Maltezer

Andere namen: Maltees

#50

Wamiz's top rassen

Maltezer
Volwassen Maltezer © Shutterstock

De Maltezer is een echte gezelschapshond. Klein van stuk en lekker aanhankelijk blijven ze graag bij jou in de buurt. Ze vinden het héérlijk om te spelen en om vertroeteld te worden, maar zijn daarom minder geschikt om veel alleen te laten. De ideale verzorger(s) van een Maltezer is/zijn relatief veel thuis en vind(en) het maar al te leuk om veel quality time met hun viervoeter te besteden. Maltezers zijn volgzaam, slim en levendig. Ze doen alles om jou gelukkig te namen. Hierdoor is het trainen van een Maltezer éxtra leuk en makkelijk.

Algemene informatie Maltezer

Hoe oud wordt een Maltezer? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Rustig Intelligent

Grootte Maltezer :

Herkomst en geschiedenis

De Maltezer is een oud ras, dat dateert uit 500 voor Christus. Ze waren vooral populair onder Romeinse vrouwen. Tegen alle verwachtingen in, heeft zijn naam niets te maken met het eiland Malta, maar komt het van het woord "Màlat", wat "toevluchtsoord" of "haven" betekent in de Semitische taal (gesproken rond de Middellandse Zee). Het is niet verwonderlijk dat de voorouders van de Maltezer grotendeels in mediterrane havens woonden en de taak hadden muizen en ander ongedierte weg te jagen. De Maltezerhond komt daarom al duizenden jaren voor rond de Middellandse Zee, met name in Italië.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Maltezer

  • Maltezer
    Maltezer

    Grootte Maltezer

    Teef : 20 tot 23 cm

    Reu : 21 tot 25 cm

    Gewicht Maltezer

    Teef : 3 tot 4 kg

    Reu : 3 tot 4 kg

    Vachtkleur Maltezer

    Wit

    Vachttype

    Oogkleur Maltezer

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Maltezer

    Maltezers zijn kleine honden met een lichaam dat een derde langer is dan zijn schofthoogte, hierdoor zien ze er smal en lang uit. Ze hebben een platte schedel, met ronde donkere ogen. De oren van een Maltezer zijn driehoekig en handen langs de zijkanten van het gezicht, bedekt met vacht. Hun ledematen zijn kort, recht en erg harig. De staart, met vaak lange haren, krult omhoog over de rug van de Maltezer.

    Goed om te weten

    De Maltezer is een hypoallergene hond. Ze zijn daarom bijzonder goed voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar en speeksel, of zelfs voor huiselijke mensen die op zoek zijn naar een huisdier dat niet overal zal ruien.

    Karakter

    • 100%

      Aanhankelijk

      De Maltezer is een lieve, schattige en aanhankelijke hond, die erg gehecht raakt aan zijn/haar sociale groep. Het liefst besteden ze al hun tijd met hun verzorgers en de eventuele andere huisdieren. Maltezers zijn afhankelijke dieren, die veel aandacht en affectie van je vragen.

    • 66%

      Speels

      Maltezers zijn lekker vrolijk, hun grootste hobby is tijd doorbrengen met hun verzorger. Wild spelen is een plus, maar als je daar even geen zin in hebt is dat ook prima. Maltezers zijn uitstekende huisdieren voor kinderen, zolang ze maar weten dat de hond geen speelgoed is. 

    • 100%

      Rustig

      Naast dat dit een levendig en speels hondje is, kan de Maltezer rustige momentjes ook heel erg waarderen. Lekker geaaid of geknuffeld worden, het liefst op de bank, doet dit beestje veel goed.

    • 100%

      Intelligent

      Ook al wordt de Maltezer alleen als huisdier gebruikt, zijn het wel hele slimme honden. Ze kunnen veel verschillende dingen leren, zoals dansen of allerlei trucjes.

    • 33%

      Jager

      De Maltezer heeft geen jagersinstinct in zich, ook al werden ze vroeger veel gebruikt om op muizen en ander ongedierte te jagen. Tegenwoordig zijn ze heel goed in staat om met andere kleine dieren, zoals konijnen of hamsters, samen te wonen. Vooral als ze samen zijn opgegroeid.

    • 66%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Dit kleine hondje kan best agressief zijn als het gaat om vreemden. Maar voor de Maltezer geldt wel: blaffende honden bijten niet. Meer dan wat herrie zal dit hondje niet veroorzaken. En als ze eenmaal gewend zijn aan de vreemdeling, is de kans groot dat ze toenadering zoeken voor een aai over de bol.

    • 33%

      Onafhankelijk

      Maltezers zijn volledig afhankelijk van hun verzorgers. Ze vinden het maar niks om alleen gelaten te worden. Het is hun levensdoel om hun verzorger tevreden te stellen, tot het punt dat ze je minutenlang liefdevol aan blijven staren.

      Gedrag Maltezer

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Deze kleine sneeuwbal is erg afhankelijk en gehecht aan zowel hun verzorger als hun sociale groep. Als ze niet de hele dag door mensen worden omringd (zoals gepensioneerden), zal je ze van jongs af aan moeten aanleren om alleen te zijn.

        Dit kan je doen door jouw afwezigheid zo leuk mogelijk voor ze te maken. Bijvoorbeeld met hondenspeelgoed. Wat je ook kunt doen is je afwezigheid progressief maken, dit houdt in dat je eerst 5 minuten weg bent, dan 10, 20, een half uur, enzovoorts. Dit zal je Maltezers verlatingsangst voorkomen en zorgen voor een minder stressvolle samenwoning.

        Maar ook mét deze maatregelen, een Maltezer tolereert geen langdurige afwezigheid. Je kunt ze niet van ’s ochtens vroeg tot ’s avonds laat alleen laten. Als je het druk hebt, kan je proberen om tijdens de lunch naar huis te gaan of hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een buur of de hondenoppas. Of meenemen naar werk.

      • 100%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Intelligent, levendig en volgzaam, de Maltezer is erg vriendelijk en gemakkelijk te trainen als je de tijd neemt om hem de basis te leren wanneer ze nog puppy zijn.

        Dat ze klein van stuk zijn, betekent niet dat ze geen training nodig hebben. Ook kleine honden hebben grenzen, regels en een basisopleiding nodig om goed te functioneren in jouw huishouden en de samenleving. Het is veel makkelijker om gewoontes aan te leren, dan om ze af te leren. Daarom doe je er als verzorger goed aan om vroeg te beginnen met het trainen van je Maltezer.

        Vooral op het gebied van alleen zijn, heeft dit hondje een hoop te leren. Elke scheiding, al gaat het maar om een paar uur, valt de Maltezer erg zwaar. Je moet er extra op letten dat je hem leert hoe hij alleen moet zijn, aangezien deze hond scheiding meestal erg negatief ervaart.

      • 100%

        Blaft graag

        Blaffen is dé manier voor een Maltezer om te communiceren. Ze blaffen om al hun emoties uit te drukken: blijdschap, frustratie, angst, enzovoorts.

      • 33%

        Neiging om weg te lopen

        De Maltezer is veel te afhankelijk van zijn/haar verzorger om weg te lopen. Het komt niet eens in ze op om te ontsnappen van hun veilige en comfortabele huis.

      • 66%

        Neiging om dingen kapot te maken

        Aangezien ze een hekel hebben aan alleen zijn, is het niet ongehoord dat een Maltezer iets kapot maakt in de afwezigheid van hun verzorgers. Die frustratie moet er dan uit.

      • 66%

        Eetlust

        Afhankelijk van zijn/haar temperament en gewoontes, kunnen sommige Maltezers erg gulzig zijn, maar nooit over de top. Alsnog moet je er alert op zijn dat je ze niet te veel te eten geeft, om obesitas te voorkomen. Hier hebben ze namelijk een aanleg voor.

      • 33%

        Geschikt als waakhond

        De gemiddelde Maltezer denkt waarschijnlijk dat ze een betere waakhond zijn dat ze daadwerkelijk zijn. Hun geblaf is een goed alarmsysteem, maar door hun formaat blijft het ook daarbij.

      • 100%

        Geschikt als eerste hond

        Veel eigenschappen van deze hond, in combinatie met hun kleine formaat en kalmte, maken de Maltezer de perfecte kandidaat voor een eerste adoptie. Hij past bij veel soorten mensen en verschillende levensstijlen, waaronder jong, oud, actief of gepensioneerd.

        Als je, of jullie, veel van huis zijn, is het belangrijk om goede regelingen te treffen om het hondje toch bezig te houden. Maltezers zijn niet goed in alleen zijn en worden hier ook ongelukkig van. Voor je een Maltezer adopteert, is het goed om hierover na te denken.

        Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

        Levensstijl

        • 100%

          Kan de Maltezer in een appartement leven?

          Een Maltezer kan heel goed in een appartement verblijven. Ze hebben niet alle ruimte van de wereld nodig en kunnen zich binnen prima vermaken.  

          Ze zouden het ook leuk vinden om op het platteland te wonen en lekker te spelen in een grote tuin, maar het belangrijkste is dat hun sociale groep in de buurt is (en blijft).

        • 33%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          Met een zeer lage behoefte aan lichaamsbeweging, is deze kleine hond kalm en geven ze de voorkeur aan het comfort van de bank boven een wandeling in de regen.

          Dagelijks lopen moet wel nog steeds gebeuren. En dit mag niet bestaan uit een eenvoudig blokje om. Ook al zijn ze niet sportief, om mentaal en fysiek gezond te blijven hebben ze wel beweging nodig.

        • 100%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Reizen met deze kleine hond is relatief gemakkelijk. Het is zelfs aan te raden om ze overal mee naar toe te nemen, aangezien ze er zo’n hekel aan hebben om van hun verzorger gescheiden te zijn.

          Omdat ze klein van stuk zijn, kunnen ze zonder problemen in het openbaar vervoer in een transporttas reizen. Met het vliegtuig kunnen ze vaak met hun verzorger in de cabine reizen, tot groot genoegen van de blije sneeuwbal. Voor tripjes met de auto zal het echter nodig zijn om te investeren in een transportkooi om de veiligheid te garanderen.

          Wat de Maltezer daarnaast kan helpen, is socialisatie. Zo kan hij beter omgaan met al die verschillende omgevingen. Een goede training is trouwens ook aan te raden om ervoor te zorgen dat je kleine vriend, ook met veel afleiding, naar je blijft luisteren.

          Gezelschap

          • 66%

            Kan een Maltezer samen met katten?

            Deze kleine hond gaat goed samen met katten, maar om het samenwonen nog wat soepeler te laten verlopen, is het wel aan te raden om de verschillende dieren met elkaar te laten opgroeien.

          • 66%

            Kan een Maltezer samen met honden?

            De Maltezer waardeert de aanwezigheid van medehonden, maar vanaf het moment dat hij een puppy is, zal socialisatie nodig zijn om hem te laten wennen aan de omgang met andere honden.

            Samenwonen is mogelijk, maar onthoud dat hij een hond is die graag de exclusieve aandacht van zijn baas heeft. Daarom moet hij van jongs af aan leren om te delen.

          • 100%

            Is de Maltezer een kindvriendelijke hond?

            Ze gaan goed samen met kinderen, en vinden het juist leuk om met ze te spelen. Wel is het belangrijk dat jongere kinderen doorhebben dat ze voorzichtig met het hondje moeten zijn, aangezien hij best gevoelig is.

          • 100%

            Is een Maltezer geschikt voor ouderen?

            Het kalme en zachtaardige karakter van dit hondje pas geweldig bij mensen die het zelf ook graag rustig aan doen.

            Ouderen zijn de ideale verzorgers van een Maltezer. Als je gepensioneerd bent, heb je alle tijd om dit aanhankelijke hondje de aandacht te geven die hij/zij verdient. Pas wel op dat je ze niet verwend!

            %}

            Wat kost een Maltezer?

            De prijs voor een Maltezerhond is afhankelijk van zijn afkomst, leeftijd en geslacht. Houd rekening met ongeveer €600 voor een hond met stamboom. 

            Wat de maandelijkse uitgaven betreft, zal je ongeveer €60 opzij zetten om in de behoeften van deze kleine hond te kunnen voorzien, inclusief voedsel, verzekering en behandelingen (vaccinaties, ontworming, enz.).

            Verzorging

            De verzorging van een Maltezer moet nauwgezet en dagelijks gebeuren, voornamelijk vanwege hun lange, witte vacht, die al snel te lang wordt. Ze moeten regelmatig en na elke wandeling worden geborsteld en ontward, vooral als ze op het platteland woont.

            Zoals met veel kleine, langharige honden, kiezen veel verzorgers ervoor om het haar van hun Maltezer kort te laten knippen in een trimsalon, wat de dagelijkse verzorgingseisen aanzienlijk verminderd.

            Houd er ook rekening mee dat je wekelijks de ogen van je Maltezer moet reinigen en de tanden en oren moet inspecteren.

            Haaruitval

            Je zou het niet denken bij honden met zo’n dikke lange vacht, maar Maltezers verliezen relatief weinig haar. Ook tijdens ruiperiodes.

            Voeding Maltezer

            De maaltijden van Maltezers zullen moeten worden aangepast aan de leeftijd, gezondheid en de hoeveelheid lichaamsbeweging die het beestje krijgt.

            Omdat dit rustige dieren zijn, die houden van binnen zitten en knuffelen, is het belangrijk om ze niet te veel eten te geven. Deze typische ‘bankhonden’ komen namelijk best makkelijk aan.

            Droogvoer van topkwaliteit is perfect voor ze, in combinatie met regelmatige veterinaire controles terwijl ze jong zijn, om er zeker van te zijn dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben.

            Eén maaltijd per dag is voldoende, bij voorkeur 's avonds als hij alleen is zonder enige afleiding. Zorg ervoor dat je ze niet te veel voedt; je hoeft geen berg droogvoer in de kom te laten liggen zodat ze zichzelf kunnen helpen, en snacks tussen de maaltijden moeten uitzonderlijk zijn.

            Gezondheid Maltezer

            Hoe oud wordt een Maltezer?

            Ze hebben een levensverwachting van 13 jaar.

            Sterk/ bestendig

            Ondanks het kleine formaat is de Maltezer een vrij robuuste hond. Dat gezegd hebbende, ze zijn niettemin vatbaar voor een aantal pathologieën.

            Kan goed tegen warmte

            Hitte is voor deze hond een minder groot probleem dan kou, maar je moet waakzaam blijven: zorg ervoor dat hij/zij altijd toegang heeft tot een kom met koud water en zich kan terugtrekken op een koele, schaduwrijke plek als dat nodig is.

            Kan goed tegen kou

            De Maltezerhond verdraagt de kou helemaal niet goed, dus je moet heel voorzichtig met hem zijn als de temperatuur daalt. Hij/zij zal veel baat hebben bij een winterjasje.

            Neiging om snel aan te komen

            Ze hebben een aanleg voor obesitas en zijn daarom gebaat bij een dieet passend bij hun fysieke conditie.

            Veelvoorkomende ziektes

            • Kanker
            • Hartziekte
            • Aangeboren portosystemische shunts (geboorteafwijking die verhindert dat bloed door de lever wordt gereinigd, waardoor giftig afval in het lichaam achterblijft)
            • Shaker dog-syndroom (licht beven waardoor de hond gaat schudden, vooral bij kleine witte honden)
            • Hydrocephalus (overmatige ophoping van cerebrospinale vloeistof in de hersenventrikels of holtes, een ziekte die voornamelijk wordt waargenomen bij dwergrassen)
            • Ooginfecties
            • Ontwrichting van de knieschijven
            • Gevoeligheid van tanden en tandvlees
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen