Aanbieding

Hond springt over hekje in flyball parcour

Flyball is een echte teamsport

© dodafoto / Shutterstock

Flyball, de sport voor de ‘ballengek’

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Ben je op zoek naar een leuke hondensport en is jouw maatje dol op balletjes? Zijn jullie echte teamspelers? Dan is flyball de aangewezen sport om samen te beoefenen. Flyball zit vol met actie en natuurlijk... ballen! 

Flyball, dat gaat vast over een vliegende bal?

Zoals de naam al doet vermoeden, speelt de bal een belangrijke rol binnen Flyball. Het is dan ook de bedoeling dat je hond een bal gaat apporteren. Het spelletje start, zodra je hond over de start- en finishlijn gaat. Onderweg naar de bal moet je hond eerst over vier hekjes springen die in een rechte lijn staan opgesteld. Daarachter bevindt zich een flyball apparaat. Honden willen hier maar al te graag naartoe, want dit apparaat is ‘geladen’ met het balletje. Als je hond een poot op het plateau van het apparaat zet, wordt het balletje gelanceerd! Voor een snel en spectaculair resultaat wordt deze uit de lucht opgevangen. Daarna is het tijd voor de terugweg: je hond springt weer over de vier hekjes, maar neemt nu de bal met zich mee over de finishlijn.  

Als een hond een poot op het plateau van het Flyball-apparaat zet, wordt het balletje gelanceerd! 
© Pandas / Shutterstock

Met zijn allen!

Bijzonder aan flyball is dat je niet alleen een team vormt met je hond. Je speelt het spelletje met een hele ploeg! Het spel is te vergelijken met een estafette. Vier honden lopen het parcours en lossen elkaar af. Daarnaast zitten er één of twee honden op het ‘reservebankje’. Natuurlijk zijn ook de begeleiders mee, die de honden aanmoedigen! Het team wordt compleet met een bal-lader die zorgt dat er op tijd een nieuwe bal in het flyball apparaat zit, en een coach die het team aanstuurt.  

Gaan voor de winst!

Als flyballploeg kun je ook strijden tegen andere teams. Het team dat het snelst vier honden foutloos over de finishlijn heeft, die wint. De honden worden op verschillende manieren getraind en aangespoord om een recordtijd neer te zetten:

  • Ze starten niet vlak voor de start- en finishlijn, maar wat verder weg. Zo hebben de honden al vaart als ze de over de lijn gaan. Dit is de zogenoemde ‘vliegende start’. Je moet als begeleider goed inschatten hoe snel de honden zijn, aangezien er geen hond over de start mag als de vorige nog in het parcours is.  
  • Er valt winst te pakken bij het flyball apparaat. Begeleiders leren hun hond om niet alleen het flyball apparaat te ‘activeren’ met de poten, maar om zich tegelijkertijd – met kracht - af te zetten tegen het apparaat. Op deze manier wordt ook de terugweg op vol vermogen ingezet. 
  • Om de terugweg net zo interessant te maken als de heenweg, kan je als begeleider je hond verleiden met een nog leuker speeltje dan de bal. Zo voorkom je dat je hond er tevreden met de bal vandoor gaat! Ook motiveer je je maatje om de vaart er in te houden. 

De honden die aan de beurt zijn worden keihard aangemoedigd door het hele team! Kom je voor je rust, ga dan op zoek naar een ander spelletje. Hou je van actie? Dan zit je op de juiste plek. 

Welke honden zijn geschikt voor Flyball?

Kruising of rashond, groot of klein, iedereen is welkom in deze sport. Variatie binnen een team is zelfs een vereiste! Is jouw hond uitgegroeid en kun je spreken van een gezonde bouw? Dan is de kans groot dat jouw hond geschikt is. 
Anders dan bij behendigheid is het geen probleem als je maatje niet heel hoog kan springen. De spronghoogte is lager en wordt voor alle honden aangepast aan de kleinste hond binnen het team.

Hadden we al verteld dat het wel handig is dat je hond iets met balletjes heeft...? 

Is jouw hond wel goed in springen? Lees hier alles over de hondensport Agility
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen