Duitse herder

Andere namen: Alsatian, German shepherd

#2

Wamiz's top rassen

Duitse herder
Volwassen Duitse herder

Even ontzagwekkend als intelligent, de Duitse herder heeft vele kwaliteiten die deze hond zowel het ideale huisdier, als werkhond maken. De herder kan vele hoeden dragen, variërend van een blindengeleidehond, een politiehond, een waakhond en zelfs een herdershond. Deze veelzijdigheid heeft de hond tot een van de meest vertegenwoordigde honden over de hele wereld gemaakt. Al decennia lang heeft deze herdershond een constante hoge positie gekregen in de populairste hondenranglijst van het VK.

Algemene informatie Duitse herder

Hoe oud wordt een Duitse herder? :

5

18

10

13

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Duitse herder :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Aan het einde van de 19e eeuw kwam er een einde aan de schapenhouderij in Duitsland, dit door industrialisatie. Een groep hondenliefhebbers besloot om de herdershonden te redden en gebruikten deze herders om een ​​veelzijdige, mooie, eclectische en volgzame hond voor te brengen die gemakkelijk te fokken en te trainen was. Pas na de kruising van de Württembergse en Thuringe-herdershonden kregen deze hondenliefhebbers dit nieuwe ras dat dankzij de hondenpassie van kolonel Von Stephanitz al snel een van de meest geliefde en wijdverspreide honden ter wereld werd. De Duitse herder werd officieel erkend in 1898.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Duitse herder

 • Duitse herder
  Duitse herder

  Grootte Duitse herder

  Teef : 55 tot 60 cm

  Reu : 60 tot 65 cm

  Gewicht Duitse herder

  Teef : 22 tot 32 kg

  Reu : 30 tot 40 kg

  Vachtkleur Duitse herder

  Vachttype

  Oogkleur Duitse herder

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Duitse herder

  Deze middelgrote hond, ook bekend als de Elzasser, is iets langer dan deze hoog is. De hond is sterk, heeft een goed geproportioneerd postuur en is slank en solide. De rug buigt in het midden, wat een klassiek kenmerk is van dit ras.

  Goed om te weten

  De Duitse herders familie is in de loop der jaren gegroeid dankzij de erkenning van de officiële normen van het ras. Honden met eigenschappen die voorheen als gebreken werden beschouwd zijn nu toegelaten. Hier zijn twee concrete voorbeelden:

  De Zwitserse witte herder die oorspronkelijk een Duitse herder was met een witte vacht. Deze eigenschap werd als een fout beschouwd tot 2003, toen dit ras officieel werd erkend door de FCI.

  De langharige Duitse herder was ook een aantal jaren uitgesloten van de officiële normen van het ras. Pas in 2011 erkende de FCI deze langharige hond officieel, wat nodig was voor het ras om deel te nemen aan wedstrijden en andere hondententoonstellingen.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De tederheid van de Duitse herder is gelijk aan de schoonheid. De hond is erg gehecht aan de verzorgers en weet de loyaliteit te bewijzen door middel van moed en genegenheid. Deze viervoeter kan het bijzonder goed vinden met kinderen en de hond weet dan ook hoe deze de kinderen moet behandelen.

  • 100%

   Speels

   Deze hond is bijzonder vrolijk en speels en waardeert het om tijd door te brengen met zowel jong als oud om de eigen energie kwijt te raken. De hond houdt ook van spelen als middel om te leren.

   Speeltijd moet altijd op een gecontroleerde manier door de verzorgers worden geïnitieerd, om deze ongelooflijk speelse pup niet te prikkelen.

  • 66%

   Rustig

   De Elzasser is van nature goed in balans en kan rustig en kalm zijn in huis, zolang de behoefte aan lichaamsbeweging maar goed wordt vervuld.

  • 100%

   Intelligent

   Deze herdershond is op een aantal vlakken getalenteerd: het kan dienen als een goede dienst-, waak-, reddings- en herdershond. De hoeveelheid aan vaardigheden toont het opmerkelijke aanpassingsvermogen en dus de intelligentie aan.

   De snelheid waarmee de Duitse herder een breed aantal situaties kan begrijpen en verwerken, is een duidelijk teken van de geavanceerde intelligentie.

   De veelzijdigheid heeft deze viervoeter tot een van de meest vertegenwoordigde honden ter wereld gemaakt.

  • 66%

   Jager

   Deze hond kan een roofzuchtig instinct hebben, vooral als het door spel is versterkt. Dit instinct komt echter alleen voort uit een verlangen om dierbaren te beschermen.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond is nooit bang voor of agressief tegenover vreemden en zal in staat zijn om het juiste niveau van gevaar in een situatie in te schatten. Zolang de eerste ervaring met een vreemde normaal en gezond is, zal de Elzasser onbekende mensen als leden van de sociale groep beschouwen.

   Verlegen en terughoudende Duitse herders worden beschouwd als afwijkend van de officiële normen van het ras.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Duitse herder is zeer gehecht aan de sociale groep, dit is anders dan de voorouders van deze hond, die waren erg onafhankelijk. De viervoeter geeft de voorkeur aan de aanwezigheid van de verzorgers en het dagelijkse doel is altijd om deze te behagen.

   Gedrag Duitse herder

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Door de Duitse herder eraan te laten wennen om alleen te zijn, kan deze eenzaamheid tolereren, maar deze hond mag nooit lange dagen alleen thuisblijven.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Uitgerust met een opmerkelijke intelligentie en oplettendheid, zal het opvoeden van deze hond geen uitdaging zijn, zolang de trainingsmethoden de principes van positief onderwijs respecteren.

    Geduld, zachtheid en vastberadenheid zijn de sleutels tot de resultaten die je met deze wilskrachtige hond wilt bereiken.

    De training moet vroeg beginnen, wacht niet tot deze hond de volwassen lengte en gewicht heeft bereikt.

   • 66%

    Blaft graag

    Omdat de Duitse herder een natuurlijke beschermer is, kan deze soms luidruchtig zijn om je voor de aanwezigheid van vreemden te waarschuwen. Het krijgen van de juiste training en het ervaren van een relatie met de verzorger die is gebaseerd op vertrouwen, kan echter helpen om op afstand te blijven blaffen.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Dit huisdier is een uitstekende waakhond en geeft er de voorkeur aan om dicht bij dierbaren te blijven in de vertrouwde omgeving in plaats van onbekende gebieden te verkennen.

    Hou er echter rekening mee dat als je hond niet genoeg wordt uitgelaten, deze kan besluiten om buiten jouw vier muren te dwalen om aan de sociale en zintuiglijke behoeften te voldoen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zoals elke werkhond, zal deze harige vriend zowel mentaal als fysiek zo regelmatig mogelijk moeten worden gestimuleerd. Als er niet aan die behoefte wordt voldaan, kan de herder destructief worden om de tijd te doden en de overtollige energie te verbranden.

   • 100%

    Eetlust

    Als grote eter zal deze hond nooit de neus ophouden bij eten. Door de grote eetlust kan de viervoeter tijdens de training erg gemotiveerd worden door lekkernijen.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    De Elzasser is vooral beschermend. De loyaliteit aan de sociale groep en het bezit van enorme moed maken deze hond tot een uitstekende waakhond.

    Als deze moedige hond echter niet wordt getraind en gesocialiseerd, op een positieve en consequente manier, dan is de kans aanwezig dat deze eigenschap een agressieve vorm zal aannemen.

    Vanwege het succes en de populariteit van de Elzasser komt deze situatie vrij vaak voor, omdat mensen dit ras regelmatig zonder de juiste voorbereiding aannemen.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Nieuwe verzorgers kunnen succes behalen met een Duitse herder, maar het is van groot belang dat deze eerst goed onderzoek doen naar het temperament en de mogelijke gevolgen van het niet trainen vanaf jonge leeftijd.

    Hulp van een professionele trainer kan bijdragen aan een goede opvoeding, het helpt ervoor te zorgen dat de puppy alle trainingen krijgt die deze nodig heeft.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Duitse herder adopteren

    Is het ras Duitse herder geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Duitse herder in een appartement leven?

     Deze herdershond is gemaakt om in landelijke gebieden te leven met regelmatige toegang tot buitenruimtes. De viervoeter vindt het erg fijn om zelf af te kunnen wisselen tussen binnen en buiten.

     Het indrukwekkende aanpassingsvermogen maakt het mogelijk dat deze hond goed om kan gaan met het leven in een appartement. Het stadse leven is mogelijk zolang aan de behoefte van lichaamsbeweging wordt voldaan.

     Of de herder nu in een huis met een tuin of in een appartement woont, deze actieve hond zal meerdere keren per dag moeten worden uitgelaten. Ook heeft deze hond regelmatig geestelijk en lichamelijk stimulerende activiteiten nodig met daarin zintuigelijke en sociale onderdelen.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Duitse herder is een werkhond en zal geen voldoening voelen tenzij deze nuttig is voor de verzorger. Daarom moet deze zich bezighouden met een reeks activiteiten die aansluiten op de behoeften.

     Behendigheidstraining, tracking, bijtwerk, racen en mantrailen zijn allemaal activiteiten die deze hond op een zintuiglijke manier de juiste mentale en fysieke stimulatie kunnen geven.

     Naast deze frequente activiteiten, moet je de hond ook nog 1-2 keer per dag uitlaten, tuin of niet. Een simpele rondwandeling van 15 minuten zal niet voldoende zijn om aan de trainingsbehoeften te voldoen.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Het vervoeren van deze hond is niet eenvoudig, maar hou er rekening mee dat sommige vrouwelijke Duitse herders relatief klein zijn (ongeveer 21 kg).

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Duitse herder samen met katten?

      Als je op zoek bent naar een harmonieus samenleven tussen deze hond en een kat, zal het nodig zijn om deze huisdieren van jongs af aan aan elkaar te laten wennen. Als deze samen opgroeien dan zullen de hond en kat beter op het gemak zijn bij elkaar.

      De puppy van de Duitse herder zal willen spelen met de kat, terwijl een volwassen herder meer onwetend zal zijn.

     • 66%

      Kan een Duitse herder samen met honden?

      De Elzasser moet vroeg worden gesocialiseerd om ervoor te zorgen dat deze een goed begrip heeft van de hondencode, zodat de herder met andere honden kan communiceren.

      Regelmatige, positieve en gecontroleerde ontmoetingen zijn onmisbaar, vooral tijdens de eerste paar maanden van het leven van de puppy.

     • 100%

      Is de Duitse herder een kindvriendelijke hond?

      Omdat deze heel dicht bij en ook erg beschermend is voor kinderen, past het speelse en vrolijke karakter van de Elzasser perfect bij het leven met kinderen.

      Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, moeten enkele huisregels worden opgesteld en gerespecteerd. Bijvoorbeeld:

      • Laat de hond met rust als deze in de mand ligt
      • Behandel de hond niet als een teddybeer
      • Laat de hond niet alleen en onbewaakt met kinderen
      • Leer kinderen de waarschuwingstekens van de hond.
        
     • 33%

      Is een Duitse herder geschikt voor ouderen?

      De kracht van deze hond in combinatie met de intense behoefte aan lichaamsbeweging maakt een combinatie met oudere verzorgers erg riskant en onlogisch.

      Icoon voor Geverifieerd door de community

      %}

      Wat kost een Duitse herder?

      De prijs van een Duitse herder is afhankelijk van de afkomst, vacht, leeftijd en geslacht. Je moet ongeveer tussen de €800 en €1200 budgetteren voor een hond met een stamboom.

      Je moet ongeveer €80 per maand reserveren om jouw hond een kwalitatief hoogstaand dieet te geven en te voorzien in de basisbehoeften (vaccinaties, ontworming, antiparasieten).

      Verzorging

      Het verzorgen van een Duitse herder is niet moeilijk, maar het moet regelmatig zijn, vooral voor langharige types.

      De hond moet wekelijks worden geborsteld om de vacht glanzend en beschermend te houden.

      Hou er echter rekening mee dat het te vaak verzorgen van de vacht (vooral baden) de weerbestendheid kan verzwakken.

      Het is noodzakelijk om bijzondere aandacht te besteden aan de oren van deze hond: deze moeten regelmatig worden schoongemaakt om infectie te voorkomen.

      De nagels moeten ook regelmatig worden geknipt, omdat deze erg snel kunnen groeien.

      Haaruitval

      Het haarverlies van de Duitse herder is constant, vooral voor honden die voornamelijk binnen leven. In de lente en de herfst vereist het aanzienlijke verlies een bijna dagelijkse borstelbeurt om overtollig haar kwijt te raken.

      Voeding Duitse herder

      Of het nu gaat om droogvoer, rauw vlees of huisgemaakte maaltijden, de dagelijkse voeding moeten worden aangepast aan de leeftijd, activiteitenniveau en gezondheidstoestand.

      Voedsel van topkwaliteit moet altijd prioriteit krijgen. In grote supermarkten verkrijgbare koekjes moeten worden vermeden.

      De puppy van de Duitse herder heeft een reeks voedingsstoffen nodig die geschikt zijn voor de snelle groei, met name tussen de 4 en 7 maanden oud.

      Deze hond kan 1-2 keer per dag eten, maar er mag nooit een volle bak blijven staan. Voor middelgrote tot grote honden wordt aangeraden om de etensbak op een verhoogd platform te zetten om de spijsvertering te vergemakkelijken.

      Gezondheid Duitse herder

      Hoe oud wordt een Duitse herder?

      De Duitse herdershond heeft een levensverwachting van ongeveer 13 jaar.

      Sterk/ bestendig

      De Duitse herder wordt vaak beschouwd als een gevoelige hond, maar zolang deze op de juiste manier is gefokt, zal het een zeer veerkrachtig hond zijn.

      De populariteit is zodanig dat de Elzasser veel nauwkeuriger wordt bestudeerd dan de meeste andere honden. Als gevolg hiervan wordt deze onderworpen aan een aantal pathologieën die veel voorkomen bij middelgrote en grote honden, zoals dysplasie.

      Kan goed tegen warmte

      Hitte houdt deze hond niet tegen, ook remt het deze viervoeter niet om uit te blinken in de vele verschillende disciplines.

      Kan goed tegen kou

      De dubbellaagse vacht geeft deze herder een ​​goede bescherming tegen ongunstige weersomstandigheden. De Duitse herder laat zich niet afschrikken door de kou of vochtigheid

      Neiging om snel aan te komen

      De hebzucht zou het vermogen kunnen hebben om de overhand te krijgen als het geen ongelooflijk actieve hond was.

      Je moet echter goed letten op Duitse herders die minder aan lichaamsbeweging doen dan zou moeten.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Heupdysplasie (ondanks de inspanningen van fokkers)
      • Uitzetting / verdraaien van de maag
      • Hypothyreoïdie
      • Ziekte van Von Willebrand (erfelijke hemorragische aandoening)
      • Degeneratieve myelopathie (genetische aandoening die leidt tot volledige verlamming van het dier)
      • Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier)
      • Anale fistels (aandoening van het immuunsysteem)
      • Epilepsie (aandoening van het zenuwstelsel)
      • Hemangiosarcoom (agressieve kankertumor)
      • Osteosarcoom (tumor van de botten)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen