Aanbieding

Karikatuur van verschillende Portugese hondenrassen

Vooral de Podengo en de Waterhond zijn bekende Portugese hondenrassen.

© Shutterstock

Portugese hondenrassen: 10 verborgen schoonheden

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Deze onbekende viervoeters zijn een kijkje waard! Portugese hondenrassen zijn ten onrechte nauwelijks bekend buiten de grenzen van hun thuisland. De Portugezen rekenen al lange tijd op hun uithoudingsvermogen en kracht. Lees hier welke honden uit Portugal komen en hoe de rassen zijn ontstaan. 

Portugese hondenrassen zijn hardwerkende honden die al eeuwenlang samenwerken met de bewoners van het Iberisch schiereiland. In de loop van de tijd hebben ze zich aangepast. Tegenwoordig doen sommigen trouw dienst als herdershond of waakhond, terwijl anderen worden ingezet als politie- of hulphond en sommigen zijn gezinshonden.  

Het vasteland en de afgelegen subtropische Azoren zijn de geboorteplaats van tien Portugese viervoeters. Ze hebben verschillende kwaliteiten, maar hun grootte moet duidelijk in bedwang gehouden worden. 

Of het nu gaat om atletische herdershonden of imposante Molossers, voor liefhebbers van middelgrote tot grote hondenrassen zit je bij de Portugezen goed.

De enige hindernis voor Nederlandse hondenbezitters is om daadwerkelijk een van deze zeldzame rassen te adopteren. Naast enkele fokkers zijn er ook dierenwelzijn organisaties die bemiddelen bij de adoptie van een Portugese hond

Barbado da Terceira

Vernoemd naar een paradijselijk eiland in de Atlantische Oceaan: Terceira behoort tot de Azoren en is de thuisbasis van deze hardwerkende viervoeter. Bezoekers aan dit eiland brachten ooit hun herdershonden mee waar naar verloop van tijd een Portugees hondenras uit ontwikkeld werd. 

Deze donzige viervoeters zijn herders- en waakhonden van gemiddelde grote. Barbado betekent "baard" en duidt op hun karakteristieke snor. 

De Barbado de Terceira
© Pixabay

Cão da Serra da Estrela

Deze gedrongen Molossers worden in hun vaderland ingezet als waakhond van kuddes of simpelweg als waakhond. Als alternatief vinden deze Portugese reuzen het leuk als speur detective door het leven te gaan. De Cão da Serra da Estrela doen het ook uitstekend als speurhond voor drugs en explosieven. 

De exacte geschiedenis kan niet worden achterhaald, maar wel is zeker dat hun wortels ver teruggaan en deze Portugese hond nu erg populair is in Portugal.  

De Cão de Castro Laboreiro
© Shutterstock

Cão da Serra de Aires

Hun uiterlijk heeft ze een andere bijnaam gegeven: in Portugal noemen hondenliefhebbers ze ook wel "Cão macaco", wat apenhond in het Nederlands betekent. Zoals echte herdershonden zijn de Cão da Serra bovengemiddeld intelligent. 

In Portugal vertrouwen herders op de slimme viervoeters, met name in de Alejante regio. Ze passen zeer goed bij sportieve hondenbezitters. Vermoedelijk stammen ze af van de Catalaanse herdershond en de herdershond uit de Pyreneeën

Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro zijn Molossers met een wolfgrijze of gestroomde vacht. Deze waakhonden behoren tot een van de oudste hondenrassen in Portugal. Op het Iberisch schiereiland beschermen ze mensen en dieren tegen gevaar, vooral in bergachtige streken.  

Dankzij hun loyale karakter kunnen ze als gezinshond gehouden worden. Echter mogen ze nooit verveeld raken, want ze zullen alleen tevreden zijn wanneer ze voldoende gestimuleerd worden. 

De Cão de Castro Laboreiro
© Shutterstock

Cão Fila de São Miguel

Hun specialiteit, het hoeden van vee, gaf de Cão Fila de São Miguel de naam van koeienhond. Daarnaast heeft deze Portugese hond nog veel meer in hun mars. Portugezen zijn tevens overtuigd van hun kwaliteiten als politie- waak- en therapiehond. Wanneer ze in het ziekenhuis werken is een vroege socialisatie vereist.  

Deze sterke Molossers komen van het Azoren-eiland Saint Miguel. Uit documenten is gebleken dat het Portugese hondenras al sinds de 19e eeuw bestaat. 

Cão de Gado Transmontano

Je hebt een hond van uitzonderlijke grootte en kracht nodig om een Iberische wolf te verslaan. De Cão de Gado Transmontano is het grootste Portugese hondenras en kunnen wel 50-75kg wegen. Ze zijn zelfverzekerd, houden van vrijheid en hebben een sterk beschermend instinct.

Deze kudde waakhonden worden meestal als werkhonden gehouden. Ze hebben zich aangepast aan het klimaat in de bergen en hun geschiedenis gaat terug tot in de oudheid. 

Perdigueiro Português

De Perdigueiro Português behoort tot de FCI-groep van Pointer honden. Het zijn dus trouwe viervoeters met een goede dosis jachtinstinct en uithoudingsvermogen. Ze hebben ook een andere kant, welke ze laten zien als ze bij hun adoptiegezin zijn. Dan zijn ze aanhankelijk, liefdevol en knuffelig.  

Hun oorsprong kan niet duidelijk worden getraceerd. Er is een nauwe band met de Perdiguero de Burgos uit Spanje of de Bracco Italiano. Deze speelse jachthonden zijn in Nederland vrij zeldzaam. 

De Perdigueiro Português
© Shutterstock

Podengo Português

De Podengo Português stammen waarschijnlijk af van de windhonden uit het Oosten. Ondanks hun lieve en levendige karakter zijn deze jachthonden zelfs in hun thuisland een zeldzaamheid. 

Je hebt ze in drie maten. Of je nu kiest voor de mini, medium of groot, het zijn alle drie echte sportliefhebbers die alleen bij actieve gezinnen passen. Hondensporten zoals coursing, mantrailing of joggen zijn ideaal voor deze Portugese hond.  

De Podengo Português
© Shutterstock

Portugese Waterhond

De Portugese Waterhonden haalden zelfs samen met President Obama het Witte Huis. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt hoe gehoorzaam, speels en dol op kinderen ze zijn. Ze houden van zwemmen, dus ze beleven veel plezier aan uitstapjes richting het water

Sinds bijna honderd jaar ondersteund dit ras vissers actief bij hun werk op boten. Tegenwoordig neemt hun populariteit geleidelijk wat toe als eerste adoptiehond en als gezinshond. 

Hondenras: Portugese Waterhond
De Portugese Waterhond
© Shutterstock

Rafeiro do Alentejo

De analist: Deze Portugese honden verstaan hun vak als bewaker. Ze hebben een scherp observatievermogen, zijn bijzonder intelligent en kunnen foutloos zelfstandig situaties inschatten. Deze Molossers kunnen wel 60kg wegen.  

In hun stad van afkomst, Alentejo, zie je ze tot op de dag van vandaag het meest. Waarschijnlijk voelen ze zich daar ook het beste thuis, omdat ze zich daar in de loop van de tijd perfect hebben aangepast aan het plaatselijke klimaat. Naast hun werk als waakhond kunnen ze ook goed hoeden.   

De Rafeiro do Alentejo
© Shutterstock

Andere hondenrassen per land:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen