Franse Bulldog

Andere namen: Franse Bulie

Franse Bulldog
Volwassen Franse Bulldog © Shutterstock

De Franse Bulldog is een kleine krachtpatser, moedig, trouw en erg gehecht aan de omgeving. Die verknochtheid krijgt soms bijna iets bezitterigs. Een gezellige huisgenoot, niet erg sportief, maar gek op spelen, zolang het niet teveel energie vergt. Door de afgeplatte snuit kunnen Brachycefale (kortschedelige) honden als de Franse Bulldog moeilijk door de neus ademen. Dit ras is heel geschikt voor verzorgers die veel thuis zijn, want alleen gelaten worden vindt het helemaal niets. Deze flexibele gezelschapsdieren voelen zich thuis bij heel verschillende leefstijlen.  

Algemene informatie Franse Bulldog

Hoe oud wordt een Franse Bulldog? :

4

16

9

11

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Franse Bulldog :

Herkomst en geschiedenis

Wie het weet mag het zeggen, want het verhaal is nogal mysterieus. De Fransen claimen dat het een oerfrans ras is, maar volgens de Engelsen beweren stamt het af van de Buldog. Die invloeden zijn er zeker, maar hoe dan ook, de Fransen maakte er de bijzondere hond van die het nu is. 
Historisch gezien werd de Buldog zowel ingezet als rattenvanger als bewaker. Niet gek dat het de lievelingshond werd van slagers en wijnhandelaars, van wie hij de pakhuizen en stallen bewaakte.  Door de levenslustigheid en intelligentie karakter raakte dit in het begin van de 20e al snel populair onder edelen, elites, het Koninklijk paleis, maar ook als lijfwacht van sexwerkers en 'gespuis'. Tegenwoordig zie je de Franse Buldog overal.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Franse Bulldog

  Grootte Franse Bulldog

  Teef : 24 tot 32 cm

  Reu : 27 tot 35 cm

  Gewicht Franse Bulldog

  Teef : 8 tot 13 kg

  Reu : 9 tot 14 kg

  Kleuren Franse Bulldog

  Vachttype

  Oogkleur Franse Bulldog

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Franse Bulldog

  Klein van stuk, maar toch een indrukwekkende verschijning. De Franse Buldog heeft een stevige en gespierde bouw. Alles aan deze kleine krachtpatser is kort en gedrongen. Omdat de kop vierkant is, de oren rechtopstaan en de snuit afgeplat kan dit dier een soms wat norse blik geven. Dit geheel in tegenstelling tot het zachtaardige karakter. 

  Goed om te weten

  De Franse schrijfster Colette (1873-1954)) zei met een kwinkslag "Ik heb vier honden en een bulldog". Volgens fans is dit kleine gezelschapshuisdier een soort mix van hond, mens en kat. 

  Inderdaad, de houding van deze hond is soms ontwapenend, vooral zittend op de bank, op de billen met alle vier de poten goed gestrekt.

  Aan de andere kant is deze brachycephalus (hond met platte snuit) een snurker en kan de sterke ademhaling voor sommige mensen enigszins storend zijn. Een eigenschap die vaak een glimlach op het gezicht tovert, maar die alleen maar het gevolg is van steeds strengere fokeisen.

  Karakter Franse Bulldog

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Franse Buldog is ontzettend gehecht aan het gezelschap van de vertrouwde omgeving. Soms erg aanwezig en de andere keer juist weer wat meer op de achtergrond. Misschien wat tegenstrijdig, maar het blijft een prettige huisgenoot die geniet van aandacht, of het nu is door een beetje clown te spelen of door een knuffelpartij. 

   Die aanhankelijkheid maakt dat dit beestje soms wat jaloers uit de hoek kan komen. 


    

  • 100%

   Speels

   De Franse Buldog is super actief, uitbundig en speels. Af en toe zal je deze enthousiasteling moeten helpen wat rust te pakken. Deze hond speelt graag met kinderen, maar hou het als ouder een beetje in de gaten, want soms weet dit kameraadje van geen ophouden. 

