Aanbieding

Shiba Inu
© Shutterstock

Japanse hondenrassen – Hachiko en zijn vrienden

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Sinds de hitfilm Hachiko zijn Japanse hondenrassen niet langer meer een geheim. 

Nederlanders zijn tegenwoordig ook enthousiast over de Japanse hond. Of het nu gaat om de Shiba Inu, Akita of Japanse Chin, de viervoeters uit het land van de rijzende zon hebben elk hun eigen charme en karakter. 

In het kort:

  • De meeste Japanse hondenrassen behoren tot de Spits familie
  • Veel rassen worden gekenmerkt door een sterke eigen wil
  • In Japan is de Shiba Inu een van de meest populaire rassen

Een grote familie

Iedereen die de hondenrassen uit Japan beter bestudeert merkt al snel bepaalde gelijkenissen op. Dit komt omdat de meeste Japanse honden afstammen van de Aziatische Spits. Daarom hebben de meeste van de Japanse hondenrassen een puntig gezicht met hoge jukbeenderen, smalle ogen en een sterk gebogen staart. Overigens is een Chow Chow, in tegenstelling tot wat vele denken, een Chinees ras. De Amerikaanse Akita komt ook niet voor in deze lijst. 

Bijna alle honden uit Japan hebben de toevoeging Inu in hun rasnaam. Inu betekent hond.

Grote hondenrassen uit Japan

Akita Inu

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de Akita Inu is het vosrode haar, gecombineerd met een deels witte vacht. De charmante, gekrulde staart draagt ook bij aan hun kenmerkende uiterlijk. Ze zijn vrij onafhankelijk en ontspannen en zijn niet snel van streek te krijgen. Ze hebben echter wel een sterke eigen wil, en testen keer op keer de grenzen van hun verzorger. Dit ras is in ieder geval niet geschikt voor beginnende hondenliefhebbers. 

Akita Inu

© Shutterstock

Hokkaido

Op het eerste gezicht lijkt de Hokkaido erg op de Akita Inu. Ze zijn nauw aan elkaar verwant en ook de Hokkaido heeft de vachtkleuren rood en wit. Ze zijn net iets kleiner dan Akita Inu met een iets minder dikke ondervacht. Daarnaast kennen ze geen angst, hebben ze een goed concentratievermogen en nemen ze graag verantwoordelijke taken op zich. Overigens komen beide honden van hetzelfde eiland.

Hokkaido

© Shutterstock

Middelgrote hond uit Japan

Shiba Inu

De Shiba Inu is het meest populaire hondenras in Japan. Het zijn trouwe viervoeters die zich volledig geven aan hun verzorger. Bovendien zijn ze moedig, slim en hebben ze een aanzienlijk zelfvertrouwen. Met een schouderhoogte van 35-43 cm behoren ze tot de kleinere hondenrassen uit Japan. Qua uiterlijk lijken ze op een mini uitvoering van de Akita. 

Shiba Inu

© Shutterstock

Kishu Inu

Vergeleken met veel andere Japanse honden uit de Spits-familie kan de Kishu Inu wat gemakkelijker te trainen zijn. Hun volgzaamheid en volle overgave maakt ze tot een geweldige kameraad. Aangezien ze erg intelligent zijn leren ze graag nieuwe dingen, en betekent het dat ze werk nodig hebben. Deze Japanse hond weegt ongeveer 30 kg en heeft een witte vacht. 

Kishu Inu

© Shutterstock

Kleine honden uit Japan

Japanse Chin

De Japanse Chin heeft sterke overeenkomsten met de de Chinese Pekinees. Hun lange vacht rijkt tot aan de grond en wordt gedragen met trots. Ze zijn liefdevol en loyaal en hebben veel aandacht nodig. Vanwege hun intelligentie en onafhankelijkheid willen ze wel iets te doen hebben.

Japan Chin

© Shutterstock

Japanse Spits

De Japanse Spits lijkt erg op de Europese variant. Ze staan net iets hoger op hun poten en hebben een minder dikke ondervacht. Ze staan te boek als gehoorzaam en hun speelse karakter zorgt voor veel plezier. Het zijn echter ook goede waakhonden en zelfs bij het ontbreken van inbrekers zullen ze af en toe blaffen. 

Japanischer Spitz

© Pixabay

Conclusie: Japanse honden zijn koppig en niet voor beginners!

Japanse honden hebben beslist hun charmes, en niet alleen vanwege hun speciale uiterlijk. Desalniettemin is voorzichtigheid geboden. De meeste Japanse hondenrassen zijn niet geschikt voor beginnende hondenliefhebbers omdat ze een sterke eigen wil hebben. Dat betekent dat je tijdens de opvoeding veel moet herhalen en een goede training vanaf dag 1 noodzakelijk is. 

De meeste rassen zijn wel extreem loyaal en trouw net als Hachiko! Neem jij een Japans hondenras?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen