Epagneul breton

Andere namen: Bretonse spaniël, Brittany Spaniel

#20

Wamiz's top rassen

Epagneul breton

De Epagneul breton is een echte jacht- en gezelschapshond, wat dit ras wereldwijd geliefd maakt. Deze intelligente, sociale hond past zich gemakkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Dit ras gaat graag met de verzorger op jacht maar kan ook genieten van een dagje thuis met het gezin. Wel moet deze dynamische hond iedere dag energie kwijt kunnen in trainingen en wandelingen. 

Algemene informatie Epagneul breton

Hoe oud wordt een Epagneul breton? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Jager

Grootte Epagneul breton :

Herkomst en geschiedenis

De Epagneul Breton komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Dit ras is de meest verspreide Franse hond ter wereld. Velen geloven dat de Bretonse spaniël het oudste ras is van alle Spaniel-honden. Toch werd de eerste officiële standaard van dit ras pas aangenomen in 1908. Aangenomen wordt  dat een van de voorouders de hond van Oysel is. Andere voorouders zijn rassen van Setters en Springers.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Epagneul breton

  Grootte Epagneul breton

  Teef : 46 tot 51 cm

  Reu : 47 tot 52 cm

  Gewicht Epagneul breton

  Teef : 13 tot 18 kg

  Reu : 13 tot 18 kg

  Vachtkleur Epagneul breton

  Vachttype

  Oogkleur Epagneul breton

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Epagneul breton

  De Epagneul breton is een gedronge, kleine, elegante maar krachtige hond. Het hoofd is middelgroot en de schedel van gemiddelde lengte. De snuit is recht of licht gewelfd en ietwat korter dan de schedel. De hoog aangezette, tamelijk korte oren zijn ietwat rond en ze hangen naar beneden. De staart is vaak vrij kort en eindigt in een plukje haar.

  Goed om te weten

  De Espagneul Breton is vooral populair in Frankrijk. Hier vindt je veel goede raspuppy’s, maar helaas ook veel fokkers die het fokken belangrijker vinden dan de gezondheid van de hond.

  Dit ras kan geboren worden zonder staart (anuran) of met een korte staart (brachyoure).

  Karakter Epagneul breton

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Bretonse spaniël heeft een aanhankelijk en loyaal karakter. Dit hondenras is ook vriendelijk tegen vreemden. Wanneer de hond denkt dat de verzorgers wat meer ruimte nodig hebben, zal de spaniël zich niet opdringerig gedragen.

  • 100%

   Speels

   Deze dynamische hond is dol op spelen met elk familielid. Het spelen is niet alleen een manier om de band tussen de verzorgers en de hond te versterken, ook is het een goede manier voor de hond om energie kwijt te kunnen en helpt het bij de opvoeding.

  • 66%

   Rustig

   Deze Franse jachthond heeft enorm veel energie en kan genieten van een hele dag jagen. Maar de Epagneul breton zal even graag lekker in het zonnetje een dutje doen. Deze zeer actieve hond kan zich kalm gedragen wanneer er genoeg aan de behoeften van de hond wordt voldaan.

   In fact, he is a very active dog who knows how to be calm when his needs are met. That makes him a very balanced dog.

  • 66%

   Intelligent

   Deze intelligente hond is een evenwichtige, betrouwbare, volgzame werk- en gezelschapshond.

  • 100%

   Jager

   De Epagneul breton is gespecialiseerd in het jagen op eenden, hoewel de hond ook goed is in jagen op ander wild. Dankzij de uitstekende jachtvaardigheden van deze Pointer hond is dit ras de meest vergtegenwoordigde Franse hond ter wereld.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond is vriendelijk naar iedereen die de spaniël met respect behandeld.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Tijdens het werk kan deze jager de nodige beslissingen nemen en behoorlijk onafhankelijk zijn. Zodra de hond weer thuis, zal de Epagneul breton zich meer afhankelijk gedragen. Het is belangrijk voor dit ras om de verzorgers gelukkig te maken zonder te opdringerig te zijn. Deze hond kan dus even goed aandacht vragen als de verzorgers de ruimte geven.

   Gedrag Epagneul breton

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Deze werkhond is van nature vrij kalm in huis. Als er genoeg aan de behoeften van de Epagneul breton wordt gedaan, kan de hond gemakkelijk een paar uur alleen thuis blijven. Pas wel op dat dit niet te lang duurt : wanneer dit ras zich gaat vervelen, kan de spaniël ervoor kiezen om dingen kapot te maken.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze intelligente, volgzame hond is dol op werken. Dit maakt het een gemakkelijk ras om op te voeden. Zoals veel werkhonden wil de Epagneul breton graag leren en tijd doorbrengen met de verzorger.

    De spaniël kan wel wat eigenwijs zijn. Ga daarom op zoek naar methoden die passen bij het karakter van je hond. Brutaliteit helpt hier niet bij, het belonen van goed gedrag vaak wel.

    Het is belangrijk om een stevige, vriendelijke opvoeding te bieden vanaf het moment dat de Bretonse spaniël in huis komt.

   • 33%

    Blaft graag

    Deze hond is van nature vrij stil en zal, indien de Bretonse spaniël ervan overtuigd is dat iemand geen goede bedoelingen heeft, kunnen gaan blaffen als waarschuwing. Echter is het waarschijnlijker dat de hond de vreemdeling enthousiast zal begroeten.

   • 100%