  • 66%

   Rustig

   Dit huisgenootje is zowel omstuimig als zachtaardig. Wat het meest op de voorgrond treedt hangt van de opvoeding, het karakter en de stamboom af. 

   Maar het weet zich hoe dan ook aan te passen aan de levenssijl van verzorgers. Of het nu drukke kinderen betreft of wat rustigere mensen. 

    

  • 66%

   Intelligent

   Dit hondje is heel talentvol, maar de kwaliteiten worden niet altijd op waarde geschat. Veel verzorgers zien het geheel ten onrechte slechts als een schattige gezelschapshond die niets liever doet dan op de bang hangen. 

   Maar wanneer je dit huisgenootje op de juiste manier traint en goed gedrag beloont zal je verbaast staan door wat het allemaal in zich heeft. 

    

  • 33%

   Jager

   Een Franse Buldog heeft niet of nauwelijks jachtinstinct. Mogelijke prooien zal deze negeren of aanzien voor speelkameraad.  

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze huisgenoot kent geen greintje angst of agressiviteit in de richting van onbekenden. Het is een echte allemansvriend, lief voor iedereen die aandacht toont.

   Toch zal de aanhankelijke en ietwat eenkennige 'Bully' altijd het gezelschap van de verzorgers verkiezen boven dat van vreemden.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Dit ras kan zich intens aan de verzorgers hechten. Toch houdt het, op bed of op de bank, af en toe wat afstand.

   Zie dit echter niet aan voor onafhankelijkheid. De Franse Buldog gaat de eigen gang, maar kiest als slaapplaats altijd de plek waar de geur van de verzorgers het sterkst aanwezig is. 

    

   Gedrag Franse Bulldog

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Franse Buldog is gevoelig en heel erg gehecht aan de nabijheid van de verzorgers. Dit aanhankelijke huisgenootje houdt helemaal niet van eenzaamheid. Om zich goed te voelen heeft het gezelschap nodig, dus blijf niet hele dag weg. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De stijfkoppigheid van deze honden kan soms bijna tot wanhoop drijven. Maar je komt een heel eind met een aanpak die zowel duidelijk als geduldig en fair is. 

    Die koppigheid geldt trouwens alleen van de buitenkant.  Een bully is  ook heel gevoelig en een ruwe of onfaire behandeling kan de relatie beschadigen. 

    In het ideale geval vind je de juiste balans tussen strengheid en zachtheid. Zoek bijvoorbeeld naar leuke en educatieve spelletjes en geef af en toe een snack als beloning. De metafoor van "de ijzeren vuist met een fluwele handschoen" is op het lijf geschreven.

    Hoe dan ook: denk nooit dat kleine hondjes geen training nodig hebben. Elke hond, ongeacht de grootte, verdient het op om opgevoed te worden. 

     

     

     

     

     

     

    Training should start early, and he must learn the basics quickly to allow him to properly integrate into his social group and society overall. 

    Despite what it may seem, the French Bulldog has a sensitive personality, with aggressive and coercive approaches only damaging his relationship with his owner. 
    The approach to training this dog will have to be softened so as not to harm him, both physically and emotionally. Fun training environments should be fostered, with games and/or treats given as rewards. 

    For this pet, the expression to use “an iron fist a velvet glove” could not be more appropriate. 

    Finally, his training shouldn’t be neglected on the pretext that he is a small dog. Regardless of the size of the dog we adopt, proper training is always necessary. 

   • 66%

    Blaft graag

    Deze kleine krachtpatsers staan bekend als 'zangers'. Zij kunnen inderdaad op een aparte manier hun opwinding, ongeduld of ontevredenheid laten blijken. 

    Verder blaft de Franse Buldog nooit 'zomaar'. Probeer dus te snappen wat er aan de hand is zodat je de eventueel oorzaak kan wegnemen. 

   • 33%