is meestal aangeboren. 

Braque du Bourbonnais
Braque du Bourbonnais © Traveler11 / Shutterstock

Braque d'Auvergne

Men is niet helemaal zeker over de geschiedenis van dit ras. Er gaat een verhaal rond wat er van uit gaat dat dit ras voortkomt uit een kruising tussen Pointers en oude Franse jachthonden. 

Ongeacht hun stamboom is de Braque d'Auvergne een absolute schoonheid met een schitterende bonte vacht. Deze jachthond is tevens erg vriendelijk. 

Französische Hunderasse Braque d'Auvergne
De Braque d'Auvergne © Karen Appleby / Shutterstock

Braque de l'Ariège

De Braque de l'Ariège droeg vroeger de naam Toulouser Bracke en werd in 1900 met uitsterven bedreigd. Hun veelzijdigheid maakt ze een geweldige hulp tijdens de jacht. Deze jachthond staat te popelen om ongeacht het terrein of weer op jacht te gaan. 

Enerzijds zijn ze enorm zelfstandig en nemen ze zelf beslissingen tijdens de jacht. Aan de andere kant zijn ze erg gehecht aan hun adoptiegezin. 

Braque Saint-Germain

De voorouder van dit Franse hondenras was een vrouwtjes jachthond met wit-oranje vacht. Ze zijn geschikt voor de jacht op wildvogels en hazen. 

Door hun intelligentie, snelheid en sociale karakter passen deze honden uitstekend bij jagers.

Briard

De Briard is een gedrongen hond met lange vacht. Vermoedelijk stroomt het bloed van de Barbets en Bergamasque herdershond door de aderen. Aan het einde van de 19e eeuw kreeg dit ras de naam Briard. 

Het is een kindvriendelijke reus die zich het beste thuis voelt op het platteland of in een grote tuin. Daar kunnen ze laten zien hoe goed ze als waakhond zijn. 

Briard
De Briard © Pixabay

Briquet Griffon Vendéen

Briquet is de Franse term voor "middelgrote hond." Met een schouderhoogte van 48-55 cm hebben ze een gemiddelde grootte, wat het reizen met deze hond gemakkelijker maakt. 

Dit Franse hondenras is bijna uitgestorven tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig herstelde het ras zich na 1946. 

Chien d'Artois

De Chien d'Artois is loyaal en lief en past goed in een sportief adoptiegezin. Zoals veel Franse hondenrassen zijn het uitstekende jachthonden.

Vroeger hielpen ze mensen actief bij de jacht op wild door het jagen in een roedel. Aangezien het hondenras redelijk natuurlijk is, zijn ze gemakkelijk te verzorgen. 

Französische Hunderasse Chien d'Artois
De Chien d'Artois © slowmotiongli / Shutterstock

Coton de Tuléar

Deze Coton de Tuléar is een kleine gezelschapshond en komt oorspronkelijk uit Madagaskar. Daar hielden rijke inwoners ze als schoothondje. In 1977 kwam het ras voor het eerst over naar Frankrijk, waar het tevens een beschermde status kreeg. 

Ze danken hun naam aan hun katoenachtige vacht. Wel is het belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen zodat deze mooi en soepel blijft. 

Französische Hunderasse Coton de Tuléar
De Coton de Tuléar © Pixabay

Epagneul Breton

Vanaf het Bretonse schiereiland heeft deze Franse viervoeter de Espagneul Breton de harten van vele jachthondenliefhebbers weten te veroveren. Zowel als jacht- en gezelschapshond genieten mensen over de hele wereld van ze. 

Waarschijnlijk is dit het oudste spaniël ras ter wereld. Hun jachtinstinct hebben ze voornamelijk te danken aan de genen van de Duitse Kwartelhond.

Französische Hunderasse Epagneul Breton
De Epagneul Breton © Shutterstock

Epagneul de Pont-Audemer

Deze Epagneul de Pont-Audemer is vernoemd naar een klein stadje in Normandië. Daar komt deze nobele jachthond vandaan, die voortkomt uit een kruising tussen de spaniël variant met kastanjebruine vacht en de Ierse water spaniël. 

Ze zijn zeer geschikt voor de jacht op het water, maar kunnen ook prima uit de voeten op elk ander terrein. Controleer en verzorg regelmatig hun slappe oren. 

Epagneul Picard

De Epagneul Picard maakt indruk door een lange, zijdeachtige vacht en gespierde bouw. Deze jachthonden zijn daarnaast erg vriendelijk en zeer intelligent. 

De Duitse kwartelhond is één van de naaste familieleden. De FCI erkende het hondenras in 1954. 

Epagneul Picard
De Epagneul Picard © Anastasiia Dovgan / Shutterstock

Français Tricolore

De Français Tricolore kan een hoogte van 72 cm bereiken en behoort tot de grotere hondenrassen. Daarom worden ze gebruikt voor de jacht op groot wild zoals herten. 

Ze stammen af van verschillende Franse jachthondenrassen zoals de Poitevin. Het ras is ontstaan in 1957 en is dus nog een relatief jong ras. 

Franse Bulldog

De Franse Bulldog is ongetwijfeld het bekendste hondenras uit Frankrijk. Door het liefdevolle karakter behoren ze tot de meest populaire hondenrassen in Nederland. 

Helaas hebben ze de afgelopen jaren wel moeten inleveren op het gebied van gezondheid, mede door brachycefalie. Uit liefde voor de voormalige rattenvanger en waakhond is het essentieel om verantwoord te fokken

Franse Bulldog
Franse Bulldog © Shutterstock

Braque français

De Braque français is een jachthond met een sociaal karakter die makkelijk integreert in een adoptiegezin met kinderen en andere honden. Deze jachthond kan zelfs goed overweg met katten. 

Er zijn twee varianten. De Cascogne en Pyreneeën. De voorouders zijn onder meer Spaanse en Italiaanse brakken. 

Braque français
Braque français © Zuzule / Shutterstock

Grand Anglo Français

Deze grote jachthond stamt onder andere af van de Engelse Foxhound. Hoe hun perfecte thuis er uit ziet? Simpel, een grote tuin in een landelijke omgeving met veel bedrijvigheid is een paradijs op aarde voor de Grand Anglo Français. 

Het zal echter een uitdaging worden om ze te adopteren. Zelfs in hun thuisland tref je ze nog maar zelden aan. 

Grand Basset Griffon Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen is iets groter dan andere bassets. Dit komt door hun grootvader, de Grand Griffon Vendéen. Daarnaast zijn ze ook wat sneller en hebben ze meer lef

Het Franse hondenras werd aan het einde van de 19e eeuw gefokt en wordt nu vooral gewaardeerd als gezinshond. 

Grand Basset Griffon Vendéen
De Grand Basset Griffon Vendéen © Csanad Kiss / Shutterstock

Grand Gascon Saintongeois

De Grand Gascon Saintongeois is gefokt in een poging de Saintonge honden, die in de 19e eeuw met uitsterven werden bedreigd, te redden. Door de Grand Blue de Cascogne te kruisen onstond er echter een compleet nieuw hondenras. 

Hun kracht en vaardigheden maken het de perfecte jachthond voor de jacht op groot wild. Ze kunnen tevens hun talent als bloedhond laten zien. 

Grand Griffon Vendéen

De Grand Griffon Vendéen behoort niet tot het meest gehoorzame ras van Frankrijk. Wel zijn het onafhankelijke jachthonden met een ontzettend goed reukvermogen.

Ook als waakhond kunnen ze prima uit de voeten. Ze stammen af van de Italiaanse brak en de Griffon Fauve de Bretagne.

Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne heeft een ontspannen en geduldig karakter en is erg goed met kinderen. Dit maakt ze prettige gezinshonden. Ooit jaagden ze in een roedel op wolven, maar omdat de wolf geleidelijk uit de Franse natuur verdween werd het hondenras zeldzamer.

Als gevolg hiervan werden ze ingezet voor de jacht op hazen en vossen. Tijdens het wandelen is de kans dus groot dat ze een spoor volgen en wegrennen. 

Griffon Fauve de Bretagne
De Griffon Fauve de Bretagne © Chamois huntress / Shutterstock

Griffon Korthals

De Nederlander Eduard Korthals fokte deze robuuste en ruwharige jachthond de Griffon Korthals in Duitsland, maar het beschermheerschap werd aan Frankrijk toegewezen. In 1887 ontvingen ze hun rasstandaard. 

Het zijn veelzijdige jachthonden en worden ook ingezet als bloedhond. Ze zijn goed in hun werk en niet bang om in ijskoud water te springen. 

Griffon Korthals
De Griffon Korthals © PharmShot / Shutterstock

Griffon Nivernais

De Griffon Nivernais blinkt uit door het reuk- en uithoudingsvermogen. Ze stammen af van de inmiddels uitgestorven Chien gris de Saint-Louis.

Later, vanaf de 20e eeuw, werden ze gekruist met andere hondenrassen zoals de Otterhond en Foxhound. Hun ruige vacht hoef je enkel regelmatig te borstelen.

Continentale Dwergspaniël

Er zijn twee varianten van deze gezelschapshond, de Papillon, met vlinderoren en de Phalène met slappe oren. Tijdens de Renaissance werden vrouwen geportretteerd met het Franse hondenras. 

De gelukkige viervoeters zijn erg aanhankelijk en passen goed bij senioren, beginnende hondenliefhebbers en gezinnen. Tevens kunnen ze wennen aan het stadsleven. 

 Continentale Dwergspaniël © Pixabay
Continentale Dwergspaniël © Pixabay

Leeuwhondje

Het leeuwhondje (in het Frans Petit Chien Lion) is een echte gezelschapshond en was vroeger erg populair bij aristocratische families. 

Ze zijn dan ook mensgericht, aanhankelijk en speels. Ondanks hun formaat mogen ze niet als schoothondje worden behandeld. Net als elke hond hebben ze lange wandelingen nodig. 

Het leeuwhondje
Het leeuwhondje © Shutterstock

Petit Basset Griffon Vendéen

De Petit Basset Griffon Vendéen is een jachthond die graag rent en is voornamelijk geschikt voor de jacht op klein wild. Hun ruwe en stugge vacht biedt extra bescherming wanneer ze door dicht bebost gebied lopen.

Ze stammen af van de grote Griffon Vendéen. Aanvankelijk deelden ze de status van een hondenras, maar sinds 1947 worden ze beide als onafhankelijk ras beschouwd. 

De Petit Basset Griffon Vendéen
De Petit Basset Griffon Vendéen © Shutterstock

Petit Gascon Saintongeois

Het Franse woord petit betekent klein en dus gaat het hier om de kleinere variant van de Grand Gascon Saintongenois, die aanvankelijk werd gebruikt voor de jacht op hazen. Later werd daar de jacht op wilde zwijnen en herten aan toegevoegd. 

Voordat de driekleurige viervoeter op je favorieten lijstje komt moet je één ding weten. Ze zijn extreem actief en zo goed als onvermoeibaar. 

Poitevin

De Poitevin kan een schouderhoogte van 72 cm bereiken en maakt indruk met een elegante vacht. Het is een bijzonder robuust Frans hondenras dat geen erfelijke ziektes kent. 

De Poitevin is voor het eerst gefokt in 1692. Ze stammen af van jachthondenrassen die nu zijn uitgestorven. Zelfs hun eigen ras werd tijdens de Franse Revolutie met uitsterven bedreigd. 

Poitevin
De Poitevin © Helga Madajova / Shutterstock

Porcelaine

De Porcelaine's danken hun naam aan hun glinsterende vacht, die doet denken aan porselein. Echter zijn ze een stuk veerkrachtiger dan porselein en kunnen ze worden ingezet op ieder terrein. 

Net als de Poitevin werd de Porcelaine met uitsterven bedreigd tijdens de Franse Revolutie. Gelukkig hebben fokkers uit Zwitserland dit hondenras gered. 

De Porcelaine
De Porcelaine © GerryP / Shutterstock

Poedel

Op zoek naar een hond die trucjes kan? De poedel leert graag nieuwe trucjes en houdt ook van spoorzoeken en zwemmen. Dat laatste erfden ze van hun voorvader de Barbet. 

Vroeger werd de poedel gebruikt tijdens de waterjacht. Tegenwoordig zijn het over de hele wereld populaire gezinshonden die je in verschillende groottes tegenkomt. 

De Poedel
De Poedel © Shutterstock

Pyreneese Berghond

De Pyreneese berghond is een grote gedrongen viervoeter uit Frankrijk. Ze kunnen tot 64 kg wegen en een schouderhoogte bereiken van 65-80 cm. 

Het is een oud en natuurlijk hondenras. Ze stammen af van honden van Aziatische volkeren, die zich 5000 v. Chr. in de Pyreneeën gevestig hadden. 

Pyreneese Berghond
Pyreneese Berghond © Shutterstock

Franse hondennamen

Welke naam past het beste bij Franse hond? Uiteraard een Franse! Voor liefhebbers van de Franse taal heeft Wamiz een aantal Franse hondennamen en hun betekenis op een rijtje gezet. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen