Pyreneese Herdershond

Andere namen: Berger des Pyrenees, Labrit, Pastor de los Pirineos, Petit Berger, Pyrenean Shepherd, Pyrenean Sheepdog

Pyreneese Herdershond

De Pyreneese Herdershond is een innemende, loyale en zeer intelligente herdershond. Deze hond past absoluut niet bij niet-dynamische verzorgers en heeft veel beweging nodig. Wanneer de hond het belang van een gegeven commando niet inziet, zal de herder niet erg volgzaam zijn.  

Algemene informatie Pyreneese Herdershond

Hoe oud wordt een Pyreneese Herdershond? :

8

20

13

15

Karakter :

Speels Intelligent

Grootte Pyreneese Herdershond :

Herkomst en geschiedenis

Dit hondenras is het oudste van alle Franse Herders, maar de afkomst van de Pyreneese Herdershond is niet precies bekend. Vaak wordt aangenomen dat de oorsprong en geschiedenis van deze herdershond dezelfde zijn als van andere Europese herdershonden, wat ze afstammelingen van Aziatische honden maakt. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd de eerste rasstandaard vastgesteld. Dit was niet makkelijk aangezien Pyreneese Herdershonden erg van elkaar kunnen verschillen in vacht of grootte. Alleen het karakter is bij vrijwel elke hond hetzelfde. Sindsdien zijn er veel wijzigingen in de rasstandaard aangebracht, met name om de norm te verduidelijken.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Pyreneese Herdershond

  Grootte Pyreneese Herdershond

  Teef : 40 tot 52 cm

  Reu : 40 tot 54 cm

  Gewicht Pyreneese Herdershond

  Teef : 8 tot 10 kg

  Reu : 8 tot 10 kg

  Vachtkleur Pyreneese Herdershond

  Vachttype

  Oogkleur Pyreneese Herdershond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Pyreneese Herdershond

  De Pyreneese Herdershond mag dan klein zijn, de hond zit wel boordevol energie. Dit ras heeft een ietwat sluwe, achterdochtige houding en een kop die wat wegheeft van een bruine beer. De schedel is middelgroot en vrij vlak, mooi afgerond aan de zijkanten. De populairste versie is de langharige Pyreneese Herdershond. De snuit is recht, vrij kort en een beetje kegelvormig. De oren zijn breed aan de basis. De Pyreneese Herder met een kort gezicht heeft een iets langere snuit dan de langharige. De stam is robuust. De ledematen zijn goed in balans. De staart is niet erg lang.

  Goed om te weten

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Pyreneese Herdershonden door het leger gebruikt als verbindingshonden vanwege hun vindingrijkheid, hun aanpassingsvermogen en hun grote intelligentie.

  Karakter Pyreneese Herdershond

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Labrit, een andere benaming voor de Pyreneese Herdershond, is een energieke hond die soms ietwat te enthousiast is. Met een goede opvoeding is deze hond een ideale vriend voor jong en oud.

  • 100%

   Speels

   Deze herdershond is dol op spelen met kinderen.

  • 33%

   Rustig

   De Pyreneese Herdershond is absoluut geen rustige hond. Dit levendige, actieve ras moet alle energie kwijt kunnen om te voorkomen dat de hond lastig wordt.

  • 100%

   Intelligent

   Deze bijzonder slimme, kleine hond is dol op het bedenken van trucs om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Daarnaast heeft deze herdershond een ijzeren discipline en is de Pyreneese Herdershond net zo geschikt als werkhond als veel grote honden.

  • 66%

   Jager

   Jagen is duidelijk niet iets wat de Pyreneese Herdershond leuk vindt. Toch heeft dit ras nog steeds een jachtinstinct, wat kan worden versterkt door het spelen van bepaalde spelletjes.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Pyreneese Herdershond is vaak wat gereserveerd tegenover vreemden. Dit hondenras zal niet snel nieuwe mensen vertrouwen. Wanneer de hond niet van jongs af aan goed gesocialiseerd is, kan de Pyreneese Herder tekenen van agressie gaan vertonen.

   Uiteraard worden overdreven angstige of agressieve honden uitgesloten van de officiële norm. Maar helaas zijn er nog steeds veel verzorgers die het belang van een goede socialisatie niet inzien en daarmee hun hond sociaal onstabiel maken.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Oorspronkelijk kan de Pyreneese Herdershond goed initiatief nemen. Van oudsher werkte deze hond een flink eind van de verzorger vandaan. Inmiddels kan dit ras nog steeds vrij veel initiatief nemen maar blijft de hond volledig toegewijd aan de verzorger.

   Gedrag Pyreneese Herdershond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als de hond goed getraind wordt in alleen thuisblijven, kan deze herdershond redelijk goed omgaan met de afwezigheid van de verzorgers. Wel blijft het belangrijk dat dit niet te vaak en niet te lang gebeurd.

    De Pyreneese Herdershond heeft regelmatige stimulatie nodig om zich optimaal te voelen. Verveling is dan ook de ergste vijand van dit ras. Daarom is het een goed idee om genoeg speelgoed in huis te hebben zodat de hond zichzelf kan vermaken tijdens de afwezigheid van de verzorgers.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Pyreneese Herdershond is van nature zowel koppig als gevoelig, wat deze hond niet de meest volgzame herdershond maakt.  Wanneer verzorgers te laks of tolerant zijn, verandert de Pyreneese herder in een demonische kleine hond die alleen doet wat nodig is. Om de beste resultaten te krijgen is het belangrijk dat verzorgers standvastig en zacht blijven. Wanneer de hond inderdaad goed opgeleid is, zal de herder maar al te graag de verzorgers gehoorzamen.

    Zodra de puppy in huis komt, is het belangrijk om leefregels in te stellen. Dit voorkomt het ontwikkelen van slechte gewoonten.

    Ten slotte is het belangrijk om te weten dat het trainen van deze hond alleen echt goed gaat wanneer de verzorgers voldoen aan de verschillende behoeften van de herdershond. Wanneer de energie niet enigszins wordt gekanaliseerd, zal de herdershond niet snel meewerken.

   • 66%

    Blaft graag

    De Pyreneese Herdershond blaft graag en doet dit dan ook vrij vaak. Dit kan vermoeiend zijn en daarom is het belangrijk om goed om te gaan met de enorme energie van deze hond. Een goede, respectvolle opvoeding en goede voldoening in de behoeften van de herdershond zal het geblaf niet te overdreven worden.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Het gebrek aan wandelingen kan ervoor zorgen dat de Pyreneese Herdershond uit zichzelf wild wordt. Verveling en het gebrek aan stimulatie kunnen leiden tot weglopen.

   • 66%