Maltezer

Maltezer
Volwassen Maltezer © Shutterstock

De Maltezer is een echte gezelschapshond. Klein van stuk en lekker aanhankelijk blijven ze graag bij jou in de buurt. Ze vinden het héérlijk om te spelen en om vertroeteld te worden, maar zijn daarom minder geschikt om veel alleen te laten. De ideale verzorger(s) van een Maltezer is/zijn relatief veel thuis en vind(en) het maar al te leuk om veel quality time met hun viervoeter te besteden. Maltezers zijn volgzaam, slim en levendig. Ze doen alles om jou gelukkig te namen. Hierdoor is het trainen van een Maltezer éxtra leuk en makkelijk.

Algemene informatie Maltezer

Hoe oud wordt een Maltezer? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Rustig Intelligent

Grootte Maltezer :

Herkomst en geschiedenis

De Maltezer is een oud ras, dat dateert uit 500 voor Christus. Ze waren vooral populair onder Romeinse vrouwen. Tegen alle verwachtingen in, heeft zijn naam niets te maken met het eiland Malta, maar komt het van het woord "Màlat", wat "toevluchtsoord" of "haven" betekent in de Semitische taal (gesproken rond de Middellandse Zee). Het is niet verwonderlijk dat de voorouders van de Maltezer grotendeels in mediterrane havens woonden en de taak hadden muizen en ander ongedierte weg te jagen. De Maltezerhond komt daarom al duizenden jaren voor rond de Middellandse Zee, met name in Italië.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Maltezer

  Grootte Maltezer

  Teef : 20 tot 23 cm

  Reu : 21 tot 25 cm

  Gewicht Maltezer

  Teef : 3 tot 4 kg

  Reu : 3 tot 4 kg

  Vachtkleur Maltezer

  Vachttype

  Oogkleur Maltezer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Maltezer

  Maltezers zijn kleine honden met een lichaam dat een derde langer is dan zijn schofthoogte, hierdoor zien ze er smal en lang uit. Ze hebben een platte schedel, met ronde donkere ogen. De oren van een Maltezer zijn driehoekig en handen langs de zijkanten van het gezicht, bedekt met vacht. Hun ledematen zijn kort, recht en erg harig. De staart, met vaak lange haren, krult omhoog over de rug van de Maltezer.

  Goed om te weten

  De Maltezer is een hypoallergene hond. Ze zijn daarom bijzonder goed voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar en speeksel, of zelfs voor huiselijke mensen die op zoek zijn naar een huisdier dat niet overal zal ruien.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Maltezer is een lieve, schattige en aanhankelijke hond, die erg gehecht raakt aan zijn/haar sociale groep. Het liefst besteden ze al hun tijd met hun verzorgers en de eventuele andere huisdieren. Maltezers zijn afhankelijke dieren, die veel aandacht en affectie van je vragen.

  • 66%

   Speels

   Maltezers zijn lekker vrolijk, hun grootste hobby is tijd doorbrengen met hun verzorger. Wild spelen is een plus, maar als je daar even geen zin in hebt is dat ook prima. Maltezers zijn uitstekende huisdieren voor kinderen, zolang ze maar weten dat de hond geen speelgoed is. 

  • 100%

   Rustig

   Naast dat dit een levendig en speels hondje is, kan de Maltezer rustige momentjes ook heel erg waarderen. Lekker geaaid of geknuffeld worden, het liefst op de bank, doet dit beestje veel goed.

  • 100%

   Intelligent

   Ook al wordt de Maltezer alleen als huisdier gebruikt, zijn het wel hele slimme honden. Ze kunnen veel verschillende dingen leren, zoals dansen of allerlei trucjes.

  • 33%

   Jager

   De Maltezer heeft geen jagersinstinct in zich, ook al werden ze vroeger veel gebruikt om op muizen en ander ongedierte te jagen. Tegenwoordig zijn ze heel goed in staat om met andere kleine dieren, zoals konijnen of hamsters, samen te wonen. Vooral als ze samen zijn opgegroeid.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Dit kleine hondje kan best agressief zijn als het gaat om vreemden. Maar voor de Maltezer geldt wel: blaffende honden bijten niet. Meer dan wat herrie zal dit hondje niet veroorzaken. En als ze eenmaal gewend zijn aan de vreemdeling, is de kans groot dat ze toenadering zoeken voor een aai over de bol.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Maltezers zijn volledig afhankelijk van hun verzorgers. Ze vinden het maar niks om alleen gelaten te worden. Het is hun levensdoel om hun verzorger tevreden te stellen, tot het punt dat ze je minutenlang liefdevol aan blijven staren.

   Gedrag Maltezer

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze kleine sneeuwbal is erg afhankelijk en gehecht aan zowel hun verzorger als hun sociale groep. Als ze niet de hele dag door mensen worden omringd (zoals gepensioneerden), zal je ze van jongs af aan moeten aanleren om alleen te zijn.

    Dit kan je doen door jouw afwezigheid zo leuk mogelijk voor ze te maken. Bijvoorbeeld met hondenspeelgoed. Wat je ook kunt doen is je afwezigheid progressief maken, dit houdt in dat je eerst 5 minuten weg bent, dan 10, 20, een half uur, enzovoorts. Dit zal je Maltezers verlatingsangst voorkomen en zorgen voor een minder stressvolle samenwoning.

    Maar ook mét deze maatregelen, een Maltezer tolereert geen langdurige afwezigheid. Je kunt ze niet van ’s ochtens vroeg tot ’s avonds laat alleen laten. Als je het druk hebt, kan je proberen om tijdens de lunch naar huis te gaan of hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een buur of de hondenoppas. Of meenemen naar werk.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Intelligent, levendig en volgzaam, de Maltezer is erg vriendelijk en gemakkelijk te trainen als je de tijd neemt om hem de basis te leren wanneer ze nog puppy zijn.

    Dat ze klein van stuk zijn, betekent niet dat ze geen training nodig hebben. Ook kleine honden hebben grenzen, regels en een basisopleiding nodig om goed te functioneren in jouw huishouden en de samenleving. Het is veel makkelijker om gewoontes aan te leren, dan om ze af te leren. Daarom doe je er als verzorger goed aan om vroeg te beginnen met het trainen van je Maltezer.

    Vooral op het gebied van alleen zijn, heeft dit hondje een hoop te leren. Elke scheiding, al gaat het maar om een paar uur, valt de Maltezer erg zwaar. Je moet er extra op letten dat je hem leert hoe hij alleen moet zijn, aangezien deze hond scheiding meestal erg negatief ervaart.

   • 100%

    Blaft graag

    Blaffen is dé manier voor een Maltezer om te communiceren. Ze blaffen om al hun emoties uit te drukken: blijdschap, frustratie, angst, enzovoorts.

   • 33%