Coton de Tuléar

Andere namen: Coton de Tulear

Coton de Tuléar
Volwassen Coton de Tuléar © Shutterstock

De Coton de Tuléar is een kleine, zachtaardige en rustige gezelschapshond en tegelijkertijd een sportieve, speelse en ondeugende hond. Hij verrukt jong en oud met zijn levensvreugde en is een ideale metgezel voor alleenstaanden. In de regel is hij nergens bang voor, maar hij wantrouwt mensen die hij niet kent. Dit maakt hem tot een hond die zeer geschikt is om alarm te slaan als iemand probeert in te breken. Hij is sociaal en kan doorgaans goed overweg met zijn leeftijdsgenoten. Deze hond accepteert ook graag de aanwezigheid van andere huisdieren (katten, konijnen, enz.).

Algemene informatie Coton de Tuléar

Hoe oud wordt een Coton de Tuléar? :

9

21

14

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Coton de Tuléar :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Coton de Tuléar is nog maar kort in Europa: de eerste hond van dit ras arriveerde in 1977 in Frankrijk. Tot dan toe leefde deze hond uitsluitend in Madagaskar en was hij onbekend in de rest van de wereld. Het is bijna onmogelijk om betrouwbare informatie over de oorsprong ervan te vinden. Alleen de kruising van Franse honden en vooral de Barbichon lijkt zeker. Hoewel het ras al heel lang bestaat, werd het pas in 1975 officieel erkend door de FCI.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Coton de Tuléar

 • Coton de Tuléar
  Coton de Tuléar
 • Coton de Tuléar
  Coton de Tuléar
 • Coton de Tuléar
  Coton de Tuléar
 • Coton de Tuléar
  Coton de Tuléar
 • Coton de Tuléar
  Coton de Tuléar

  Grootte Coton de Tuléar

  Teef : 22 tot 27 cm

  Reu : 25 tot 30 cm

  Gewicht Coton de Tuléar

  Teef : 3 tot 5 kg

  Reu : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Coton de Tuléar

  Wit

  Vachttype

  Oogkleur Coton de Tuléar

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Coton de Tuléar

  De Coton de Tuléar is een kleine, lieve hond die vrolijk en onstuimig is. De verhouding tussen schofthoogte en lichaamslengte is 2:3. Het hoofd is van bovenaf gezien driehoekig; de schedel is van voren gezien licht gewelfd; de snuit is korter dan de schedel en ongeveer 6 cm lang; de stop wordt slechts licht benadrukt. De ogen zijn rond en levendig. De hangende oren zijn dun en driehoekig. Ze zijn ongeveer 7 cm lang en staan ​​hoog op de schedel. De poten moeten perfect recht zijn. De staart is laag aangezet en circa 18 cm lang. Het is dik aan de basis en loopt taps toe naar de punt. In rust reikt het tot onder het enkelgewricht en is de punt omhoog gebogen.

  Goed om te weten

  Als de vacht van de Coton de Tuléar niet regelmatig (bij voorkeur dagelijks) wordt verzorgd, heeft een trimmer geen andere keuze dan hem volledig te trimmen. Daarom moet je hier heel consequent in zijn.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het is een zeer aanhankelijk hondje, vaak een “antistresshond” of “antidepressiehond” genoemd. Hij staat dicht bij de leden van zijn sociale groep en wordt zeer snel vriendelijk tegenover mensen die om hem geven.

  • 100%

   Speels

   Deze hond is extreem speels. Hij is erg ondeugend en speelt graag clown. De Coton de Tuléar trekt graag de aandacht van iedereen en maakt zijn publiek aan het lachen.

  • 66%

   Rustig

   Hij kan zijn rustige kant laten zien, maar alleen als aan zijn behoeften wordt voldaan en een goede training hem in staat heeft gesteld te leren kalmeren wanneer zijn baasjes hem daarom vragen (door hem bijvoorbeeld naar zijn mandje te sturen). 

   Als hij zijn energie niet voldoende kan uiten, maakt hij grapjes en rent hij door het hele huis, wat snel vermoeiend kan worden.

  • 100%

   Intelligent

   Deze kleine gezelschapshond is buitengewoon sluw - vooral als het gaat om het gebruiken van trucjes om de aandacht van zijn baasjes te trekken of het ontdekken van hun zwakke punten om zo hun "bevelen" te omzeilen.

  • 100%

   Jager

   Door zijn geschiedenis als wilde hond in Madagaskar heeft de Coton de Tuléar jachtinstincten die essentieel waren voor het voortbestaan ​​van zijn voorouders. 

   Tegenwoordig gaat het meer om de behoefte aan lichaamsbeweging en amusement dan om honger. Het is niet ongewoon om hem wild in alle richtingen door de tuin te zien rennen terwijl hij probeert een prooi te vangen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hij is erg vriendelijk tegen de mensen die hij gewend is, maar hij is veel gereserveerder tegenover vreemden die zijn vertrouwde omgeving binnendringen.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze hond staat heel dicht bij zijn sociale groep, en wordt niet graag alleen gelaten. Daarom bedenkt hij veel verschillende strategieën om de aandacht van zijn dierbaren te trekken.

   Gedrag Coton de Tuléar

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Het is een echte gezelschapshond die niet graag alleen is. Mocht hij teveel alleen zijn kan hij depressief worden.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het is niet moeilijk om deze hond te trainen. De training moet zachtaardig maar coherent zijn. In geen geval is geweld toegestaan. 

   • 100%

    Blaft graag

    Als hij alleen is, kan deze kleine, elegante hond urenlang non-stop blaffen totdat zijn baasjes terugkomen.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Coton de Tuléar is zeer gehecht aan zijn sociale groep en heeft niet de neiging om weg te rennen. Het liefst blijft hij bij zijn dierbaren.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Hoewel hij misschien kwetsbaar en nobel lijkt, heeft deze kleine hond fysieke, mentale, sociale en reukstimulatie nodig om zich op zijn gemak te voelen. Als hij zich verveelt, kan hij destructief worden, gewoon om zichzelf bezig te houden.

   • 33%

    Eetlust

    Ze zijn niet erg hebzuchtig, dus eten is niet direct een bron van motivatie voor deze hond.

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Het zijn echte gezelschapshonden, maar je kunt er een treffen die alert genoeg is om als "alarm" te dienen. Toch zal hij door zijn grootte nooit echt iemand afschrikken.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Deze gezelschapshond is een zeer goede keuze voor beginners, omdat het een ras is dat zachtaardig en tegelijkertijd actief is en zich kan aanpassen aan zowel een "rustig" leven als een iets actiever leven, zolang aan zijn behoeften wordt voldaan.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Coton de Tuléar geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Coton de Tuléar in een appartement leven?

     Hij kan in een appartement of in een huis wonen. Waar hij ook woont, hij moet regelmatig buiten, in de tuin en/of tijdens wandelingen kunnen sporten, omdat hij veel overtollige energie heeft.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Ondanks zijn kleine voorkomen is deze hond atletisch en kan hij zelfs uitstekende prestaties leveren in verschillende hondensporten zoals behendigheid. Hij is ook een groot fan van wandelen en kan zijn baasjes gemakkelijk over lange afstanden vergezellen. 

     Het is onmogelijk om deze kleine gezelschapshond 's ochtends en 's avonds slechts een paar minuten uit te laten. Tot de voorouders van deze hond behoren waarschijnlijk ook waterhonden, want dit element vindt hij erg leuk: zodra hij de kans krijgt om in het koele water te springen, bewijst hij dat hij een zeer goede zwemmer is.

    • 100%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Door hun grootte kunnen ze gemakkelijk mee op reis. Het reizen met de trein vormt dan ook geen enkel probleem.

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Coton de Tuléar samen met katten?

      Omdat deze hond absoluut niet van eenzaamheid houdt, kan hij de aanwezigheid van een kat gemakkelijk verdragen, waardoor hij zich minder alleen voelt.

     • 100%

      Kan een Coton de Tuléar samen met honden?

      Als de Coton de Tuléar-puppy van jongs af aan goed gesocialiseerd is en de kans krijgt om regelmatig op een positieve en gecontroleerde manier kennis te maken met alle soorten honden, dan kan hij heel goed overweg met zijn leeftijdsgenoten.

     • 100%

      Is de Coton de Tuléar een kindvriendelijke hond?

      Hoewel hij erg onstuimig is, is hij ongevaarlijk voor kinderen en zorgt hij er goed voor dat hij ze niet verwondt als hij met ze speelt.

     • 100%

      Is een Coton de Tuléar geschikt voor ouderen?

      Deze hond is een goede keuze, vooral voor alleenstaanden, en is een zeer populaire metgezel, vooral onder senioren. Maar wees voorzichtig: zijn behoefte aan lichaamsbeweging mag niet worden verwaarloosd, anders kan samenleven moeilijk worden.

      %}

      Wat kost een Coton de Tuléar?

      De prijs van een Coton de Tuléar varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekvermelding kost gemiddeld € 1.000,-. De meest waardevolle lijnen kunnen voor meer dan € 2.000 worden verkocht. 

      Het gemiddelde budget dat nodig is voor de fysieke behoeften van een hond van dit formaat ligt rond de € 35,- per maand.

      Verzorging

      De vacht vereist uiteraard verzorging, maar minder dan die van andere Bichons

      De dubbele vacht van de Coton de Tulear heeft echter de neiging snel te klitten, dus je moet ervoor zorgen dat je hem zeer regelmatig borstelt, vooral na elke wandeling in het bos. Met andere woorden: een bijna dagelijkse verzorging is vereist. 

      Zijn ogen tranen vaak en moeten daarom regelmatig worden schoongemaakt. Zijn slappe oren vereisen ook speciale aandacht om infecties te voorkomen.

      Haaruitval

      Ook al heeft deze hond een weelderige ondervacht, hij verhaart niet te veel. De rest van het jaar is het haarverlies matig.

      Voeding Coton de Tuléar

      Het is niet moeilijk om dit kleine hondje te voeden: één maaltijd per dag is voldoende. 

      Een voerbak die altijd vol staat moet je zeker vermijden, want het is geen kat. Een bakje hoogwaardig droogvoer of een maaltijd op basis van rauw vlees en verse groenten is ideaal voor deze hond en kun je hem het beste 's avonds geven.

      Gezondheid Coton de Tuléar

      Hoe oud wordt een Coton de Tuléar?

      15 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Ook al ziet hij er niet zo uit, het is een behoorlijk robuuste hond die zelden ziek wordt.

      Kan goed tegen warmte

      Hoewel de ondervacht van de Coton de Tuléar hem goede bescherming biedt tegen zowel kou als hitte, zijn hittegolven, zoals bij veel honden, moeilijk voor hem.

      Kan goed tegen kou

      Door zijn dubbele vacht is hij goed beschermd tegen slecht weer, maar toch is het aan te raden deze hond binnen te laten slapen. Ondanks zijn robuustheid houdt hij van comfort.

      Neiging om snel aan te komen

      Als zijn dieet niet is aangepast aan de hoeveelheid dagelijkse beweging die hij doet en/of als hij niet voldoende beweegt, kan hij overgewicht krijgen.

      Veelvoorkomende ziektes

      De Coton de Tuléar heeft een zeer goede gezondheid en kent doorgaans geen noemenswaardige klachten. Door zijn slappe oren heeft hij echter vaak huiduitslag en oorinfecties.

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen