Duitse herder

Andere namen: Alsatian, German shepherd

Duitse herder
Volwassen Duitse herder

Even ontzagwekkend als intelligent, de Duitse herder heeft vele kwaliteiten die deze hond zowel het ideale huisdier, als werkhond maken. De herder kan vele hoeden dragen, variërend van een blindengeleidehond, een politiehond, een waakhond en zelfs een herdershond. Deze veelzijdigheid heeft de hond tot een van de meest vertegenwoordigde honden over de hele wereld gemaakt. Al decennia lang heeft deze herdershond een constante hoge positie gekregen in de populairste hondenranglijst van het VK.

Algemene informatie Duitse herder

Hoe oud wordt een Duitse herder? :

5

18

10

13

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Duitse herder :

Herkomst en geschiedenis

Aan het einde van de 19e eeuw kwam er een einde aan de schapenhouderij in Duitsland, dit door industrialisatie. Een groep hondenliefhebbers besloot om de herdershonden te redden en gebruikten deze herders om een ​​veelzijdige, mooie, eclectische en volgzame hond voor te brengen die gemakkelijk te fokken en te trainen was. Pas na de kruising van de Württembergse en Thuringe-herdershonden kregen deze hondenliefhebbers dit nieuwe ras dat dankzij de hondenpassie van kolonel Von Stephanitz al snel een van de meest geliefde en wijdverspreide honden ter wereld werd. De Duitse herder werd officieel erkend in 1898.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Duitse herder

  Grootte Duitse herder

  Teef : 55 tot 60 cm

  Reu : 60 tot 65 cm

  Gewicht Duitse herder

  Teef : 22 tot 32 kg

  Reu : 30 tot 40 kg

  Vachtkleur Duitse herder

  Vachttype

  Oogkleur Duitse herder

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Duitse herder

  Deze middelgrote hond, ook bekend als de Elzasser, is iets langer dan deze hoog is. De hond is sterk, heeft een goed geproportioneerd postuur en is slank en solide. De rug buigt in het midden, wat een klassiek kenmerk is van dit ras.

  Goed om te weten

  De Duitse herders familie is in de loop der jaren gegroeid dankzij de erkenning van de officiële normen van het ras. Honden met eigenschappen die voorheen als gebreken werden beschouwd zijn nu toegelaten. Hier zijn twee concrete voorbeelden:

  De Zwitserse witte herder die oorspronkelijk een Duitse herder was met een witte vacht. Deze eigenschap werd als een fout beschouwd tot 2003, toen dit ras officieel werd erkend door de FCI.

  De langharige Duitse herder was ook een aantal jaren uitgesloten van de officiële normen van het ras. Pas in 2011 erkende de FCI deze langharige hond officieel, wat nodig was voor het ras om deel te nemen aan wedstrijden en andere hondententoonstellingen.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De tederheid van de Duitse herder is gelijk aan de schoonheid. De hond is erg gehecht aan de verzorgers en weet de loyaliteit te bewijzen door middel van moed en genegenheid. Deze viervoeter kan het bijzonder goed vinden met kinderen en de hond weet dan ook hoe deze de kinderen moet behandelen.

  • 100%

   Speels

   Deze hond is bijzonder vrolijk en speels en waardeert het om tijd door te brengen met zowel jong als oud om de eigen energie kwijt te raken. De hond houdt ook van spelen als middel om te leren.

   Speeltijd moet altijd op een gecontroleerde manier door de verzorgers worden geïnitieerd, om deze ongelooflijk speelse pup niet te prikkelen.

  • 66%

   Rustig

   De Elzasser is van nature goed in balans en kan rustig en kalm zijn in huis, zolang de behoefte aan lichaamsbeweging maar goed wordt vervuld.

  • 100%

   Intelligent

   Deze herdershond is op een aantal vlakken getalenteerd: het kan dienen als een goede dienst-, waak-, reddings- en herdershond. De hoeveelheid aan vaardigheden toont het opmerkelijke aanpassingsvermogen en dus de intelligentie aan.

   De snelheid waarmee de Duitse herder een breed aantal situaties kan begrijpen en verwerken, is een duidelijk teken van de geavanceerde intelligentie.

   De veelzijdigheid heeft deze viervoeter tot een van de meest vertegenwoordigde honden ter wereld gemaakt.

  • 66%

   Jager

   Deze hond kan een roofzuchtig instinct hebben, vooral als het door spel is versterkt. Dit instinct komt echter alleen voort uit een verlangen om dierbaren te beschermen.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond is nooit bang voor of agressief tegenover vreemden en zal in staat zijn om het juiste niveau van gevaar in een situatie in te schatten. Zolang de eerste ervaring met een vreemde normaal en gezond is, zal de Elzasser onbekende mensen als leden van de sociale groep beschouwen.

   Verlegen en terughoudende Duitse herders worden beschouwd als afwijkend van de officiële normen van het ras.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Duitse herder is zeer gehecht aan de sociale groep, dit is anders dan de voorouders van deze hond, die waren erg onafhankelijk. De viervoeter geeft de voorkeur aan de aanwezigheid van de verzorgers en het dagelijkse doel is altijd om deze te behagen.

   Gedrag Duitse herder

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Door de Duitse herder eraan te laten wennen om alleen te zijn, kan deze eenzaamheid tolereren, maar deze hond mag nooit lange dagen alleen thuisblijven.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Uitgerust met een opmerkelijke intelligentie en oplettendheid, zal het opvoeden van deze hond geen uitdaging zijn, zolang de trainingsmethoden de principes van positief onderwijs respecteren.

    Geduld, zachtheid en vastberadenheid zijn de sleutels tot de resultaten die je met deze wilskrachtige hond wilt bereiken.

    De training moet vroeg beginnen, wacht niet tot deze hond de volwassen lengte en gewicht heeft bereikt.

   • 66%

    Blaft graag

    Omdat de Duitse herder een natuurlijke beschermer is, kan deze soms luidruchtig zijn om je voor de aanwezigheid van vreemden te waarschuwen. Het krijgen van de juiste training en het ervaren van een relatie met de verzorger die is gebaseerd op vertrouwen, kan echter helpen om op afstand te blijven blaffen.

   • 33%