Aanbieding

Engelse hondenrassen

Er zijn meer dan 35 Engelse hondenrassen

© A7880S / Shutterstock

Engelse hondenrassen: van Airedale tot Yorkie

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Er zijn vele Engelse hondenrassen. Wamiz stelt de honden uit Engeland en Wales aan je voor en onthult alle informatie omtrent hun karakter en oorsprong. 

Engeland is het land waar de eerste sporen van honden zijn gevonden, en dat zie je terug in de verscheidenheid van hondenrassen. Het is ook het land waar voor het eerst een hondenshow plaatsvond, namelijk 1859. De liefde voor een trouwe viervoeter zit diepgeworteld in het Verenigd koninkrijk. Tegenwoordig zie je Engelse hondenrassen terug over de hele wereld. 

Ook zeldzame viervoeters zijn de moeite waard om te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Engelse Pointer of de Otterhond.

Airedale Terriër

Airedale Terriër
De Airedale Terriër
©Sue Thatcher / Shutterstock

De Airedale Terriër heeft zich ontpopt als gezinshond en politiehond. Oorspronkelijk werden de viervoeter gefokt voor een heel ander doel. In de graafschap Yorkshire werden ze gefokt voor hulp bij de otterjacht. De hond met draadhaar heeft het potentieel om een fijne gezinshond te zijn, mits je weet hoe je een terriër moet opvoeden.

Basset

De Basset - 
Kanyshev Andrey Shutterstock

De Basset Hound, ook wel Bassethond genoemd, is een hond met een ongelooflijk reukvermogen dat ze kunnen gebruiken om hun verzorgers te helpen bij jachttochten. Ze zijn erg sociaal en kunnen gemakkelijk samenleven met andere dieren. Deze honden hebben zelfs gezelschap nodig om zich op hun gemak te voelen. Ook al hebben ze korte poten, zijn ze nog steeds atletisch en hebben een goed uithoudingsvermogen. Ze doen op geen enkele manier onder voor andere honden.

Beagle

Beagle
De Beagle
©Valentine.242 / Shutterstock

Een van de koninklijke fans van de Beagle was koningin Elizabeth I. De dochter van Henry VIII had niet één Beagle, maar een hele roedel. Hoewel Beagles niet overdreven gehoorzaam zijn, zie je ze toch best veel in Nederland en zijn ze erg bekend. Je moet veel aandacht besteden om een uitgebalanceerd dieet te creeren, omdat de hond, die ooit gefokt werd voor de jacht, erg hebzuchtig is.

Bedlington Terriër

Bedlington Terriër
De Bedlington Terriër
©Sue Thatcher / Shutterstock

De Bedlington terriër ziet eruit als een klein lammetje, maar een wolf in schaapskleren is een betere benaming. Ze zijn robuust, zelfstandig en soms eigenwijs. De eerste stamboeken dateren al van de negentiende eeuw. Ze stammen onder andere af van de behendige Whippets en werden niet alleen ingezet tijdens de jacht, maar ook bij hondenraces.

Bobtail

Bobtail
De Bobtail
©Horacio A. Valdivia / Shutterstock

De Bobtail wordt ook wel de oppashond genoemd. Ze hebben een zachtaardige geaardheid en houden van kinderen. Het is een oud groot ras dat hun enorme lichaamsbouw heeft gekregen doordat deze is gekruist met kuddewaakhonden. Typisch voor een herder heeft de Bobtail veel beweging en taken nodig.

Bullterriër

Bullterriër
De Bullterriër
©Eve Photography / Shutterstock

De Bull Terrier is een ras dat je direct herkent. Hij heeft een zogeheten Romeinse neus. Dit heeft een trieste achtergrond. De Engelsen wilden een hond fokken met een hogere bijtkracht om de hondengevechten spectaculairder te maken. Ongeacht het feit dat het een lieve en speelse hond is, heeft dit dier, vaak valselijk, een slechte reputatie.

Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniël
De Cavalier King
©TsElena / Shutterstock

De Cavalier King Charles spaniël is vernoemd naar zijn fokker, King Karl I. Volgens critici destijds was hij zo verliefd op deze viervoeters dat hij de voorkeur gaf aan hun gezelschap boven het regelen van staatszaken.

Tegenwoordig is de "Cavie" een van de meest populaire hondenrassen dat er bekend is, geschikt is voor beginnende hondenbezitters. Ze hebben een vrolijk, aanhankelijk en prettig temperament.

Clumber Spaniël

Clumber Spaniël
De Clumber Spaniël
©Ksenia Izmaylova / Shutterstock

De Clumber Spaniël is een middelgrote en zwaargebouwde speurhond. Ze danken hun naam aan Clumber Park, waar de zetel van de hertog van Newcastle was gesitueerd. De voorouders van de Clumber zijn te bewonderen op een schilderij uit 1788 met de hertog.

Oorspronkelijk was de hond een jachthond. Tegenwoordig vinden ze een thuis bij mensen die op zoek zijn naar een rustige en vrolijke hond.

Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever
De Curly Coated Retriever
©Eudyptula / Shutterstock

De Curly Coated Retriever heeft zijn kroezige en waterdichte vacht waarschijnlijk geërfd van de Irish Water Spaniëls en de Poedel. Ook de grote Newfoundlander is één van hun voorouders. Wanneer je een Curly Coated hond adopteert neem je een hond in huis die graag zwemt. In 1896 richtten liefhebbers van het ras de eerste Curly Coated Retriever Association op.

Engelse Bulldog

Engelse Bulldog
Engelse Bulldog
©Kaan Yetkin Toprak / Shutterstock

De Engelse Bulldog werd vroeger in hun thuisland ingezet in stieren- en hondengevechten. Na het verbod ontsnapte het ras ternauwernood aan uitsterving. In de negentiende eeuw werd het ras gered en lag de focus op het fokken van vreedzame gezelschapshonden.

De zware viervoeter kan niet of slecht zwemmen. Echter zijn ze wel goed in een andere, vrij ongebruikelijke sport voor honden, skateboarden.

Engelse Cocker Spaniël

Engelse Cocker Spaniël
De Cocker
©andrey257686 / Shutterstock

De Cocker Spaniël is wereldwijd een van de populairste hondenrassen, vanwege hun vriendelijke karakter. De Engelse hond is vernoemd naar een vogel (woodcock in het Engels), omdat het een specialist is in het jagen op pluimvee. De Amerikaanse Cocker is hun naaste verwant uit de Verenigde Staten. Beiden worden erkend als onafhankelijk ras.

Engelse Foxhound

Engelse Foxhound
De Engelse Foxhound
©RobertArt / Shutterstock

De Foxhound werd ooit ingezet voor de paardenvossenjacht wat veel gebeurde in Engeland. De geschiedenis van dit ras is goed gedocumenteerd. Er bestaat sinds de achtiende eeuw een stamboek voor honden van de British Foxhound Association. Wanneer ze niet worden geadopteerd voor het jagen, hebben ze nog steeds iedere dag meerdere uren beweging nodig in de natuur waar ze hun instincten de vrije loop kunnen laten.

Engelse Pointer

Engelse Pointer
De Engelse Pointer
©Jelena Safronova / Shutterstock

De Engelse Pointer is een uitstekende jachthond en maakt indruk met hun reukvermogen en snelheid. De exacte oorsprong is onzeker. Het is aannemelijk dat ze afstammen van de Foxhoud.

Ze zijn bovengemiddeld actief en jagen met veel plezier, waardoor fokkers ze meestal niet zo maar doorgeven aan particulieren. Ze zijn meestal gelukkiger bij een jager.

Engelse Setter

Engelse Setter
De Engelse Setter
©pets and foods / Shutterstock

De Engelse Setter heeft de sprong over het kanaal naar ons land zeker gemaakt. Ze hebben vele vaardigheden wat ze echte jachthonden maakt.

Enerzijds zijn ze robuust en staan ze hun plek, anderzijds zijn ze intelligent en gehoorzaam wat samenwerking makkelijker maakt. Sir Edward Laverack heeft het fokken van de Engelse Setter in de negentiende eeuw voor zijn rekening genomen.

Engelse Springer Spaniël

Engelse Springer Spaniël
De Engelse Springer
©Radek Havlicek / Shutterstock

De Engelse Springer Spaniël is een veelzijdige speurhond. Ze behoren tot de oudste Britse jachthonden met een geschiedenis die 2000 jaar terug gaat. Tot op de dag van vandaag is het een populaire hond onder jagers die het apporteren tot in de puntjes beheerst. Hij is kalm, mensgericht en evenwichtig.

Engelse Toy Terriër

Engelse Toy Terriër
De Toy Terriër
©Caftor / Shutterstock

De Engelse Toy Terriër behoort met een maximum van 3 kg duidelijk tot de kleinere hondenrassen. De toevoeging toy is te vergelijken met de Nederlandse toevoeging dwerg. Deaslniettemin zijn het intelligente honden met een goed jachtinstinct. Ooit werden ze ingezet om te jagen op ratten en muizen. Niet vreemd, want de Manchester terriër behoort tot hun stamboom.

Field Spaniël

Field Spaniël
De Field Spaniël
©Martin Christopher Parker / Shutterstock

De Field Spaniëls danken hun naam aan hun uitmuntende prestaties in het veld. Ze delen hun roots met de lichtere Cocker. Tot ongeveer 150 jaar geleden werden beide hondenrassen enkel op basis van gewicht onderscheiden. De viervoeter is een sportieve en robuuste hond die enthousiast wordt van Canicross en sporen zoeken.

Flat Coated Retriever

Flat Coated Retriever
De Flat Coated Retriever
©Sven Mewis / Shutterstock

De Flat Coated Retriever is een zeer actieve hond die niet geschikt is voor rustigere mensen. Wanneer je ze enkel als gezinshond adopteert moet je iedere dag lange wandelingen van 2-3 uur met ze maken.

De Britse hond die vaak zwart is, is ook goed in verschillende hondensporten zoals behendigheidsspelletjes en dummy training. Daarnaast kunnen ze, dankzij hun atletische bouw, ook in aanmerking komen voor reddingshondentraining.

Foxterriër

Foxterriër
De Foxterriër
©Roman Milavin / Shutterstock

Zoals de naam al doet vermoeden werd dit ras gefokt voor de vossenjacht. Hun oorsprong brengt ons terug tot de negentiende eeuw. In Engeland is de Fox terrier  een zeer gewaardeerde hond die indruk maakt door het veelzijdige en moedige karakter. Wanneer ze niet als jachthond worden geadopteerd zul je als verzorger wel sportief moeten zijn.

Greyhound

Greyhound
De Greyhound
©Eudyptula2 / Shutterstock

Zoals bij alle windhonden ligt hun oorsprong waarschijnlijk in Azië. De eerste soorten bereikten Europa via Griekenland. In Engeland was de Greyhound populair als jachthond bij mensen van adel. Deze gevoelige viervoeters voelen zich het beste thuis in een landelijke omgeving. Het stadsleven met alle prikkels leiden tot ongemak en stress bij deze windhond.

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terriër
De Jack Russell
©Wirestock Creators / Shutterstock

Deze, tot 6 kg wegende hond, heeft verbazingwekkend veel energie. Door hun korte poten slagen ze er in om in het hol van wilde dieren te kruipen. Het houden van deze Jack Russel als gezelschapshond wordt lastig vanwege hun eerdere gebruik als jachthond.

De balans tussen activiteiten en ontspanning moet worden gevonden zo dat de Jack Russel geen hyperactief of gefrustreerd gedrag gaat vertonen uit verveling.

King Charles Spaniël

King Charles Spaniël
De King Charles Spaniël
©Annet45 / Shutterstock

Koning Karl I is verantwoordelijk voor de naam van twee rassen, de King Charles Spaniël is iets kleiner en heeft een kortere neus dan de Cavalier.

Hun platte snuit brengt echter verschillende gezondheidsrisico's met zich mee zoals kortademigheid. Ze zijn tevens wat rustiger dan de andere soort.

Lakeland Terriër

Lakeland Terriër
De Lakeland
©ivkatefoto / Shutterstock

De Lakeland terriër heeft van nature een groot zelfvertrouwen. Dit is niet verwonderlijk aangezien deze jachhond afkomstig uit het Noordwesten van Engeland werd gefokt voor het jagen. Ze kunnen zelfs op dieren jagen groter dan henzelf. Ook tijdens ontmoetingen met andere honden voelen ze zich dapper en superieur.

Het ras stamt af van verschillende Engelse rassen zoals de Airedale, Border- en Bedlington terriërs.

Lancashire Heeler

Lancashire Heeler
Lancashire Heelers
©Vera Reva / Shutterstock

De Heelers zijn heel bijzondere honden. Ze hoeden en drijven een kudde door in de hielen van de dieren te "knijpen". Op deze manier konden ze bepalen waar het vee naar toe liep. Het kortbenige postuur van de Lancashire Heelers is hiervoor ideaal.

Reutjes bereiken een schouderhoogte van 30 cm en teven ongeveer 25 cm. De FCI heeft de Lancashire in 2016 voorlopig erkend als een onafhankelijk ras.

Lucas Terriër

Lucas Terriër
De Lucas Terriër
©Another77 / Shutterstock

De Lucas Terriër is een zeldzame jachthond dat niet wordt erkend door de FCI. Het is ontstaan in Hertfordshire, een graafschap ten noorden van Londen. 

Manchester Terrier

Manchester Terriër
De Manchester hond
©thka / Shutterstock

De Manchester Terriër werd in verschillende gebieden in Manchester ingezet. Enerzijds hielpen ze de huizen muizen- en rattenvrij te houden, anderzijds werden ze succesvol ingezet als jachthonden.

Ze stammen af van de Old Black en de Tan terriër en worden als een moderne variant beschouwd. Je komt deze energieke viervoeters niet veel tegen in Nederland.

Mastiff

Mastiff
De Mastiff
©Vira Sivachuk / Shutterstock

Mastiff-achtige honden vond je al in tijden van de Romeinen. Zowel de Duitse Dog als de Bullmastiff stammen waarschijnlijk af van de Engelse Mastiff. Het formaat van dit grote hondenras is indrukwekkend, met een lichaam dat 100 kg kan wegen. Het moge duidelijk zijn dat dit geen hond is voor onervaren hondenliefhebbers.

Mopshond

Mopshond
De Mopshond
©DOSRPHOTOGRAPHY / Shutterstock

Strikt genomen komt de Mops hond uit China. Engeland heeft echter succesvol het ras geclaimd en daarom behoort het officieel tot de Engelse hondenrassen.

Helaas heeft de Mops hond veel aan gezondheid moeten inleveren de afgelopen jaren. Een platte snuit was hip, maar gelukkig is de trend kerende naar een langsnuit mopshond, die een aanzienlijk betere kwaliteit van leven zal hebben.

Otterhond

Otterhond
De Otterhond
©Lourdes Photography / Shutterstock

De donzige Otterhond brengt graag uren door in het water. Hun liefde voor water zit in hun genen. Zoals de naam doet vermoeden zijn ze gefokt voor het jagen op otters. Hun vette vacht en zwemvliezen maken ze hier uitermate geschikt voor. De jacht op de otter is tegenwoordig verboden. Als gevolg hiervan is het aantal Otterhonden ook afgenomen.

Parson Russell Terriër

Parson Russell Terriër
De Parson Russell
©Vadim Verenitsyn / Shutterstock

Dit hondje is nauw verwant aan de Jack Russell. Door hun lange poten zijn ze net iets hoger. Verder zijn ze goed in jagen en het opsporen van vossen.

Wanneer ze door hun adoptiegezin veel nieuwe dingen leren en op verschillende manieren mentaal worden gestimuleerd bewijzen ze zich als ideale hond voor jong en oud.

Plummer Terrier

Plummer Terriërs
Plummer Terriërs
©Mathew Tschubenko / Shutterstock

De Plummer terriër is een vrolijke en opgewekte hond. Ze werden gefokt door Dr. Plummer, die de Jack Russell kruiste met een Beagle. Zoals echte terriërs zijn ook de Plummers actief en volhardend. In tegenstelling tot andere dieren zijn de kleine hondjes goed trainbaar en daarmee vrij makkelijk op te voeden. Hun vacht komt in verschillende kleuren zoals koper of koper-wit en heeft weinig verzorging nodig.

Sealyham Terriër

Sealyham Terriër
De Sealyham
©Zoja Emelianova / Shutterstock

De grondlegger van dit hondenras is kapitein John Tucker Edwards. In de negentiende eeuw streefde hij het doel na om een dier te fokken om de paardenjacht te begeleiden. Hun vachtkleur is doorgaans geheel wit, zodat de ze te onderscheiden zijn van hun prooi.

Tegenwoordig wordt deze witte viervoeter voornamelijk geadopteerd als gezelschapshond. Het zijn robuuste honden met een hoge levensverwachting en soms een eigenwijs karakter.

Staffordshire Bullterriër

Staffordshire Bullterriër
Staffordshire Bullterriër
©Nikola Cedikova / Shutterstock

De Staffordshire Bull Terrier is één van de meest populaire hondenrassen in het VK. Oorspronkelijk werden ze ingezet voor de jacht op ratten. Hieruit ontstonden aanvankelijk wedstrijden en later moesten ze ook tegen elkaar vechten.

Na het verbod op dierenvechten in 1835 richtte de fokkerij zich op mensgerichte, vriendelijke en intelligente honden.

Sussex Spaniël

Sussex Spaniël
De Sussex Spaniël
©Vera Reva / Shutterstock

De Sussex Spaniëls zijn energieke viervoeters die graag blaffen wanneer ze in de natuur zijn. Zodra ze een spoor oppikken laten ze dit met luid geblaf direct weten.

De hond is een prima jachthond, al zijn ze niet de eerste keuze voor jagers. Een reden hiervoor is de vachtkleur. Hun goudbruine vacht lijkt op dat van wilde dieren en is ook moeilijk te onderscheiden in de bossen.

Welsh Corgi 

Welsh Corgi 
De Welsh Corgi
©ZARIN ANDREY / Shutterstock

De Welsh Corgi is de hond van de Britse koninklijke familie. Je hebt twee varianten, de Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke. De laatste komt het meeste voor.

Het zijn kleine charmante viervoeters die zeer gehecht zijn aan hun adoptiegezin en dit ook tonen. Ze hebben tevens vele talenten en zijn onder meer geschikt voor de jacht en om te waken.

Welsh Sheepdog

Welsh Sheepdog
De Welsh Sheepdog
©steved_np3 / Shutterstock

De Welsh Sheepdog is een robuuste en volhardende werkhond die door geen enkele grote hondenorganisatie wordt erkend.

Het Welshe hondje is onafhankelijk, maar tegelijkertijd volgzaam en enthousiast om hun verzorgers te plezieren. Hun vacht komt in vele kleuren, en ze hebben altijd een ondervacht die ze tegen het barre klimaat beschermt.

Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniël
De Welsh Springer
©el-ka / Shutterstock

De Welsh Springer Spaniël is ontstaan in de veertiende eeuw. In die tijd kregen ze allemaal de algemene naam Cocker, of Cocker mee. Pas in 1902 werd de Welsh Springer erkend als onafhankelijk ras.

Ze hebben hun natuurlijke kenmerken behouden en ook vandaag de dag zijn het trouwe viervoeters met een merkwaardige robuustheid en hoge levensverwachting.

Welsh Terriër

Welsh Terriër
De Welsh Terriër
©Alexandra Kruspe/ Shutterstock

De Welsh Terriër jaagde ooit op dassen, vossen, otters en wilde katten. Tot op de dag van vandaag hebben ze hun temperament behouden. Ondanks hun kleine formaat kunnen ze prima alarm slaan, en bij ernstig gevaar kunnen ze hun dreigende kant laten zien.

Als gezelschapshond zijn ze heel anders. Dan tonen ze zich liefdevol en vol charme. Echter zullen ze nooit helemaal hun onafhankelijke en trotse aard kwijtraken.

Whippet

Whippet
De Whippet
©dezy / Shutterstock

De Whippet is een middelgrote windhond met een aangenaam temperament. Er wordt verondersteld dat het ras al bestaat sinds de 17e eeuw.

Ze zijn gemakkelijk te trainen, maar als verzorger moet je ze voldoende beweging geven. De hondensport Coursing is perfect voor dit ras. Tijdens deze sport rennen honden achter een dummy aan in een open veld.

Yorkshire Terriër

Yorkshire Terriër
De Yorkshire
©Sarahssnaps21 / Shutterstock

De Yorkie is een relatief jong,populair en klein ras dat pas in 1886 een eerste rasstandaard ontving. De Yorkshire is een makkelijke hond die zich goed kan aanpassen om het leven in een appartement. Toch zijn ze behoorlijk actief en houden ze van lange wandelingen.

Je moet ze regelmatig borstelen, en wanneer je dat niet zelf doet, ga dan langs bij een hondentrimmer.

Andere hondenrassen per land:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen