Aanbieding

Pitbull en Amstaff

Verschil tussen Pitbull en Amstaff: links Pitbull, rechts Amstaff.

© Natthapot Chantaraviboon / AnetaZabranska - Shutterstock

Wat is het verschil tussen Pitbull en een Amstaff?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Loyaal en populair, maar vaak met elkaar verward. Daarom hebben we besloten dit artikel te wijden om het verschil tussen Pitbulls en Amstaffs uit te leggen.

Vandaag bespreken we het verschil tussen Pitbulls en Amstaffs, twee rassen die erg op elkaar lijken en vaak met elkaar worden verward.

Is er een verschil tussen Pitbulls en Amstaffs?

Mensen geven tegenwoordig meer aandacht aan het ras. Het moeilijke is echter dat het veel geheugen vergt om de vele hondenrassen te onthouden.

Sommige rassen lijken zo op elkaar dat het verschil moeilijk te zien is. Dit geldt ook voor de American Staffordshire Terrier en de Pitbull.

Beide rassen hebben naast het feit dat ze erg op elkaar lijken, ook nog eens verschillende namen in gebruik, waardoor het extra moeilijk wordt.

American Staffordshire Terrier:

 • Amstaff
 • American Stafford
 • Amerikaanse Stafford Terriër

American Pitbull Terrier:

 • Amerikaanse Pitbull
 • Pitbull
 • American Pitbull

Beide rassen kunnen worden geclassificeerd als molossen, maar let op, het is belangrijk op te merken dat de Pitbull (of American Pitbull Terrier) niet wordt erkend als ras door de FCI (Fédération Cynologique Internationale), terwijl de Amstaff wel erkend is.

Hier moet echter aan worden toegevoegd dat de United Kennel Club de Pitbull (en specifiek de American Pitbull Terrier) wel erkent met een eigen rasstandaard en de Amstaff binnen deze standaard plaatst. Met andere woorden: de Amstaff wordt door deze club beschouwd als een type Pitbull.

De verwarring tussen deze twee rassen met zeer vergelijkbare uiterlijken wordt waarschijnlijk versterkt door deze onduidelijkheden in hun erkenning als rassen.

De verschillende oorsprong van Pitbull en Amstaff

De eerste exemplaren van de Amstaff kwamen oorspronkelijk uit Engeland, waar ze werden gebruikt als gezelschapshonden, maar ook als boerderijhulp, waakhond en helaas ook voor gevechten.

De Pitbull daarentegen is een kruising tussen een Terriër en de Bulldog en komt oorspronkelijk uit Schotland, Ierland en Engeland. In de vroege dagen werden deze exemplaren gebruikt als huisgenoten, bewakers en veehoeders. Tegenwoordig zijn ze effectieve politiehonden of perfect voor dierentherapie.

Het verschil tussen Pitbull en Amstaff in detail

Op het eerste gezicht lijken deze twee exemplaren tot dezelfde soort te behoren, maar een reeks verschillen toont aan dat ze echt van elkaar verschillen.

Deze verschillen kunnen worden gegroepeerd in:

 • Botstructuur;
 • Formaat;
 • Vachtkleur;
 • Oren;
 • Hoofd.

Hoe onderscheid je een echte Pitbull van een Amstaff?

 • De Amstaff heeft krachtigere voorpoten, terwijl de Pitbull sterkere achterpoten heeft, waardoor hij veel duwkracht heeft;
 • Pitbulls kunnen elke vachtkleur hebben, behalve merle, terwijl de vachtkleur van de Amstaff beperkter is en blauw, wit, rood, gestroomd, fawn of zwart kan zijn.
 • Over het algemeen worden bij beide exemplaren de oren gecoupeerd (hoewel dit om esthetische redenen als een misdrijf wordt beschouwd).
 • Ze lijken erg op elkaar qua hoofdstructuur met uitgesproken kaken, brede en dikke wangen en een gespierde nek.

Is de Pitbull groter dan de Amstaff?

Wat betreft de grootte kunnen we zeggen dat de Pitbull groter is dan de Amstaff. De Amstaff kan een hoogte bereiken van maximaal 48 cm (bij mannen) en een gewicht van maximaal 30 kg.

De Pitbull is over het algemeen gespierder en compacter, en kan zelfs 56 cm bereiken met een gewicht tot wel 50 kg.

Links de Pitbull en Rechts de American Stafford Terrier - Shutterstock

Karakter van de Pitbull en de American Staffordshire Terrier

De dominante kenmerken van Pitbulls zijn passie, beschikbaarheid, een hoge pijndrempel.

Helaas behoren ze tot de meest misbruikte rassen voor illegale hondengevechten over de hele wereld. Maar natuurlijk hangt alles af van hoe je de hond opvoedt.

Met de juiste training kunnen Pitbulls echter zeer gehoorzaam en volgzaam zijn.

Aan de andere kant gedragen Amstaffs zich goed bij uitingen van genegenheid, vriendelijkheid, bescherming en intelligentie. Ze kunnen goed overweg met kinderen als ze samen opgroeien, maar hebben meestal geen genegenheid voor andere huisdieren.

Wat is het prijsverschil tussen Pitbull en Amstaff?

De kosten van een Pitbull kunnen variëren tussen 600 en 900 euro. Een Amstaff kan echter zelfs 1000 euro kosten. In beide gevallen hangt de prijs van een exemplaar af van het geslacht, de leeftijd en de gezondheidstoestand.

In beide gevallen bedragen de maandelijkse kosten voor routinezorg en voeding ongeveer 45 euro.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

4 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen