Pyreneese Herdershond
Andere namen: Berger des Pyrenees, Labrit, Pastor de los Pirineos, Petit Berger, Pyrenean Shepherd, Pyrenean Sheepdog

De Pyreneese Herdershond is een innemende, loyale en zeer intelligente herdershond. Deze hond past absoluut niet bij niet-dynamische verzorgers en heeft veel beweging nodig. Wanneer de hond het belang van een gegeven commando niet inziet, zal de herder niet erg volgzaam zijn.
Algemene informatie Pyreneese Herdershond
Hoe oud wordt een Pyreneese Herdershond? :
Karakter :
Speels IntelligentGrootte Pyreneese Herdershond :
Herkomst en geschiedenis
Dit hondenras is het oudste van alle Franse Herders, maar de afkomst van de Pyreneese Herdershond is niet precies bekend. Vaak wordt aangenomen dat de oorsprong en geschiedenis van deze herdershond dezelfde zijn als van andere Europese herdershonden, wat ze afstammelingen van Aziatische honden maakt. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd de eerste rasstandaard vastgesteld. Dit was niet makkelijk aangezien Pyreneese Herdershonden erg van elkaar kunnen verschillen in vacht of grootte. Alleen het karakter is bij vrijwel elke hond hetzelfde. Sindsdien zijn er veel wijzigingen in de rasstandaard aangebracht, met name om de norm te verduidelijken.
FCI groep
FCI groep
Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Pyreneese Herdershond
Grootte Pyreneese Herdershond
Teef : 40 tot 52 cm
Reu : 40 tot 54 cm
Gewicht Pyreneese Herdershond
Teef : 8 tot 10 kg
Reu : 8 tot 10 kg
Vachtkleur Pyreneese Herdershond
De vacht is vaak eenkleurig grijs, fawn of zwart.
Voor de zwarte Pyreneese Herdershond is een vrij grote schakering toegestaan. Bij andere kleuren moet dit juist beperkt zijn. Ook zijn er harlekijnherders, deze zijn blauwbont met zwart.
Hoewel de witte Pyreneese Herdershond een eigen fangroep heeft, wordt deze niet officieel geaccepteerd en worden ze gezien als defect.
Vachttype
De vacht varieert van halflang tot lang.
Langharige honden hebben een gladde of lichtgolvende vacht. De vachttextuur ligt tussen de textuur van geitenhaar en van schapenwol.
Deze mix tussen droog en wollig haar kan klitten veroorzaken. Deze klitten, die in het Frans 'cadenettes' worden genoemd, komen vooral voor bij de buik, borst en dijen van de hond.
Oogkleur Pyreneese Herdershond
De ogen zijn donkerbruin van kleur.
Uiterlijke kenmerken Pyreneese Herdershond
De Pyreneese Herdershond mag dan klein zijn, de hond zit wel boordevol energie. Dit ras heeft een ietwat sluwe, achterdochtige houding en een kop die wat wegheeft van een bruine beer. De schedel is middelgroot en vrij vlak, mooi afgerond aan de zijkanten. De populairste versie is de langharige Pyreneese Herdershond. De snuit is recht, vrij kort en een beetje kegelvormig. De oren zijn breed aan de basis. De Pyreneese Herder met een kort gezicht heeft een iets langere snuit dan de langharige. De stam is robuust. De ledematen zijn goed in balans. De staart is niet erg lang.
Goed om te weten
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Pyreneese Herdershonden door het leger gebruikt als verbindingshonden vanwege hun vindingrijkheid, hun aanpassingsvermogen en hun grote intelligentie.