Bichon frisé

Andere namen: Bichon, Bichon à poil frisé, Tenerife dog

Bichon frisé
Volwassen Bichon frisé © Shutterstock

De Bichon frisé is een gezelschapshond die overal mee naartoe kan. De hond is discreet, sociaal en past zich zeer snel aan elke situatie aan.

Algemene informatie Bichon frisé

Hoe oud wordt een Bichon frisé? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Bichon frisé :

Herkomst en geschiedenis

De Bichon frisé is een erg oud, kostbaar hondenras. Deze honden waren de favoriete metgezel van Franse dames in de 18e en 19e eeuw. De oorsprong van dit hondenras is niet erg duidelijk, maar wel is zeker dat de Bichon frisé een kruising is tussen de Bichon Maltezer en de Poedel. Het hondenras is in 1959 officieel erkend door de FCI. 

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Bichon frisé

  Grootte Bichon frisé

  Teef : 23 tot 30 cm

  Reu : 23 tot 30 cm

  Gewicht Bichon frisé

  Teef : 4 tot 7 kg

  Reu : 5 tot 7 kg

  Vachtkleur Bichon frisé

  Vachttype

  Oogkleur Bichon frisé

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Bichon frisé

  De Bichon frisé is een kleine hond met een vrolijk karakter. De hond lijkt erg op andere Bichons, maar heeft een witte, zijdeachtige, lange vacht met ‘kurkentrekker’-krullen. Het hoofd is in harmonie met het lichaam. De ogen zijn zwartomrand, tamelijk rond en levendig. De oren hangen, zijn dun en niet te groot. Ook de ledematen zijn goed in balans. De staart is iets onder de dorsale lijn, wordt hoog gedragen en vormt een sierlijke kromming op de rug. De staart mag niet gekruld zijn. 

  Goed om te weten

  Toen dit hondenras aankwam in Frankrijk werd het Barbichon genoemd. Dit omdat de Bichon frisé lijkt op een kleine Barbet. 

  Karakter Bichon frisé

  • 100%

   Aanhankelijk

   Bichon komt van het Franse werkwoord ‘bichonner’, wat verwennen betekent. Deze gezelschapshond vraagt vaak om knuffels en is gek op de verzorger. 

  • 100%

   Speels

   Zoals alle Bichons houdt ook de Bichon frisé van spelen en clownachtig gedrag. Deze hond lijkt een echt gevoel voor humor te hebben en is dan ook een echte grappenmaker. 

  • 66%

   Rustig

   De Bichon frisé is levendig, vrolijk, altijd in een goed humeur en altijd in beweging. Toch weet de hond zich ook aan te passen in rustige situaties.  

  • 66%

   Intelligent

   Deze kleine hond werd vroeger vaak gebruikt als circushond. Dit komt omdat de Bichon frisé veel trucjes kan leren door het uitstekende geheugen en het verlangen om het goed te doen.

  • 33%

   Jager

   De Bichon frisé is uitsluitend een gezelschapshond. Toch houdt deze hond er wel van om achter katten aan te zitten! 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Dit hondenras is over het algemeen erg gastvrij en is niet snel bang of agressief tegenover gasten. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Bichon frisé wil graag in nauw contact blijven met de verzorger en zal deze dan ook overal volgen. Het is het beste om de hond binnnenshuis te houden. 

   Gedrag Bichon frisé

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Bichon frisé houdt er niet van om alleen te zijn. Het komt vaak voor dat er meerdere Bichons worden geadopteerd om verveling en isolatie te voorkomen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Bichon frisé houdt ervan om het baasje te plezieren, wat het gemakkelijk maakt om de hond op te voeden. Dit hondenras kan een onbeperkte reeks oefeningen leren. 

    Het clownachtige humeur van de hond kan snel vervelend worden als de opvoeding niet stevig, consistent en vroegtijdig is. 

   • 100%

    Blaft graag

    De Bichon frisé kan snel blaffen wanneer de hond opgewonden is of te lang alleen wordt gelaten. 

   • 33%