Aanbieding

Hond met baasje aan het hardlopen

Bij canicross komt plezier op de eerste plaats!

© Shutterstock

Hardlopen met je hond: Alles over canicross!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Bij canicross lopen verzorgers samen met hun hond over gevarieerd terrein in de natuur. Lees verder en kom alles te weten over het hardlopen met je hond!

Wat is canicross?

Canicross is een relatief jonge hondensport, die net als bikejoring, deel uitmaakt van de trekhondensport. Bij canicross rennen een of meer honden niet naast, maar voor hun verzorgers uit. Door de trekkracht en snelheid van de honden is canicross een veeleisende sport.

Een joringlijn, die aan een heupgordel om je middel wordt bevestigd, verbindt de hond met de mens. De hondensport vereist een goede conditie, gezonde gewrichten en een grote dosis goede zin van de hond om te rennen.

Wat is belangrijk bij canicross met een hond?

Voordat je met de eerste training van canicross begint, geven we je enkele tips:

 • Plezier is belangrijk: bij canicross komt plezier op de eerste plaats. Als je samen met je hond kunt genieten van je hobby, zal dit jullie band en vertrouwen in elkaar versterken.
 • Oververhitting: ga vooral niet canicrossen bij hoge temperaturen. In de zomer wordt dan ook geadviseerd om het dit naar de vroege ochtenduren te verplaatsen.
 • Verfrissing: hardlopen wordt na verloop van tijd een vermoeiende bezigheid. Zorg daarom dat je altijd voldoende water voor jezelf en de hond bij je hebt.
 • Veiligheid: bij het afdalen moet de hond naast je rennen. Wanneer dit niet gebeurt kan het tot gevaarlijke valpartijen leiden. Hetzelfde geldt bij een modderige ondergrond, omdat het risico op glijpartij zowel voor mensen als honden groot is.
 Soloviova Liudmyla| Shutterstock

Hoe kun je een hond trainen voor canicross?

In het begin zal het echt niet altijd soepel verlopen. Echter, hoe meer trainingen je samen met je hond doet, des te beter je als een team zal fungeren. Over het algemeen is het raadzaam om de eerste uren van een canicross training onder begeleiding van een ervaren canicrosser te doen.

Als hondenliefhebber vind je professionele ondersteuning bij gespecialiseerde canicross sportclubs.

Later kun je dan ook deelnemen aan canicross-wedstrijden. Deze sport inspireert steeds meer mensen, waardoor het aanbod aan canicross cursussen toeneemt. De eerste stappen kunnen zijn:

 1. Voordat je de eerste canicross training voltooid moet een hond de commando’s “links” en “rechts” leren.
 2. Het commando „trekken“, wat bij normaal lopen niet gewenst is, kun je aanleren door een tweede persoon vooruit te laten lopen om de hond te lokken met wat lekkers.
 3. Voor de eerste canicross training moet een terrein worden gekozen dat niet te veeleisend is. Paden langs een veld of bospaden op redelijk vlakke grond zijn ideaal.
 4. Korte stukken van 1-2 km zijn in eerste instantie voldoende om een gevoel voor canicross te krijgen
 5. Voordat je begint aan een canicross ronde moet je eerst, samen met de hond, even goed opwarmen
 6. Voordat je begint maak je de joringlijn inclusief terugslagdemper vast (hier komen we nog op terug)
 7. Tijdens de gehele training geef je voorspellende commando’s. De hond is een drijvende kracht, maar jij geeft uiteindelijk richting.

Canicross benodigdheden: Riemen, tuig en meer

Om canicross te beoefenen heb je wel de juiste uitrusting nodig. Deze uitrusting is belangrijk voor zowel de veiligheid als het correct beoefenen van canicross.

Joringlijn

Een flexibele canicross riem moet van stevig materiaal gemaakt zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de riem licht is, wat comfortabeler zal aanvoelen wanneer de hond trekt. Het is ook belangrijk om een demping te hebben die is gebaseerd op het gewicht van je hond. De geïntegreerde demping beschermt zowel de hond als mens tegen plotselinge bewegingen en is onmisbaar bij canicross. Een lijn is doorgaans tussen de 1.70 – 1,90 m lang. Deze lijn kan dan nog ongeveer 30m uitgerekt worden.

Canicross tuig

Het juiste canicross tuig is net zo belangrijk voor de hond als de juiste riem. Het moet perfect passen en aansluiten op het lichaam van een hond, en moet de belasting op de nek en rug verlichten door de opvulling. Dankzij deze vulling blijft de trekbelasting voor de hond aangenaam. Wanneer het mistig is worden reflectoren aanbevolen voor een betere zichtbaarheid. In speciaalzaken is het mogelijk om een tuigje te testen en om advies in te winnen bij deskundigen. Online kun je tevens de bepaalde afmetingen vinden voor het tuigje op basis van rug en nek afmetingen alsmede gewicht.

Canicross heupgordel

Een comfortabele heupgordel, die doorgaans lichtgewicht is en voorzien van reflectoren, wordt sterk aanbevolen. Een goede heupgordel is tevens belangrijk om de druk die door het trekken ontstaat gelijkmatig te verdelen. Idealiter uitgerust meteen zogenaamde “panic snap”. Dit is een accessoire waarmee je de riem in gevaarlijke situaties kunt loskoppelen, bijvoorbeeld bij een val.

Voor de canicross heb je een goede joringlijn, tuig en heupgordel nodig - Shutterstock

Welke hondenrassen zijn geschikt voor canicross?

Vaak denken mensen dat ze alleen canicross kunnen doen met sledehonden, maar er zijn vele andere rassen waarmee je deze sport kan beoefenen.

Voorbeelden van hondenrassen die houden van rennen en een optimaal lichaamsgewicht hebben:

In principe kan iedere hond die van hardlopen houdt geschikt zijn voor canicross. Er zijn echter wel een paar criteria waar je rekening mee moet houden. Grote hondenrassen zoals de Newfoundlands of Mastiff’s zijn bijvoorbeeld ongeschikt voor het rennen van lange afstanden.

Ook lichtgewicht honden zijn niet ideaal voor canicross. Kleine behendige honden zoals de Cairn- of Fox Terriërs zullen wel genieten van canicross. Voor kleine honden kan canicross een goede activiteit zijn.

Canicross: de conditie van de hond

De gezondheid van honden is een belangrijk onderwerp in alle hondensporten. Honden die intensief sporten moeten regelmatig door een dierenarts gecontroleerd worden op hun algemene gezondheid. Een dierenarts kan dan groen licht geven voor canicross.

Is je hond nog niet bejaard, maar ook niet de jongste meer dan is speciale aandacht vereist. Hondensporten mogen dan alleen beoefend worden in overleg met een dierenarts. Bij het vaststellen van artrose, heupdysplasie en andere gezondheidsproblemen kan canicross natuurlijk niet meer beoefend worden.

Bij welke leeftijd moet je stoppen met canicross?

Naarmate honden ouder worden neemt de bewegingsdrang, evenals de kracht in de spieren af. Daarom is canicross niet geschikt voor oudere viervoeters. Er is echter geen algemene leeftijdsgrens. Of een hond nog sportief en sterk genoeg is varieert afhankelijk van de hond en het ras. In de regel blijven kleinere honden langer fit, terwijl extreem grote honden al ouderdomsproblemen ervaren vanaf 5 jaar. Ook met echt jonge honden of puppy’s moet je voorzichtig zijn.

Honden mogen pas aan canicross beginnen wanneer ze volledig volgroeid zijn en op zijn vroegst na het eerste jaar.

Aangezien de leeftijd en groeifasen van honden verschillen, afhankelijk van het ras, grootte en gezondheidstoestand, kun je altijd advies inwinnen bij een dierenarts.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen