Aanbieding

Siberische husky puppies in hand

Een betrouwbare puppy fokker is lid van een erkende rasvereniging

© Shutterstock

Betrouwbare puppy fokkers: zo herken je ze.

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Betrouwbare puppy fokkers, waar vind je ze? In tijden van broodfok en andere illegale praktijken weet je niet meer waar je moet zoeken. Lees hier hoe je de juiste fokker vindt.

Je bent gevallen voor een snoezige puppy. Lief en aanhankelijk of juist een klein brutaal ding: deze moét het worden. Dit ras is voor jou gemaakt. Maar wacht! Ineens loop jij je hoofd te breken over de geschikte aanpak. Want waar vind je een erkende fokker? Ga je voor een bekend ras, dan zie je door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer. Wil je juist een wat zeldzamere hond, dan sta je soms maanden op de wachtlijst. Hoe dan ook: die ene verleidelijke aanbieding voor een zogenaamde rashond op marktplaats sla je liever even over. Je betaalt de hoofdprijs, veel meer dan als je een hond uit het asiel haalt, maar je hebt geen enkele zekerheid over de ‘echtheid’ van het ras. Hoe weet je dat met een erkende fokker te maken hebt? 

In het kort

Checklist voor het vinden van een erkende fokker:

  1. Is aangesloten bij de rasvereniging en de Raad van Beheer;
  2. Geeft geen puppy’s mee die jongen zijn dan 7 weken;
  3. Zet bij het fokken de gezondheid van de hond op de eerste plaats;
  4. Neemt de tijd om je goed te leren kennen;
  5. Zorgt ervoor dat de puppy en de biologische moeder zich aan elkaar kunnen hechten;
  6. Fokt niet meer dan een ras en liever niet meer dan een nest tegelijk;
  7. Creëert een zorgvuldig adoptieproces.

Rasvereniging en Raad van Beheer 

Serieuze fokkers zijn gepassioneerd door een bepaald hondenras en proberen honden te fokken die voldoen aan de rassenstandaard. Het gaat hen niet alleen om het lieve snoetje van de puppy’s, maar juist ook om de moeder van de pups en de toekomst van het ras. En natuurlijk zijn zij lid van de erkende rasvereniging! Voor een betrouwbare fokker is dat een overbodige vraag Met andere woorden: voor je met een fokker in zee gaat, check je altijd eerst op het lidmaatschap van de 150 erkende rasverenigingen.

Elke erkende fokker is aangesloten bij de rasvereniging en Raad van Beheer

Dat is trouwens sowieso een must als je op zoek bent naar een hond met een stamboom. Een rasvereniging brengt fokkers en liefhebbers van een ras bij elkaar en zet zich in voor het behoud van het ras. Eenmaal op zoek naar de hond van je keuze kan je hier terecht voor advies. Deze gepassioneerde hondengekken helpen je graag. Natuurlijk moeten aangesloten fokkers zich aan allerlei regels houden en worden zij daar ook op gecontroleerd.

Een goede fokker fokt omdat deze gek is op honden, niet voor het geld
©SviatlanaLaza / Shutterstock

Belangrijk weetje: voor elk ras geldt dat er een erkende rasvereniging is die erkend wordt door de Raad van Beheer. Die zijn allemaal makkelijk te herkennen aan het logo. Maar, begin jij je nu waarschijnlijk af te vragen, wat is in hemelsnaam de Raad van Beheer? Deze raad moet je zien als het overkoepelende orgaan in Nederland op het gebied van rashonden. De medewerkers zetten zich in voor het fokken van raszuivere, gezonden honden, hondenopvoeding & sport en alles wat met gedrag, gezondheid en hondenwelzijn (van alle honden in Nederland) te maken heeft. 

Gezonde ouders en puppy's

Je hoort weleens zeggen dat gemengde rassen gezonder zouden zijn dan rashonden. Dat klopt niet helemaal. In de praktijk kent (bijna) elk hondenras specifieke gevoeligheden. Grote en middelgrote honden lopen bijvoorbeeld risico op heupdysplasie. Maar een serieuze fokker weet dit en let daar- op bij het kiezen van de ouders. Deze onderzoekt, voor de fok, de gezondheid van de ouders. In het geval van middelgrote en grote honden betekent dat onder andere een röntgenologische test om de stevigheid van de botten in kaart te brengen. De resultaten van deze testen moet je zonder problemen in kunnen zien. En vraag rustig door. Als echte liefhebber weet de fokker van je keuze alle ins en outs van de gezondheidsrisico’s van de puppy waar je een oogje op hebt.  

Een betrouwbare fokker fokt alleen met een gezonde honden en kan dat bewijzen door testresultaten

Leer de fokker en de hond kennen

Kort gezegd: neem de tijd om niet alleen de hond maar ook de fokker te leren kennen. Ga bij de fokker langs, en vraag deze het hemd van het lijf. Dit is trouwens voor beide partijen belangrijk, want de fokker wil een goede match kunnen maken en zeker weten dat de puppy in goede handen terechtkomt.

Hechting tussen moeder en puppy

Let op de houding van de honden als je op bezoek bent: kennelhouden moet taboe zijn. In het begin moeten de pups en hun moeder zich kunnen terugtrekken in een rustige kamer. Als ze iets ouder zijn, gedijen ze prima met wat drukte en leven om zich heen. Deze tijd is belangrijk voor de inprenting (de vroege hechtingsfase) van de puppy’s. De ouderdieren moeten ook in huis wonen - tenzij het een dekreu is van een andere fokker.

Het is belangrijk dat de moederhond aanwezig is
© Thka / Shutterstock

Kwaliteit of kwantiteit

Natuurlijk ga je voor kwaliteit! Als de fokker waar jij je oog op hebt laten vallen meer dan een ras fokt, wees dan uiterst kritisch. Twee nesten of meer tegelijk kan voorkomen als er meerdere teven in het huishouden zijn. Maar zit het qua kwaliteit van de huisvesting ook goed ?  Of is alleen te doen om productie en winst maken ? Teven mogen trouwens maar één keer per jaar een nestje krijgen, dus slaat een betrouwbare fokker tenminste een periode van loopsheid over. 

Contactpersoon in plaats van verkoper

Een goede fokker neemt tijd om je te leren kennen. Als goede co-ouder zal deze ook na de adoptie willen weten hoe het met de kinderen staat. Verkoopraatjes passen hier niet bij. Per slot van rekening verkoopt de fokker je geen wasmachine, maar een potentieel nieuwe gezinslid. Wees kritisch als fokkers adverteren met onhoudbare uitspraken als "allergiehond" en test dit eventueel eerst uit op je huid.

Prijs en contract

Er bestaat niet zoiets als een ‘goedkope’ rashond. Een erkende fokker maakt keuzes op basis van gezondheid, karakter en uiterlijk. Dat betekent niet automatisch dat een  hoge aankoopprijs garant staat voor kwaliteit. Sommige verkopers van ‘designerhonden’ verkopen hun puppy's duurder dan gewone, gerenommeerde fokkers van erkende rassen.

Een 'goedkope' rashond bestaat niet

Als je vragen hebt over de voor jouw gevoel hoge aankoopprijs, stel die dan. De aankoop gaat gepaard met een contract en met de overhandiging van de stamboom, waardoor beide partijen verzekerd zijn. Vaak is er een aanvullend gezondheidscertificaat.

Puppies mogen nooit jonger zijn dan 8 weken wanneer ze naar hun nieuwe huisje gaan
©DasyaDasya / Shutterstock

De adoptie

Een goede fokker zal zijn pups pas afstaan als ze acht of negen weken oud zijn. In die tijd krijgen ze de nodige basisinentingen, worden ze gechipt en verschillende keren ontwormd. De puppy moet niet te laat bij je komen wonen.

Op iets jongere leeftijd zal deze zich makkelijker een plaats kunnen veroveren in je gezin.  De fokker zal de puppy niet zomaar weggeven, maar eerst nog een met je doorpraten en tips geven. In het beste geval hoort daar het lievelingsdekentje van de pup met het vertrouwde hondenvoer bij, zodat deze makkelijk aan het nieuwe huis kan wennen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen