Cocker Spaniël

Andere namen: Cocker, Engelse cockerspaniël

Cocker Spaniël
Volwassen Cocker Spaniël © Shuterstock

Vrolijk en speels dat ze zijn, moet je de Engelse cocker-spaniël niet verwarren met een 'knuffeldier' om de woonkamer te sieren. Dit zijn van nature jachthonden. De cocker spaniel is zowel een retriever als jachthond, en is in deze twee categorieën de beste helper van de mens. Ze zijn in staat om slimme manieren te bedenken om te krijgen wat ze willen, of het nou gaat om een bal, speeltje, snoepje of muis. Ze zijn heel geschikt als gezelschapshonden, zolang hun behoefte om te jagen, rennen en spelen maar vervuld wordt.

Algemene informatie Cocker Spaniël

Hoe oud wordt een Cocker Spaniël? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Cocker Spaniël :

Herkomst en geschiedenis

Het is een ‘Spaniel’, maar betekent dat ‘Spaans’ of ‘Engels’? Ze zijn onmiskenbaar Engels; het ras zoals we het kennen is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk in 1879, maar de Engelsen gebruikten dit type hond al sinds de 18e eeuw voor de jacht. Zijn verre wortels zijn echter waarschijnlijk Spaans, zoals beschreven door Dr. Cajus in 1570 in zijn De Canibus Britannicis. We kunnen zelfs verwijzingen naar de Engelse spaniël vinden in publicaties die dateren uit het einde van de 14e eeuw. Zijn naam komt van ‘Woodcock’. De Cocker is namelijk een echte expert in het jagen op deze vogel. 

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cocker Spaniël

  Grootte Cocker Spaniël

  Teef : 38 tot 39 cm

  Reu : 39 tot 41 cm

  Gewicht Cocker Spaniël

  Teef : 13 tot 14 kg

  Reu : 13 tot 14 kg

  Vachtkleur Cocker Spaniël

  Vachttype

  Oogkleur Cocker Spaniël

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Cocker Spaniël

  De Engelse Cocker Spaniel is een vrolijke, robuuste, atletische en compacte hond. De lengte van het lichaam is min of meer evenredig met de hoogte van de schouders. Het hoofd is gebeiteld, met een mooi gevormde schedel, een vierkante snuit en een goed gedefinieerde stop. De ogen zijn groot, maar niet uitpuilend. De uitstraling is slim en zacht. De oren zijn laag aangezet, lobvormig en hangend. Ze hangen ongeveer op de hoogte van de neus. Het lichaam is sterk, de ledematen zijn vrij groot en rechtopstaand. De staart is licht verscholen onder de noklijn en is altijd in beweging - wat erg kenmerkend is voor dit ras. 

  Goed om te weten

  Al tientallen jaren (sinds de jaren 70) staat de Engelse Cocker Spaniel bekend als een gemene hond. Dit is helaas enkel het resultaat van incompetente fokkerij door gewetenloze fokkers die willen inspelen op de populariteit van een specitiek ras. Veel Cockers werden toendertijd gefokt en verkocht zonder rekening te houden met de gevolgen. Sinds de jaren 90 vechten gepassioneerde en gewetensvolle fokkers om de reputatie van dit ongelooflijk goed afgeronde ras te herstellen.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze zijn zachtaardig en laten de affectie voor hun verzorger maar al te graag merken. Ze zitten bordenvol met energie en hebben een hele aanstekelijke vorlijkheid. 

  • 100%

   Speels

   De Cocker Spaniel is van nature heel speels en vrolijk. Tijd besteden met kinderen is daarom een van favoriete bezigheden.

  • 66%

   Rustig

   Als puppy is de Cocker Spaniel lastig te handhaven, omdat ze zo enthousiast en energiek zijn. Met leefttijd zal dit wel minder worden, een goede training kan hier ook bij helpen. 

  • 100%

   Intelligent

   De Cocker Spaniel is erg intelligent, en begrijpt heel snel wat er van hem of haar wordt verwacht. Ze passen zich heel gemakkelijk aan wanneer ze in een vreemde situatie terecht komen of geconfronteerd worden met een andere levensstijl dan ze gewend zijn. In die zin zijn ze de ideale levensgezel voor veel verschillende hondenliefhebbers.

  • 100%

   Jager

   Vaak beschouwd als een gezelschapshond, vergeten we wel eens dat de Cocker Spaniel een uitstekende jager is. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op houtsnippen (een vogel uit de familie van snipachtigen), zijn ze in feite zeer veelzijdig en kunnen ze op onder andere hazen, fazanten en ander klein wild jagen.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Als het gaat om de benadering van vreemden, zit er een verschil in het gedrag van de Cocker Spaniel. De veelkleurige Cocker Spaniels zijn over het algemeen vriendelijk tegen iedereen en verwelkomen gasten met gejuich en enthousiasme. Daarentegen hebben effen Cockers de neiging om meer introvert en bezitterig te zijn ten opzichte van hun families, waardoor ze afstandelijker overkomen op vreemden.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Heel loyaal, lekker speels, maar bovenal een uitstekende werkassistent. Dit maakt de Cocker Spaniel erg afhankelijk van zijn/haar verzorger. Ze zullen hemel en hel bewegen om jou te plezieren.

   Gedrag Cocker Spaniël

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Cocker Spaniel is het gelukkigst in de aanwezigheid van hun familie. Ze gaan niet goed om met de afwezigheid van hun verzorgers en zouden niet langer dan 5 uur alleen gelaten moeten worden.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Er wordt gezegd dat de veelkleurige Cockers gemakkelijker worden afgeleid dan de effen Cockers. Aan de andere kant stellen ze de bevelen van hun verzorgers minder in twijfel. Daarentegen zijn de effen Cockers meer gefocust, maar ook eigewijzer. 

    De training van de Cocker Spaniel moet op jonge leeftijd plaatsvinden. Zodra ze het huishouden integreren, moeten bepaalde grenzen worden vastgesteld om te voorkomen dat de pup slechte gewoonten ontwikkelt.

    Je moet streng, zachtaardig, consciëntieus, consistent en eerlijk zijn als je een naadloze samenwerking met deze hond wil.

   • 66%

    Blaft graag

    Wanneer deze hond blaft, is het vooral om de aandacht te trekken die hij/zij op dat moment te kort heeft. Het is hun manier om duidelijk te maken dat ze zorg nodig hebben. 

    Let er wel op dat je het geblaf niet (te vaak) negeert. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze het overdreven vaak gaan doen. 

   • 66%