Aanbieding

Grote hondenrassen: ontdek ze allemaal

Grote Ierse Wolfshond en kleine Dwergpinscher

Een van de nadelen van een groter hondenras is dat ze vaak meer nodig hebben qua verzorging

© Shutterstock

Grote hondenrassen bestaan in alle soorten; kortharig, langharig, wit, zwart, voor ieder wat wils. Wij zetten de leukste grote honden voor je op een rij.

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Kleine hondenrassen zijn enorm populair op het moment. Chihuahua's and Franse Bulldogs zijn ook een hele logische keuze als je bijvoorbeeld in een (klein) appartement woont. Maar als jij op zoek ben naar een indrukwekkende waakhond of een grote knuffelbeer, zijn grote hondenrassen minstens net zo lief en gehoorzaam. Niks is zo leuk als een viervoeter die zijn snuit bij jou op de eettafel legt!

Benieuwd wel grote hondenras bij jouw past? Hier lees alles over vriendelijke reuzen die:

  • weinig verharen
  • lang haar hebben
  • bijzonder groot zijn
  • geschikt zijn voor beginnende hondenverzorgers
  • een witte vacht hebben
  • een zwarte vacht hebben

Wanneer beschouwen we een hond als 'groot'?

Hoe lang een hond is, wordt gemeten aan de hand van de schofthoogte. Bij dieren is dit de naam die wordt gegeven aan het gebied waar de nek overgaat in de schouder. Vanaf een grootte van ongeveer 60 centimeter worden honden als groot beschouwd.

Hoe groot een hond is, wordt grotendeels bepaald door het ras. De standaardmaten van honden zijn duidelijk gedefinieerd in de rasstandaarden van de FCI. Meestal is er een klein verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Teefjes zijn over het algemeen iets kleiner. 

Grote kortharige hondenrassen: grote honden die niet verharen

Een van de nadelen van een groter hondenras is dat ze vaak meer nodig hebben qua verzorging. Zie je dat niet zo zitten? Kies dan voor een groot hondenras met kort haar - die hoeven niet zo vaak geborsteld te worden. In de onderstaande lijst vind je kortharige grote honden, die niet of nauwelijks verharen, zo zit je bank ook niet continu onder het hondenhaar. 

Windhond

Deze grote Engelse Windhond is misschien slank en atletisch, maar wordt wel tussen de 68 en 76 cm groot. Het verliest nauwelijks vacht en is daarom buitengewoon onderhoudsvriendelijk. Als snelste hond ter wereld heeft de windhond echter veel beweging nodig en woont daarom het liefst op het platteland. 

De Windhond
© Shutterstock

Cane Corso

De Cane Corso is een Italiaanse mastiff. Met een schofthoogte van ongeveer 68 cm en een gewicht tot 50 kg is het een echte verschijning. Ze zijn niet alleen de ideale waakhond, hun zachte, intelligente en aanhankelijke karakter maakt ze ook een goede gezinshond. Vanwege hun indrukwekkende formaat en eigenwijze karakter hebben ze wel een ervaren en zelfverzekerde verzorger nodig. 

De Cane Corso
© Shutterstock

Mastino napoletano

Deze imposante Molosser weegt gemiddeld 70 kg en kan wel 75 cm groot worden! Desalniettemin valt de eerste blik meteen op hun opvallende en karakterestieke gezicht. In vergelijking met de andere Molossers, zijn ze lekker rustig en gereserveerd. De Mastino is erg behoedzaam als het om vreemden gaat, maar bouwt daartegenover een extreem hechte band met zijn/haar verzorgers. Dit maakt ze een geweldige waakhond. 

De Mastino Napoletano
© Shutterstock

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback ookwel Pronkrug, afkomstig uit Afrika, werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op leeuwen. Daar hadden ze natuurlijk wel een flink bouw voor nodig: gemiddeld worden ze tussen de 61 tot 69 cm hoog. Deze intelligente, atletische honden zijn gemaakt voor jagen en bewaken hebben veel lichaamsbeweging nodig, maar hun korte vacht verhaart nauwelijks en vergt heel weinig van je aandacht. 

De Rhodesian Ridgeback
© Shutterstock

Grote langharige hondenrassen: grote honden met veel haar

Grote hondenrassen met lang haar zijn iets onderhoudsintensiever, maar nóg indrukwekkender om te zien. De volgende honden trekken ieders aandacht met hun prachtige vacht en indrukwekkende postuur.

Sint-bernard

De Sint-bernard, wat een icoon! Dit loyale, intelligente en vriendelijke hondenras is heel geschikt voor gezinnen omdat ze uitermate mensgericht zijn en zorgzaam naar kinderen. Hun karakter zijn goed kunnen wennen aan het leven in de stad, echter zorgt het formaat van deze reus ervoor dat ze niet in een appartment kunnen wonen - hoe graag ze ook binnen zijn. 

De Sint-bernard
© Shutterstock

Landseer ECT

Door hun mooie zwart-wit gevlekte vacht en formaat tot wel 80 cm, lijkt de Landseer soms meer op een kalf dan een hond. Verder zijn dit kalme, beschermende en aanhankelijke honden die het niet erg vinden om aan het werk gezet te worden.

De Landseer
© Shutterstock

Tibetaanse mastiff

Deze kolos wordt 71 cm hoog, weegt tot 80 kg en is een echte eye-catcher door hun imposante formaat en leeuwachtige vacht. Ze nemen hun rol als waakhond heel serieus en hebben ervaren verzorgers nodig die om kunnen gaan mer hun onvoorspelbare, eigenwijze en zelfstandige karakter.

De Tibetaanse mastiff
© Shutterstock

Reuze schnauzer

De Reuzenschnauzer heeft een slank postuur, maar groeit door tot ze tussen de 60 en 70 cm hoog zijn. Dit maakt ze het grootste schnauzerras. Het trimmen van deze speelse en sportieve hond kost tijd, ook hebben ze regelmatig een bezoekje aan de hondenkapper nodig. 

De Reuze schnauzer
© Shutterstock

Zeer grote hondenrassen

Is groot niet groot genoeg? Neem dan een kijkje naar de onderstaande hondenrassen. Dit zijn zeer grote (lees: gigantische!) honden die je hart zullen veroveren. 

Duitse dog

De nobele en elegante Duitse dog is de grootste hond ter wereld en daarom dé ster van dit artikel. Mannetjes kunnen maar liefst 90 cm lang worden en 70 kg wegen. Het wereldrecord voor de grootste hond wordt momenteel gehouden door de Duitse Dog Freddy, die meer dan 1 meter lang is. Duitse Doggen zijn dol op hun families en bijzonder warm.

Hondenras: Duitse dog
De Duitse Dog
© Shutterstock

Ierse wolfshond

De geduldige en kindvriendelijke Ierse Wolfshond is de grootste windhond die er is, en kan tot 86 cm groot worden. Zoals helaas het geval is bij veel zeer grote hondenrassen, wordt deze reus niet erg oud, houd rekening met een levensverwachting van 8 jaar. Tot die tijd zal deze vriendelijke en loyale viervoeter je met liefde bewaken en gezelschap houden.

De Ierse wolfshond
© Shutterstock

Barzoi

Nog een windhond die een echte reus kan worden: de Russische Barzoi kan wel 85 cm hoog worden! Thuis is de Borzoi erg kalm en weloverwogen, maar bij het jagen komt hun passie en daadkrachtigheid naar boven. Ze hebben een sterk instinct, het is aan de verzorgers om dat in te perken. 

De Barzoi
© Shutterstock

Kindvriendelijke grote hondenrassen en makkelijke grote honden voor beginners

Wil je een grote viervoeter in huis halen, maar heb jij (of je gezindsleden) nog niet zoveel ervaring met honden? Geen probleem! Hieronder vind je een lijst met de liefste en leukste grote hondenrassen die geschikt zijn voor gezinnen en/of mensen die nog niet eerder een hond hebben gehad. 

Deerhound

De Deerhound wordt gekenmerkt door hun intelligentie, gehoorzaamheid en bereidheid om te jagen. Met een schofthoogte van maximaal 80 cm behoren ze ook tot de zeer grote hondenrassen. In tegenstelling tot andere windhonden, zijn ze heel knuffelig, aanhankelijk en sociaal - perfect voor een beginnende hondenverzorger!

De Deerhound
© Shutterstock

Berner sennenhond

Dankzij hun kalmte, zachtheid en genegenheid is de Berner Sennenhond een geweldige hond voor beginners. Toch moet je deze grote krachtpatser niet onderschatten en al vroeg beginnen met een consequente opvoeding - hij kan tenslotte 70 cm lang worden en 60 kg wegen.

De Berner sennenhond
© Shutterstock

Vizsla

Zolang de eigenaren sportief zijn en genoeg tijd voor ze hebben, is de Hongaarse Vizsla (max. 64 cm lang) een uitstekende hond als je nog niet eerder een viervoeter in huis hebt gehad. Ze kunnen heel goed met kinderen omgaan en zijn bijzonder intelligent, sociaal, vrolijk en gehoorzaam.

De Magyar Vizsla
© Shutterstock

Grote honden met een witte vacht

Grote witte honden lijkt soms net ijsberen - zo indrukwekkend! Ben jij op zoek naar een grote hond, met een stralend witte vacht? Neem een kijkje naar de onderstaande drie rassen. 

Tatrahond

De Polski Owczarek Podhalanski of Tatrahond is tussen de 60 en 70 cm groot. Hun mooie witte vacht is korter op het hoofd en langer op het lichaam en vormt een soort kraag in de nek. Deze witte vietvoeter is een uitstekende waakhond, maar kan ook goed met kinderen omgaan.

De Tatrahond
© Shutterstock

Pyrenese berghond

Deze kuddebeschermingshond uit de bergen heeft een witte vacht die kan worden gestreept met grijze of gelige vlekken. Hun vacht is lang, dik en zijdezacht. De intelligente en vriendelijke Pyrenese berghond is echter niet geschikt voor beginners, ze hebben een consistente training nodig.

De Pyrenese berghond
© Shutterstock

Zwitserse witte herder

Deze ongewone herder trekt onmiddellijk iedereens aandacht hem hun schitterende witte vacht. Dit loyale, intelligente en aanhankelijke ras wordt maximaal 66 cm groot. De Zwitserse witte herder is een sportieve en zeer gehoorzame viervoeter die met de juiste training een absolute droomhond zal worden.

De Zwitserse witte herder
​​​​​© Shutterstock

Grote hondenrassen met een zwarte vacht

Deze imposante, zwartharige reuzen kunnen in eerste instantie intimideren, maar in werkelijkheid hebben ze stuk voor stuk een geweldig karakter! De drie mooiste grote zwarte honden vind je hieronder.

Newfoundlander

Naast zwart is deze bijzondere hond ook verkrijgbaar in bruin en wit gespikkeld. De aanhankelijke en zeer betrouwbare Newfoundlander kan tussen de 64 en 73 cm lang worden en een trotse 70 kg wegen. Zijn goede humeur en hoge intelligentie maken de Newie ook tot de perfecte gezinshond.

De Newfoundlander
© Shutterstock

Hovawart

De naam van dit Duitse hondenras betekent zoiets als 'werfwachter', wat duidt op hun uitstekende vaardigheden als waakhond. De Hovawart is verkrijgbaar in zwart, met geelbruine aftekeningen of in lichtbruin. Deze reus, tot wel 70 cm lang, is aanhankelijk, speels, intelligent en zelfverzekerd.

De Hovawart
© Shutterstock

Dobermann

De Dobermann is een van de beroemdste vertegenwoordigers van grote hondenrassen: ze kunnen wel 72 cm groot worden. Ze zijn bruin of zwart, maar vooral het roestrode vuur is kenmerkend. Laat je niet afschrikken door hun uitstekende vermogen om te bewaken en beschermen - de Doberman is een echte lieverd! Het zijn aanhankelijke en gevoelige gezelschapshond die vooral dol zijn op hun verzorger(s). 

De Dobermann
© Shutterstock
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen