Poedel

Poedel
Volwassen Poedel © Shutterstock

De poedel is een hond met veel talenten die je tegenkomt in vier soorten, die verschillen in grootte: Toypoedel, dwergpoedel, middenslag en grote poedels. Ze kunnen vijf verschillende vachtkleuren hebben (zwart, wit, grijs, bruin of abrikoos). Het zijn zeer intelligente honden die ondanks hun fragiele uiterlijk robuust zijn en geschikt voor elk type terrein. Ze passen zich gemakkelijk aan veel verschillende levensstijlen en gezinscontexten aan. Deze vrolijke, speelse, vriendelijke en aanhankelijke honden zijn uitstekende metgezellen voor een vredig en aangenaam samenleven.

Algemene informatie Poedel

Hoe oud wordt een Poedel? :

7

24

12

19

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Poedel :

Herkomst en geschiedenis

De voorouder van de huidige gezelschapshond is een onvermoeibare jachthond met een origineel uiterlijk en een wild karakter: het is de Barbet, een jachthond in het water. De poedel werd oorspronkelijk ook gebruikt om op watervogels te jagen. De moderne fokkerij heeft zich echter meer geconcentreerd op het creëren van een gezelschapshond en heeft zo een van de meest populaire en wereldwijd meest verspreide hondenrassen gecreëerd. Toch verwijst de naam van de hond in de meeste talen nog steeds naar hun talent voor de jacht. De Franse naam "Caniche" komt van de term "Cane", de vixen. De Engelse term "Poodl"  betekent "zwemmer".

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Poedel

  Grootte poedel

  Teef : 23 tot 62 cm

  Reu : 23 tot 62 cm

  De Grote poedel

  • Teefjes: tussen 45 en 62 cm
  • Reutjes: tussen 45 en 62 cm

  Middelgrote poedel

  • Teefjes: tussen 35 en 45 cm
  • Reutjes: tussen 35 en 45 cm

  Dwergpoedel

  • Teefjes: tussen 28 en 35 cm
  • Reutjes: tussen 28 en 35 cm

  Toypoedel

  • Teefjes: tussen 23 en 28 cm
  • Reutjes: tussen 23 en 28 cm

  Gewicht poedel

  Teef : 6 tot 23 kg

  Reu : 6 tot 23 kg

  Vachtkleur Poedel

  Vachttype

  Oogkleur Poedel

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Poedel

  De vier varianten in verschillende maten (groot, gemiddeld, dwerg en toypoedel) zijn op hun beurt onderverdeeld in vijf subvarianten, die verschillen naargelang hun kleur. Voor ieder soort geldt echter dezelfde rasstandaard. Het algemene voorkomen is dat van een harmonieus gebouwde hond met middelmatige lichaamsverhoudingen en een karakteristieke, gekrulde vacht. Er is ook een soort met koorden, maar dit is tegenwoordig zeer zeldzaam. Het hoofd is elegant, met rechte lijnen, mooi getekend en evenredig met de romp: het mag niet te zwaar en niet te massief zijn, maar ook niet te smal. Het hoofd wordt hoog en trots gedragen op een stevige nek. Het lichaam is goed geproportioneerd, met een romp die iets langer is dan hoog. De poten zijn perfect recht. De borstomtrek moet minimaal 10 cm groter zijn dan de schofthoogte, gemeten vanaf de schouders. De staart is hoog aangezet en wordt idealiter gedragen op "10 over 9" ten opzichte van de ruglijn. Het wordt gedragen in de vorm van een sikkel. De manier waarop de hond loopt is een belangrijk kenmerk van het ras: steigerend en lichtvoetig en lijkt op dat van een Arabisch paard.

  Goed om te weten

  Sinds een paar jaar zijn er honden die bekend staan ​​als "doodles". Dit is een nieuw ras dat binnenkort officieel erkend zou kunnen worden. Voorlopig zijn dit echter hybride rassen.

  De "doodles" zijn kruisingen tussen poedels en een ander ras. Er is bijvoorbeeld de Golden Doodle (Golden Retriever x Poodle), de Labradoodle (Labrador x Poodle) of de Schnoodle (Schnauzer x Poodle).

  Deze honden worden steeds populairder, vooral in de Verenigde Staten en Australië, vanwege de grote persoonlijkheidskenmerken die het gevolg zijn van het kruisen van werkhonden met de minzame en vooral hypo-allergene gezelschapshond, de poedel.

  Het oorspronkelijke doel van deze kruisen was om hulphonden te krijgen die ook kunnen worden gehouden door mensen die allergisch zijn voor hondenhaar. Ook al zijn er helaas veel afwijkingen waar te nemen, die met name kunnen worden toegeschreven aan de hebzucht van opportunistische fokkers, het basisidee achter deze kruisingen is volkomen lovenswaardig.

  Soorten

  Toypoedel

  Middenslag Poedel

  Kleine poedel (Dwergpoedel)

  Grote poedel (Koningspoedel)

  Karakter poedel

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze kleine honden met gekrulde vacht zijn een ideale metgezel voor het leven. Ze zijn lief, sociaal, speels en vooral erg loyaal aan hun verzorgers. Ze vinden het heerlijk om geaaid te worden en vinden het vooral leuk om veel tijd naast hun verzorgers op de bank te spenderen terwijl ze aangehaald worden. 

  • 100%

   Speels

   De zeer levendige poedel hebben tonnen energie en lopen altijd voorop als het gaat om spelen. Training gaat vaak hand in hand met spelletjes, omdat ze graag nieuwe dingen leren en hun verzorgers gelukkig maakt. Je kunt dus veel spelletjes met ze doen die tegelijkertijd leuk en leerzaam zijn. 

  • 33%

   Rustig

   Ze kunnen zich van hun rustige kant laten zien, maar wanneer het tijd is om op pad te gaan zijn ze alert. Ze houden van mentale spelletjes die hun reukvermogen stimuleren. Al met al zijn het dynamische en actieve honden die jong en oud veel plezier geven in het dagelijks leven. 

  • 100%

   Intelligent

   Poedels staan bekend om hun grote loyaliteit en opmerkelijk leervermogen. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, wat van grote intelligentie getuigd en ze een prettige metgezel maakt. 

  • 66%

   Jager

   Aangezien ze vroeger werden gebruikt als jachthond voor watervogels en afstammen van de Barbet, hebben ze nog steeds een duidelijk jachtinstinct, een fijne neus en een voorliefde voor water. Dit instinct is nu wel minder uitgesproken, wat vooral te danken is aan de moderne rassen, welke meer gezelschapshonden zijn. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Poedels zijn relatief goed geschikt om alarm te slaan, omdat ze altijd alert zijn wanneer iets onbekends zich voordoet. Echter, als vreemden eenmaal het vertrouwen hebben gewonnen zijn ze erg vriendelijk. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn buitengewoon loyaal en erg gehecht aan de leden van hun adoptiegezin. Ze zouden graag altijd aan de zijde van hun verzorger willen zijn. In dit opzicht zijn ze helemaal niet onafhankelijk en hebben ze bijna constant contact nodig met mensen om zich volledig te ontwikkelen. 

   Wanneer ze aan hun lot worden overgelaten verliezen ze hun opgewekte karakter dat ze zo aardig maakt en kunnen ze veel blaffen en andere gedragsstoornissen ontwikkelen. 

   Gedrag Poedel

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden houden er niet van om alleen te zijn. Ze voelen zich enkel op hun gemak wanneer ze bij hun adoptiegezin zijn. Ze hebben verzorgers nodig die tijd voor ze hebben.

    Poedels kunnen periodes alleen zijn wanneer ze als pup hier geleidelijk aan wennen. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn erg makkelijk te trainen doordat ze snel begrijpen wat er van ze verwacht wordt. Vanwege hun grote intelligentie en gevoeligheid moet je ze nooit dwingen om iets te doen, want dat kan grote schade opleveren. Gebruik dus zachte en positieve opvoedingsmethodes. 

    Ondanks hun grote gehoorzaamheid moet de training van pup af aan beginnen om slechte gewoontes te voorkomen. Dit geldt met name voor toy- en dwergpoedels, die vaak te veel vrijheid krijgen. 

   • 100%

    Blaft graag

    Poedels zijn zeer attent en blaffen zodra ze iets onbekends waarnemen. Dit kan voor- en nadelen hebben. Op het platteland, waar het rustig is, kunnen ze waarschuwen voor een indringer, maar in de stad waar veel bedrijvigheid is kunnen ze blaffen terwijl het niet nodig is. 

   • 100%