Poedel

Poedel
Volwassen Poedel © Shutterstock

De poedel is een hond met veel talenten die je tegenkomt in vier soorten, die verschillen in grootte: Toypoedel, dwergpoedel, middenslag en grote poedels. Ze kunnen vijf verschillende vachtkleuren hebben (zwart, wit, grijs, bruin of abrikoos). Het zijn zeer intelligente honden die ondanks hun fragiele uiterlijk robuust zijn en geschikt voor elk type terrein. Ze passen zich gemakkelijk aan veel verschillende levensstijlen en gezinscontexten aan. Deze vrolijke, speelse, vriendelijke en aanhankelijke honden zijn uitstekende metgezellen voor een vredig en aangenaam samenleven.

Algemene informatie Poedel

Hoe oud wordt een Poedel? :

7

24

12

19

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Poedel :

Herkomst en geschiedenis

De voorouder van de huidige gezelschapshond is een onvermoeibare jachthond met een origineel uiterlijk en een wild karakter: het is de Barbet, een jachthond in het water. De poedel werd oorspronkelijk ook gebruikt om op watervogels te jagen. De moderne fokkerij heeft zich echter meer geconcentreerd op het creëren van een gezelschapshond en heeft zo een van de meest populaire en wereldwijd meest verspreide hondenrassen gecreëerd. Toch verwijst de naam van de hond in de meeste talen nog steeds naar hun talent voor de jacht. De Franse naam "Caniche" komt van de term "Cane", de vixen. De Engelse term "Poodl"  betekent "zwemmer".

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Poedel

  • Poedel
    Poedel

    Grootte poedel

    Teef : 23 tot 62 cm

    Reu : 23 tot 62 cm

    De Grote poedel

    • Teefjes: tussen 45 en 62 cm
    • Reutjes: tussen 45 en 62 cm

    Middelgrote poedel

    • Teefjes: tussen 35 en 45 cm
    • Reutjes: tussen 35 en 45 cm

    Dwergpoedel

    • Teefjes: tussen 28 en 35 cm
    • Reutjes: tussen 28 en 35 cm

    Toypoedel

    • Teefjes: tussen 23 en 28 cm
    • Reutjes: tussen 23 en 28 cm

    Gewicht poedel

    Teef : 6 tot 23 kg

    Reu : 6 tot 23 kg

    Vachtkleur Poedel

    Vachttype

    Oogkleur Poedel

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Poedel

    De vier varianten in verschillende maten (groot, gemiddeld, dwerg en toypoedel) zijn op hun beurt onderverdeeld in vijf subvarianten, die verschillen naargelang hun kleur. Voor ieder soort geldt echter dezelfde rasstandaard. Het algemene voorkomen is dat van een harmonieus gebouwde hond met middelmatige lichaamsverhoudingen en een karakteristieke, gekrulde vacht. Er is ook een soort met koorden, maar dit is tegenwoordig zeer zeldzaam. Het hoofd is elegant, met rechte lijnen, mooi getekend en evenredig met de romp: het mag niet te zwaar en niet te massief zijn, maar ook niet te smal. Het hoofd wordt hoog en trots gedragen op een stevige nek. Het lichaam is goed geproportioneerd, met een romp die iets langer is dan hoog. De poten zijn perfect recht. De borstomtrek moet minimaal 10 cm groter zijn dan de schofthoogte, gemeten vanaf de schouders. De staart is hoog aangezet en wordt idealiter gedragen op "10 over 9" ten opzichte van de ruglijn. Het wordt gedragen in de vorm van een sikkel. De manier waarop de hond loopt is een belangrijk kenmerk van het ras: steigerend en lichtvoetig en lijkt op dat van een Arabisch paard.

    Goed om te weten

    Sinds een paar jaar zijn er honden die bekend staan ​​als "doodles". Dit is een nieuw ras dat binnenkort officieel erkend zou kunnen worden. Voorlopig zijn dit echter hybride rassen.

    De "doodles" zijn kruisingen tussen poedels en een ander ras. Er is bijvoorbeeld de Golden Doodle (Golden Retriever x Poodle), de Labradoodle (Labrador x Poodle) of de Schnoodle (Schnauzer x Poodle).

    Deze honden worden steeds populairder, vooral in de Verenigde Staten en Australië, vanwege de grote persoonlijkheidskenmerken die het gevolg zijn van het kruisen van werkhonden met de minzame en vooral hypo-allergene gezelschapshond, de poedel.

    Het oorspronkelijke doel van deze kruisen was om hulphonden te krijgen die ook kunnen worden gehouden door mensen die allergisch zijn voor hondenhaar. Ook al zijn er helaas veel afwijkingen waar te nemen, die met name kunnen worden toegeschreven aan de hebzucht van opportunistische fokkers, het basisidee achter deze kruisingen is volkomen lovenswaardig.

    Soorten

    Toypoedel

    Middenslag Poedel

    Kleine poedel (Dwergpoedel)

    Grote poedel (Koningspoedel)

    Karakter poedel

    • 100%

      Aanhankelijk

      Deze kleine honden met gekrulde vacht zijn een ideale metgezel voor het leven. Ze zijn lief, sociaal, speels en vooral erg loyaal aan hun verzorgers. Ze vinden het heerlijk om geaaid te worden en vinden het vooral leuk om veel tijd naast hun verzorgers op de bank te spenderen terwijl ze aangehaald worden. 

    • 100%

      Speels

      De zeer levendige poedel hebben tonnen energie en lopen altijd voorop als het gaat om spelen. Training gaat vaak hand in hand met spelletjes, omdat ze graag nieuwe dingen leren en hun verzorgers gelukkig maakt. Je kunt dus veel spelletjes met ze doen die tegelijkertijd leuk en leerzaam zijn. 

    • 33%

      Rustig

      Ze kunnen zich van hun rustige kant laten zien, maar wanneer het tijd is om op pad te gaan zijn ze alert. Ze houden van mentale spelletjes die hun reukvermogen stimuleren. Al met al zijn het dynamische en actieve honden die jong en oud veel plezier geven in het dagelijks leven. 

    • 100%

      Intelligent

      Poedels staan bekend om hun grote loyaliteit en opmerkelijk leervermogen. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, wat van grote intelligentie getuigd en ze een prettige metgezel maakt. 

    • 66%

      Jager

      Aangezien ze vroeger werden gebruikt als jachthond voor watervogels en afstammen van de Barbet, hebben ze nog steeds een duidelijk jachtinstinct, een fijne neus en een voorliefde voor water. Dit instinct is nu wel minder uitgesproken, wat vooral te danken is aan de moderne rassen, welke meer gezelschapshonden zijn. 

    • 66%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Poedels zijn relatief goed geschikt om alarm te slaan, omdat ze altijd alert zijn wanneer iets onbekends zich voordoet. Echter, als vreemden eenmaal het vertrouwen hebben gewonnen zijn ze erg vriendelijk. 

    • 33%

      Onafhankelijk

      Deze honden zijn buitengewoon loyaal en erg gehecht aan de leden van hun adoptiegezin. Ze zouden graag altijd aan de zijde van hun verzorger willen zijn. In dit opzicht zijn ze helemaal niet onafhankelijk en hebben ze bijna constant contact nodig met mensen om zich volledig te ontwikkelen. 

      Wanneer ze aan hun lot worden overgelaten verliezen ze hun opgewekte karakter dat ze zo aardig maakt en kunnen ze veel blaffen en andere gedragsstoornissen ontwikkelen. 

      Gedrag Poedel

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Deze honden houden er niet van om alleen te zijn. Ze voelen zich enkel op hun gemak wanneer ze bij hun adoptiegezin zijn. Ze hebben verzorgers nodig die tijd voor ze hebben.

        Poedels kunnen periodes alleen zijn wanneer ze als pup hier geleidelijk aan wennen. 

      • 100%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Deze honden zijn erg makkelijk te trainen doordat ze snel begrijpen wat er van ze verwacht wordt. Vanwege hun grote intelligentie en gevoeligheid moet je ze nooit dwingen om iets te doen, want dat kan grote schade opleveren. Gebruik dus zachte en positieve opvoedingsmethodes. 

        Ondanks hun grote gehoorzaamheid moet de training van pup af aan beginnen om slechte gewoontes te voorkomen. Dit geldt met name voor toy- en dwergpoedels, die vaak te veel vrijheid krijgen. 

      • 100%

        Blaft graag

        Poedels zijn zeer attent en blaffen zodra ze iets onbekends waarnemen. Dit kan voor- en nadelen hebben. Op het platteland, waar het rustig is, kunnen ze waarschuwen voor een indringer, maar in de stad waar veel bedrijvigheid is kunnen ze blaffen terwijl het niet nodig is. 

      • 100%

        Neiging om weg te lopen

        De kleinere poedels lopen aanzienlijk vaker weg dan de grotere. Echter, zelfs bij de laatstgenoemde kan dit voorkomen, en dan met name wanneer niet in al hun behoeftes wordt voorzien. 

        Bovendien kan hun extreem fijne neus ertoe leiden dat ze een interessant spoor volgen. 

      • 66%

        Neiging om dingen kapot te maken

        Doordat ze maar moeilijk alleen kunnen zijn, kunnen ze soms spullen vernietigen. Het gaat dan met name om voorwerpen die ruiken naar hun verzorger, zoals een telefoon, afstandbediening, kussens enz). Ze doen dit om zichzelf te kalmeren. 

      • 66%

        Eetlust

        De hebzucht van deze honden is van grote hulp bij de opvoeding. Je moet ze natuurlijk niet te veel geven, maar traktaties zijn altijd welkom. 

      • 66%

        Geschikt als waakhond

        Deze afstammeling van de Barbet is nooit agressief en zeer geschikt om aan de bel te trekken. Hiermee waarschuwen ze hun verzorgers dat er iets ongewoons gebeurt. Door hun grootte en kwetsbare uiterlijk zullen geen afschrikwekkende werking hebben. 

      • 100%

        Geschikt als eerste hond

        Ongeacht welk soort poedel je adopteert, ze zijn allemaal even geschikt voor een eerste adoptie. Ze hebben tal van positieve karaktereigenschappen en passen zich moeiteloos aan verschillende levensstijlen aan. Ze zijn gehoorzaam, intelligent, vriendelijk, speels en gelukkig. Ze brengen veel plezier voor jong en oud en passen zowel bij actieve en inactieve verzorgers. 

        Daarnaast is er voor iedereen wat wils met vier verschillende maten en vijf verschillende kleurvariaties. 

        Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

        Levensstijl

        • 100%

          Kan de Poedel in een appartement leven?

          De poedel, en met name de Toypoedel is zeer geschikt voor zowel het leven in de stad als op het platteland. In beide omgevingen kunnen ze zich volledig ontwikkelen, zo lang je ze maar regelmatig meeneemt voor een wandeling. 

          Deze honden kunnen zowel in een appartement als in een huis met tuin leven. Als ze in een huis met tuin leven is het goed dat ze zowel binnen als buiten tijd doorbrengen. 

        • 100%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          Deze honden zijn zeer dynamisch en actief, en hebben fysieke en mentale, alsook sociale en reukstimulatie nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. 

          Lange wandelingen zijn een goede basis voor dagelijkse lichaamsbeweging. Bovendien hebben ze meer activiteiten nodig zoals hondendans, spoorzoeken, zwemmen etc. 

        • 66%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          De kleinere soorten zijn uiteraard makkelijker te vervoeren en je kunt ze overal mee naartoe nemen. De grotere soorten kunnen hun verzorgers ook vergezellen op reis dankzij hun goede aanpassingsvermogen en hun intelligentie. 

          Gezelschap

          • 100%

            Kan een Poedel samen met katten?

            Aangezien deze honden erg sociaal en speels zijn kunnen ze goed overweg met katten en andere huisdieren. Hoe rijker de omgeving is aan stimulatie hoe gelukkiger deze hond zal zijn. 

          • 100%

            Kan een Poedel samen met honden?

            De socialisatie van Poedels is echt niet moeilijk, omdat ze van nature een positieve houding hebben ten opzichte van soortgenoten, met wie ze ook graag spelen. Bij de kleinere soorten moet je voorzichtig zijn als ze met grotere soortgenoten spelen om ongelukken te voorkomen. 

            Poedels moeten honden van alle groottes van jongs af aan leren kennen om de gedragsregels te leren. Dergelijke ontmoetingen moeten zo veel mogelijk plaatsvinden, ook al kunnen ze het gewoonlijk goed vinden met hun soortgenoten. 

          • 100%

            Is de Poedel een kindvriendelijke hond?

            Het zijn zeer goede maatjes voor kinderen omdat ze graag met ze spelen. Dit geldt natuurlijk enkel wanneer de kleintjes ze met respect behandelen. 

          • 100%

            Is een Poedel geschikt voor ouderen?

            Door het grote aanpassingsvermogen van deze honden kunnen ze gemakkelijk wennen aan het ritme van ouderen, maar let wel op dat ze niet een te inactief leven leiden. Daardoor verliezen ze hun levensvreugde en goede humeur. 

            %}

            Wat kost een Poedel?

            De prijs van een poedel varieert afhankelijk van hun oorsprong, soort (toy, dwerg, middenslag of grote poedel), hun leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost ongeveer €1000. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor meer dan €3000.

            Afhankelijk van de grootte van de poedel ligt het gemiddelde budget tussen € 60 en € 90 per maand om aan de fysieke behoeften van deze gezelschapshond te voldoen.

            Verzorging

            Afhankelijk van het feit of ze aan hondenshows deelnemen of niet, de vachtverzorging is complex. Showhonden hebben een heel specifiek kapsel nodig dat alleen kan worden geknipt door een professionele hondenkapper. Dit betekent natuurlijk een investering van tijd en geld. 

            Honden die niet naar hondenshows gaan moeten nog steeds regelmatig worden verzorgd. Wekelijks, of zelfs dagelijks borstelen is essentieel, evenals regelmatig trimme en wassen van de vacht, zodat deze er netjes uit blijft zien. 

            Haaruitval

            Poedels verliezen heel weinig haar, en zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen.

            Voeding Poedel

            De dagelijkse hoeveelheid eten moet worden aangepast aan de grootte en de dagelijkse hoeveelheid beweging. Droogvoer van hoge kwaliteit volstaat, maar je kunt ze ook zelfgemaakt eten geven. 

            Hoewel ze niet overdreven hebzuchtig zijn mag hun voerbak niet constant gevuld zijn. Een maaltijd per dag is voldoende voor ze. Geef deze 's avonds om de spijsvertering te bevorderen. 

            Kies je voor een dieet op basis van droogvoer dan is het sterk af te raden dit in de supermarkt te kopen, daar dit vaak van slechte kwaliteit is. 

            Gezondheid Poedel

            Hoe oud wordt een Poedel?

            Ze worden gemiddeld 15 jaar oud. 

            Sterk/ bestendig

            Het enige zwakke punt van deze honden zijn de oren. Als je deze niet regelmatig schoonmaakt kan een oorontsteking ontstaan. Buiten dat zijn het zeer robuuste honden met een hoge levensverwachting. 

            Kan goed tegen warmte

            In de zomer, en met name tijdens hittegolven, is het raadzaam om 's ochtends vroeg en 's avonds laat met ze te wandelen en dit bij voorkeur in de buurt van het water te doen zodat de hond een frisse duik kan nemen. Uiteraard hebben ze altijd water en een schaduwrijke plek nodig. 

            Kan goed tegen kou

            Toy- en dwergpoedels zijn wat gevoeliger en hebben meer last van de kou. Ze moeten absoluut binnen leven. 

            Neiging om snel aan te komen

            Zeker tijdens de training ben je geneigd om ze veel traktaties te geven als beloning en dat is in principe ook prima. Let wel dat hun dagelijkse hoeveelheid eten aangepast wordt aan de hoeveelheid traktaties om overgewicht te voorkomen. 

            Veelvoorkomende ziektes

            • Otitis
            • Ziekte van Addison of bijnierinsufficiëntie (hormonale aandoening)
            • Tracheale instorting (luchtwegaandoening)
            • Heupdysplasie
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen