Aanbieding

Lichtbruine poedel

Poedels hebben een welverdiende reputatie als honden die weinig verharen

© Shutterstock

Honden die niet verharen: ze bestaan in alle maten

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

Honden die niet (of nauwelijks) verharen zijn ideaal voor hondenliefhebbers met een allergie. Hondenrassen die niet ruien roepen namelijk minder snel een allergische reactie op. Ook als je geen zin hebt om overal hondenhaar tegen te komen, is deze lijst met hondenrassen die niet verharen voor jou gemaakt. 

Heb je last van een allergie voor huisdieren, maar wil je toch een hond? Dat kan! Er zijn genoeg hondenrassen die weinig of geen haar verliezen, en daarom minder snel een allergische reactie bij je oproepen. 

De meeste mensen met allergieën zijn niet echt allergisch voor hondenhaar, maar voor de huidschilfers die loskomen als de hond verhaart. Deze huidschilfers zijn microscopisch kleine huiddeeltjes die je ogen en neus kunnen irriteren. Alle honden produceren dit, maar honden niet niet of nauwelijks verharen, produceren dit stukken minder. 

Laten we een kijkje nemen naar de populairste honden zonder haaruitval; klein, middelgroot en groot. 

6 hondenrassen die niet verharen

Omdat veel mensen last hebben van een allergie voor huisdieren, lijken honden zonder haaruitval met de dag populairder te worden. Allereerst is het belangrijk om gezegd te hebben dat geen enkele hond écht hypoallergeen is; ze produceren allemaal huidschilfers waar iemand een allergische reactie van kan krijgen. Sommigen hondenrassen verliezen echter veel minder huidschilfers, en zijn dus beter geschikt voor mensen met een allergie.

Dus als je een hondenallergie hebt, of simpel weg geen zin hebt in een bank bedolven onder hondenhaar, ben je hier aan het juiste adres! In deze lijst vind je alle honden die niet of nauwelijks ruien. Hopelijk helpt het je in je zoektocht naar een nieuwe beste vriend!

1. Bichon Frisé

Bichon Frise

De Bichon Frisé ©Shutterstock

De Bichon Frisé is een vriendelijk, aanhankelijk hondje die een geweldige aanvulling op het gezin zal zijn. Deze schattige pups, met hun kenmerkende witte vacht en zwarte neuzen, worden als relatief hypoallergeen beschouwd. Ze verliezen héél weinig haar dankzij hun enkellaagse vacht, maar eigenaren opgelet: Bichons hebben regelmatig verzorging nodig om klitten te voorkomen.

2. Poedel

Poedel

De poedel ©Shutterstock

Poedels hebben een welverdiende reputatie als honden die weinig verharen. Deze superintelligente en levendige viervoeters hebben een enkele laag krullend haar, wat geldt voor iedere soort poedel; Toypoedel, Dwergpoedel, Middenslagpoedel en Koningspoedel. Hoewel er niet zoiets bestaat als 'een hond die geen haar verliest', is het onwaarschijnlijk dat je hoopjes haar in je huis zult vinden. 

3. Portugese waterhond

Portugese waterhond

De Portugese waterhond ©Shutterstock

De nobele Portugese Waterhond is een middelgroot hondenras dat weinig verliest. Dit ras werd vooral beroemd toen Barack Obama zijn Portugese waterhond meenam naar het Witte Huis, daarnaast staan ze bekend om het feit dat ze weinig haaruitval hebben. Om ze fris en schoon te houden kun je een Portugese waterhond iederen week in bad doen. 

4. Schnauzer

Schnauzer

De Schnauzer ©Shutterstock

Of je nu kiest voor een dwerg, middelgrote of enorme Schnauzer, dit lieve ras heeft weinig haaruitval en wordt als hypoallergeen hondenras beschouwd. Zoals veel van de honden uit deze lijst, hebben ze 4-6 wekelijkse verzorgingssessies en regelmatig poetsen nodig.

5. Shih Tzu

Shih tzu

De Shih Tzu ©Shutterstock

Shih Tzu's staan bekend om hun mooie, lange haar, dus het kan een verrassing zijn om te horen dat dit beroemde harige ras in feite maar nauwelijks verhaart. Ze worden als hypoallergeen beschouwd en velen beweren dat ze alleen haar laten vallen als ze worden geborsteld (de uitzondering hierop is wanneer Shih Tzu-puppy's hun eerste vacht werpen). Houd er wel rekening mee dat ze (semi)dagelijks geborsteld moeten worden om ervoor te zorgen dat hun vacht mooit, zacht en stralend blijft. 

6. Yorkshire terriër

Yorkshire terriër

De Yorkshire terriër ©Shutterstock

Net als Shih Tzu's zijn Yorkshire terriers beroemd om hun lange, zachte vacht die tot op de grond groeit. Ze hebben geen ondervacht, dus ze verharen maar minimaal. Je kunt ervoor kiezen om de vacht lang te houden - zoals bij veel showhonden gedaan wordt - of om het kort te laten knippen voor een nette look die gemakkelijk te onderhouden is. Yorkies zijn pittige, intelligente hondjes die ondanks hun kleine formaat een hoop persoonlijkheid hebben.

Welk hondenras verhaart het minst?

Als je van honden houdt, maar het niet ziet zitten om continu hondenhaar op te ruimen, heb je gelukkig nog zat mogelijkheden! Een van de meest voorkomende soorten haarloze honden is de Chinese gekuifde naakthond. Deze ongewoon uitziende pup is volledig haarloos - afgezien van enkele piekerige plukken op zijn kop en poten - waardoor ze zeer weinig verharen. Ondanks hun aparte uitstraling, zijn dit waanzinnig lieve en aanhankelijke honden waar je binnen no-time een band mee op hebt gebouwd - zonder bedolven te worden onder een berg hondenhaar. 

Grote honden soorten die niet verharen

Er zijn tal aan hondenrassen die nauwelijks verharen, in alle soorten en maten. Onthoud wel wat we eerder benoemden: geen enkel ras is 100% hypoallergeen. Sommige honden produceren minder huidschilfers dan andere, en lokken daarom minder snel een reactie op. Op deze pagina vind je de rassen die zeer weinig verharen, en waarvoor je minder hoeft te stofzuigen. 

Als je op zoek bent naar grote honden die niet verharen, ben je hier aan het juiste adres! Dit zijn 10 grote hondenrassen zonder haaruitval. 

Middelgrote honden soorten die niet verharen

Dat je allergisch bent, betekent niet automatisch dat je geen hond kan nemen. Honden zijn een fantastische aanvullig op je gezin. Als je allergische bent of niet overal hondenhaar wilt tegenkomen, zijn er genoeg hondenrassen die weinig verharen om uit te kiezen. Hier vind je een lijst met 8 middel grote honden die niet verharen.

Kleine honden die bijna niet verharen

Ze zijn klein, schattig en verharen nauwelijks! Je raadt het al: dit zijn de kleine hondenrassen zonder haasverlies: 

  • Affenpinscher
  • Australische silkyterriër
  • Australische terriër
  • Basenji
  • Bedlington Terrier
  • Bolognezer
  • Borderterriër
  • Griffon bruxellois
  • Cairnterrier
  • Coton de Tuléar
  • Dandie Dinmont-terriër
  • Foxterriër
  • Havanezer
  • Lhasa Apso
  • Maltees
  • Schotse terriër
  • Sealyhamterriër
  • Welsh terriër
  • West Highland white terrier
  • Mexicaanse naakthond

Wat is de goedkoopste hond die niet verhaart?

Als je op zoek bent naar een hond die weinig verhaart - maar vast zit aan een budget - dan kan een windhond een goede optie zijn. Omdat hun werkzame leven rond de leeftijd van drie eindigt, zijn er vaak een aantal Greyhound-honden die herhuisvesting nodig hebben. Zo zou je bijvoorbeeld een Galgo uit Spanje kunnen adopteren Een extra bonus is dat deze honden weinig verzorging nodig hebben en ook niet zoveel lichaamsbeweging. Ze kruipen eerder op de bank dan je lastig te vallen om lange wandelingen te maken.

Welk hondenras stinkt niet?

Hoe veel we ook van ze houden, we zouden liegen als we zouden zeggen dat we ze niet konden ruiken. Maar sommigen honden stinken erger dan andere. Honden met slappe oren zijn vatbaar voor schimmelinfecties en huidallergieën en honden met een zeer vette huid kunnen iets meer ruiken dan andere. Whippet-honden, aan de andere kant, zijn schone kleine honden die weinig huidolie produceren en dus als geurloos worden beschouwd.

Zo, dat is onze lijst met de hondenrassen die het minst verharen. We hopen dat je er wat aan hebt gehad! Welke hond wordt jouw nieuwe beste vriend?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen