Aanbieding

Tekening van Nederlandse honden

Onbekend en veelzijdig: Nederlandse hondenrassen

© Shutterstock

Nederlandse hondenrassen: Smoushond, Kooikerhondje en meer

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Met acht prachtige viervoeters bewijst Nederland haar liefde voor honden. Onder de Nederlandse rassen vind je waterhonden, eigenwijze jagers en slimme herders. 

Nederland heeft acht officiële herkende hondenrassen, deze honden hebben allemaal compleet verschillende karakters. Nederland heeft een bonte mix van honden voortgebracht. In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillende karakters en hoe ze werden en nog steeds worden ingezet. 

Over het algemeen behoren de Nederlandse hondenrassen tot de actievere soort. 

Sportieve mensen die graag met hun viervoeter de natuur in duiken vinden bij de Nederlandse hondenrassen het perfecte maatje. 

Veel van de Nederlandse hondenrassen werden ooit gefokt voor specifieke taken die robuustheid en uithoudingsvermogen vereisten. Het takenpakket varieerde van het hoeden van een kudde tot jagen en het doden van ratten en muizen in stallen. 

Daarbij hebben sommige Nederlandse hondenrassen Spaans bloed door hun aderen lopen, zoals de Drentse Patrijshond en de Stabijhoun, en werd een Nederlands hondenras gekruist met een wolf. Al het andere belangrijke lees je hier. 

Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond wordt op verschillende terreinen ingezet voor de jacht op allerlei dieren. Het Nederlandse hondenras is ontstaan in de 16e eeuw en werd gekruist met Spaanse hondenrassen. 

Ook vertegenwoordigd in hun stamboom zijn de kleine Münsterlander en de Épagneul Français. Wanneer je ze als gezelschapshond adopteert moet je voor een rasspecifieke werkbelasting zorgen. Met name het volgen van sporen waardoor ze hun neus kunnen gebruiken doen het goed. 

Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond © Shutterstock

Hollandse herdershond

De Hollandse herdershond komt in drie varianten, ruwhaar, kortharig en langharig. Ongeacht de variant hebben ze allemaal een omheinde tuin nodig en beoefenen ze graag sporten zoals behendigheidspelletjes of mantrailing. 

De gezinsband mag niet worden verwaarloosd, omdat de Hollandse herder bijzonder aanhankelijk is. Lange tijd werden ze uitsluitend als hoede- en herdershond gehouden, maar sinds de 20e eeuw worden ze ook als gezelschapshond geadopteerd. 

Holländischer Schäferhund

De Hollandse Herdershond © Pixabay

Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond is een hond die je snel herkend. Hoewel ze vrij klein zijn, met een schouderhoogte van 35-42 cm, zijn ze erg taai en robuust. Als voormalige stalhond zijn ze gewend om op kleine knaagdieren te jagen. 

De oorsprong van dit ras is niet duidelijk vastgesteld. De kans is echter groot dat de gele Schnauzer in hun stamboom voorkomt. Het is een oud hondenras waarvan de rasstandaard voor het eerst is opgesteld in 1905.

Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond © Shutterstock

Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een echt Nederlands hondenras, met een goede neus en gespecialiseerd in de jacht op watervogels. Het zijn dan ook echte sportieve zwemfanaten.

Wanneer je een Kooikerhondje adopteert krijg je er een liefdevolle, vriendelijke en actieve viervoeter voor terug. De middelgrote hond met rode en witte vacht is het liefst bij het gezin en kan niet zo goed alleen zijn. Houdt dit dus in je achterhoofd bij de adoptie ervan.  

Kooikerhondje

Het Kooikerhondje © Shutterstock

Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond heeft een wolfachtige lichaamsbouw, amandelvormige ogen en een intensieve vachtwisseling, en dat is geen toeval. De fokker Leendert Saarloos kruiste ooit een Duitse herdershond met een wolf. Zijn doel was om het moderne hondenras weer wat natuurlijke kenmerken mee te geven en een geoptimaliseerde werkhond te fokken. 

Er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken bij de adoptie. Het zijn volbloed roedeldieren en moeten idealiter dus met minstens 1 andere hond samenleven. Daarnaast moet je ze een aangepast dieet (Barf) geven in plaats van traditioneel droogvoer. 

Saarlooswolfshund

De Saarlooswolfshond © Pixabay

Schapendoes

De Schapendoes is een hond die houdt van hondensporten zoals behendigheidsspelletjes, hondendans en Canicross. Als herdershond hebben ze een hoge bewegingsdrang en zijn ze bijzonder intelligent. Een huis in een landelijke omgeving past perfect bij dit Nederlandse hondenras. Daar zullen ze genoeg plek hebben om hun energie de vrije loop te laten. 

Het had niet veel gescheeld of de Schapendoes was tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgestorven. Rasliefhebbers slaagden erin om het speelse hondenras nieuw leven in te blazen. 

Schapendoes

Der Schapendoes © Pixabay

Stabijhoun

De Stabijhoun behoort tot de Friese hondenrassen en weegt tussen de 18 en 27 kg. Waarschijnlijk stammen ze af van de Drentse Patrijshond. In het verleden waren het de boerderijhonden bij uitstek voor Nederlandse boeren. Dit komt mede doordat ze gehoorzaam zijn en erg slim. 

Bovendien zijn ze erg speels en zachtaardig in de omgang met kinderen. Kortom, dit ras leent zich bijzonder goed voor adoptie door een gezin met kinderen. 

Stabyhoun

De Stabijhoun © Shutterstock

Wetterhoun

De Wetterhoun behoort ook tot de Friese hondenrassen en werd ooit gefokt om op otters te jagen. Wanneer ze in het koude water zijn profiteren ze van hun dikke waterafstotende vacht. Het is een oud Nederlands hondenras en behoort tot de waterhonden.

De Wetterhoun is wantrouwend tegenover vreemden en dus ook ideaal als waakhond. Om dit zelfverzekerde ras te adopteren moet je wel ervaring hebben met honden en veel tijd hebben om met ze de natuur in te gaan, met name in en rond het water.

Wetterhoun

De Wetterhoun © Shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen