Aanbieding

Bruine honden: De mooiste herfstkleurige hondenrassen

Een bruin-zwarte hond

De Spaanse Waterhond heb je in verschillende tinten bruin en zwart-bruin

© Pumbastyle / Shutterstock

Bekijk onze lijst met bruine hondenrassen. Sommige zullen heel vertrouwd zijn, terwijl andere minder bekend zijn. Dit is wat je moet weten over deze bruine honden.

Door Ellen Klaver

Bijgewerkt op

Bruine honden

Veel zwarte en bruine hondenrassen zijn afstammelingen van traditionele werkhonden. Dit betekent dat ze veel beweging nodig hebben en vol energie zijn. Werkhonden zijn meestal erg intelligent. Dit maakt ze gemakkelijker te trainen, maar ze kunnen ook een beetje veel worden. Intelligente honden vervelen zich snel en kunnen voor sommige mensen te veel zijn. Maar met de juiste trainingsmethoden zijn deze honden uitstekende metgezellen en liefhebbende huisdieren.

Een black and tan hond is een hond met zwarte en bruine kleuren of markeringen op de vacht. Ook zijn er driekleurige hondenrassen, zoals de Berner Sennenhond of de Australische herder. Hun vacht is zwart, bruin en wit. Je hebt ook zwarte en bruine honden zoals de Duitse herder of de Beauceron, hierbij is de vacht alleen zwart en bruin.

Zwarte en bruine honden zijn absoluut verbluffend. Deze kleurencombinatie biedt een opvallend contrast en is bij veel hondenrassen terug te zien. Sommige hondenrassen zijn populair vanwege hun zwarte en bruine vachtkleur. Laten we eens beginnen met de bruine hondenrassen. 

Welke hondenrassen zijn bruin?

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever
© Anne Groot / shutterstock

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is het kleinste ras uit de Retriever groep. Deze hond van gemiddelde grootte was oorspronkelijk bedoeld om te jagen en wordt ook wel de 'Tolling' retriever genoemd vanwege het vermogen om wild binnen schietafstand te brengen. De vacht van een Nova Scotia kan verschillen van roodtinten tot oranjetinten, afgewisseld met wit. Het haar zelf is halflang en zacht, met een dikke ondervacht. 

Teckel 

De Teckel
© Wirestock Creators / Shutterstock

De teckel, ook wel de worsthond genoemd, is er in drie varianten: ruwharig, kortharig of langharig. Het kleurenpatroon voor dit ras is enorm. Kortharige teckels zijn meestal tweekleurig: zwart, bruin, reekalf, wild zwijn of blauw. Langharige teckels zijn vaak alleen bruin of zwart, soms zelfs zwart met bruine aftekeningen. Ruwharige teckels hebben vaak meerdere kleuren in hun vacht. Dit hondenras is afkomstig uit Duitsland, waar de Teckel gewend was om op dassen, vossen en wilde zwijnen te jagen. De unieke lichaamsbouw zal een glimlach op het gezicht van mensen toveren, hoe zou je het kunnen weerstaan ​​om naar een teckel te kijken die zijn lange, gespierde lichaam en zijn kleine benen draagt? Ze zijn niet alleen schattig, ze zijn ook erg intelligent, speels en zullen snel een band opbouwen met de eigenaar.

Alpenlandse Dasbrak

Alpenlandse Dasbrak
© Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock

De Alpine Dasbrak is een veelzijdige jachthond die wordt gebruikt om de sporen van gewond groot wild (herten, everzwijnen) te volgen. Ze worden ook gebruikt als retriever bij het jagen op wilde vogels. Deze bloedhond is een waardevolle hulp bij de jacht en zijn ook zeer goede gezinshonden. De vacht heeft een donker reebruine of edelhertachtige kleur met of zonder zwarte aftekeningen, of zwart of bruin.

Australische Kelpie

De Australische Kelpie
© nik174 / Shutterstock

Er zijn twee verschillende soorten Australische Kelpies, namelijk de werkhond, ook wel bekend als de "Working Kelpie", en de showhond, ook wel bekend als de "Show Kelpie". Beide zijn opmerkelijke werk- en hulphonden die het zouden verdienen om beter bekend te worden buiten hun land van herkomst. De vacht is eenkleurig (zwart, rood, reebruin, bruin of blauw) of tweekleurig (zwart met bruin of rood met bruin).

Spaanse waterhond

Spaanse waterhond pup 
© Lucia Romero / Shutterstock

De Spaanse waterhond wordt gebruikt als herdershond, jachthond en vissershond. Ze zijn gehoorzaam, vriendelijk, en zeer evenwichtig. Ze zijn gemakkelijk te trainen, zeer wendbaar, kunnen alle omstandigheden op elk moment aan, en zijn uitstekende werkhonden en ook zeer geschikte gezelschaps- en gezinshonden. De Spaanse Waterhond heb je in egaal zwart of wit. In verschillende tinten bruin en in een twee kleuren, zwart-wit of zwart-bruin. 

Bruin zwarte honden: de mooiste tweekleurige rassen

Zwarte en bruine honden komen vrij vaak voor, waardoor je een enorm aantal hondenrassen met deze vachtkleur hebt. Denk bijvoorbeeld aan de Rottweiler, maar ook aan de Duitse herder. In deze lijst vindt je een aantal black and tan hondenrassen.

Rottweiler

Rottweiler
© Imsuthaar / Shutterstock

Deze sterke, krachtige waakhond werd oorspronkelijk gefokt om vee naar de markt te drijven. Daarna werd de Rottweiler gebruikt bij de politie of het leger. Deze Duitse hond is altijd zwart, met mahonie of bruine aftekeningen op de  vacht hebben. Op hondenshows zijn er drie kleuren die worden geaccepteerd: zwart en mahonie, zwart en bruin en zwart en roest.
De Rottweiler is kalm, zelfverzekerd en heeft een natuurlijk instinct om het gezin te beschermen. De verzorger moet ervaren zijn bij het trainen van een Rottweiler, deze hond moet direct worden gesocialiseerd vanwege het natuurlijke instinct om de roedel te beschermen.

Australische Silky terrier

De Australische Silky terrier
© Lisjatina / Shutterstock

De Australische Silky terrier is een kleine zwartbruine hond. Ze hebben een opvallende gelijkenis met de Yorkshire Terrier, hoewel ze zich onderscheiden door langere en zijdezachte jassen. Australische terriërs vertonen veel van dezelfde kwaliteiten als hun terriër-neven.
Het zijn energieke, enthousiaste honden die graag rennen en spelen. Maar ze hebben wel een rustigere kant. Eenmaal uitgeoefend, wordt de Australische terriër veel relaxter. Ze zullen met plezier vele uren op je schoot liggen te dutten! De vacht heeft veel verzorging nodig. Het is erg vatbaar voor klitten en klitten en moet minstens één keer per week worden geborsteld.

Engelse Toy Terrier

De Engelse Toy Terrier
© Eliz A / Shutterstock

De Engelse Toy Terrier is een van de kleinere zwarte en bruine rassen. Dit ras is een naaste verwant van de Manchester Terrier en is gefokt om op ratten en ander ongedierte te jagen.
De Engelse Terriër is uitzonderlijk snel en wendbaar. Engelse Toy Terriers zijn energiek, liefdevol, maar houden wel van blaffen! Ondanks hun vriendelijke karakter is de Engelse Terriër nog steeds vrij zeldzaam. De UK Kennel Club neemt de terriër op in de lijst met kwetsbare rassen en doet momenteel zijn best om de populariteit van de hond te doen steigen. In Nederland is dit ras nog vrijwel onbekend. Wil je een zeldzame hond? Dan is dit ras misschien wel echt iets voor jou! 

Zwart, wit, bruine honden: de populairste driekleurige rassen

Er zijn hondenrassen die zowel bruin als zwart in hun vacht hebben, maar er zijn ook hondenrassen die daarbij nog witte aftekeningen hebben. Deze kleurencombinatie wordt driekleur genoemd. Hier zijn de vijf beroemdste driekleurige hondenrassen:

 • Berner Sennenhond
 • Beagle
 • Australische herder
 • Border Collie
 • Grote Zwitserse herdershond

Beagle

De Beagle
© new Africa / Shutterstock

Beagles hebben witte gezichten en witte poten, maar de rest van de vacht is heel duidelijk bruin en zwart. De moderne Beagle is terug te leiden naar het begin van de 19e eeuw, waar het superieure reukvermogen en volgvermogen van dit ros de ideale jachthond maakten.

Zoals de meeste werkhonden is de Beagle levendig, slim en zeer vastberaden. Dit ras is een populaire keuze voor veel hondenbezitters, vooral vanwege het kleine formaat en grappige karakter. Beagles worden vaak 12 tot 15 jaar oud. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn hypothyreoïdie, heupdysplasie en epilepsie.

Berner Sennenhond

Berner Sennenhond
©Vika Dubrovskaya  / Shutterstock

De Berner Sennenhond is een grote softie. Deze Zwitserse hond is oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden, karren te trekken en naar het vee te kijken. Dit hondenras heeft een unieke lichaamsbouw en is nadrukkelijk herkenbaar vanwege de driekleurige vachtkleur: het grootste deel van het lichaam is bedekt met zwart haar en helderwitte en roestkleurige aftekeningen.
De Berner Sennenhond is kalm, intelligent en aanhankelijk. Deze hond vindt het heerlijk om bij de familie te zijn en zal hen ook beschermen. Dit hondenras is meestal niet agressief en zal daarentegen een beetje verlegen zijn als ze vreemden ontmoeten. De Berner is gemakkelijk te trainen en brengt graag tijd door met de verzorger. Een geweldige aanwinst voor het hele gezin.

Lees meer over de Berner Sennenhond

Australische Herder

De Australische Herder
©Izemphoto / Shutterstock

De Australische herder is aanhankelijk, speels, slim en energiek tegelijk. Niet gek dus, dat dit ras in veel Europese landen in de top 10 van meest populaire hondenrassen staat. En een sportief talent! Hoewel wit nooit de hoofdkleur is, kan deze bijzondere hond verder wel veel verschillende kleuren hebben: van driekleurig of tweekleurig zwart of rood met koperkleurige of witte tekeningen, tot helemaal rood. merle blauw of merle rood al dan niet gemengd met wit en/of koper. Oneindig veel variaties zijn denkbaar. 

Leuke namen voor bruine honden

Ben je op zoek naar een stoere, unieke naam voor je hond? Denk bij het kiezen van de naam van de hond ook aan de persoonlijkheid. Hier zijn een paar suggesties die je kunnen helpen bij het vinden van de perfecte naam voor jouw bruine hond:

 • Beagle: Anna, Bob, Pippa, Stan
 • Engelse Toy terrier: Foxy, Jack, Pearl, Ricky
 • Australian silky terrier: Cookie, Cadburry, Hailey, Pancake
 • Austalian kelpie: Bambi, Honey, Peanut, Tom
 • Teckel: Mocha, Pepsi, Sienna, Twix
 • Duitse herder: Roos, Charlie, Teddy, Romeo
 • Beauceron: Autumn, Bailey, Wonka, Zoe
 • Dobermann: Amber, Braun, Sierra, Tanner
 • Rottweiler: Buster, Peach, Summer, Woody,
 • Berner Sennenhond; Bella, Brownie, Max, Lola
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen