Bordeaux Dog

Andere namen : Bordeaux Mastiff, French Mastiff

Bordeaux Dog
Volwassen Bordeaux Dog © Shutterstock

De Bordeaux Dog is een voormalige vechthond, maar wordt tegenwoordig vooral geadopteerd vanwege het goede karakter als gezelschapshond, het aanpassingsvermogen aan verschillende huishoudens en voor de rol van waakhond. Ze staan heel dicht bij hun verzorgers, zijn zachtaardig met kinderen en hebben een goed ontwikkeld beschermingsinstinct ten opzichte van de hele sociale groep. Ze zijn van nature kalm en hebben slechts een matige bewegingsdrang, die echter niet mag worden verwaarloosd. Verzorgers die voldoende tijd hebben om met hen door te brengen, zijn perfect voor de hond die er niet van houdt om alleen te zijn.

Algemene informatie Bordeaux Dog

Hoe oud wordt een Bordeaux Dog? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Grootte Bordeaux Dog :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Bordeaux Mastiff heeft dezelfde wortels als de andere Europese Molossers: ze komen uit Azië. De eerste ooggetuigenverslagen die we hebben over dit hondenras komen uit de middeleeuwen: de gotische toren van een kerk in Carcassonne in het zuidwesten van Frankrijk, gebouwd in de 14e eeuw, is versierd met een hondenkop die erg lijkt op die van de mastiff. In de rapporten wordt echter gesproken over een zekere "Chien d‘Aquitaine" die werd gebruikt als jacht- en waakhond en ook voor het bestrijden van andere dieren. Er waren drie soorten Chien d'Aquitaine: de Toulouse, de Parijs en de Bordeaux. De laatste wordt verondersteld de voorouder te zijn van de huidige Mastiff.

Uiterlijke kenmerken Bordeaux Dog

Bordeaux Dog
Bordeaux Dog
Bordeaux Dog
Bordeaux Dog
Bordeaux Dog

Grootte Bordeaux Dog

Teef : 57 tot 68 cm

Reu : 59 tot 70 cm

Gewicht Bordeaux Dog

Teef : 45 tot 50 kg

Reu : 50 tot 55 kg

Vachtkleur Bordeaux Dog

Vachttype

Oogkleur Bordeaux Dog

Bruin

Uiterlijke kenmerken Bordeaux Dog

De Bordeaux Mastiff is geen "enorme" hond, maar een sterke hond met een harmonieus lichaam. De nek, rug en poten zijn erg gespierd. Het hoofd is groot, prominent, gerimpeld, breed en tamelijk kort: van voren gezien is het driehoekig. De snuit dik, kort, en hoekig. De stop is erg uitgesproken. De kaak is extreem sterk, breed, hoekig en de onderkaak steekt uit over de bovenkaak. De ogen zijn groot en ovaal. Ze staan ver uit elkaar. De oren zijn klein, ietswat hoog aangezet, hangend en iets donkerder van kleur dan de rest van de vacht. De hals is erg sterk. De borst is sterk en groot en de rug breed. De staart wordt laag gedragen en reikt niet voorbij het onderbeen.

Goed om te weten

Karakter Bordeaux Dog

100%

Aanhankelijk

Ondanks hun indrukwekkende omvang zijn deze honden aanhankelijk en staan ze dicht bij hun sociale groep. Dit maakt de Bordeaux Mastiff tot een zeer goed maatje in het dagelijks leven die altijd op zoek naar contact is met de verzorgers. 

66%

Speels

Deze Mastiff is niet al te atletisch. Ze spelen graag spelletjes, maar mogen niet te intensief zijn. 

100%

Rustig

De Franse Mastiff, zoals deze hond ook wel wordt genoemd is vredig en heeft niet veel beweging nodig om zich te ontwikkelen. Vanwege het kalme karakter hebben ze een zachtaardig, geduldig en respectvolle verzorger nodig. 

66%

Intelligent

Ondanks het voorkomen zijn deze honden behoorlijk sociaal. Ze luisteren goed naar commando's zo lang ze daar zin in hebben. 

33%

Jager

Bij deze honden is het jachtinstinct maar matig ontwikkeld. Ze blijven liever bij hun verzorger om die te beschermen dan dat ze zelf moeten jagen. 

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Ze hebben een sterke drang om hun sociale groep te beschermen. Daarom zijn ze erg terughoudend naar vreemden en kost het tijd om het vertrouwen te winnen. 

33%

Onafhankelijk

Deze honden zijn dus erg gehecht aan hun verzorgers en vinden het heerlijk om met hen mee op pad te gaan. Alleen achterblijven doet ze dan ook geen goed. 

Gedrag Bordeaux Dog

33%

Kan goed alleen zijn

Het zijn gevoelige honden die het liefst tijd doorbrengen met hun sociale groep. Ze houden niet van alleen zijn en kunnen dingen slopen als ze langere tijd alleen worden gelaten. 

Mocht je ze dus wel eens alleen willen laten zul je ze vanaf puppy af aan moeten leren alleen te zijn. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Gezien hun indrukwekkende grootte, moet de Bordeaux Mastiff vanaf jonge leeftijd worden opgevoed en gesocialiseerd om excessen te voorkomen wanneer ze opgroeien.

Mannetjes kunnen moeilijker te trainen zijn dan teven, maar hun grote verlangen om hun verzorgers te plezieren en tijd met hen door te brengen, maakt de training leuk en productief.

Centrale punten om aan te werken zijn aangelijnd zijn (vanwege de grote kracht van de volwassen hond), het commando "in je mand" leren, om te voorkomen dat deze hond gasten overdreven begroet en in plaats daarvan gecontroleerde, positieve en regelmatige ontmoetingen heeft met vreemden.

De opvoeding moet natuurlijk de principes van een positieve opvoeding volgen, maar het mag zeker niet te laks zijn. Strengheid, doorzettingsvermogen en geduld staan ​​allemaal op de agenda om met deze hond resultaten te behalen die soms moeilijk te beheren zijn als deze drie punten niet worden gehaald.

33%

Blaft graag

Door de kracht, moed en vastberadenheid van deze honden hoeven ze niet te blaffen om indringers af te schrikken en / of te verjagen. Het is daarom zeer zeldzaam dat deze honden blaffen.

Overigens toont de Franse Mastiff, ondanks hun sterke bewakingsinstinct weinig belangstelling voor wat er buiten hun gebruikelijke omgeving gebeurt. Ze zullen dus niet snel blaffen. 

33%

Neiging om weg te lopen

Zoals reeds vermeld is het beschermende instinct van deze honden zo groot dat het ondenkbaar is dat ze weglopen. 

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Vanwege hun kracht en afkeer om alleen te zijn, kunnen deze honden destructief worden om ongemak te uiten en / of zichzelf bezig te houden.

Zoals veel honden is de Bordeaux dog bijzonder destructief als puppy, vooral als ze tandjes krijgen en de grenzen willen testen die ervoor zijn gesteld.

100%

Eetlust

Deze honden houden van eten en zouden dan ook niet eten of een traktatie afwijzen. Hierdoor zijn ze gevoelig voor overgewicht en is het belangrijk om op de voeding te letten. 

100%

Geschikt als waakhond

Als voormalige vechthond is de Bordeaux-Mastiff zeer geschikt als waakhond. Ze zijn waakzaam en moedig bij het vervullen van deze rol, maar nooit agressief.

Ze kunnen heel goed onderscheid maken tussen gasten en indringers. Ze weten hoe ze moeten optreden als afschrikmiddel wanneer dat nodig is. Deze Molosser is erg loyaal en betrouwbaar. Je kunt op ze rekenen om het huis en de bewoners te bewaken!

66%

Geschikt als eerste hond

Deze honden hebben een goed hart, zijn aanhankelijk, zachtaardig en vriendelijk voor de leden van de sociale groep. Daarom kan het een goede hond zijn voor beginners. Men moet echter voorzichtig zijn met hun grote kracht, omdat dit een handvol kan worden wanneer ze niet onder controle zijn. 

Beginnende eigenaren die te veel van de hond accepteren kunnen al snel in de problemen komen. Wanneer deze honden een zwak punt merken, aarzelen ze geen seconde om dit uit te buiten. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Bordeaux Dog ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Bordeaux Dog geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Bordeaux Dog in een appartement leven?

Door hun nogal imposante formaat hebben ze veel ruimte nodig. Doordat hun bewegingsdrang niet erg groot is hebben ze niet per se een groot buiten terrein nodig.

Een huis met een tuin zou geschikter zijn voor deze hond, al was het maar om regelmatig frisse lucht te krijgen en de poten te strekken.

Ongeacht of de hond toegang heeft tot een buitenruimte of niet, moeten ze minstens twee wandelingen per dag maken (als de honden alleen binnen wonen, hebben ze natuurlijk meer nodig).

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Twee wandelingen per dag kunnen voldoende zijn om te voorzien in de behoefte aan beweging van deze relatief onsportieve hond, die toch beweging nodig heeft.

Tijdens het uitlaten worden deze honden fysiek als mentaal gestimuleerd. Bovendien versterkt het de relatie tussen hond en verzorger als je ze tijdens het uitlaten ook nog opvoed en eventueel spelletjes met ze doet. 

Gehoorzaamheidsoefeningen zijn een goede activiteit die je met deze honden kunt doen. Pas op met sporten die te veel lichamelijke inspanning vergen, daar zijn deze Molossers niet geschikt voor. 

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Reizen met deze imposante hond is heel goed mogelijk. Het is zelfs gunstig voor hun mentale evenwicht en het in stand houden van hun socialisatie. De tochten kunnen natuurlijk wel wat moeilijk zijn.

Een auto moet groot genoeg zijn voor een hondenbench die zo groot is als de hond. Als je met de trein reist, is het verplicht om de hond aan de riem te houden en muilkorf voor te doen. Voor vliegreizen geldt hetzelfde als voor autoritten: een standaard conforme hondenbench (die soms erg duur kan zijn) is vereist. Bovendien moet de hond in de bagageruimte reizen.

Hoe triest het ook is, de ongewone lichaamsbouw van deze hond maakt mensen vaak bang. Soms worden ze zelfs als gevaarlijk gezien en door velen als agressief beschouwd. Dat maakt reizen met hen lastig. Deze honden behoren tot een bracycefaal ras (platte snuit). Vanwege deze fysieke eigenschap kunnen ze niet lang in een nauwe ruimte blijven zonder ademhalingsmoeilijkheden.

Gezelschap

66%

Kan een Bordeaux Dog samen met katten?

De Bordeaux Mastiff kan goed samenleven met katten. Voor een optimale harmonie is het belangrijk dat de pup vanaf jongs af aan gewend kan raken aan de kat. Het liefst begin je hier mee vanaf het moment dat de pup 3 maanden oud is. 

66%

Kan een Bordeaux Dog samen met honden?

Net als bij katten, is een harmonieus samenleven met soortgenoten alleen mogelijk als de Bordeaux Mastiff-puppy een vroege, hoogwaardige socialisatie heeft ervaren.

Regelmatige, gecontroleerde en altijd positieve ontmoetingen moeten plaatsvinden, vooral in de eerste drie maanden van hun leven. Enerzijds om te voorzien in de sociale behoeften van de hond, en anderzijds om hun kennis van de gedragsregels bij honden te verbeteren. Deze zijn essentieel voor de hond om mentaal evenwicht te bereiken.

Zelfs als volwassen hond hebben ze nog steeds ontmoetingen met medehonden nodig, want zelfs als ze als puppy een goede socialisatie genoten, zullen ze gedesocialiseerd raken als ze dit soort sociale uitwisseling lange tijd niet hebben gehad.

Pas op voor niet-gecastreerde mannetjes: het kan voorkomen dat ze moeite hebben met honden van hetzelfde geslacht.

100%

Is de Bordeaux Dog een kindvriendelijke hond?

Ondanks zijn enorme omvang gaat de Bordeaux hond erg voorzichtig en zachtaardig om met kinderen. Het is een zeer goede gezinshond die gemakkelijk kan worden geïntegreerd in een huishouden met kinderen.

Echter zul je nog steeds voorzichtig moeten zijn, want vanwege de grootte kan het onbedoeld ruw zijn voor kinderen, vooral als ze erg klein zijn.

Je moet dus gedragsregels opstellen zoals: speel niet met de hond zonder toestemming van de ouders, laat de hond met rust als deze slaapt, stoor de hond niet als deze in de mand zit, geef de hond niets te eten aan tafel. Schreeuw niet tegen de hond, trek niet aan de vacht, klim niet op zijn rug, enz.

33%

Is een Bordeaux Dog geschikt voor ouderen?

De Bordeaux Mastiff is geschikt voor verschillende leeftijden zolang ze maar in staat zijn om dagelijks in de behoefte van de hond te voorzien en wandelingen te maken. 

Deze Molosser past zich moeiteloos aan verschillende gezinssituaties aan, maar ouderen kunnen geïmponeerd raken door hun brute kracht en omvang van deze hond.  

%}

Wat kost een Bordeaux Dog?

De prijs van een Bordeaux Mastiff varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld €1300. De betere stambomen kunnen zelfs oplopen tot €3000.

Het maandbudget is met €100 a €120 relatief hoog. Dit bedrag dekt voeding, verzorging en verzekering.

Verzorging

De korte vacht van de mastiff heeft weinig verzorging nodig. De rimpels in het gezicht moeten echter zorgvuldig worden schoongemaakt om infecties te voorkomen. Hetzelfde geldt voor hun ogen en oren.

Baden zijn niet nodig, tenzij de hond echt heel vies is. Anders is regelmatig borstelen voldoende om de schoonheid van de vacht te behouden.

Haaruitval

Bij deze honden is haaruitval matig, zelfs tijdens de ruiperiode. Tijdens deze periode hoef je enkel de hond wat vaker te borstelen. 

Voeding Bordeaux Dog

De groeifase van deze hond is vaak lang en zwaar, en tijdens deze periode hebben ze droogvoer van hoge kwaliteit nodig. Voor de leeftijd van 18-20 maanden wordt geadviseerd om regelmatig naar de dierenarts te gaan om een goede ontwikkeling te waarborgen. 

De dagelijkse hoeveelheid moet worden aangepast aan de leeftijd, de fysieke conditie, de mate van fysieke belasting en eventuele gezondheidsproblemen.

Als het dieet niet geschikt is voor de soort, kan dit leiden tot ernstige gewrichts- en botproblemen. Het dieet van de Bordeaux Mastiff moet daarom zorgvuldig worden gecontroleerd en zorgvuldig worden overwogen. 

Zelfgemaakt voer moet worden vermeden, tenzij je een goed en gedetailleerd beeld hebt van de behoeften van de hond.

Deze hond kan twee maaltijden per dag krijgen ('s ochtends een lichte en' s avonds een grotere). Je moet het niet in een kom doen die constant vol is, anders kunnen ze een maagkanteling krijgen.

Gezondheid Bordeaux Dog

Hoe oud wordt een Bordeaux Dog?

Ze worden gemiddeld 11 jaar. 

Sterk/ bestendig

De Franse Mastiff is een stevige en solide hond, maar heeft enkele lichamelijke klachten.

Kan goed tegen warmte

Zoals bij veel brachycefale (platsnuit) honden, is warmte een probleem. Deze honden kunnen hun lichaamstemperatuur niet efficiënt regelen vanwege de ademhalingsmoeilijkheden die met hun lichaamsbouw gepaard gaan.

Daarom moet je ervoor zorgen dat ze altijd toegang hebben tot vers water en een schaduwrijke plek als het erg warm is. Wandelingen moeten dan worden uitgesteld tot 's ochtends vroeg en' s avonds laat.

Kan goed tegen kou

Deze Molosser kan de kou verdragen. Het is trouwens gefokt om het grootste deel van de tijd buiten te leven. Pas op bij extreem lage temperaturen, want uiteindelijk is de vacht relatief dun.

Neiging om snel aan te komen

Als de voeding past bij de soort, er niet te veel lekkers wordt gegeven en je er regelmatig mee gaat wandelen, kan de Bordeaux Mastiff gemakkelijk een comfortabele gewicht behouden.

Veelvoorkomende ziektes

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen