Aanbieding

Deense hondenrassen

Ken je deze 5 Deense hondenrassen?

© Shutterstock

Deense hondenrassen: 5 fantastische viervoeters uit het noorden

Door Lianne van Loon

Online sinds

Hoewel het er niet veel zijn, heeft elk Deens hondenras zijn eigen speciale karaktereigenschappen. Wamiz presenteert er vijf.

Als het op Deense hondenrassen aankomt, hebben zelfs die-hard fans van deze harige vrienden soms een vraagteken boven hun hoofd. Dat komt omdat hondenrassen uit Denemarken vaak minder bekend zijn. En ten onrechte!

Ondanks hun uitstekende capaciteiten en aandoenlijke karaktereigenschappen zijn Deense hondenrassen eigenlijk vrij zeldzaam in dit land. Toch zijn er zelfs in het hoge noorden sterke en duurzame viervoeters te vinden die ook nog eens actief en vol levenslust zijn. Een droom voor elke hondenliefhebber. 

Deense honden

Wat kenmerkt Deense hondenrassen precies, d.w.z. die van Denemarken en het eiland Groenland? Samengevat vind je in het hoge noorden sterke en duurzame viervoeters die een goed figuur slaan in de categorieën jachthond en waakhond. Er is ook een gezinshond met een pluizige vacht en een niet te onderschatten Pinscher. Tot slot is er de robuuste Spitz die afkomstig is van het enorme, met ijs bedekte eiland Groenland.

Er is echter één ding waar je rekening mee moet houden voordat je een Deense hond adopteert: Alle viervoeters die hieronder worden genoemd, hebben de neiging om atletische hondenrassen te zijn. Perfect voor iedereen die al ervaring heeft met hondensport of het graag wil proberen.

Als volledig aan de rasspecifieke behoeften is voldaan, is een Deense hond helemaal tevreden. Eenmaal thuis begint de gezelligheid en geborgenheid - of zoals de Denen zeggen: "hygge". Klinkt dat aantrekkelijk? Dan is het tijd om meer te weten te komen over de Deense hondenrassen in één oogopslag!

Oud Deense Spitshond

De Oud Deense Spitshond is een volhardende helper in de jacht, gekenmerkt door zijn ontspannen karakter. Wanneer hij wordt gebruikt als speurhond, heeft hij altijd aandacht voor de communicatie van zijn geleider.

Visueel is hij te herkennen aan zijn witte vachtkleur met bruine vlekken. De stichter van dit Deense hondenras was Mortan Bak. Hij begon met fokken aan het begin van de 18e eeuw door zigeunerhonden te kruisen met boerderijhonden uit de regio.

De Oud-Deense Spitshond
De Oud-Deense Spitshond (Shutterstock)

Broholmer

Een Deense Molosser: De Broholmer is een krachtige en grote viervoeter die tot 70 kg weegt. Dankzij zijn postuur en zelfverzekerde karakter is hij zeer geschikt als waakhond.

Aanvankelijk had hij echter een heel andere taak: Toen het Deense hondenras in de Middeleeuwen ontstond, werd hij gebruikt als helper bij de hertenjacht. De naam gaat terug naar graaf Sehested van Broholm, die het fokken in de 18e eeuw bevorderde.

Broholmer
De Broholmer (Shutterstock)

Deense Spitz

De Scandinavische familiehond: de Deense Spitz (Dansk Spids) zorgde ooit voor het welzijn van kinderen op Deense boerderijen. Hij wordt beschouwd als extreem zachtaardig en geduldig met de nakomelingen van het gezin.

Er zijn verschillende theorieën over zijn oorsprong. Eén ervan gaat terug naar de legendarische Vikingen. De Deense Spitz is nog niet erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) als een onafhankelijk hondenras.

Deense Spitz
De Deense Spitz (Unsplash)

Deens-Zweedse boerderijhond

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de oorsprong van de Dansk Svensk Gardhund in Denemarken en Zweden. Het is een Pinscher die vroeger op boerderijen knaagdieren bestreed. De Dansky - zoals hij in dit land vaak wordt genoemd - is dan ook een stoere en vasthoudende viervoeter.

Deens-Zweedse boerderijhond is geschikt voor actieve gezinnen die op zoek zijn naar een sportieve partner van klein formaat. Dankzij zijn intelligentie leert hij snel nieuwe hondentrucjes en is hij ook interessant voor hondenbeginners.

De Deense Zweedse waakhond
De Deense Zweedse boerderijhond (Shutterstock)

Groenlandse hond

De Groenlandse hond is een van de Scandinavische sledehonden. Hij heeft dan ook alle fysieke en mentale vereisten voor zijn werk. Om het harde klimaat aan te kunnen heeft hij een dikke vacht met ondervacht.

Hij is vrij sterk gebouwd. Hierdoor kan hij zware lasten trekken. Zijn karakter is trots en onafhankelijk - typisch voor een sledehond. Hij kwam naar Groenland met nomaden uit Mongolië en heeft zijn oorspronkelijke karakter behouden.

De Groenlandse hond
De Groenlandse hond (Shutterstock)
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen