Aanbieding

tekening van Australische hondenrassen met Australische vlag
© Shutterstock

Australische hondenrassen: 7 viervoeters van Down Under

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Van Kelpie tot Koolie: Australische hondenrassen zijn niet alleen in trek voor kruiswoordpuzzels. Een lijst van alle Australische honden is hier te vinden.

Australische hondenrassen zijn bekend om hun unieke eigenschappen en diverse kenmerken. Deze rassen hebben een rijke geschiedenis en spelen een belangrijke rol in de Australische samenleving. In dit artikel zullen we de kenmerken, populariteit, fokmethoden, functies en unieke eigenschappen van Australische hondenrassen bespreken.

Wat zijn de kenmerken van Australische hondenrassen?

De Australische hondenrassen zijn opvallend vanwege hun uithoudingsvermogen, beweegbehoeften en vachtkenmerken. Deze kenmerken zijn essentieel voor hun aanpassing aan de Australische omgeving.

Uithoudingsvermogen en Beweegbehoeften van Australische honden

Een van de opvallende kenmerken van Australische hondenrassen is hun uitzonderlijke uithoudingsvermogen. Deze honden zijn gefokt om actief te zijn in verschillende omgevingen, waardoor ze over een indrukwekkend uithoudingsvermogen beschikken.

Australische hondenrassen hebben aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege hun natuurlijke instincten en erfelijke eigenschappen. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om hun gezondheid en welzijn te waarborgen.

Vachtkenmerken van Australische hondenrassen

De vacht van Australische hondenrassen varieert en kan bestaan uit diverse texturen en kleuren. Deze vachtkenmerken zijn aangepast aan de klimatologische omstandigheden in Australië, waardoor de honden bescherming krijgen tegen extreme weersomstandigheden.

Australische Kelpie

De Australische Kelpie staat bekend om zijn indrukwekkende vaardigheden als herdershond. Dit ras heeft een natuurlijke aanleg voor het hoeden van vee en beschikt over een grote loyaliteit en toewijding aan zijn taak.

Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog, ook wel bekend als de Australische veedrijvershond, is een atletische en toegewijde hond. Dit ras is gefokt om vee te hoeden en staat bekend om zijn energieke en alerte karakter.

Australische Herdershond

De Australische Herdershond, ook wel bekend als de Australische herder of Australian Shepherd, is een veelzijdige en intelligente hond. Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijke aard en heeft aanzienlijke bewegingsbehoeften.

Australische Silky Terriër

De Australische Silky terriër stamt af van de Australische terriër en de Yorkie, die erg populair is. Het is een van de kleine hondenrassen die erg actief zijn. In Europa is deze Australische hond een zeldzaamheid. Ten onrechte, want het zijn echte gezelschapshonden!

Australische Stumpy Tail Cattle hond

De Australische Stumpy Tail Cattle hond (kortweg ASTCD) verschilt op een aantal vlakken van hun neef de Australische Cattle hond. Eerstgenoemde heeft een natuurlijke stompe staart, en is tevens wat schuwer tegenover vreemden. Echter bouwen ze wel een hechte band op met hun verzorger en zijn ze betrouwbaar. Daarnaast zijn ze nog altijd werklustig en kun je ze zeker niet alleen als gezinshond adopteren.

Australische Terriër

De Australische Terriër wordt niet hoger dan 25 cm maar heeft een flinke dosis moed. In het verleden werden ze vooral ingezet voor de jacht op kleine knaagdieren zoals ratten. Als voormalig werkhond moet je er voor zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen tijdens lange wandelingen en bijvoorbeeld het zoeken van sporen.

Ze passen goed in een actief gezin, omdat ze met hun speelse karakter goede speelkameraden zijn voor de kinderen. 

Koolie

Sinds het begin van de 19e eeuw heeft de Koolie één passie, namelijk hoeden. Het zijn intelligente, behendige en attente viervoeters die naargelang de regio waar ze vandaan komen verschillende uiterlijke kenmerken bezitten. 

Wanneer ze niet worden ingezet om te hoeden, zijn een groot stuk grond en mentaal stimulerende taken een must. Daarnaast zijn ze geschikt voor vele hondensporten waarmee je ook hun gehoorzaamheid traint.

Australische kruising: de Labradoodle

De eerste Labradoodles verschenen tijdens de jaren '80 in Australië. Het doel was om een niet verharende therapiehond te fokken. In eerste instantie werden standaard poedels gekruist, maar later werd er ook gefokt met kleinere poedels. 

Tegenwoordig heb je dus medium, standaard en mini Labradoodles. Het nieuwe Australische hondenras is nog niet erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Hoe worden Australische hondenrassen gefokt?

De fokmethoden van Australische hondenrassen zijn divers en afhankelijk van het specifieke ras. Verschillende methoden worden toegepast om de gewenste eigenschappen en functies van deze rassen te behouden.

Hoeden en bewegingsbehoeften van Australische hondenrassen

Veel Australische hondenrassen zijn gefokt vanwege hun uitstekende hoedvaardigheden en aanzienlijke bewegingsbehoeften. Deze eigenschappen maken hen uitermate geschikt voor taken op boerderijen en in de veeteelt.

Australische hondenrassen worden veelvuldig ingezet als werkhonden in diverse sectoren, waaronder veeteelt, beveiliging en reddingsoperaties. Hun loyaliteit, intelligentie en atletische vermogen maken hen waardevolle hulpmiddelen in verschillende werkomgevingen.

Wat zijn enkele unieke eigenschappen van Australische hondenrassen?

Australische hondenrassen hebben enkele unieke eigenschappen die hen onderscheiden van andere rassen, waaronder de invloed van Dingo's, het voorkomen van Merle-patronen en specifieke kenmerken van middelgrote rassen.

Australische Merle-honden vertonen opvallende kleurpatronen in hun vacht, wat resulteert in unieke en aantrekkelijke uiterlijke kenmerken. Deze Merle-patronen zijn vaak aanwezig bij verschillende Australische hondenrassen.

Sommige Australische hondenrassen vertonen invloeden van Dingo's, de inheemse wilde honden van Australië. Deze invloeden kunnen zich uiten in bepaalde gedragskenmerken en fysieke eigenschappen van de honden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen