Vlinderhondje

Andere namen: épagneul Nain Continental, Phalene, Vlinderhond, Continentale Dwergspaniël, épagneul Nain Continental Papillon, épagneul Nain Papillon, épagneul Nain Continental Phalène, Nachtvlinderhondje

Vlinderhondje

Het Vlinderhondje of de Papillon is een zachtaardige, volgzame doch ietwat opdringerige gezelschapshond. De stillere honden zijn vooral goed voor oudere mensen, terwijl de meer aanwezige honden goed overweg kunnen met kinderen om te spelen. Er zijn twee soorten vlinderhondjes en het onderscheid wordt gemaakt op basis van de oren. Papillon Spaniëls hebben rechte oren, Phalene Spaniëls hebben flaporen.

Algemene informatie Vlinderhondje

Hoe oud wordt een Vlinderhondje? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig Intelligent

Grootte Vlinderhondje :

Herkomst en geschiedenis

De Dwergspaniël is een erg oud hondenras en is op menig schilderij uit de Renaissance terug te vinden. Daarom wordt aangenomen dat de oorsprong Europees is (West-Europa). De meest recente geschiedenis vindt plaats in Frankrijk en België, waar in de vorige eeuw de Dwergspaniël werd onderverdeeld in de twee huidige varianten, Papillon en Phalene (Vlinderhondje en Nachtvlinderhondje), op basis van de oorgroei. In 1937 is het ras door de FCI goedgekeurd.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Vlinderhondje

  • Vlinderhondje
    Vlinderhondje

    Grootte Vlinderhondje

    Teef : 26 tot 30 cm

    Reu : 26 tot 30 cm

    Gewicht Vlinderhondje

    Teef : 1 tot 5 kg

    Reu : 1 tot 4 kg

    Vachtkleur Vlinderhondje

    Wit

    Vachttype

    Oogkleur Vlinderhondje

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Vlinderhondje

    Het Vlinderhondje is een kleine hond met een harmonieuze structuur en een levendig uiterlijk. Het hoofd is licht, de snuit geaccentueerd met een smalle, zwarte, iets afgeplatte neus. De ogen zijn groot, amandelvormig en expressief. De oren zijn dun : ze staan rechtop bij de Papillon, met de oorschelp goed open en de oren opzij gedragen. Ze hebben iets weg van de ongevouwen vleugels van een vlinder. Bij de Phalene Spaniël zijn de oren hangend en hangt er lang, golvend haar over. Deze oren lijken op de vleugels van een mot. De staart wordt gebogen over de rug gedragen en vormt een sierlijke pluim.

    Goed om te weten

    Het is niet toegestaan om een Vlinderhondje te kruisen met een Phalene (Nachtvlinderhondje met hangende oren). Hiermee loop je het risico om puppy’s te krijgen met half-rechtopstaande oren, wat gezien wordt als een zeer ernstig defect.

    Soorten

    Het Vlinderhondje (met rechtopstaande oren)

    De Nachtvlinderhond (met flaporen)

    Karakter

    • 100%

      Aanhankelijk

      Het Vlinderhondje zoekt constant genegenheid en kan daarom gezien worden als enigszins opdringerig. Dit is vooral te merken in het vragen om aandacht en knuffels van de hondeneigenaren.

    • 100%

      Speels

      Het Vlinderhondje heeft een zeer dynamische, speelse aard. Doordat de hond graag met anderen speelt is deze Spaniël de perfecte kameraad voor kinderen.

    • 100%

      Rustig

      Hoewel dit hondenras vrij actief is, zijn sommige honden rustiger dan anderen. Het Vlinderhondje past zich over het algemeen vaak aan hun eigenaren aan. Is de hondeneigenaar kalm, dan is de hond dit ook. Maar is de hondeneigenaar druk en dynamisch, dan krijgt deze persoon ook een drukkere, dynamische hond.

    • 100%

      Intelligent

      Door het grote aanpassingsvermogen en het snel begrijpen wat er van de hond verwacht wordt, is de kleine Vlinderhond slim en goed om te trainen.

    • 33%

      Jager

      Het Vlinderhondje is niet erg succesvol wanneer het op jagen aankomt. Muizen vangen lukt deze kleine hond nog wel.

    • 66%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Deze hond is zeker niet agressief tegenover vreemden, maar echt vriendelijk is het Vlinderhondje ook niet. Wanneer de hond niet goed kennismaakt met mensen, heeft de Papillon de neiging om afzijdig te blijven.

    • 33%

      Onafhankelijk

      Zoals veel gezelschapshonden is ook de miniatuur Spaniël erg afhankelijk van de familie.Het Vlinderhondje is altijd dichtbij, op zoek naar aandacht.

      Gedrag Vlinderhondje

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Het Vlinderhondje vindt het belangrijk om dichtbij de hondeneigenaar te zijn en houdt er dan ook absoluut niet van om alleen te zijn. Ook als dit van jongs af aan wordt aangeleerd en de familie niet te lang wegblijft, kan de Papillon zich hiertegen verzetten.

      • 100%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Het Vlinderhondje werkt gemakkelijk samen met de hondenbezitter wanneer deze een vriendelijke houding heeft. Dit past perfect bij de zachtgevoelige hond, wat dit hondenras uiterst makkelijk om te trainen maakt.

        De Papillon begrijpt snel wat er verwacht wordt en voert commando’s uit met enthousiasme.

        De natuurlijke aanleg om te leren mag geen lakse opleiding tot gevolg hebben. Zodra de Vlinder-puppy in huis komt, moet de opvoeding worden gestart om slechte gewoonten te voorkomen.

      • 100%

        Blaft graag

        In tegenstelling tot veel andere gezelschapshonden is het Vlinderhondje vrij stil. Toch zal niemand zo maar ongemerkt binnenkomen. Aan deze eigenschap moet worden gewerkt, zeker wanneer de Papillon Spaniël in een appartement komt wonen.

      • 33%

        Neiging om weg te lopen

        Deze hond is vrij aanhankelijk aan de familie en beschikt totaal niet over een jachtinstinct.

      • 33%

        Neiging om dingen kapot te maken

        Hoewel eenzaamheid kan leiden tot angst, zorgt dit er niet voor dat het Vlinderhondje meubels beschadigt. De hond zal hoogstens frustratie uiten op speelgoed, maar laat meubels en andere huishoudelijke artikelen heel.

      • 33%

        Eetlust

        Deze kleine hond is geen grote eter. Kleine traktaties motiveren de Miniature Spaniël bij het trainen, maar de beste resultaten worden toch echt behaald wanneer de hond lekker kan spelen.

      • 33%

        Geschikt als waakhond

        Hoewel de hond een oplettende hond is, is het Vlinderhondje absoluut geen goede waakhond. De grootte van deze dwergspaniël werkt niet als afschrikmiddel en de aanhankelijke natuur van de hond zorgt evenmin voor een goed jachtinstinct.

      • 100%

        Geschikt als eerste hond

        Dit hondje is de perfecte metgezel voor een gezin dat het avontuur als kersverse hondenbezitters aangaat. Deze levendige, zachtaardige, sociale en volgzame hond past zich aan veel leefomgevingen aan en past zowel in een gezin met kinderen als bij een single.

        Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

        Levensstijl

        • 100%

          Kan de Vlinderhondje in een appartement leven?

          Deze speelgoedhond past zich aan alle omgevingen aan: of de hond nu in de stad of in een landelijk gebied woont, zodra de hondeneigenaar maar dichtbij is, is het Vlinderhondje blij.

          Ook in een appartement wonen is voor deze hond geen probleem, al wordt de Spaniël ook blij van een huis met een tuin.

          Omdat deze hond slecht tegen slecht weer, isolatie en uitsluiting kan, wordt het niet aangeraden om de hond buiten te laten slapen.

        • 66%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          Ondanks het ietwat fragiele uiterlijk heeft het levendige Vlinderhondje altijd zin om buiten te wandelen, ook al is het koud. Daarnaast is dit hondenras uitermate geschikt voor verschillende leerzame activiteiten zoals agility training, nieuwe commando’s en gehoorzaamheid.

        • 100%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Deze kleine hond past gemakkelijk in een draagtas, vooral als je het Vlinderhondje van puppy af aan aanleert om in de tas te blijven. Daarom is het vrij makkelijk om met deze dwergspaniël te reizen, ook wanneer je met het openbaar vervoer reist.

          Gezelschap

          • 100%

            Kan een Vlinderhondje samen met katten?

            Het Vlinderhondje is van nature erg sociaal en kan dan ook goed overweg met katten, mits de hond en kat aan elkaar gewend zijn. Het is altijd een goed idee om hond en kat samen te laten opgroeien, zodat er een goede band tussen de dieren kan ontstaan.

          • 100%

            Kan een Vlinderhondje samen met honden?

            Wanneer de Papillon-puppy al op jonge leeftijd de kans krijgt om met anderen te socialiseren, zal de hond het goed kunnen vinden met leeftijdsgenoten. Laat je niet te veel leiden door de grootte van de dwergspaniël, het Vlinderhondje is namelijk minder kwetsbaar dan dat deze hond lijkt. Omgaan met grotere honden is dan ook geen probleem.

            Vaak hebben hondeneigenaren de behoefte om kleine honden op te tillen wanneer een andere, grotere hond op hun hond afkomt. Dit kan leiden tot ernstige communicatieproblemen tussen de soortgenoten en het is daarom beter om de honden gewoon te laten snuffelen.

          • 100%

            Is de Vlinderhondje een kindvriendelijke hond?

            Deze speelse hond is perfect voor kinderen en brengt graag veel tijd met ze door.

            Let wel op dat de kinderen het Vlinderhondje niet als speelgoed of knuffel beschouwen. Het is belangrijk om goede regels op te stellen zodat er een goede band tussen de hond en kinderen ontstaat.

          • 100%

            Is een Vlinderhondje geschikt voor ouderen?

            Deze mini-Spaniël is de ideale hond voor ouderen vanwege het kleine formaat. Het natuurlijk aanhankelijke karakter van het Vlinderhondje werkt als een ideaal middel tegen eenzaamheid.

            %}

            Wat kost een Vlinderhondje?

            De prijs van een Vlinderhondje varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een FCI-geregistreerde Vlinderhond tussen de €500,- tot €900,-.

            Gemiddeld kost de hond €25,- per maand incl kwaliteit voer en onderhoudskosten.

            Verzorging

            Hoewel Het Vlinderhondje aardig wat vacht heeft, valt de zorg voor de hond reuze mee. Het belangrijkste is het regelmatig doorkammen van de vacht om te voorkomen dat hier klitten in komen. Ook de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt, vooral bij de hangoren van de Phalene Spaniël. Verdere verzorging, zoals badderen, is alleen nodig wanneer de hond erg vuil is.

             

            Haaruitval

            Hoewel het Vlinderhondje maar één keer per jaar in de rui is, moet de hond wel dagelijks worden geborsteld.

             

            Voeding Vlinderhondje

            Hoewel industrieel voer heel geschikt is voor deze kleine viervoeter, geeft het Vlinderhondje toch de voorkeur aan het traditionele eten op basis van rauw vlees, vis, verse groenten en zetmeel. 

            Vooral tijdens de groeiperiode van de pup is het belangrijk om de menu’s regelmatig te laten checken door een dierenarts of andere specialist. 

            Het Vlinderhondje heeft genoeg aan één maaltijd per dag en eet deze bij voorkeur ‘s avonds op een rustige plek.

            Gezondheid Vlinderhondje

            Hoe oud wordt een Vlinderhondje?

            De leeftijdsverwachting is 14 jaar.

            Sterk/ bestendig

            Ondanks het fragiele uiterlijk is deze hond vrij robuust en heeft het Vlinderhondje een zeer goede levensverwachting.

            Kan goed tegen warmte

            Het Vlinderhondje kan snel een zonnesteek krijgen en daarom is het belangrijk om de hond niet te veel in de zon te laten. Bij warm weer is het noodzakelijk om ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat, wanneer de zon nog niet op zijn heetst is, te gaan wandelen. Ook regelmatig vers water is voor deze kleine hond erg belangrijk.

             

            Kan goed tegen kou

            Zie je in de winter een Vlinderhondje met een jasje aan? Dat kan, want deze hond heeft geen ondervacht. Toch is het niet per se nodig om de hond aan te kleden, want dit hondenras is veel robuuster dan het lijkt.

            Neiging om snel aan te komen

            Het Vlinderhondje is geen vraatzuchtige hond en zal dus niet snel te zwaar zijn. Pas als er niet genoeg gewandeld wordt, kan deze hond last krijgen van overgewicht.

            Veelvoorkomende ziektes

            • Ooraandoeningen
            • Progressieve Retina Atrofie (PRA) 
              PRA is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies verslechtert. Een van de eerste symptomen van deze ziekte is nachtblindheid en leidt vrijwel altijd tot totale blindheid.
            • Folliculaire dysplasie
              Bij folliculaire dysplasie kunnen haarzakjes niet goed functioneren, waardoor haarverlies optreedt.
            • Celibraire ataxie
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen