Aanbieding

Karikaturen van Russische hondenrassen

Een selectie van Russische hondenrassen

© Shutterstock

Russische hondenrassen: van wolfachtige honden tot schoothondjes

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

In dit artikel vind je een bonte verzameling van diverse Russische hondenrassen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder. Dawai!

De ruige toendra, ongerepte bossen en subtropische streken, Rusland is een divers land net als de hondenrassen die ze voortbrengt. Sommigen zijn gemakkelijk in de omgang en geschikt voor gezinnen. Anderen zijn gretige werkhonden die schitteren met hun eigenaardigheden.

In het voormalige tsarenrijk vond je kleine hondenrassen die qua grootte vergelijkbaar zijn met katten, evenals enorme honden die zelfs beren afschrikte. 

Tijdens het fokken van een Russische hond was het helpen van de mens de allerbelangrijkste karaktereigenschap. Russische honden hielpen jagers op het werk, brachten bewoners van A naar B en beschermden op betrouwbare wijze een kudde tegen jachtdieren. In de loop van de tijd zijn er ook aanhankelijke gezinshonden gefokt die geschikt zijn voor ouderen

Barzoi

De Barzoi is snel en bereikt snelheden tot 80 km/u. Ze waren in de tijd van de Russische aristocratie dé jachthonden. Ze zijn bijzonder geschikt voor de jacht, maar doen het ook goed bij sportieve gezinnen die de tijd nemen om ze goed op te voeden, en dan met name het terugroepen is belangrijk. 

De Barsoi
De Barsoi © Shutterstock

Bolonka Zwetna

De Bolonka is een echte gezelschapshond met donzige vacht die je in vele kleuren kunt tegenkomen. Dit verklaart tevens hun naam, wat vrij vertaald kleurrijk schoothondje betekent. 

De Bolonka Zwetna
De Bolonka Zwetna © Shutterstock

Chortai

De Chortai is een Russische windhond. Deze Russische hond wordt ook wel Chortaja Borsaja genoemdt en wordt niet erkend door de FCI. Net als de Barzoi wordt de Chortai in Rusland ingezet bij de jacht en hebben ze een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. Bij adoptie kun je tevens aan activiteiten denken als behendigheidsspelletjes of joggen

Chortaj
De Chortaj © Shutterstock

Kaukasische Owcharka

Deze Kaukasische Owcharka is een uitstekende waakhond met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Ze kunnen tot 65 kg wegen. Deze reus is niet de beste keuze voor beginnende hondenbezitters en stadsmensen. Ze zijn onafhankelijk en houden van hun vrijheid. Ze vinden het heerlijk om de hele dag buiten te zijn en hun terrein te bewaken. 

Kaukasicher Owtscharka
De Kaukasische Owtscharka © Shutterstock

Moskou waakhond

Deze gespierde Russische hond is voor het eerst in Rusland gezien na de Tweede Wereldoorlog. Ze stammen af van de Owcharkas, St Bernard's en brakhonden. De Moskou waakhond is sterk, zelfverzekerd maar is gehoorzamer dan de koppige Ovcharka. Honden van deze omvang hebben een groot stuk land nodig. De kosten voor voeding en zorg zullen hoog zijn en mogen niet onderschat worden.

De Moskou waakhond
De Moskou waakhond © Shutterstock

Oost Europese herdershond

Qua uiterlijk lijkt dit Russische hondenras op de Duitse herder, al is de Oost Europese herdershond nog iets groter. De vacht is gezadeld, zwart of grijs. Het hondenras is ontstaan in de tijd van de Sovjet-Unie. Tijdens het fokken van deze grote Russische hond lag de focus op eigenschappen als assertiviteit, robuustheid en het vermogen om in zoveel mogelijk verschillende klimaten te kunnen werken. Tegenwoordig doen ze in hun thuisland Rusland vaak dienst als politiehond. 

Oost Europese herdershond
Oost Europese herdershond © Shutterstock

Oost-Siberische Laika

De Oost-Siberische Laika is een bovengemiddelde actieve hond en een echte werkhond. Kijkend naar hun achtergrond is dat ook niet verwonderlijk. Ze werden gefokt om te werken als sledehond of jachthond. Dit laatste merk je door hun sterke jachtinstinct in de open natuur. De Oost-Siberische Laika is een op en top werkhond die goed met lage temperaturen kan omgaan.   

Oost Siberische Laika
 Oost Siberische Laika © Shutterstock

Russische Brak

Deze Russische hond is een gepassioneerde, veelzijdige en begenadigd jager. Zodra ze in de vrije natuur zijn staan ze te popelen om sporen te volgen en niets kan ze dan stoppen. Het uiterlijk van dit zeldzame hondenras doet denken aan een enorme Beagle. Ze zijn intelligent, buitengewoon actief en genieten van mensen dicht om ze heen. Wanneer ze als gezinshond geadopteerd zijn moeten ze iedere dag kunnen rennen.

Russische Bracke
De Russische Bracke © Shutterstock

 Russisch-Europese Laika

Deze middelgrote viervoeters vinden hun oorsprong in de Europese bossen van Rusland. De Russisch-Europese Laika worden zeer gewaardeerd door jagers vanwege hun uitstekende reukvermogen. Typerend voor de Russisch-Europese Laika zijn hun opvallende rechtopstaande oren die ze een aandachtige blik geven. Daarnaast kun je ze vaak herkennen aan een zwart-witte of enkelkleurige vacht met een ondervacht die hard aanvoelt. 

Russische-Europese Laika
De Russisch-Europese Laika © Shutterstock

Russische Zwarte Terriër

Deze Russische zwarte terriër heeft een imposant voorkomen en een beschermend instinct. De donkere, golvende en lange vacht, gecombineerd met een massieve lichaamsbouw geven deze hond een zeker aanzien. Ze zijn moeilijk te doorgronden en zijn geserveerd tegenover vreemden. Deze hond is alleen geschikt voor ervaren hondenliefhebbers met voldoende kennis van het ras. 

Russische Zwarte Terrier
De Russische zwarte Terrier © Shutterstock

Russische Toy terrier

Deze piepkleine Russische hond is ontzettend vrolijk en heeft een hart van goud. Ze zijn speels, aanhankelijk en vrij actief. De kleine hond moet niet worden verward met de Chihuahua uit Mexico. De Russische Toy Terriër is een door de FCI erkend hondenras dat afstamt van de Engelse Toy Terriër. 

Russische toy terrier
De Russische Toy Terrier © Shutterstock

Samojeed

Samojeden zijn vernoemd naar een West-Siberische en Noord-Russische nomadenstam. Typerend voor dit ras is hun witte donzige vacht die extra verzorging nodig heeft. Een ander kenmerk van de sledehonden is hun magische glimlach. Hondenliefhebbers over de hele wereld zijn gek op dit ras, dat tevens geadopteerd kan worden als gezinshond. 

De Samojeed
De Samojeed © Shutterstock

Zuid-Russische Ovcharka

De Zuid-Russische Ovcharka heeft alle fysieke kenmerken om een kudde tegen aanvallers te beschermen. Bovendien hebben ze een paar uitzonderlijke karaktereigenschappen. Ze zijn zelfverzekerd, hebben een goed reactievermogen en zijn onafhankelijk. Als waakhond zijn ze wantrouwend tegenover vreemden, maar tonen ze hun zachte kant wanneer ze bij hun adoptiegezin zijn, mits goed opgevoed. 

Zuid-Russische Owtscharka
De Zuid-Russische Owtscharka © Shutterstock

Sulimov-Hond

De Sulimov-Hond stamt af van de Laika's en Turkmeense gouden jakhalzen. Jakhalzen hebben een nog beter reukvermogen dan de huidige hondenrassen. De Sulimov is een veiligheidsexpert op vier poten en te bewonderen op Russische luchthavens waar ze speuren naar explosieven en drugs. 

Sulimov hond
De Sulimov-Hond © Shutterstock

West-Siberische Laika

De West-Siberische Laika is een oerhond die lijkt op een wolf, zowel qua uiterlijk als in gedrag. Deze Russische hond is een echte duurloper met een dapper karakter. Een ding moet je wel in de gaten houden met deze oerhond. Ideaal gezien geef je ze namelijk traditioneel voer wat bestaat uit biologische rasspecifieke rauwe voeding. 

West-Siberische Laika
De West-Siberische Laika​ © Shutterstock

Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal Aziatische Ovcharka kan erg vriendelijk zijn en liefdevol omgaan met kinderen. Echter hebben ze ook een waakzame kant waardoor ze hun gezin zullen beschermen tegen mogelijke gevaren. Net als bij andere Ovcharka's kan je van deze hond niet verwachten dat ze al je commando's direct opvolgen en uitvoeren. Ze zijn eigenwijs en vertrouwen maar weinig mensen. 

Centraal Aziatische Owcharka
Centraal Aziatische Owtscharka © Shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen