Gordon Setter

Gordon Setter

 

 

 

Het Gordon Setter hondenras gaat heel wat jaren terug in de tijd. Deze prachtige jacht- en werkhonden staan bekend als de grootste van alle setterrassen. Het is een actief ras, dat niets liever doet dan actief en druk zijn. Deze honden zijn niet alleen heel intelligent, ze zijn ook erg loyaal naar hun menselijke families. Het zijn fantastische huisdieren, helemaal omdat deze een aantal van hun puppykenmerken behouden to in de volwassenheid. De afgelopen jaren is de populariteit van de Gordon Setter afgenomen. Hierdoor zijn ze nu een kwetsbaar en inheems ras.

Algemene informatie Gordon Setter

Hoe oud wordt een Gordon Setter? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Gordon Setter :

Herkomst en geschiedenis

Zwarte en getinte Setters werden ontdekt in Schotland, lang geleden in de 15e eeuw. Dit is waar de rasnaam vandaan komt, de Gordon Castle Setter. De vorige voorouders waren mogelijk bloedhonden of colleys, wat de unieke kleur zou kunnen verklaren. Hoewel de Gordon Setter niet zo snel is als de Engelse Setter bij het jagen, heeft deze zeker de vaardigheden om te zoeken, aanwijzen en ophalen van jachtvogels.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Gordon Setter

 • Gordon Setter
  Gordon Setter

  Grootte Gordon Setter

  Teef : 60 tot 64 cm

  Reu : 64 tot 68 cm

  Gewicht Gordon Setter

  Teef : 25 tot 26 kg

  Reu : 29 tot 30 kg

  Vachtkleur Gordon Setter

  Vachttype

  Oogkleur Gordon Setter

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Gordon Setter

  De reutjes van dit ras zijn groter dan de teefjes, beide hebben glorieus en glanzend haar. De schedel van deze hond is koepelvormig met een brede snuit, en een grote zwarte neus. Een behoorlijke stevige hond, eerder gebouwd voor uithoudingsvermogen en kracht dan voor snelheid. Het ruige uiterlijk geeft de indruk van een ruige hond die het wel aankan om een volle dag op het jachtveld te zijn.

  De Gordon Setter heeft een goed gespierde en brede achterhand, sterkte poten en mooi gewatteerde voeten. De staart van de hond is dik aan de basis en fijn aan de punt. De ogen zijn donkerbruin en hebben een ovale vorm. De oren liggen plat, maar zijn lang en slap met een puntige vorm.

  Goed om te weten

  Er zijn eigenlijk twee soorten Gordon Setters. De eerste is het veldtype Gordon en de andere de show Gordon Setter. Tegenwoordig is de jachthond een meer populaire keuze dan alleen een familiehuisdier.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Een gevoelig hondenras, de Gordon Setter is een loyale en aanhankelijke hond. Deze hond raakt heel gehecht aan de verzorger, maar accepteren vreemden meestal niet.

  • 100%

   Speels

   Als een Gordon Setter pup is gesocialiseerd vanaf een jonge leeftijd, dan is het waarschijnlijk dat deze de speelse natuur behoudt tot in de volwassenheid. Dit ras staat erom bekend vrolijk, nieuwsgierig en over het algemeen heel loyaal te zijn tegen de familie bij wie deze woont. De Gordon Setter houdt ervan om je te vermaken en deel te nemen aan veel taken en spelletjes. Als de hond er zin in heeft, dan kan deze zelfs een beetje ondeugend zijn.

    

  • 66%

   Rustig

   Als onvolwassene tussen de 6 en 9 maanden gaan de meeste Gordon Setter pups door een fase vol met paniek en angst. Verzorgers moeten deze hond niet teveel vertroetelen in die periode, maar blijf rustig en geef de hond veel geruststelling, dat het allemaal goed gaat in de wereld waarin deze zich bevindt.

  • 66%

   Intelligent

   Gordon Setters zijn zeker inteligente honden. Altijd gewillig om de verzorger blij te maken, deze hond leert heel snel nieuwe taken. Echter, als je een Gordon Setter aan het trainen bent dan kan deze soms ook slechte gewoontes oppikken. Vaak behoorlijk eigenwijs, toch houdt deze hond niet van harde discipline behandelingen.

  • 100%

   Jager

   De Gordon Setters hebben jacht- en werkhonden als voorouders, toch is deze hond meer een sociale hond van nature. Hierdoor is het jachtinstinkt niet heel sterk. Echter, het betekent niet dat deze hond geen jachtvaardigheden heeft. Als er een eekhoorn voorbij rent, dan kan de Gordon Setter er zomaar achteraan gaan.

    

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Gordon Setter is een loyaal hondenras, volledig toegewijd aan de verzorgers, deze hond zal complete vreemden niet echt accepteren in het familiehuis.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Dit slimme, intelligente hondenras houdt van menselijke gezelschap en interactie. Alleen zijn voor langere tijd achter elkaar zal niet makkelijk gaan. Deze hond is het meest geschikt voor iemand die bijna altijd thuis is.

   Gedrag Gordon Setter

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Een Gordon Setter is een ras dat heel erg gericht is op de familie, dat dol is op het gezelschap van de verzorger. Het is niet aan te raden om deze hond voor langere tijd alleen thuis te laten, dit om verlatingsangst te voorkomen. Er kunnen zich verwoestende gewoonten ontwikkelen als deze hond angstig of gestrest is.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Dit ras moet in een heel vroeg stadium beginnen met trainingsroutines. Zodra deze hond slechte gewoonten heeft opgepikt, is het moeilijk om die weer af te leren. Er is consistente training nodig, met een zorgzame en rustige aanpak.

   • 66%

    Blaft graag

    Sommige huisdieren van dit ras maken graag veel lawaai. Dit moet je onder controle krijgen als de hond een kleine puppy is, wees wel voorzichtigheid bij het corrigeren van deze gevoelige hond. Andere honden zullen alleen luidruchtig zijn en blaffen als ze niet zeker zijn van iets in de omgeving, of om je te waarschuwen voor de aanwezigheid van een vreemde.

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Als je met een Gordon Setter aan het wandelen bent, zul je begrijpen dat deze hond niets liever doet dan loslopen zonder lijn. Dit is allemaal goed en wel, totdat de Gordon Setter een klein wild dier voorbij ziet rennen en door het hek ziet verdwijnen. Wees er alert op dat je zeker weet dat de hond terugkomt bij je terugroepactie, anders zal hij over de velden achter het wilde dier aanrennen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Het is een gevoelige hond, als je deze langere tijd alleen thuis laat, dan kan de hond bij verveling en stress destructief gedrag gaan vertonen.

   • 66%

    Eetlust

    De Gordon Setter is een hond met een hoog energieniveau, maar zeker niet hebzuchtig. Het is geen kieskeurige eter en eet bijna alles wat je voorzet.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    Als een natuurlijk waakhondras zal deze hond je zeker waarschuwen voor een onbekend persoon op jouw terrein. De Gordon Setter is geen agressieve hond en deze zal waarschijnlijk geen vreemde benaderen, maar kiest er eerder voor om te blaffen en stand te houden waardoor jij wordt gewaarschuwd.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Dit ras is zeker een goede keuze als je voor het eerst een hond wilt kopen. Dit is natuurlijk alleen bedoeld als je voldoende tijd hebt om je te wijden aan een energieke hond die dagelijks veel beweging nodig heeft. De Gordon Setter is geschikt voor een gezin die genoeg buitenruimte heeft om deze lekker te laten dwalen en rondrennen, om stoom af te blazen.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Gordon Setter in een appartement leven?

     Een energieke hond die veel ruimte nodig heeft om rond te rennen, zowel binnen als buiten het huis. Zeker niet geschikt om in een appartement te wonen, vooral niet met de grote staart die rondzwaait en dingen van tafels afgooit. De buitenruimte moet goed worden afgeschermd om te voorkomen dat de hond ontsnapt en wegrent.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze zeer sterke en moedige honden hebben een enorm uithoudingsvermogen. Het is een uitstekende keuze voor iemand die graag buiten is en erg actief is. Zeker niet het beste huisdier voor iemand die een meer rustige en zittende levensstijl leidt. De meeste Gordon Setters hebben meerdere keren per dag een stevige, lange wandeling nodig, anders wordt de hond moeilijk te hanteren en rusteloos. Ook wil deze hond graag vrij rondlopen in een grote, afgesloten ruimte.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Als sterke en actieve hond, waarschijnlijk niet het meest geschikt om met het openbaar vervoer te reizen. Als je de Gordon Setter van jongs af aan aanleert om in een voertuig te reizen, zal deze meer gewend zijn aan dit vervoermiddel.

     Gezelschap

     • 33%

      Kan een Gordon Setter samen met katten?

      Wanneer een kitten en een jonge pup samen zijn grootgebracht, mogen er geen problemen zijn met samenwonen. Er moet wel worden opgelet met kleinere katten en andere kleine huisdieren, aangezien de Gordon Setter een jachtinstinct heeft en de katten misschien als prooien beschouwt.

     • 100%

      Kan een Gordon Setter samen met honden?

      Als een Gordon Setter van jongs af aan met een andere hond is grootgebracht, zouden ze het goed met elkaar moeten kunnen vinden. Door de gevoeligheid kan deze hond wel bezwaar maken tegen andere honden, vooral tijdens het wandelen.

     • 100%

      Is de Gordon Setter een kindvriendelijke hond?

      Deze aanhankelijke, speelse honden zijn geweldig wanneer ze tijd doorbrengen met kinderen van elke leeftijd. Vaak kan de hond nogal beschermend worden voor de kinderen in het gezin. Daarom is toezicht nodig om ervoor te zorgen dat de speeltijd vrij rustig is en niet te stressvol of luidruchtig voor de hond of een klein kind.

     • 66%

      Is een Gordon Setter geschikt voor ouderen?

      Als een sterk en robuust hondenras is het zeker niet de eerste keuze als huisdier voor ouderen. Deze hond heeft krachtige en langdurige trainingssessies nodig, dit betekent dat het geen geschikte huisdierkeuze is voor diegenen die in een rustiger en langzamer tempo leven.

      %}

      Wat kost een Gordon Setter?

      Wil je graag een Gordon Setter kopen. Verwacht dan dat je gemiddeld tussen de €800 en €1200,- moet betalen voor een hond met FCI stamboom. ​​​​​​

      Als het op voeding aankomt, kies dan voor voer van de beste kwaliteit, droog of nat voer, dat tussen de €30,- en € 40,- per maand kost.

      Je moet ook rekening houden met verzekerings- en dierenarts kosten, plus de kosten voor castratie of sterilisatie van je huisdier. De maandelijkse kosten hiervan kunnen oplopen tot ongeveer €40,- tot €50,-per maand, dit is zonder de aanschafkosten van een hond.

      Verzorging

      Met een dikke en lange vacht met zijdeachtige bevedering op de staart, buik, benen en oren, moet deze hond zeker regelmatig geborsteld worden. Als deze buiten in de modder en viezigheid is geweest, moet je meer op de vacht letten om klitten te voorkomen. Van alle activiteiten houdt de Gordon Setter het meest van spelen in water en zwemmen. Voorzichtigheid is geboden met de oren, om ervoor te zorgen dat deze droog en schoon zijn om infecties te voorkomen.

      Haaruitval

      De Gordon Setter heeft een matige rui, meestel twee keer per jaar. Als je de hond vaak borstelt zit er minder haar op je kleding, meubels en vloer.

      
       

      Voeding Gordon Setter

      Het is een hond met een hoog energieniveau en deze heeft voldoende hoogwaardige voeding nodig om aan de behoeften te voldoen. Tweemaal per dag voeren zou voldoende moeten zijn. Deze Gordon Setters kunnen ook last hebben van een opgeblazen gevoel, dus om eventuele symptomen hiervan te verlichten, geef je geen voeding direct na het sporten. Als grote hond geeft deze er de voorkeur aan dat de voerbak tijdens het voeren van de grond wordt getild.

      Gezondheid Gordon Setter

      Hoe oud wordt een Gordon Setter?

      Het is een redelijk gezond hondenras, de levensverwachting ligt tussen de 10 en 12 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Een zeer sterke en krachtige hond die van veel beweging houdt. Er is minstens één dagelijkse wandeling nodig, tot wel 2 uur, en daarna zal deze hond niet moe zijn.

       

      Kan goed tegen warmte

      Tijdens het warme weer vindt een Gordon Setter het heerlijk om te zwemmen zodat deze kan afkoelen. Natuurlijk is het belangrijk om de hond goed in de gaten te houden in het water, maar het is een uitstekende zwemmer. Net als voor alle huisdieren, tijdens warm weer is het hebben van voldoende schaduw, binnen en buiten, erg belangrijk om oververhitting van de hond te voorkomen.

      Kan goed tegen kou

      De lange vacht van de hond helpt te beschermen tegen het koude weer. Zoals honden die voor de jachtsport worden gebruikt, deze zijn aangepast om het grootste gedeelte van de dag buiten te zijn en zal geen problemen hebben met de kou.

      Neiging om snel aan te komen

      Als een zeer actief hondenras heeft de Gordon Setter veel krachtige, dagelijkse lichaamsbeweging nodig om te voorkomen dat deze te zwaar wordt. Zeker de oudere honden hebben de neiging om aan te komen als deze meer zittend leven.

      Veelvoorkomende ziektes

      Een aantal veel voorkomende gezondheidproblemen die van invloed zijn op de Gordon Setter:

      • Heupdysplasie CHD
      • Elleboogdysplasie
      • Opgeblazen gevoel
      • Progressieve Retina Astrofie (PRA)
      • Schildklierproblemen
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen