Pyrenese berghond

Andere namen: Great Pyrenees

Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een grote, krachtige hond. Deze hond is gefokt om schapen en ander vee te bewaken, het is een moedige en onbevreesde viervoeter. Als er een bedreiging wordt waargenomen door de hond, dan zal deze snel de confrontatie aangaan. Tegenover de verzorger en de directe familie is het een zachtaardige en aanhankelijke hond. De Grote Pyreneeën heeft de neiging om ‘s avonds laat te gaan blaffen, vooral als dit instinctieve gedrag nog niet is "afgeleerd". Het is een slimme en ook koppige hond, net zoals veel van de andere grote rassen. Deze wilskrachtige hond heeft een ervaren en vooral zelfverzekerde verzorger nodig.

 

 

 

Algemene informatie Pyrenese berghond

Hoe oud wordt een Pyrenese berghond? :

5

17

10

12

Karakter :

Intelligent

Grootte Pyrenese berghond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Grote Pyreneeën zijn ontstaan in en rond het Pyreneeën gebergte. De honden werden gebruikt als waakhonden en als herdershonden. Overdag hoedden deze de kuddes en 's avonds schakelden deze over op waken. Dit verklaart het nachtelijke gedrag en de neiging om 's nachts te blaffen. De Pyrenese berghond is nog steeds meer een werkhond dan een huiselijke hond. Ondanks dat begint begint de populariteit van dit ras langzaam te groeien, vooral onder actieve hondenliefhebbers die in meer landelijke omgevingen wonen.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Pyrenese berghond

Grootte Pyrenese berghond

Teef : 65 tot 75 cm

Reu : 70 tot 80 cm

Gewicht Pyrenese berghond

Teef : 50 tot 59 kg

Reu : 56 tot 64 kg

Vachtkleur Pyrenese berghond

Wit

Vachttype

Oogkleur Pyrenese berghond

Bruin

Uiterlijke kenmerken Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een grote, indrukwekkende hond met een zelfverzekerde houding en een afgemeten manier van lopen. Deze berghond heeft een diepe, krachtige borst, een lang lichaam, en een sterke achterhand. De dikke witte vacht geeft de berghond een "zachtere" uitstraling, hoewel deze stoere hond nooit onderschat mag worden. De vacht is veel uitbundiger rond de hals, vooral bij reuen, en deze viervoeter heeft een lange, gebogen staart die redelijk laag naar beneden hangt.

Goed om te weten

Zoals veel grotere honden is de Pyrenese berghond gevoelig voor anesthesie. Aangezien het een vrij zeldzaam ras is, moet je ervoor zorgen dat jouw dierenarts hiervan op de hoogte is voordat deze een chirurgische ingreep uitvoert. 

De Duitse Pyrenese berghond heeft een unieke dubbele wolfsklauw. Deze mag alleen getrimd worden en nooit verwijderd.

In tegenstelling tot de meeste andere rassen, heeft de Pyrenese berghond nachtelijke neigingen. De honden kunnen 's nachts behoorlijk actief zijn en hebben de neiging om veel te blaffen.

Karakter

  • 66%

    Aanhankelijk

    De Grote Pyreneeën is niet alleen een gewaagde beschermer, maar ook een lieve en aanhankelijke hond die houdt van menselijk gezelschap en contact.

  • 66%

    Speels

    Werkhonden hebben een actieve geest en een actief lichaam, dit betekent dat het erg belangrijk is om regelmatig met de berghond te spelen. Stimulerende spelletjes en activiteiten zijn favoriet bij deze levendige en actieve honden.

  • 66%

    Rustig

    Meestal is de Grote Pyreneeën een kalm en ontspannen ras. Toch zijn deze honden altijd waakzaam en de waakinstincten van deze berghonden zullen snel activeren bij de eerste tekenen van een potentiële bedreiging. Als je dit niet goed traint dan zullen deze honden blaffen naar bezoekers, blaffen als er wordt geklopt op de deur en zelfs voorbijgangers mogen dan genieten van een blaffende hond. Een slecht gesocialiseerde Pyrenese berghond kan behoorlijk confronterend worden.

  • 100%

    Intelligent

    Deze honden zijn erg slim, maar ook behoorlijk koppig. Een onervaren verzorger zal moeite hebben om deze viervoeters bezig en gestimuleerd te houden. Het trainen van de Pyrenese berghond is een taak voor een zelfverzekerde en goed opgeleide verzorger.

  • 66%

    Jager

    Pyrenese berghonden zijn eerder beschermers dan jagers, toch hebben deze grote atletische honden nog altijd een hoge prooidrift. Hierdoor kan het behoorlijk moeilijk zijn om deze honden goed te begeleiden in een bebouwde, stedelijke omgeving. Deze berghonden hebben het los van de lijn heel hard nodig, dit maakt deze viervoeters beter geschikt voor een leven op het platteland.

  • 100%

    Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

    Deze hond vertrouwt in principe alleen de verzorger en directe familie.

  • 100%

    Onafhankelijk

    Deze berghond is een eigengereide viervoeter met een onafhankelijke geest. Het is heel belangrijk dat deze van jongs af aan goed gesocialiseerd wordt. Als dit niet gebeurd, dan kan de sterke aard erg overweldigend zijn voor de verzorger. De berghond kan dan zelfs dominant en agressief gedrag gaan vertonen.

    Gedrag Pyrenese berghond

    • 66%

      Kan goed alleen zijn

      Grote Pyreneeën doen het goed als deze deel uitmaken van een gezin, de honden mogen nooit voor een langere tijd alleen worden gelaten. De berghonden  zullen hierdoor eenzaam worden, wat verveling en frustratie als gevolg zal hebben. Als die gevoelens aanhouden, zullen deze een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van de honden.

    • 33%

      Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

      Dit hangt af van de bekwaamheid en kennis van de verzorger. Een onervaren verzorger zal het heel erg moeilijk hebben om deze hond geconcentreerd te houden. De Pyrenese berghond is absoluut ongeschikt als eerste hond.  

    • 66%

      Blaft graag

      Deze honden werden gefokt als nachtelijke waakhonden, en zijn daarom 's nachts actief en waakzaam. Als de honden iets voelen of zien wat niet bevalt, dan kunnen deze honden erg luidruchtig worden. Socialisatie is zeer belangrijk voor de Pyrenese berghonden, anders zullen slapeloze nachten voor jou en je buren het negatieve gevolg zijn.

    • 100%

      Neiging om weg te lopen

      Deze berghonden zullen niet expres wegrennen, maar deze hebben wel een nieuwsgierige aard en een instinctieve drang om op onderzoek uit te gaan. Zorg er dus voor dat alle buitenruimtes goed beveiligd zijn en dat poorten en hekken minstens een meter hoog zijn. Deze honden kunnen springen.

    • 66%

      Neiging om dingen kapot te maken

      Dat hangt ervan af. Zolang aan de behoeften van de berghonden wordt voldaan, zullen deze zelden vernielzuchtig worden. Als deze honden last krijgen van verveling of eenzaamheid, dan zullen deze de frustratie snel uiten met destructief gedrag. Gezien de grootte, kan de Pyrenese berghond veel schade aanrichten.

    • 66%

      Eetlust

      Zoals de meeste grote honden heeft ook de Pyrenese berghond een flinke eetlust. Deze staan echter niet bekend als bijzonder gulzig.

    • 100%

      Geschikt als waakhond

      De Grote Pyreneeën is een ideale waakhond. Daar zijn de honden voor gefokt! Deze jongens zijn voortdurend waakzaam en zullen je snel op de hoogte brengen van alles wat deze honden niet aanstaat of waar deze niet van houden. In feite kunnen de honden een beetje te goed zijn in het werk!  Een ongetrainde Pyrenese berghond zal tegen zowat alles beginnen te blaffen, en vooral 's nachts.

    • 33%

      Geschikt als eerste hond

      Deze grote, krachtige, en onafhankelijke honden zijn niet geschikt als eerste hond. De honden zijn niet de gemakkelijkste om te trainen en de sterke wil zal een onervaren verzorger snel opbreken. Echter, als je vastbesloten bent om een van deze honden te krijgen, dan moet je de hulp inroepen van een deskundige hondentrainer.

      Lees verder na de advertentie

      Advertentie laden ...

      Is het ras Pyrenese berghond geschikt voor jou?

      Doe de test

      Levensstijl

      • 33%

        Kan de Pyrenese berghond in een appartement leven?

        Dit natuurlijke werkras is niet geschikt om in een appartement of een klein huis zonder buitenruimte te leven. Dit actieve dier moet kunnen zwerven en ontdekken; een flat heeft niet genoeg ruimte voor deze grote honden.

      • 100%

        Behoefte aan beweging/ sportief

        Werkende rassen hebben veel beweging nodig en de Pyrenese berghond is daarop geen uitzondering. In het ideale geval hebben deze ongeveer twee uur beweging per dag nodig, waarbij de honden ook veel tijd los van de lijn moeten doorbrengen. Als je de tijd hebt, kan je elke dag een lange wandeling met deze hond maken. Je kan het ook opsplitsen in een ochtendwandeling, gevolgd door een intensievere wandeling aan het eind van de middag.

      • 33%

        Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

        De Grote Pyreneeën zijn niet de gemakkelijkste om mee te reizen. Gezien de enorme afmeting van deze hond kunnen auto's of andere afgesloten ruimtes behoorlijk claustrofobisch aanvoelen. De honden zijn te groot voor een bench en het ligt niet in de aard van deze hond om lange tijd roerloos te blijven liggen.

        Gezelschap

        • 33%

          Kan een Pyrenese berghond samen met katten?

          Deze honden kunnen in principe redelijk met andere huisdieren samenleven, vooral als dit al vanaf jonge leeftijd wordt aangeleerd. Nieuwe katten en honden zullen niet altijd gastvrij worden ontvangen, aangezien deze berghond erg territoriaal kan zijn.

        • 33%

          Kan een Pyrenese berghond samen met honden?

          De Grote Pyreneeën wil graag de baas zijn, vooral in de buurt van andere dieren. Dit kan  conflicten veroorzaken wanneer deze in contact komen met andere honden. Echter, met de juiste training vanaf jonge leeftijd kunnen deze honden dit competitieve gedrag leren beheersen.

        • 66%

          Is de Pyrenese berghond een kindvriendelijke hond?

          Onder de stoere buitenkant heeft de Pyrenese berghond een zachtaardige en speelse ziel, waardoor deze een geweldig maatje is voor kinderen van alle leeftijden. Door de kracht en afmeting van de Pyrenese berghond moeten de honden als deze bij kinderen zijn altijd onder toezicht staan van een volwassene.

          Het is ook belangrijk om je kinderen te leren hoe deze de hond moeten benaderen en wanneer de hond met rust moet worden gelaten.

        • 33%

          Is een Pyrenese berghond geschikt voor ouderen?

          Deze berghond is een hond met grote verantwoordelijkheden. Het trainen kost tijd en veel expertise, en deze hebben ook zeer veeleisende lichamelijke eisen. Dit is niet geschikt voor oudere mensen die de voorkeur geven aan een meer rustige levensstijl.

          %}

          Wat kost een Pyrenese berghond?

          Een Pyrenese berghond kost ongeveer tussen de €960 en €980    

          Het maandelijkse budget voor de Grote Pyreneeën is ongeveer €70 voor eten en gemiddeld kost een basis verzekering ongeveer €45 per maand. Dit is verschillend per hond.

          Verzorging

          De Pyrenese berghond is een ras dat gemiddeld tot veel verhaart, vooral tijdens de warmere periodes van het jaar. De zuiver witte vacht moet wekelijks worden geborsteld, en je moet goed op de extra pluizige delen rond de nek en de staart letten. De honden zijn zelf erg schoon, ondanks dat hebben deze om de 8 weken een bad nodig.

           

          Haaruitval

          Hoewel de honden vrij regelmatig verharen, lopen deze geen risico op blijvend haarverlies.

          Voeding Pyrenese berghond

          De Grote Pyreneeën hebben een grote eetlust. Deze hebben ongeveer 4 tot 6 koppen hondenvoer van hoge kwaliteit nodig, verdeeld over twee maaltijden. De honden moeten ook toegang hebben tot vers drinkwater.

          Gezondheid Pyrenese berghond

          Hoe oud wordt een Pyrenese berghond?

          De levensverwachting van een Pyreneese berghond is ongeveer 11 jaar.

          Sterk/ bestendig

          De Pyrenese berghond is een van de meest robuuste rassen. Deze sterke, robuuste honden werden ontwikkeld voor het buitenleven en zijn goed uitgerust om te gedijen in barre weersomstandigheden en onherbergzame omgevingen. De honden zijn moedig, taai en onafhankelijk.

          Kan goed tegen warmte

          Deze honden kunnen niet goed omgaan met warmere klimaten en kunnen het moeilijk hebben bij zeer warme temperaturen. De berghonden verharen wel tijdens de warmere maanden, maar vermijd dan beweging tijdens de heetste delen van de dag.

          Kan goed tegen kou

          De Grote Pyreneeën heeft een dikke, isolerende ondervacht bedekt met een lange, weerbestendige buitenlaag. De honden hebben geen problemen om de gemiddelde  Nederlandse winter door te komen.

          Neiging om snel aan te komen

          De Pyrenese berghond is niet gevoelig voor zwaarlijvigheid of gewichtstoename. Toch komen deze wel wat extra kilo's aan als je de honden te vrij laat wat eten betreft. Dus geef de berghonden de juiste voeding en zorg ervoor dat deze de juiste hoeveelheid beweging krijgen.

          Veelvoorkomende ziektes

          Ziekte van Addison (de bijnieren raken beschadigd)

          Heupdysplasie

          Cataract (staar)

          Entropion (naar binnen gekanteld onderooglid)

          Patellaire luxatie (ontwrichte knieschijf)

          Maagtorsie

          Laat een reactie achter over dit ras
          Log in om een reactie te plaatsen