Franse Bulldog

Andere naam: Franse Bulie

Franse Bulldog
Volwassen Franse Bulldog © Shutterstock

De Franse Bulldog is een kleine krachtpatser, moedig, trouw en erg gehecht aan de omgeving. Die verknochtheid krijgt soms bijna iets bezitterigs. Een gezellige huisgenoot, niet erg sportief, maar gek op spelen, zolang het niet teveel energie vergt. Door de afgeplatte snuit kunnen Brachycefale (kortschedelige) honden als de Franse Bulldog moeilijk door de neus ademen. Dit ras is heel geschikt voor verzorgers die veel thuis zijn, want alleen gelaten worden vindt het helemaal niets. Deze flexibele gezelschapsdieren voelen zich thuis bij heel verschillende leefstijlen.  

Algemene informatie Franse Bulldog

Hoe oud wordt een Franse Bulldog? :

4

16

9

11

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Franse Bulldog :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Wie het weet mag het zeggen, want het verhaal is nogal mysterieus. De Fransen claimen dat het een oerfrans ras is, maar volgens de Engelsen beweren stamt het af van de Buldog. Die invloeden zijn er zeker, maar hoe dan ook, de Fransen maakte er de bijzondere hond van die het nu is. 
Historisch gezien werd de Buldog zowel ingezet als rattenvanger als bewaker. Niet gek dat het de lievelingshond werd van slagers en wijnhandelaars, van wie hij de pakhuizen en stallen bewaakte.  Door de levenslustigheid en intelligentie karakter raakte dit in het begin van de 20e al snel populair onder edelen, elites, het Koninklijk paleis, maar ook als lijfwacht van sexwerkers en 'gespuis'. Tegenwoordig zie je de Franse Buldog overal.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Franse Bulldog

Franse Bulldog
Franse Bulldog
Franse Bulldog
Franse Bulldog
Franse Bulldog

Grootte Franse Bulldog

Teef : 24 tot 32 cm

Reu : 27 tot 35 cm

Gewicht Franse Bulldog

Teef : 8 tot 13 kg

Reu : 9 tot 14 kg

Kleuren Franse Bulldog

Vachttype

Oogkleur Franse Bulldog

Bruin

Uiterlijke kenmerken Franse Bulldog

Klein van stuk, maar toch een indrukwekkende verschijning. De Franse Buldog heeft een stevige en gespierde bouw. Alles aan deze kleine krachtpatser is kort en gedrongen. Omdat de kop vierkant is, de oren rechtopstaan en de snuit afgeplat kan dit dier een soms wat norse blik geven. Dit geheel in tegenstelling tot het zachtaardige karakter. 

Goed om te weten

Karakter Franse Bulldog

100%

Aanhankelijk

De Franse Buldog is ontzettend gehecht aan het gezelschap van de vertrouwde omgeving. Soms erg aanwezig en de andere keer juist weer wat meer op de achtergrond. Misschien wat tegenstrijdig, maar het blijft een prettige huisgenoot die geniet van aandacht, of het nu is door een beetje clown te spelen of door een knuffelpartij. 

Die aanhankelijkheid maakt dat dit beestje soms wat jaloers uit de hoek kan komen. 


 

100%

Speels

De Franse Buldog is super actief, uitbundig en speels. Af en toe zal je deze enthousiasteling moeten helpen wat rust te pakken. Deze hond speelt graag met kinderen, maar hou het als ouder een beetje in de gaten, want soms weet dit kameraadje van geen ophouden. 

66%

Rustig

Dit huisgenootje is zowel omstuimig als zachtaardig. Wat het meest op de voorgrond treedt hangt van de opvoeding, het karakter en de stamboom af. 

Maar het weet zich hoe dan ook aan te passen aan de levenssijl van verzorgers. Of het nu drukke kinderen betreft of wat rustigere mensen. 

 

66%

Intelligent

Dit hondje is heel talentvol, maar de kwaliteiten worden niet altijd op waarde geschat. Veel verzorgers zien het geheel ten onrechte slechts als een schattige gezelschapshond die niets liever doet dan op de bang hangen. 

Maar wanneer je dit huisgenootje op de juiste manier traint en goed gedrag beloont zal je verbaast staan door wat het allemaal in zich heeft. 

 

33%

Jager

Een Franse Buldog heeft niet of nauwelijks jachtinstinct. Mogelijke prooien zal deze negeren of aanzien voor speelkameraad.  

33%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze huisgenoot kent geen greintje angst of agressiviteit in de richting van onbekenden. Het is een echte allemansvriend, lief voor iedereen die aandacht toont.

Toch zal de aanhankelijke en ietwat eenkennige 'Bully' altijd het gezelschap van de verzorgers verkiezen boven dat van vreemden.

33%

Onafhankelijk

Dit ras kan zich intens aan de verzorgers hechten. Toch houdt het, op bed of op de bank, af en toe wat afstand.

Zie dit echter niet aan voor onafhankelijkheid. De Franse Buldog gaat de eigen gang, maar kiest als slaapplaats altijd de plek waar de geur van de verzorgers het sterkst aanwezig is. 

 

Gedrag Franse Bulldog

33%

Kan goed alleen zijn

De Franse Buldog is gevoelig en heel erg gehecht aan de nabijheid van de verzorgers. Dit aanhankelijke huisgenootje houdt helemaal niet van eenzaamheid. Om zich goed te voelen heeft het gezelschap nodig, dus blijf niet hele dag weg. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De stijfkoppigheid van deze honden kan soms bijna tot wanhoop drijven. Maar je komt een heel eind met een aanpak die zowel duidelijk als geduldig en fair is. 

Die koppigheid geldt trouwens alleen van de buitenkant.  Een bully is  ook heel gevoelig en een ruwe of onfaire behandeling kan de relatie beschadigen. 

In het ideale geval vind je de juiste balans tussen strengheid en zachtheid. Zoek bijvoorbeeld naar leuke en educatieve spelletjes en geef af en toe een snack als beloning. De metafoor van "de ijzeren vuist met een fluwele handschoen" is op het lijf geschreven.

Hoe dan ook: denk nooit dat kleine hondjes geen training nodig hebben. Elke hond, ongeacht de grootte, verdient het op om opgevoed te worden. 

 

 

 

 

 

 

Training should start early, and he must learn the basics quickly to allow him to properly integrate into his social group and society overall. 

Despite what it may seem, the French Bulldog has a sensitive personality, with aggressive and coercive approaches only damaging his relationship with his owner. 
The approach to training this dog will have to be softened so as not to harm him, both physically and emotionally. Fun training environments should be fostered, with games and/or treats given as rewards. 

For this pet, the expression to use “an iron fist a velvet glove” could not be more appropriate. 

Finally, his training shouldn’t be neglected on the pretext that he is a small dog. Regardless of the size of the dog we adopt, proper training is always necessary. 

66%

Blaft graag

Deze kleine krachtpatsers staan bekend als 'zangers'. Zij kunnen inderdaad op een aparte manier hun opwinding, ongeduld of ontevredenheid laten blijken. 

Verder blaft de Franse Buldog nooit 'zomaar'. Probeer dus te snappen wat er aan de hand is zodat je de eventueel oorzaak kan wegnemen. 

33%

Neiging om weg te lopen

Alleen het idee al! Deze hondjes zijn veel te dol hun verzorgers en houden van een beetje comfort. Het plan komt niet eens in de kop op van deze oneindig trouwe huisgenoten. 

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Als puppy maakt de Franse Buldog soms dingen stuk, bijvoorbeeld als de tanden doorkomen, om aandacht te trekken of gewoon om iets te doen te hebben. 

De remedie is aangepast kauwspeelgoed en regelmatig activiteiten aanbieden, zonder dat je aan elke poging om je aandacht te trekken toegeeft. Op die manier voorkom je dat een slechte gewoonte wordt. 

100%

Eetlust

Gulzigheid is vermoedelijk het minst leuke karaktertrekje aan deze huisdieren. Voor iets lekkers zijn deze honden, bij wijze van spreken, nog in staat hun ouders te doden. 

Alle gekheid op een stokje. Blijf wel alert, want de Franse Buldog komt makkelijk aan.  

66%

Geschikt als waakhond

Qua uiterlijk en omvang misschien niet erg afschrikwekkend. Desalniettemin kan de Franse Buldog bij ongewenste bezoekers goed functioneren als 'alarmsysteem'.  Alleen, vertrouw wat dat betreft nooit voor 100% op de kwaliteiten van je huisgenoot, want deze kan gevoelig zijn voor 'omkopen' met iets lekkers of een aai over de bol. 

100%

Geschikt als eerste hond

Honden van dit ras hebben alles in huis om in aanmerking te komen voor het predicaat ' geschikt als eerste hond'. Zij passen in de meest uiteenlopende gezinssituaties, variërend tot alleengaanden, tot een gezin met kinderen tot gepensionneerden. Zeker wanneer je bereid bent de jaloerse trekjes te vergeven. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Franse Bulldog ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Franse Bulldog geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Franse Bulldog in een appartement leven?

Een prima huisgenootje voor in een flat of bovenwoning. Omdat een volwassen bully van zichzelf vrij rustig is kan het goed uit de voeten in een kleine binnenruimte.

Ook een huis met een tuin is een optie, maar laat je huisgenoot niet te lang buiten bij hoge temperaturen of in hartje winter. Want de afgeplatte snuit en het gebrek aan ondervacht maken dat het een slechte weerstand heeft.

Opgepast ook met water. Deze honden zijn slechte zwemmers met zelfs de neiging om te verdrinken. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Dit brachycefale (platte snuit) ras is niet gemaakt voor intensieve lichaamsbeweging. Maar ook deze kleine, gedrongen hondjes moeten elke dag worden uitgelaten om helemaal in evenwicht te zijn. 

Dit ook voor het onderhoud van de spieren en de sterke botten. Wat dat betreft is regelmatig bewegen zelfs een 'must', want de Franse Buldog heeft aanleg voor dik worden.

 

 

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Het vervoer van de kleine en compacte Franse Bulldog is niet zo makkelijk als je zou denken: 

Ten eerste werken sommige treinen met verschillende prijsklassen afhankelijk van het gewicht van het dier. Dat betekent dat je soms extra moet betalen voor de Franse Buldog die al snel 10 kilo weegt, ook al zou je dat niet zeggen.

Ten tweede zorgt de platte snuit soms voor ademhalingsproblemen.In besloten en slechte geventileerde ruimten (auto, trein, vliegtuig) gaan deze huisgenoten zich al snel benauwd voelen. 

 

Gezelschap

66%

Kan een Franse Bulldog samen met katten?

Als je Franse Buldog er van jongsaf aan went, zal deze meestal goed met katten kunnen samenleven. In de puppytijd is deze een speelse en gezellige kameraad, later zal het wat meer afstand houden. 

33%

Kan een Franse Bulldog samen met honden?

Dit jaloerse type deelt niet graag de aandacht. Een combi met een soortgenoot kan werken, wanneer zij samen opgroeien en je heel vroeg begint met het oefenen van sociale vaardigheden. 

Wees erop bedacht dat een ongecastreerde reu niet het gezelschap van een hond van dezelfde sekse tolereert. Door zijn competatieve aard zal hij zonder terugdeinzen een gevecht beginnen. 

 

100%

Is de Franse Bulldog een kindvriendelijke hond?

Deze kleine spierbonk is gek op kinderen! Niets leukers dan de boel te vermaken of in het middelpunt van de aandacht te staan. 

Maar leer je kroost wel hun speelkameraad af en toe met rust te laten, zodat deze niet 'overweldigd' wordt. 

En je zal soms maat moeten houden, want een Bully kent niet altijd grenzen en kan door het spelen over het kookpunt raken. 

100%

Is een Franse Bulldog geschikt voor ouderen?

Dol op gezelschap, niet al te beweegelijk en makkelijk te onderhouden: de Franse Buldog is werkelijk ideaal voor mensen met een rustige levensstijl. 

 

%}

Wat kost een Franse Bulldog?

Over het algemeen betaal je ongeveer tussen de €1000,- en €1600 voor een Franse Buldog, afhankelijk van de leeftijd, de stamboom en de sekse.

Voor een Franse Buldog met een mooie stamboom kan de prijs oplopen tot €3200. 

Qua onderhoud moet je denken aan maandelijks ongeveer €40 à €60. Dat zou voldoende moeten zijn voor goede kwaliteit hondenvoeding, verzekering en verzorging.

Verzorging

Het onderhoud van de vacht is niet ingewikkeld, maar moet wel met enige regelmaat plaatsvinden. Eén borstelbeurt per week volstaat om de glans van het korte haar te behouden. 

Ook zal je van tijd tot tijd de oren en ogen moeten verzorgen, evenals de rimpels en plooien.  Wat dat laatste betreft:  breng na het schoonmaken en drogen van de plooien vaseline aan om de huis te beschermen. Hetzelfde geldt voor zijn snuit, die soms kan barsten.

 

Haaruitval

Het haarverlies van deze hond valt mee, maar is wel vrij constant.  Tijdens de ruiperioden (herfst en lente) wat meer. In die periode moet je dagelijks borstelen om dode haren te verwijderen. 
 

Voeding Franse Bulldog

Wat je ook kiest, zelf klaargemaakt, brokken of natvoer, je kiest (natuurlijk) voor voeding die je huisgenootje in vorm houden.

Omdat de Franse Buldog snel te dik wordt, doe je er goed aan deze één keer dag op een vast tijdstip eten te geven, en dat liefst 's avonds, voor een goede spijsvertering. Om dezelfde reden voorkom je zoveel mogelijk dat er buiten de vaste etentijden om gegeten wordt en laat je dit huisgenootje niet te lang alleen met een gevulde etensbak. 

 

Gezondheid Franse Bulldog

Hoe oud wordt een Franse Bulldog?

Een Franse Buldog wordt gemiddeld 10 jaar. 

Sterk/ bestendig

Honden van dit ras zijn lichamelijk vrij kwetsbaar. De platte snuit maakt ademhalen lastig en door de bouw van de wervelkolom zitten zijn wervels min of meer bekneld. En de afwezigheid van een ondervacht maakt dat zij niet goed tegen de kou kunnen. Dit is overigens nog maar een deel van de kwetsbare punten. 

Kan goed tegen warmte

Wanneer je graag een hond wil die goed tegen warmte of kou kan, dat is Franse Buldog, misschien niet het meest ideaal.  Brachycephale rassen (honden rassen met een platgedrukte snuit) lijden onder de hitte en dat kan hen zelfs fataal worden. 

Laat een hond met een platgedrukte snuit nooit achter in een afgesloten ruimte die niet goed geventileerd is, ook niet als het qua warmte meevalt. 

Een paar zonnestralen kunnen een auto in een oven veranderen, vooral voor honden als de Franse Buldog die niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. 

 

Kan goed tegen kou

De korte bovenvacht zonder ondervacht bieden weinig bescherming tegen de kou. Laat dit huisgenootje daarom nooit buiten slapen. 

Neiging om snel aan te komen

Een echte smulpaap die bovendien niet erg sportief is, dat is qua risico op overgewicht een bijna fatale combinatie. Hou daarom goed in de gaten dat je niet meer eten geeft dan past bij (de vrij beperkte) hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging. 

Ook spring je liefst spaarzaam om met snacks, zelfs tijdens de training. En hou een vast maaltijdritme aan!


 

Veelvoorkomende ziektes

Hitteberoerte 
Demodecia (huidziekte)
Hernia (tussenwervelschijfaandoening)
Herpesvirus bij honden (besmettelijke ziekte door de aanwezigheid van een herpesvirus: CHIV)
Dislocatie van de nictiterende klier (klier van Harder = oogziekte)
Patella dislocatie (verschoven knieschijf, meestal aangeboren)
Te lang zacht gehemelte wat kan zorgen voor een snurkende ademhaling.
 

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen