Leeuwhondje

Het Leeuwhondje, ook bekend als de Lowchen, is een bruisend, liefdevol, slim, alert en intelligent hondenras. Dit ras is een fantastisch gezelschapsdier dat met volle teugen geniet menselijk gezelschap en buitengewoon beschermend is voor zijn gezin - soms misschien iets te veel!
Hoewel de Leeuwenhond klein van stuk is, is het eigenlijk een stoere, veerkrachtige en flexibele hond die je net zo graag vergezelt tijdens een flinke wandeling als op je schoot krult voor een knuffel. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren en zijn het perfecte gezelschapsdier!
Algemene informatie Leeuwhondje
Herkomst en geschiedenis
De Leeuwenhond zou ongeveer 400 jaar geleden zijn ontstaan in Frankrijk, Duitsland of Spanje (eerlijk gezegd weet niemand het zeker). Vanwege hun vergelijkbare uiterlijk, geloven velen dat het Leeuwenhondje nauw verwant is aan de Bichon frisé. Het Leeuwenhondje was lange tijd populair bij rijke mensen in heel Europa en werd door vrouwen vaak gebruikt als voetverwarmer (ja, echt waar). Hun populariteit nam echter snel af na de Tweede Wereldoorlog - waardoor het nu een vrij zeldzaam ras is.
FCI groep
FCI groep
Groep 9 - Gezelschapshonden
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Leeuwhondje
Grootte Leeuwhondje
Teef : 26 tot 32 cm
Reu : 26 tot 32 cm
Gewicht Leeuwhondje
Teef : 5 tot 7 kg
Reu : 5 tot 7 kg
Vachtkleur Leeuwhondje
De vacht is meestal puur wit, maar zwart, chocoladebruin, crème, zwart en bruin, citroen en zwart, zwart en zilver en vele andere combinaties zijn ook mogelijk.
Vachttype
Het Leeuwenhondje heeft een lange, golvende vacht vol karakter - hier hebben ze dan ook hun naam aan te danken!
Oogkleur Leeuwhondje
De ogen zijn donkerbruin, soms zwart.
Uiterlijke kenmerken Leeuwhondje
Hun formaat en stevigheid maakt het Leeuwenhondje een van de populairdere speelgoedrassen. Ondanks dat ze zo klein zijn, is hun lichaam verrassend sterk, met rechte, goed gespierde benen en ontspannen schouders.
Het hoofd is klein maar breed, met een gedefinieerde stop, een sterke snuit en een lange nek. De oren zijn hangend en bedenkt met vacht, terwijl de ogen groot, donker, alert en vriendelijk zijn.
Goed om te weten
Het Leeuwenhondje is relatief zeldzaam, in 1960 werden ze gedefinieerd als "de zeldzaamste hond ter wereld". Sindsdien is de populariteit licht gestegen, maar niet enorm. Wat vreemd is aangezien het zo'n schattig en makkelijk hondje is.
Karakter
Gedrag Leeuwhondje
Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!
Levensstijl
Gezelschap
Wat kost een Leeuwhondje?
Dit ras is niet heel goed verkrijgbaar, maar houd rekening met een aanschafprijs van minimaal 750 euro voor FCI-geregistreerde honden.
Het verzorgen van een hond van deze omvang kost doorgaans rond de 50 euro per maand, inclusief eten, medische zorg/verzekering en incidentele kosten.
Verzorging
De Leeuwenhond is vrij onderhoudsarm ondanks hun lange vacht. Je moet ze twee keer per week goed borsten. Baad ze alleen als dat nodig is - te veel baden zal de huid uitdrogen. En een bezoekje aan een professionele hondentrimmer houd hun last mooi en zacht.
Zoals bij alle honden, moeten nagels worden bijgesneden en oren moeten regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Ook de tanden moeten meerdere keren per week worden schoongemaakt.
Haaruitval
Goed nieuws voor mensen met allergieën - Leeuwenhondjes verharen nauwelijks!
Voeding Leeuwhondje
Het Leeuwenhondje zou aan één maaltijd per dag genoeg moeten hebben, het liefst in de avond. Bij zo'n klein ras is het wel belangrijk om voor voer te kiezen dat in hun kleine mond past.
Gezondheid Leeuwhondje
Hoe oud wordt een Leeuwhondje?
Dit ras wordt gewoonlijk ongeveer 13 jaar oud.
Sterk/ bestendig
Ondanks hun formaat, is dit hondje verrassend sterk, robuust en dapper.
Kan goed tegen warmte
Ze kunnen zich goed aanpassen aan hun omgeving en hebben geen probleem met warme temperaturen.
Kan goed tegen kou
Ondanks dat Leeuwenhondjes geen ondervacht hebben, kunnen ze goed omgaan met koude of barre weersomstandigheden. Dat gezegd hebbende, ze zouden niet buiten moeten leven.
Neiging om snel aan te komen
Geef het Leeuwenhondje niet te veel snacks tussendoor en houd je ook aan de aangeraden hoeveelheid voer.
Veelvoorkomende ziektes
- Oogproblemen zoals cataract en progressieve retinale atrofie
- Heupdysplasie
- Patellaire luxatie