Epagneul breton

Andere namen: Bretonse spaniël, Brittany Spaniel

Epagneul breton

De Epagneul breton is een echte jacht- en gezelschapshond, wat dit ras wereldwijd geliefd maakt. Deze intelligente, sociale hond past zich gemakkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Dit ras gaat graag met de verzorger op jacht maar kan ook genieten van een dagje thuis met het gezin. Wel moet deze dynamische hond iedere dag energie kwijt kunnen in trainingen en wandelingen. 

Algemene informatie Epagneul breton

Hoe oud wordt een Epagneul breton? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Jager

Grootte Epagneul breton :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Epagneul Breton komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Dit ras is de meest verspreide Franse hond ter wereld. Velen geloven dat de Bretonse spaniël het oudste ras is van alle Spaniel-honden. Toch werd de eerste officiële standaard van dit ras pas aangenomen in 1908. Aangenomen wordt  dat een van de voorouders de hond van Oysel is. Andere voorouders zijn rassen van Setters en Springers.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Epagneul breton

 • Epagneul breton
  Epagneul breton
 • Epagneul breton
  Epagneul breton
 • Epagneul breton
  Epagneul breton
 • Epagneul breton
  Epagneul breton
 • Epagneul breton
  Epagneul breton

  Grootte Epagneul breton

  Teef : 46 tot 51 cm

  Reu : 47 tot 52 cm

  Gewicht Epagneul breton

  Teef : 13 tot 18 kg

  Reu : 13 tot 18 kg

  Vachtkleur Epagneul breton

  Vachttype

  Oogkleur Epagneul breton

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Epagneul breton

  De Epagneul breton is een gedronge, kleine, elegante maar krachtige hond. Het hoofd is middelgroot en de schedel van gemiddelde lengte. De snuit is recht of licht gewelfd en ietwat korter dan de schedel. De hoog aangezette, tamelijk korte oren zijn ietwat rond en ze hangen naar beneden. De staart is vaak vrij kort en eindigt in een plukje haar.

  Goed om te weten

  De Espagneul Breton is vooral populair in Frankrijk. Hier vindt je veel goede raspuppy’s, maar helaas ook veel fokkers die het fokken belangrijker vinden dan de gezondheid van de hond.

  Dit ras kan geboren worden zonder staart (anuran) of met een korte staart (brachyoure).

  Karakter Epagneul breton

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Bretonse spaniël heeft een aanhankelijk en loyaal karakter. Dit hondenras is ook vriendelijk tegen vreemden. Wanneer de hond denkt dat de verzorgers wat meer ruimte nodig hebben, zal de spaniël zich niet opdringerig gedragen.

  • 100%

   Speels

   Deze dynamische hond is dol op spelen met elk familielid. Het spelen is niet alleen een manier om de band tussen de verzorgers en de hond te versterken, ook is het een goede manier voor de hond om energie kwijt te kunnen en helpt het bij de opvoeding.

  • 66%

   Rustig

   Deze Franse jachthond heeft enorm veel energie en kan genieten van een hele dag jagen. Maar de Epagneul breton zal even graag lekker in het zonnetje een dutje doen. Deze zeer actieve hond kan zich kalm gedragen wanneer er genoeg aan de behoeften van de hond wordt voldaan.

   In fact, he is a very active dog who knows how to be calm when his needs are met. That makes him a very balanced dog.

  • 66%

   Intelligent

   Deze intelligente hond is een evenwichtige, betrouwbare, volgzame werk- en gezelschapshond.

  • 100%

   Jager

   De Epagneul breton is gespecialiseerd in het jagen op eenden, hoewel de hond ook goed is in jagen op ander wild. Dankzij de uitstekende jachtvaardigheden van deze Pointer hond is dit ras de meest vergtegenwoordigde Franse hond ter wereld.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond is vriendelijk naar iedereen die de spaniël met respect behandeld.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Tijdens het werk kan deze jager de nodige beslissingen nemen en behoorlijk onafhankelijk zijn. Zodra de hond weer thuis, zal de Epagneul breton zich meer afhankelijk gedragen. Het is belangrijk voor dit ras om de verzorgers gelukkig te maken zonder te opdringerig te zijn. Deze hond kan dus even goed aandacht vragen als de verzorgers de ruimte geven.

   Gedrag Epagneul breton

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Deze werkhond is van nature vrij kalm in huis. Als er genoeg aan de behoeften van de Epagneul breton wordt gedaan, kan de hond gemakkelijk een paar uur alleen thuis blijven. Pas wel op dat dit niet te lang duurt : wanneer dit ras zich gaat vervelen, kan de spaniël ervoor kiezen om dingen kapot te maken.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze intelligente, volgzame hond is dol op werken. Dit maakt het een gemakkelijk ras om op te voeden. Zoals veel werkhonden wil de Epagneul breton graag leren en tijd doorbrengen met de verzorger.

    De spaniël kan wel wat eigenwijs zijn. Ga daarom op zoek naar methoden die passen bij het karakter van je hond. Brutaliteit helpt hier niet bij, het belonen van goed gedrag vaak wel.

    Het is belangrijk om een stevige, vriendelijke opvoeding te bieden vanaf het moment dat de Bretonse spaniël in huis komt.

   • 33%

    Blaft graag

    Deze hond is van nature vrij stil en zal, indien de Bretonse spaniël ervan overtuigd is dat iemand geen goede bedoelingen heeft, kunnen gaan blaffen als waarschuwing. Echter is het waarschijnlijker dat de hond de vreemdeling enthousiast zal begroeten.

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Helaas is het jachtinstinct zo sterk ontwikkeld dat de Bretonse spaniël makkelijk weg kan lopen om sporen te volgen.

    Het is belangrijk om de hond regelmatig terug te roepen tijdens het wandelen. Wanneer de hond niet goed aan dit commando is gewend, kan een vanglijn worden aanbevolen.

    Een halsband met penning waarop het nummer van de verzorgers staat kan helpen voor het geval de hond toch een keer wegloopt. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Een spaniël die genoeg wordt uitgelaten en tijd met de verzorgers doorbrengt zal niet snel de neiging hebben om dingen kapot te maken. Wanneer de hond te lang alleen thuis blijft of er niet genoeg in de behoeften van de hond wordt voorzien, kan de hond dit destructieve gedrag wel ontwikkelen.

   • 66%

    Eetlust

    De Epagneul breton zal nooit een traktatie of maaltijd weigeren. Sterker nog : dit kan een goede motivatie zijn bij het opleiden van de hond.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De Epagneul breton kan een waakhond zijn, al vindt de hond dit zelf niet erg leuk. Dit hondenras is van nature niet agressief en zal een bezoeker eerder welkom heten dan wegjagen. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Deze hond is een echte kameraad, zowel bij de jacht als in huis. Het intelligente, zachtaardige en volgzame karakter zorgt ervoor dat de Epagneul breton bij veel verzorgers past. Daarnaast past de hond zich aan bijna elke levensstijl aan, zolang er maar genoeg voor de hond wordt gezorgd.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Epagneul breton adopteren

    • Milka, teefjes ter adoptie
     2 Jaar
     Epagneul breton
     Smilde

    Is het ras Epagneul breton geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Epagneul breton in een appartement leven?

     De spaniël kan in een appartement wonen als de hond meerdere keren per dag wordt uitgelaten en regelmatig de tijd krijgt om te sporten.

     Ook wanneer de hond in een huis met een tuin woont is het belangrijk dat de Epagneul Breton nog regelmatig uitgelaten wordt.

     Hoewel dit ras graag buiten speelt, waardeert de hond de warmte van een mandje in huis erg.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze werkhond is erg sportief. Wanneer er niet gejaagd wordt, gaat de hond graag andere sportieve dingen doen met de verzorgers. Dit kunnen lange dagelijkse wandelingen zijn, maar ook hondensporten zoals cani-cross, flyball en tracking doen het goed.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     De Epagneul Breton kan gemakkelijk mee op reis met de verzorgers. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Epagneul breton samen met katten?

      Hoewel de Epagneul Breton dol is op jagen, heeft de hond een karakter dat verder vrijwel overeenkomt met dat van een kat. Samenwonen met katten zal voor deze hond dan ook geen probleem zijn.

     • 100%

      Kan een Epagneul breton samen met honden?

      Deze Franse jachthond kan het over het algemeen goed vinden met andere honden. Let er wel op dat dit ras als puppy al met andere honden moet socialiseren.

     • 100%

      Is de Epagneul breton een kindvriendelijke hond?

      Deze vrolijke, speelse hond past erg goed bij kinderen en is dus een prima familiehond. Houdt in de gaten dat kinderen wel de grenzen van de hond en zekere regels respecteren.

     • 33%

      Is een Epagneul breton geschikt voor ouderen?

      Wanneer ouderen nog actief genoeg zijn, kan een Epagneul Breton een ideale hond zijn. Maar wanneer mensen een voornamelijk zittend leven leiden zal de hond erg ongelukkig worden.

      %}

      Wat kost een Epagneul breton?

      De prijs van een Espagneul breton varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een Espagneul pup met stamboom rond de €1200-.

      Houd rekening met een budget van €80 à €100 per maand voor de verzorging van deze middelgrote hond.

      Verzorging

      Het verzorgen van deze jachthond is niet erg moeilijk. De hond reinigt zichzelf vaak al, waardoor regelmatig poetsen eigenlijk genoeg is om de kwaliteit en schoonheid van de vacht te behouden.

      Let wel op de oren: deze kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken, vooral na een wandeling in het bos of een jachtpartij.

      Haaruitval

      Tijdens de jaarlijkse ruiperiodes in het voorjaar en het najaar raakt de hond wat meer haar kwijt maar over het algemeen is het haarverlies vrij matig.

      Voeding Epagneul breton

      Het dieet van een Epagneul Breton moet worden aangepast aan de conditie, leeftijd, gezondheid en het gewicht van de hond. Voor jonge pups, atletische honden of werkhonden wordt een veterinaire check up aanbevolen.

      Pas op voor maagklachten. Dit ras moet voor en na iedere maaltijd even rustig aan doen. Zelfbediening wordt afgeraden om maagklachten te voorkomen. Eén, maximaal twee (een kleine ‘s ochtends en een wat grotere ‘s avonds) maatlijden is genoeg voor deze hond.

      Gezondheid Epagneul breton

      Hoe oud wordt een Epagneul breton?

      De Espagneul breton wordt gemiddeld 13 jaar oud.

      Sterk/ bestendig

      Deze zeer robuuste hond heeft niet snel last van gezondheidsproblemen. Hierdoor kan de Epagneul Breton vaak redelijk oud worden.

      Kan goed tegen warmte

      Pas op voor een zonnesteek bij warm weer ! Het is daarom beter om tijdens een hittegolf niet te veel met de hond te sporten.

      Deze enthousiaste spaniël wil zo graag de verzorgers blij maken dat de hond gemakkelijk uitgeput kan raken zonder dit zelf door te hebben.

      Kan goed tegen kou

      Door de dubbele vacht en hoge weerstand kan de Epagneul Breton goed tegen slecht weer. Hoewel de hond gemakkelijk buiten kan leven, zal dit ras zelf de voorkeur geven aan het comfort van een warme mand in huis.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze werkhond is dol op activiteiten en bewegen. Hierdoor zal de hond niet snel de neiging krijgen om aan te komen. Wel wordt het aangeraden om de hond niet te veel te verwennen met eten. De spaniël is een echte lekkerbek en zal traktaties niet snel kunnen weigeren.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Cystinurie
      • Coxofemorale dysplasie
      • Mediale dislocatie van de patella
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen