Braque du Bourbonnais

Andere naam: Bourbonnais pointer

Braque du Bourbonnais
Volwassen Braque du Bourbonnais

Oorspronkelijk gefokt in de historische Franse regio waar de Bourbonnais zijn naam aan ontleent (het eerste deel, ‘Braque’, betekent ‘wijzer’), werd het ras in de jaren zeventig helemaal opnieuw gecreëerd met behulp van zijn beste nakomelingen en een selectie van vergelijkbare rassen.


Hij blijft populair in Frankrijk en is sterk aanwezig in de Noord-Amerikaanse hondenscene.. De Bourbonnais is een verstandige, oprechte hond en zeer geschikt voor het gezinsleven, vooral als het gezin van het soort enthousiaste buitenmensen is waarover je in boeken leest.

Algemene informatie Braque du Bourbonnais

Hoe oud wordt een Braque du Bourbonnais? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig Intelligent Jager

Grootte Braque du Bourbonnais :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

We kennen de Braque du Bourbonnais, in zijn oorspronkelijke vorm, uit Franse schilderijen en literatuur die teruggaan tot de 16e eeuw. Er wordt aangenomen dat hij een van de oudste staande hondenrassen is die menselijke jagers heeft gediend. Er waren in heel Frankrijk verschillende wijzerrassen, afkomstig van dezelfde voorouders; elk uitloperras nam de naam aan van de regio waarin hij was ontwikkeld. En dus komt de Bourbonnais uit Bourbonnais, hoewel noch de regio, noch de hond vandaag de dag in zijn oorspronkelijke vorm bestaat.
De regio bestaat nu uit delen van de departementen Allier en Cher. En ondanks zijn vaardigheid in het aangeven van de verblijfplaats van patrijzen aan zijn menselijke kameraden, stierf de oorspronkelijke Braque du Bourbonnais bijna uit. Bij het voortzetten van het fokken van de oorspronkelijke B-de-B-hond begon men zich te concentreren op zijn uiterlijk (fokkers hadden een meer lila kleur in gedachten), wat ten koste ging van zijn vaardigheden. Natuurlijk verloren serieuze jagers hun interesse, en dus nam de voortplanting af, werd het wezen steeds zeldzamer en werd zijn goede naam verwijderd uit het register van de Societe Centrale Canine (SCC).
In 1925 besloot een groep fokkers iets te doen aan de benarde situatie van de Bourbonnais en vormden de Club du Braque du Bourbonnais – maar veel van hun goede werk werd ongedaan gemaakt door de komst van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt ook beweerd dat deze fokkers de nadruk bleven leggen op uiterlijk boven vermogen. Het is dus begrijpelijk dat de naoorlogse fortuinen van de Bourbonnais niet goed waren. In 1973 was er tien jaar verstreken sinds de laatste Bourbonnais-pup werd geregistreerd.
Er stapte een mens op, Michel Comte, die vastbesloten was de Bourbonnais terug naar glorie te leiden. Door het toegewijd kruisen van overgebleven B-de-B's en soortgelijke rassen, was hij in staat een nieuwe standaard te creëren, hoewel de FCI pas in 1991 goedkeuring zou geven. Ondertussen waren verschillende van de wezens verplaatst naar de Verenigde Staten, waar hun voortdurende voortplanting heeft populaire, zo niet officiële, bijval gekregen. 

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Braque du Bourbonnais

Braque du Bourbonnais
Braque du Bourbonnais
Braque du Bourbonnais
Braque du Bourbonnais

Grootte Braque du Bourbonnais

Teef : 48 tot 55 cm

Reu : 51 tot 57 cm

Gewicht Braque du Bourbonnais

Teef : 16 tot 22 kg

Reu : 18 tot 25 kg

Vachtkleur Braque du Bourbonnais

Wit

Vachttype

Oogkleur Braque du Bourbonnais

Bruin

Uiterlijke kenmerken Braque du Bourbonnais

De geschiedenis van deze middelgrote hond gaat niet zo ver terug als je zou verwachten van een hond van zijn lengte; maar zijn bouw is robuust en gespierd, welke kracht een elegante, zelfs delicate gang niet in de weg staat. Het vrouwtje is nog eleganter. De kleurvlekken op de vacht werden voorheen wijndroesem of perzikbloesem genoemd; afhankelijk van hoe de gekleurde vacht over zijn witte vacht is verdeeld, en van de kracht van het gezichtsvermogen van de toeschouwer, kan hij de indruk wekken ‘schimmelkleurig’ te zijn, als een mooi, conkerachtig paard. Aan de ene kant is zijn snuit sterk en – vanwege zijn brede basis – bijna kegelvormig. Aan de andere kant: als je al een staart vindt, is deze waarschijnlijk kort. Maar vaak worden deze honden helemaal zonder staart geboren.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze vriendelijke en betrokken hond is een constante bron van genegenheid. Hij zal zich zorgen maken als hij te lang alleen blijft zonder zijn familie, en geniet van de kameraadschap van een buitenavontuur.

66%

Speels

Hij houdt van spelen en heeft veel beweging nodig, maar hoewel een gevecht op het tapijt of in de tuin niet onopgewaardeerd zal blijven, is zijn echte speeltuin het open veld of het bos.

100%

Rustig

Hoewel de Bourbonnais kalm en zachtaardig is in huis, is hij serieus met zijn werk en zal hij zich koortsachtig op het werk toeleggen wanneer hij in de vrije natuur op truffels of tennisballen jaagt.

100%

Intelligent

Intelligent en intuïtief, de Bourbonnais is de ideale wingman op doelgerichte excursies.

100%

Jager

Jagen zit deze hond in het bloed. Hij is intelligent, gefocust en flexibel in het veld. Maar zijn instincten zijn meer arbeidsintensief dan bloeddorstig: hij doet het voor de sport, niet voor de moord.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De Bourbonnais is een gevoelige hond. Hij is misschien beschermend, maar zal zich na verloop van tijd opwarmen voor vreemden, vooral als hij vanaf zijn puppytijd goed gesocialiseerd is.

33%

Onafhankelijk

Hij is intelligent, enthousiast om te behagen en zelfredzaam in het veld, maar tolereert niet te veel tijd alleen.

Gedrag Braque du Bourbonnais

33%

Kan goed alleen zijn

Bij voorkeur niet – en zeker niet zonder voldoende voorafgaande oefening om de het meeste van zijn energie kwijt te raken.

100%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze hond is superslim, leergierig en vindingrijk. Zorg er gewoon voor dat hij voldoende beweging krijgt.

66%

Blaft graag

Ze zullen blaffen om hun roedel te waarschuwen.

66%

Neiging om weg te lopen

Ze hebben niet echt de neiging om weg te lopen. 

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Alleen wanneer ze slecht getraind worden.

66%

Eetlust

De Bourbonnais is niet vraatzuchtiger dan de gemiddelde hond.

66%

Geschikt als waakhond

De Bourbonnais is alert en verstandig op de gebruikelijke omstandigheden in zijn omgeving en zal onverwachte veranderingen in zijn omgeving opmerken en alarm slaan op de standaard manier van honden.

100%

Geschikt als eerste hond

Als je bereid bent om een training te volgen en de hond voldoende te laten bewegen kun je deze hond voor eerste adoptie overwegen.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Braque du Bourbonnais ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Braque du Bourbonnais geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Braque du Bourbonnais in een appartement leven?

De flat is niet zijn ideale omgeving, aangezien dit een hond met veel energie is die zijn benen meerdere keren per dag moet strekken. Als je een goede lokale toegang tot een park hebt, kan het wel eens lukken.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Absoluut. Deze hond is gebouwd voor de jacht en zijn instinct drijft hem ertoe frisse lucht en stimulatie buitenshuis te verlangen.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Kan prima mee op reis, ze zijn rustig.

Gezelschap

100%

Kan een Braque du Bourbonnais samen met katten?

Samenleven met katten kan een risico vormen gezien het jachtinstinct van dit ras. 

100%

Kan een Braque du Bourbonnais samen met honden?

Als ze vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn, zal hij zijn hele volwassen leven goed passen bij het gezelschap van honden, aangezien zijn instinct als jager gericht is op teamwerk en kameraadschap.

100%

Is de Braque du Bourbonnais een kindvriendelijke hond?

De Bourbonnais moet kalm en beschermend zijn tegenover kinderen, hoewel zijn grootte en energieniveau een risico kunnen vormen voor kleinere of kwetsbaardere mensen. Al met al zou hij geen problemen moeten opleveren, ook al is hij misschien niet de eerste keus middelgrote hond voor het gezinsleven.

66%

Is een Braque du Bourbonnais geschikt voor ouderen?

Een ouder persoon die stevig en energiek genoeg is voor lange dagelijkse wandelingen en spelletjes met een middelgrote hond, zou de Bourbonnais een warme metgezel moeten vinden. De nadruk ligt echter op ‘energetisch’, aangezien deze hond onhandelbaar kan worden als zijn baasje niet aan zijn bewegingsbehoefte kan voldoen.

%}

Wat kost een Braque du Bourbonnais?

We hebben niet genoeg informatie om een gemiddelde prijs vast te stellen voor een Braque de Bourbonnais.

De Braque du Bourbonnais kan ongeveer € 50 per maand kosten om te voeden en te onderhouden.

Verzorging

Regelmatig borstelen, baden en tandenpoetsen behoren allemaal tot de taken. De nagels verdienen speciale aandacht, en dienen vaker geknipt te worden dan normaal. 

Haaruitval

Gemiddeld.

Voeding Braque du Bourbonnais

Niets bijzonders – gewoon hondenvoer van goede kwaliteit. Je kunt echter een door dierenartsen goedgekeurde ‘hoge energie’-formule overwegen die is ontworpen voor actieve rassen.

Gezondheid Braque du Bourbonnais

Hoe oud wordt een Braque du Bourbonnais?

12-14 jaar.

Sterk/ bestendig

Dit is een robuuste hond, gebouwd voor het leven in de velden, ook al ziet hij er enigszins elegant of kwetsbaar uit. Hij is geen vechter.

Kan goed tegen warmte

Ze hebben geen moeite met de warmte, maar hebben wel, zoals alle honden toegang tot zoet water nodig.

Kan goed tegen kou

Ze zullen niet meteen mopperen, maar ze zullen ook geen sprong in het ijskoude water wagen.

Neiging om snel aan te komen

Alleen als ze niet voldoende bewegen.

Veelvoorkomende ziektes

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen