Aanbieding

Cartoons van Ierse hondenrassen
© Shutterstock

Ierse hondenrassen: van wolfshonden tot terriërs

Door Lianne van Loon

Online sinds

9 Ierse hondenrassen wachten erop ontdekt te worden door actieve hondenliefhebbers. De viervoeters van het Smaragdgroene Eiland waren in het verleden begaafde jagers.

Een sterke bereidheid om te werken gekoppeld aan een jachtinstinct: deze twee eigenschappen zijn ongetwijfeld van toepassing op Ierse hondenrassen. Er is bijvoorbeeld de Ierse wolfshond, die lange tijd voorbehouden was aan de adel en werd gebruikt om op gevaarlijke wilde dieren te jagen. Het was niet alleen een voorrecht om hem aan je zijde te hebben: het was de reus ook verboden om met andere viervoeters te fokken.

Maar sommige enthousiastelingen lieten zich niet ontmoedigen door het verbod. De Ierse Wolfshond is ook gekruist met lokale boerderijhonden.

Naast de reus herbergt de West-Europese eilandstaat ook setters, robuuste terriërs en een waterhond. Hier kunt u uitgebreid lezen over de fascinerende honden.

Ierse wolfshond

Ierse Wolfshonden zijn een van de grootste hondenrassen ter wereld, met een maximale schouderhoogte van 86 cm. Tot de 17e eeuw vertrouwden edelen bij de jacht op beren en wolven op de ruwharige viervoeter.

In het dagelijks leven is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende beweegt en een landelijke omgeving verdient duidelijk de voorkeur boven een stedelijke omgeving. Met een consistente training is de aanhankelijke en zachtaardige reus, ook wel bekend als de Ierse Wolfshond, de ideale gezinshond.

De Ierse Wolfshond
De Ierse Wolfshond © Shutterstock

Ierse Glen of Imaal Terriër

Irish Glen of Imaal Terrier – de terriër dankt deze bijzondere naam aan zijn plaats van herkomst, een Ierse vallei. Het is een robuuste terriër die vroeger de rattenpopulatie onder controle hield en op dassen en vossen jaagde.

Lange tijd kreeg het Ierse hondenras weinig aandacht, totdat de FCI (Fédération Cynologique Internationale) het in 1934 erkende. Tegenwoordig is hij een familiehond die zich kenmerkt door zijn speelsheid en levendigheid.

 Ierse Glen of Imaal Terrier
De Ierse Glen of Imaal Terriër © Shutterstock

Ierse rood-witte setters

Deze veelzijdige jachthond is de ideale partner voor jagers en sportieve mensen. Zijn temperament is rustiger dan die van zijn neef, de Ierse Setter. Dit betekent echter niet dat lange wandelingen en hondensporten zoals behendigheid, mantrailing of canicross vermeden moeten worden.

De rood-witte setter is in de vorige eeuw bijna uitgestorven. Gelukkig slaagden rasliefhebbers er in de jaren twintig in om het oude Ierse hondenras te rehabiliteren.

 Ierse Rood-Witte Setter
 Ierse rood-witte Setter © Shutterstock

Ierse Rode Setters

Gepassioneerde jager: de Ierse Rode Setter - ook wel bekend als de Rode Duivel - schittert met zijn hoge uithoudingsvermogen, een uitstekend reukvermogen en zijn snelheid. Zijn sterke jachtinstinct vormt een uitdaging voor onervaren eigenaren tijdens wandelingen in de natuur.

De knappe setter met zijdezachte, kastanjekleurige vacht ontstond na de Ierse rood-witte terriër. Het is echter veel bekender dan zijn tweekleurige neef.

Ierse rode setter
De Ierse rode Setter © Shutterstock

Irish Soft Coated Wheaten Terriër

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is een oud Iers hondenras dat voorheen werd gebruikt als waakhond en herdershond. Zoals de naam al doet vermoeden, voelt de vacht pluizig en zacht aan en is hij tarwekleurig.

Ver weg van zijn thuisland heeft de Ier een grote schare fans in de VS. In de loop der jaren is daar een Irish Soft Coated Wheaten Terriër ontstaan, waarvan de textuur aanzienlijk verschilt van de originele variant.

Soft Coated Wheaten Terrier
De Irish Soft Coated Wheaten Terriër © Pixabay

Ierse Terriër

Of het nu in het water of in het veld is: de Ierse Terriër is een echte alleskunner die niet alleen uitblinkt als veelzijdige jachthond. De middelgrote hond blinkt ook uit als waakhond dankzij zijn attente karakter. Door zijn zachtaardige karakter kan hij ook gebruikt worden als gezinshond of therapiehond.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Ierse Terriër tijdens de bronstijd op het Smaragdgroene Eiland is ontstaan. In 1880 ontving de sportieve terriër zijn eerste rasstandaard.

Ierse Terrier
De Ierse Terriër © Shutterstock

Irish Water Spaniël

Dichte, pluizige vacht, die van nature is voorzien van een vetfilm: Dankzij zijn speciale vacht is de Irish Water Spaniël ideaal voor het werken in en rond het water. Het vriendelijke, harige vriendje is altijd in voor plezier en speelt graag met haar gezin.

Zijn grote werkethiek mag echter niet worden onderschat. Het hondenras is tenslotte al 1600 jaar een betrouwbare jachtgenoot. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Perzische honden die via Spanje naar Ierland kwamen.

Irish Water Spaniel
De Irish Water Spaniël © Shutterstock

Kerry Beagle

Hangende oren en een maf uiterlijk, maar niet te onderschatten: de Kerry Beagle werd in roedels gebruikt om op klein wild te jagen. Het hondenras uit Kerry in het zuidwesten van Ierland wordt beschouwd als de voorouder van enkele Amerikaanse jachthonden, zoals de Black and Tan Coonhound.

Vergeleken met de populaire Beagle uit Groot-Brittannië is de Kerry Beagle veel statiger. De Ier meet maximaal 66 cm en wordt in zijn thuisland ook wel Pocadan genoemd.

De Ierse Kerry Beagle
De Kerry Beagle © Shutterstock

Kerry Blue Terrier

Met zijn blauw getinte vacht is de Kerry Blue Terrier een echte lust voor het oog. De vacht is echter niet alleen prachtig om te zien, maar voelt ook aangenaam zacht aan, vergelijkbaar met zijn naaste verwant, de Irish Soft Coated Wheaten Terrier.

De Kerry Blue Terrier werd al in 1887 op tentoonstellingen gepresenteerd. Het is een sportieve, intelligente en ietwat eigenwijze viervoeter die bij actieve terriërliefhebbers in goede handen is.

Kerry Blue Terrier
De Kerry Blue Terrier © Shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen