Aanbieding

Hond rent met balletje in bek

Apporteren staat van oudsher voor het brengen van aangeschoten wild naar de jager.

© Pavel Shlykov / Shutterstock

“Apport!” Zo leer je je hond apporteren

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Een prachtig gezicht is het: een hond die samen met zijn of haar verzorger met een speeltje aan het spelen is. Lol voor twee! Apporteren is één van de meest gespeelde spelletjes met honden. Maar wat is apporteren precies? Hoe leer je het jouw hond aan en bij welke rassen zit het apporteren in het bloed? 

Apport: de betekenis

Apporteren staat van oudsher voor het brengen van aangeschoten wild naar de jager. Hebben we het over onze gezinshond, dan bedoelen we met apporteren meestal het terugbrengen van een weggegooid speeltje. Vooral de ‘retrievers’ (zoals de golden retriever en labrador retriever) kunnen hier geen genoeg van krijgen. Niet heel gek als je bedenkt dat ‘retrieve’ het Engelse woord voor ‘ophalen’ is.

Hond zwemt met eend in bek
Retriever honden kunnen zelfs zwemmend apporteren ©Leoniek van der Vliet

Je hond leren apporteren

Sommige jonge honden verbazen hun verzorger door uit zichzelf al speeltjes terug te brengen, andere honden hebben wat meer aanmoediging nodig. 
Om te kunnen apporteren moet je hond de volgende stappen onder de knie krijgen:

  • achter het speeltje aanrennen;
  • het speeltje oppakken en vasthouden;
  • terugkeren naar de verzorger;
  • het speeltje afgeven. 
Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Apporteren in 3 stappen

#1 Maak het speeltje leuk

Als je hond niet vanzelf het speeltje oppakt, dan ga je het speeltje extra interessant maken. Eén manier om dit te doen, is om het speeltje dat je wilt gaan gebruiken alleen voor het apporteren te gebruiken. Dit speeltje ligt normaal niet binnen het bereik van je hond en komt alleen tevoorschijn als jullie er samen mee gaan spelen. Hierdoor wordt het speeltje bijzonder! 

Pas op voor het spelen met stokken! Deze kunnen de bek van de hond beschadigen of in de luchtpijp terecht komen. Voor honden die dol zijn op takken, zijn er look-a-likes te koop.  

Je kunt de aandacht van je hond op het speeltje vestigen door het over de grond te bewegen als een wild, spartelend dier. In de ogen van je hond is het dan opeens geen levenloos speeltje meer en het oeroude instinct om te jagen komt opzetten. Speel er zelf ook enthousiast mee! Als jij het geweldig vindt, dan moet het wel de moeite waard zijn, toch?  Hoe leuker jij het speeltje vindt, hoe interessanter het voor je hond wordt!
Is jouw hond meer een voerliefhebber? Er zijn ook speeltjes op de markt waar je voer in kunt stoppen, om zo toch het apporteren aan te leren. Beloon iedere vorm van aandacht voor het speeltje, door er een voertje uit te halen en deze aan je hond te geven. 

Vrouw speelt met balletje met hond
Wanneer je zelf met het speeltje speelt, wordt deze interessanter voor jouw hond! ©DimaBerlinght

#2 Gooien maar!

Heb je de interesse van je hond gewekt? Gooi dan het speeltje en kijk of je hond het oppakt. Is je maatje nog niet overtuigd? Ren er dan zelf het hardst naartoe! Je hond wil vast niet als laatste bij de ‘finish’ zijn. Zodra je hond het speeltje oppakt, roep je je maatje met een hoge stem bij je en prijs je hem of haar voor deze topprestatie. 

#3 Nu nog één belangrijk onderdeel: het speeltje teruggeven.. 

Super dat je hond de ‘prooi’ veroverd heeft, maar nu moet je het nog terug zien te krijgen. Gelukkig vinden veel honden het samenspel zo leuk, dat ze het speeltje best terug willen geven. Speel nog even door om dit gedrag in stand te houden.    
Doet je hond dit niet uit zichzelf of wil je het commando ‘los’ aanleren, dan helpt het om een lekkere beloning in te zetten. Wanneer je hond terugkomt met het speeltje, hou je het voertje voor de neus. Zodra je maatje het wil pakken, ruil je het in voor het speeltje. Laat je hond iedere keer direct het speeltje los, zodra jij het voertje aanbiedt? Dan is het tijd om het commando ‘los’ te geven. Dit doe je voordat je het voertje aanbiedt. Op den duur is het geven van het voertje niet meer nodig. Je hond weet nu wat ‘los’ betekent. 

Hond en vrouw staan in het water. Hond brengt bal terug.
Ook het afgeven van het apport moet leuk zijn voor je hond! ©Christian Muellerr

Hond brengt apport niet terug, wat nu?

Fijn als je hond het stappenplan soepel doorloopt, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij het moeizamer gaat. Sommige honden zijn zo trots op hun aanwinst, dat ze het liever zelf houden.
Wat kun je doen om je hond ervan te overtuigen dat het speeltje teruggeven zinvol is? Het draait hierbij om de motivatie van je hond! Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om je maatje te overtuigen:

  • Gaat je hond een ererondje maken met het apport? Ga er niet achteraan, maar beweeg je juist van je hond af. Zo voorkom je dat je hond uit jouw handen probeert te blijven en wek je juist de interesse.
  • Zoek naar een voerbeloning die nog waardevoller is dan het speeltje zelf. Zodra het voertje op is, wordt het speeltje weer interessant en kun je verder spelen. 
  • Heb je het speeltje te pakken, gooi het dan direct weer weg. Zo leert je hond dat je het speeltje niet zomaar afpakt, maar dat je juist verder wilt spelen. Bij sommige honden is het nodig om hierbij  een tweede (nog leuker) speeltje te gebruiken. Dit speeltje gooi je weg, zodra je hond het andere speeltje aan je heeft overhandigd. 
  • Mag je hond loslopen, zodra jullie gaan apporteren? Lijn je hond dan niet direct aan, zodra je het speeltje terug krijgt. Je wilt tenslotte niet dat je hond leert: als ik het speeltje terug breng, is het feest over. Feest nog even door! 
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen