Aanbieding

Een hond bij een amerikaanse vlag

Er zijn veel Amerikaanse hondenrassen die erg populair zijn in andere landen.

© Shutterstock

Amerikaanse hondenrassen: De VS en hun viervoeters

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Amerikaanse hondenrassen: aan de andere kant van de grote vijver wachten veel harige viervoeters erop om ontdekt te worden. Sommigen van hen behoren tot de meest populaire hondenrassen ter wereld, anderen hebben een kleine, maar trouwe schare fans. Wamiz stelt alle Amerikaanse hondenrassen voor en laat zien wat ze speciaal maakt. 

Amerikaanse honden: van jachthonden tot Bulldogs

In het land van de onbegrensde mogelijkheden ligt de oorsprong van vele hondenrassen. Over het algemeen wordt de VS als een hondengek land beschouwd. Geen enkel ander land heeft een hogere viervoetige dichtheid. 

Of het nu gaat om een drugshond, jacht- of gezelschapshond, honden horen bij de "American way of life". In Europa vindt men vaak dat de Amerikaanse honden te veel verwend of zelfs vermenselijkt raken. Echter laat deze speciale manier van omgaan met honden maar één kant van de medialle zien. Amerika staat ook voor orginaliteit en robuustheid als het om hondenrassen gaat. Hier werden de hardwerkende Coonhounds geboren, gespecialiseerde wasbeerjagers. Daarnaast natuurlijk de krachtige Bull Terriërs en de zeer fitte sledehonden. 

Amerikanen hebben ook enkele Europese hondenrassen verder ontwikkeld. Bij de fokkerij lag de focus op een verhoogde kwaliteit van leven. Dit idee resulteerde bijvoorbeeld in de Olde English Bulldogge met een langere snuit en de Shiloh Shepherd, die minder ziektes heeft dan de Duitse herder. 

Alaskan Klee Kai

We beginnen met deze mini-husky uit het hoge noorden. De Alaskan Klee Kai is een kleine gezelschapshond die tot de tophonden behoort. Ze stammen af van de Huskies, Schipperken en de Canadse Eskimohonden en werden gefokt door Linda S. Spurlin. 

Je hebt drie verschillende varianten: standaard, dwerg en toy. Ondanks hun kleine formaat bruisen deze slimme viervoeters van de energie en zijn ze geschikt voor vele hondensporten. 

De Alaskan Klee Kai
© Shutterstock

Alaskan Malamute

Zachtaardige zwaargewicht: De Alaskan Malamute zijn de sterkste onder de sledehonden. Door hun gewicht tot ongeveer 38 kg zijn ze niet overdreven wendbaar en zijn ze dus niet de eerste keuze voor hondenslederaces. 

Ze scoren punten in de categorieën uithoudingsvermogen en kracht. Trekkrachtsporten zoals CaniCross, bikejoring of skijoring zijn ideaal voor dit 2000 jaar Noorse hondenras.   

Hondenras: Alaskan Malamute
De Alaskan Malamute
© Shutterstock

Amerikaanse Akita

Een Amerikaan met Japanse roots. De voorouders van de Amerikaanse Akita's werden ooit gekruist met Molossers en later gefokt in de VS. Met een schouderhoogte tot 71 cm zijn ze aanzienlijk groter dan de Akita Inu uit Japan. 

Het is geen goede keuze voor adoptie wanneer je graag samen met je hond wilt joggen of fietsen. Lange wandelingen of uitstapjes naar het water zijn daarentegen wel erg goed voor ze.

De Amerikaanse Akita
© Pixabay

Amerikaanse Bulldog

Vechthond of familiehond? Daarover bestaat onenigheid, maar zoals bij alle hondenrassen, wordt de Amerikaanse Bulldog echter niet agressief geboren. 

Met een goede socialisatie en opvoeding heb je er een loyale vriend bij zachtaardig en speels zijn in de omgang met kinderen. Het Amerikaanse ras komt in drie varianten en wordt niet erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

De Amerikaanse Bulldog
© Pixabay

Amerikaanse cockerspaniël

De eerste Engelse Cocker Spaniel kwam in 1882 naar de VS. Vanaf dat moment ontwikkelde de Cocker zich in een andere richting en werden ze "veramerikaniseerd." Ze verschillen qua uiterlijk op een aantal punten van hun Engelse neef en zijn doorgaans gezelschaps- of showhonden. 

De Amerikaanse Cocker Spaniëls vervullen hun taken niet of nauwelijks. Ze schitteren door hun typische Cocker-kwaliteiten. Ze zijn levendig, vriendelijk en opgewekt. 

De Amerikaanse Cocker Spaniel
© Shutterstock

Amerikaanse Foxhound

Dit Amerikaanse hondenras heeft veel historische gebeurtenissen in de VS meegemaakt. Ze bevonden zich bijvoorbeeld in de frontlinie tijdens het conflict met de Native Americans, en George Washington ontving een Amerikaanse Foxhound als geschenk van de Franse generaal Lafayette. 

Ze stammen af van de Engelse Foxhound en zijn geschikt als roedelhond. Als gevolg hiervan gedragen ze zich tot op de dag van vandaag altijd vriendelijk tegenover soortgenoten en hebben ze een sterk jachtinstinct. 

De Amerikaanse Foxhound
© Shutterstock

Amerikaanse naakthond

Kleine naakthond: De Amerikaanse naakthond is een opzichtige verschijning. Hun bizarre uiterlijk was aanvankelijk puur toeval. De eerste werd in de vorige eeuw in de VS gefokt toen een naakte hond voortkwam uit het Amerikaanse Rat terrier-ras. 

Vervolgens is een onafhankelijk hondenras ontstaan, dat tot op de dag van vandaag echter geen erkenning heeft gekregen van de FCI. Ze zijn speels, enthousiast over jagen en intelligent. 

De Amerikaanse naakthond
© Shutterstock

Amerikaanse Pitbull Terriër

De Amerikaanse Pitbull terriër wordt vaak gebruikt als overkoepelende term voor veel stierachtige terriërs. Er zijn geen geregistreerde fokkers en daarom is de verspreiding relatief laag. In het verleden werden ze mishandeld als vechthond. Helaas vinden de gevechten vandaag de dag, ondanks het verbod, nog steeds plaats op Amerikaanse bodem. 

Gelukkig zijn er ook tal van Pitbull liefhebbers in de VS die zich toeleggen op soortspecifieke sporten  

De Amerikaanse Pitbull Terriër
© Shutterstock

Amerikaanse Staffordshire Terriër

De Amstaff, zoals velen ze noemen, zijn vrolijke en actieve terriërs. Zoals veel honden van dit ras, worden ze al snel als gevaarlijk bestempeld, maar ze hebben absoluut het potentieel om een lieve gezinshond te worden. 

In de jaren dertig werden de Amerikaanse Staffordshire terriërs en de Amerikaanse Pitbull terriërs afzonderlijk gefokt. De Amstaff moest sterk en gespierd zijn, maar de focus lag vooral op het fokken van een kindvriendelijke en sociale hond.  

De Amerikaanse Staffordshire Terriër
© Pixabay

Amerikaanse Staghound

Deze ruwharige jachthonden komen voor uit een combinatie van wind- herten en Ierse wolfshonden. Deze vrolijke viervoeters bestaan al sinds de 18e eeuw. George Washington, de eerste president van de VS, was de trotse eigenaar van verschillende Staghounds. 

"Stag" wat hert betekent, verwijst naar hun gebruik als jachthond voor groot wild

De Amerikaanse Staghound
© Shutterstock

Amerikaanse Toy Terriër

Een terriër in klein formaat: de Amerikaanse terriër is, zoals het hoort voor honden in hun categorie, actief, jachtlustig en een beetje eigenwijs. Ondanks hun eigenwijze karakter staan ze open voor nieuwe ideeën. Lastige hondentrucs zijn een leuke bezigheid voor deze terriërs. 

In de VS worden ze door de American Kennel Club (ACK) erkend als een onafhankelijk ras. Ze zijn het resultaat van kruisingen tussen Fox terriërs, Chihuahuas en Engelse Toy terriërs. 

De Amerikaanse Toy Terriër
© Shutterstock

Amerikaanse Water Spaniël

Ahoy! De Amerikaanse Water Spaniël is de perfecte metgezel op een boottoch. Ze zijn geschikt om te apporteren vanuit kleine bootjes of kano's. Als gepassioneerde waterhonden hebben ze regelmatig uitstapjes naar een meer nodig. 

Ook als gezinshond zijn ze ideaal, mits je op zoek bent naar een actieve hond. Het Amerikaanse hondenras werd voor het eerst geregistreerd in 1940 en wordt zelden gezien in Nederland. 

De Amerikaanse Water Spaniël
© Shutterstock

Australische herder

De Australische herder suggereert een Australische afkomst, maar officieel is het een Amerikaan. Aangenomen werd dat Australiërs hun herdershonden meenamen naar de VS en ze deze daar bleven doorontwikkelen.

De Aussie behoort duidelijk tot de sportievere hondenrassen. Ze hebben veel plezier in hondendans, behendigheidsspelletjes, hondenfrisbeeën evenals mentaal uitdagende taken. Deze viervoeters met prachtige vacht zijn populaire honden. 

De Australian Shepherd
© Shutterstock

Black and Tan Coonhound

Grote werkhond: De Black and Tan is ontstaan in de 17e eeuw toen Amerikanen op zoek waren naar een specialist in "coonhunting". Alle Coonhounds vinden hun oorsprong in de VS. 

Eigenschappen als kracht, uithoudingsvermogen en een uitstekend reukvermogen waren zeer gewild. Dat laatste erfden ze onder meer van de Bloedhond, de "superneus" onder de honden. De slappe oren zijn ook een kenmerk van hun voorouders.  

De Black and Tan Coonhound
© Shutterstock

Bluetick Coonhound

De Bluetick Coonhound betekent zoveel als, blauwe gespikkelde wasbeerhond, hoewel blauwzwarte vlekken ook vaak voorkomen bij deze honden.Een ander onderscheidend kenmerk is hun melodieuze stem. Wanneer ze vinden wat ze zoeken, laten ze hun verzorgers via een diepe blaf weten waar ze zijn. 

Ze zijn het meest geschikt voor jagers, hoewel ze ook bij een actief gezin op het platteland uit de voeten kunnen.

De Bluetick Coonhound
© Shutterstock

Boston Terrier

Op het eerste gezicht doet de Boston Terriër denken aan de geliefde Franse terriër. Ze hebben een paar dingen gemeen. Beide hebben ze de Engelse Bulldog in hun stamboom, zijn ze geschikt voor beginnende hondenbezitters en behoren ze niet tot de meest sportieve honden vanwege hun platte snuit. 

Echter is, de "American Gentleman“, zoals de Boston terriër in de VS wordt genoemd, slanker, iets groter en alerter dan hun Franse neef. 

De Boston Terrier
© Shutterstock

Boykin Spaniël

Dit middelgrote hondenras dankt hun naam aan de fokker, Lemuel Whitaker Boykin. Ze vinden hun oorsprong in de Amerikaanse staat South Carolina. De Boykin Spaniël zijn veelzijdige jachthonden die met hun dikke vacht het ook prima doen in het water. 

Hun comfortabele formaat (tussen 35-46 cm) maakt ze de ideale reisgenoot. Een adoptiegezin met wie ze regelmatig op avontuur kunnen is perfect voor ze. 

De Boykin Spaniël
© Shutterstock

Amerikaanse Dingo

Wild, en echte oerhonden: de voorouders van de Amerikaanse Dingo waren waarschijnlijk Oost-Aziatische hondenrassen die de vs bereikten met de inheemse bevolking over de Bering State Bridge. Hun gelijkenis met de wilde dingo's is opvallend. Dit gaf hen dan ook de naam Amerikaanse Dingo

De Carolina Dog, zoals ze ook worden genoemd, verschillen ook qua aard van veel gewone gezelschapshonden. Enkel bij voldoende socialisatie verliezen ze hun natuurlijke verlegenheid. 

De Amerikaanse Dingo
© Shutterstock

Chesapeake Bay Retriever

Allrounder op vier poten: de Chesapeake Bay Retriever is een getalenteerde jachthond, zowel op het land als in het water. Ze zijn erg gehoorzaam en taai. Zelfs bij lage temperaturen durven ze het water in te springen. 

Veronderstellingen suggereren dat de Amerikaanse honden hun oorsprong vonden in de Chesapeake Bay in de 19e eeuw. Volgens verhalen kwam het tot een schipbreuk en namen bewoners de geredde honden mee om te kruisen met retrievers, waterhonden en setters. 

De Chesapeake Bay Retriever
© Pixabay

Chinook

Vernoemd naar een indianenvolk in het noorden: Chinooks werden ooit door de Indianen gebruikt als sledehonden en jachthonden. Het hondenras, niet erkend door de FCI, werd met uitsterven bedreigd. Totdat een Amerikaan een laatste van hun soort opspoorde en ze kruiste met andere rassen zoals de Sint bernard of Belgische herder. 

Tot op de dag van vandaag zijn de Chinooks uitstekende sledehonden en worden ze vrolijk van bikejöring, Canicross en andere sporten.

De Chinook
© Shutterstock

Kyi Leo

In de jaren vijftig begonnen Amerikanen Maltezers en Lhasa Apso's met elkaar te kruisen. Enkele jaren later werd deze mix verder ontwikkeld en kregen ze een eigen naam. 

Kyi is Tibetaans en betekent "hond" en Leo is van Latijnse oorsprong en betekent "leeuw." De kleine leeuwhonden met een schouderhoogte van 20-30 cm kenmerken zich door hun speelse en vriendelijke karakter.  

De Kyi Leo
© Shutterstock

Silken Windsprite

Bij de Whippets in het ras van John A. Wheeler werden keer op keer verschillende puppy's geboren met een aanleg voor een lange vacht. Toen hij deze als langharige variant introduceerde, veroorzaakte dit nogal wat opschudding in Whippet kringen en werden ze bestempeld als honden van gemend ras. 

Tegenwoordig heeft een ras van langharige Whippets zichzelf op de kaart gezet, en zijn er, al zijn het er niet veel, fokkers van dit speciale Amerikaanse windhondenras in ons land. 

Een langharige en een kortharige Silken Windsprite
© Shutterstock

Louisiana Catahoula Leopard 

Sommige honden van dit zeldzame hondenras hebben een gespotte vacht, waardoor ze de naam Leopard hebben gekregen. Anderen hebben echter een gestroomde of gevlekte vacht, maar wat voor soort vacht ze ook hebben, ze maken indruk met hun bijzondere uiterlijk.

Bovendien zijn ze zelfverzekerd en geweldige waakhonden. Er zijn enkele mythes over het ontstaan van dit ras. Een DNA-test moest het feit weerleggen dat de rode wolf een rol speelde bij het fokken. 

De Louisiana Catahoula Leopard Dog
© Shutterstock

Miniature Australian Shepherd

De Mini-Aussie: met een miniature Australian Shepherd haal je een iets kleinere hond in huis, maar zijn het net als hun grotere evenknie echte sportfanaten. Hoe is de meer verfijnde variant van de Aussie ontstaan? 

Bij het Australian Shepherd ras werden steeds weer kleinere viervoeters geboren die niet erg geschikt waren om te hoeden. Dit begon met een onafhankelijk ras in de jaren 60 en de mini Australian Shpherd werd in 2019 tijdelijk erkend door de FCI. 

De Mini Australian Shepherd
© Shutterstock

Old English Bulldog

Korte snuiten, korte levensverwachting en moeilijke geboortes: de Engelse Bulldogs zijn sowieso geen veerkrachtige honden. David Leavitt erkende dit al in de jaren zeventig. Zijn wens was om terug te gaan naar de oude versie. 

Daarom kruiste hij ze onder meer met de slankere Amerikaanse Staffordshire. Na verloop van tijd werden Bulldogs geboren met een langwerpige snuit en staart, minder rimpels en onderbeet. De soort is vitaler en de juiste keuze voor echte Bulldog liefhebbers. 

De Old English Bulldog
© Shutterstock

Plott Hound

De Plott Hound werd in de 18e eeuw in Amerika gefokt door een in Duitsland geboren fokker genaamd Jonathan Plott. In hun thuisland worden ze erkend door de American Kennel Club. 

Waarschijnlijk stroom het bloed van Duitse jachthonden zoals de Weimaraner en de Beierse Berghonden door hun aderen. De werkhond, die in Nederland vrij zeldzaam is, kunnen het beste geadopteerd worden door een jager.

De Plott Hound
© Shutterstock

Rat Terrier

Zoals de naam al doet vermoeden werd de Rat terriër ooit ingezet voor de jacht op ratten. Als gevolg hiervan waren het populaire viervoeters in de VS. Vooral boeren rekenden op deze hardwerkende terriërs. 

Na verloop van tijd was er minder behoefte aan deze rattenvangers en nam hun populariteit daarom af. Het zijn ideale honden voor actieve mensen. Typisch voor terriërs, zijn ook deze honden behoorlijk taai en hebben ze een bovengemiddelde levensverwachting van 15-18  jaar. 

De Rat Terrier
© Shutterstock

Redbone Coonhound

Trouwe jachthonden uit de zuidelijke staten: De Redbone Coonhound komen voornamelijk voor in de Amerikaanse staat Georgia. Ze kregen hun naam van de fokker, Peter Redbone. 

De middelgrote tot grote jachthonden zijn de enige van de Coonhounds waarvan de vacht ook monochroom kan zijn. Hun korte vacht is rood, of rood-wit van kleur. Tot op de dag van vandaag zijn het betrouwbare honden voor de jacht op wasberen

De Redbone Coonhound
© Shutterstock

Shiloh Shepherd

Imposante herdershond: De Shiloh Shepherds zijn viervoeters die tot 70kg wegen en voortkomen uit een kruising van de Duitse herdershond en de Alaskan Malamute. Het fokken begon in de jaren zeventig. 

Duitse herders zijn geweldige werk- en gezinshonden, maar helaas vatbaar voor verschillende ziektes. Daarom werd in de VS een Duitse herder gefokt die gezonder was, maar tegelijkertijd net zo volgzaam als hun Duitse soortgenoot.

De Shiloh Shepherd
© Shutterstock

Siberische Husky

Siberische Husky's zijn over de hele wereld geliegd. Het Noorse hondenras komt oorspronkelijk uit Siberië en hebben een lange geschiedenis als sledehond. Selectief fokken onstond echter voor het eerst in de VS. 

Husky's zijn geen honden die bij iedereen passen. Ze mogen nooit enkel geadopteerd worden vanwege hun uiterlijk. Ze hebben sportieve en ervaren verzorgers nodig die de uitdagingen van het grootbrengen van een husky aankunnen.  

De Siberische Husky
© Shutterstock

Silken Windhound

De Silken Windhound is een zeer jong ras dat niet wordt erkend door de FCI. Hun voorouders zijn de Russische Borzoi, de Engelse Whippets en de Amerikaanse langharige whippet. 

Het zijn middelgrote, langharige windhonden die veel los moeten rondlopen. Het gebied moet wel worden beveiligd of er moeten zo min mogelijk wilde dieren aanwezig zijn. Anders kunnen deze snelle viervoeters met jachtinstinct wegrennen en wilde dieren verwonden. 

De Silken Windhound
© Shutterstock

Andere hondenrassen per land:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen