Aanbieding

Karikaturen van Italiaanse hondenrassen

Het prachtige Italië heeft talloze hondenrassen voortgebracht

© Shutterstock

Italiaanse hondenrassen: van kortharig tot donzig naar ruig

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Goede wijn, de toren van Pisa en natuurlijk de traditionele pizza. Eerlijk, Italiaanse hondenrassen komen niet als eerste bij je op wanneer je aan Italië denkt.

Tussen de Alpen en de Etna zijn veel charismatische honden te ontdekken. Wamiz presenteert de mooiste Italiaanse hondenrassen. 

Italiaanse hondenrassen

Na verloop van tijd hebben tal van Italiaanse hondenrassen zich ontwikkeld en zijn een onmisbaar deel van het hondenrijk geworden. De Italianen ontdekten al vroeg dat honden de beste vriend van de mens zijn. De wortels van sommige Italiaanse hondenrassen gaat terug tot de Romeinse tijd.

De zwaargebouwde Molossers, zoals de Cane Corso, werden destijds ingezet als waakhond of oorlogshond.

Later ontdekte de Italiaanse adel ook kleine gezelschapshonden, zoals de Bolognezer. Natuurlijk komen er ook een aantal hardwerkende jacht- en kuddewaakhonden uit Italië. Dit land herbergt verschillende hondenrassen, die elk op hun eigen manier de harten van hondenliefhebbers hebben veroverd. 

Bergamasco herdershond, een Italiaanse hond

De buitengewone look van de Bergamasco herdershond komt niet vanzelf. Een gelijkmatige verdeling van de vacht vereist verzorging van de mens. Over het verhaal van deze Italiaanse hond valt niets met zekerheid te zeggen. Het is zeer waarschijnlijk dat hun roots in Azië liggen. De Bergamasco kan samenleven met andere honden en katten, is geschikt als waakhond en beschikt over een geduldig karakter. 

Bergamasco
Bergamasco © Shutterstock

Bolognezer

De Bolognezer besmet iedereen met hun goede humeur. Tijdens de Renaissance waren voornamelijk Italiaanse aristocratische families enthousiast over dit kleine hondenras, dat vernoemd werd naar de stad Bologna. Dankzij hun makkelijke karakter passen ze bij vele hondenliefhebbers. Gezinnen, alleenstaanden en senioren zullen het allemaal goed vinden met deze Italiaanse hondensoort. 

Bologneser
De Bologneser © Shutterstock

Bracco Italiano, een hond uit Italië

De Bracco Italiano is een van de oudste apporterende hondenrassen, die in de late middeleeuwen voor het eerst werd gehouden door Italianen. Ze stammen onder andere af van de Duitse Spaniëls. Kenmerkend voor deze Italiaanse hond is de trouwe uitstraling. Hun korte vacht is gemakkelijk te verzorgen, maar hun slappe oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Afgezien daarvan zijn het robuuste honden die zelden ziek worden. 

Bracco Italiano
De Bracco Italiano © Shutterstock

Cane Corso

De Cane Corso is pure Italiaanse kracht op vier poten. Hun krachtige lichaam zorgt voor het nodige respect. Deze grote Italiaanse hond kijkt terug op een lange geschiedenis en werd ingezet als waakhond, oorlogshond en jachthond (specialiteit groot wild). 

Cane Corso
De Cane Corso © Shutterstock

Cirneco dell'Etna

De Cirneco dell'Etna zijn jachthonden die hun werk doen op het moeilijke terrein van Sicilië. Ze zijn het meest geschikt voor actieve hondenbezitters die ze iedere dag veel beweging en een natuurlijke omgeving bieden. Hun jachtinstinct mag zeker niet worden onderschat. Bij de opvoeding is er nog een ding waar je moet op letten. Het zijn uiterst gevoelige honden die je voorzichtig moet behandelen. 

Cirneco dell'Etna
De Cirneco dell'Etna © Shutterstock

Italiaanse windhond

De Italiaanse windhond is opgewekt, intelligent en houdt van rennen. Deze Italiaanse hondensoort, die tot 5 kilo weegt, kan zeker als gezelschapshond dienen. De wortels van de Italiaanse windhond leiden ons 3000 jaar terug. In die tijd hielden Egyptenaren kleine windhonden, die later in Italië verschenen. 

Italiaanse windhond
Italiaanse windhond © Pixabay

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo houdt van het koele water. Zoals alle waterhonden hebben ze een dikke, gekrulde en ondoordringbare vacht. Ook al wonen ze niet in de buurt van een meer, rivier of zee hebben ze nog steeds hun werk nodig. Ze worden sinds het einde van de 19e eeuw gebruikt voor de jacht op truffels.   

Lagotto Romagnolo
De Lagotto Romagnolo © Shutterstock

Maremmano

De Maremmano is een krachtige en grote Italiaanse hond, die vaak wordt onderschat vanwege de donzige vacht. Er zijn een paar zaken die je moet overwegen voor je ze adopteert. Het zijn oerhonden. De Romeinen bezaten tweeduizend jaar geleden al witte herders. Het zijn geen sportieve honden, maar hebben wel veel ruimte en vrijheid nodig. Een leven in een appartement met een gewone wandeling past dan ook niet bij deze grote Italiaanse hond. 

Maremmano

De Maremmano © Pixabay

Mastino Napoletano

Deze imposante grote Italiaanse hond is voorzichtig en blaft slechts zelden. De voorouders van de Mastino zijn de oorlogshonden en Italiaanse Molossers die tweeduizend jaar geleden al bestonden. De Italiaanse Mastiff stamt waarschijnlijk af van de Tibetaanse mastiff. De Mastino Napoletano is nauw verbonden met het adoptiegezin, is zachtaardig en evenwichtig, ook in de omgang met kinderen

Mastino Napoletano
De Mastino Napoletano © Shutterstock

Sardijnse herdershond

De Sardijnse herder is een hondenras dat niet wordt erkend door de FCI en bijna uitsluitend op Sardinië leeft. De mensen op Sardinië waarderen vooral hun kracht en veelzijdigheid. Ze zijn robuust en geschikt als kudde- en waakhond en als helper bij het jagen op groot wild. Qua grootte zijn ze vergelijkbaar met de Duitse herdershond. Hun schouderhoogte bereikt 55-65 cm.

 Sardijnse herdershond
Sardijnse herdershond© Shutterstock

Segugio Italiano

De Segugio is waarschijnlijk via de Feniciërs naar Europa en dus Italië gekomen. Je hebt 2 verschillende versies: draadhaar en korthaar. De Segugio is een jachthond welke wordt ingezet voor de jacht op wilde zwijnen of konijnen. De middelgrote viervoeters kunnen niet als gezelschapshond worden gehouden. Ze kunnen het beste door een jager worden geadopteerd. 

Segugio Italiano
De Segugio Italiano © Shutterstock

Spinone Italiano

In 2000 v. Chr. werden al ruwharige apporteerhonden beschreven die lijken op de Spinone Italiano. Etrusken en Grieken brachten dit Italiaanse hondenras naar Italië, waar ze vervolgens werden gekruist met Molossers. Dit robuuste en veelzijdige hondenras maakt indruk met hun vriendelijke karakter. Ze zijn van nature redelijk open en vriendelijk, zelfs tegenover vreemden, en daarom niet geschikt als waakhond. 

Spinone Italiano
De Spinone Italiano © Shutterstock

Volpino Italiano

De Volpino Italiano zorgt met hun temperament voor de nodige levensvreugde. Ze zijn klein, maar niet geschikt voor mensen op zoek naar een rustige hond. De Italiaanse Volpino houdt van lange wandelingen en hondensporten. Dit slimme Italiaanse hondenras bestaat al enkele eeuwen in Italië, en komt met name voor in Toscane. 

Volpino Italiano
De Volpino Italiano © Shutterstock

Leuke hondennamen voor Italiaanse hondenrassen

Italiaanse namen zijn gewild. In Nederland vind je veel Italiaanse namen terug in de top 10 meest populaire hondennamen, maar er is meer. Wamiz heeft een aantal prachtige Italiaanse hondennamen met betekenis op een rijtje gezet. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen