Cocker Spaniël

Andere namen: Cocker, Engelse Cockerspaniël, Engelse Cocker Spaniel

Cocker Spaniël
Volwassen Cocker Spaniël © Shuterstock

Vrolijk en speels dat ze zijn, moet je de Engelse cocker-spaniël niet verwarren met een 'knuffeldier' om de woonkamer te sieren. Dit zijn van nature jachthonden. De cocker spaniel is zowel een retriever als jachthond, en is in deze twee categorieën de beste helper van de mens. Ze zijn in staat om slimme manieren te bedenken om te krijgen wat ze willen, of het nou gaat om een bal, speeltje, snoepje of muis. Ze zijn heel geschikt als gezelschapshonden, zolang hun behoefte om te jagen, rennen en spelen maar vervuld wordt.

Algemene informatie Cocker Spaniël

Hoe oud wordt een Cocker Spaniël? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Cocker Spaniël :

Herkomst en geschiedenis

Het is een ‘Spaniel’, maar betekent dat ‘Spaans’ of ‘Engels’? Ze zijn onmiskenbaar Engels; het ras zoals we het kennen is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk in 1879, maar de Engelsen gebruikten dit type hond al sinds de 18e eeuw voor de jacht. Zijn verre wortels zijn echter waarschijnlijk Spaans, zoals beschreven door Dr. Cajus in 1570 in zijn De Canibus Britannicis. We kunnen zelfs verwijzingen naar de Engelse spaniël vinden in publicaties die dateren uit het einde van de 14e eeuw. Zijn naam komt van ‘Woodcock’. De Cocker is namelijk een echte expert in het jagen op deze vogel. 

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cocker Spaniël

 • Cocker Spaniël
  Cocker Spaniël
 • Cocker Spaniël
  Cocker Spaniël
 • Cocker Spaniël
  Cocker Spaniël
 • Cocker Spaniël
  Cocker Spaniël
 • Cocker Spaniël
  Cocker Spaniël

  Grootte Cocker Spaniël

  Teef : 38 tot 39 cm

  Reu : 39 tot 41 cm

  Gewicht Cocker Spaniël

  Teef : 13 tot 14 kg

  Reu : 13 tot 14 kg

  Vachtkleur Cocker Spaniël

  Vachttype

  Oogkleur Cocker Spaniël

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Cocker Spaniël

  De Engelse Cocker Spaniel is een vrolijke, robuuste, atletische en compacte hond. De lengte van het lichaam is min of meer evenredig met de hoogte van de schouders. Het hoofd is gebeiteld, met een mooi gevormde schedel, een vierkante snuit en een goed gedefinieerde stop. De ogen zijn groot, maar niet uitpuilend. De uitstraling is slim en zacht. De oren zijn laag aangezet, lobvormig en hangend. Ze hangen ongeveer op de hoogte van de neus. Het lichaam is sterk, de ledematen zijn vrij groot en rechtopstaand. De staart is licht verscholen onder de noklijn en is altijd in beweging - wat erg kenmerkend is voor dit ras. 

  Goed om te weten

  Al tientallen jaren (sinds de jaren 70) staat de Engelse Cocker Spaniel bekend als een gemene hond. Dit is helaas enkel het resultaat van incompetente fokkerij door gewetenloze fokkers die willen inspelen op de populariteit van een specitiek ras. Veel Cockers werden toendertijd gefokt en verkocht zonder rekening te houden met de gevolgen. Sinds de jaren 90 vechten gepassioneerde en gewetensvolle fokkers om de reputatie van dit ongelooflijk goed afgeronde ras te herstellen.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze zijn zachtaardig en laten de affectie voor hun verzorger maar al te graag merken. Ze zitten bordenvol met energie en hebben een hele aanstekelijke vorlijkheid. 

  • 100%

   Speels

   De Cocker Spaniel is van nature heel speels en vrolijk. Tijd besteden met kinderen is daarom een van favoriete bezigheden.

  • 66%

   Rustig

   Als puppy is de Cocker Spaniel lastig te handhaven, omdat ze zo enthousiast en energiek zijn. Met leefttijd zal dit wel minder worden, een goede training kan hier ook bij helpen. 

  • 100%

   Intelligent

   De Cocker Spaniel is erg intelligent, en begrijpt heel snel wat er van hem of haar wordt verwacht. Ze passen zich heel gemakkelijk aan wanneer ze in een vreemde situatie terecht komen of geconfronteerd worden met een andere levensstijl dan ze gewend zijn. In die zin zijn ze de ideale levensgezel voor veel verschillende hondenliefhebbers.

  • 100%

   Jager

   Vaak beschouwd als een gezelschapshond, vergeten we wel eens dat de Cocker Spaniel een uitstekende jager is. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op houtsnippen (een vogel uit de familie van snipachtigen), zijn ze in feite zeer veelzijdig en kunnen ze op onder andere hazen, fazanten en ander klein wild jagen.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Als het gaat om de benadering van vreemden, zit er een verschil in het gedrag van de Cocker Spaniel. De veelkleurige Cocker Spaniels zijn over het algemeen vriendelijk tegen iedereen en verwelkomen gasten met gejuich en enthousiasme. Daarentegen hebben effen Cockers de neiging om meer introvert en bezitterig te zijn ten opzichte van hun families, waardoor ze afstandelijker overkomen op vreemden.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Heel loyaal, lekker speels, maar bovenal een uitstekende werkassistent. Dit maakt de Cocker Spaniel erg afhankelijk van zijn/haar verzorger. Ze zullen hemel en hel bewegen om jou te plezieren.

   Gedrag Cocker Spaniël

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Cocker Spaniel is het gelukkigst in de aanwezigheid van hun familie. Ze gaan niet goed om met de afwezigheid van hun verzorgers en zouden niet langer dan 5 uur alleen gelaten moeten worden.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Er wordt gezegd dat de veelkleurige Cockers gemakkelijker worden afgeleid dan de effen Cockers. Aan de andere kant stellen ze de bevelen van hun verzorgers minder in twijfel. Daarentegen zijn de effen Cockers meer gefocust, maar ook eigewijzer. 

    De training van de Cocker Spaniel moet op jonge leeftijd plaatsvinden. Zodra ze het huishouden integreren, moeten bepaalde grenzen worden vastgesteld om te voorkomen dat de pup slechte gewoonten ontwikkelt.

    Je moet streng, zachtaardig, consciëntieus, consistent en eerlijk zijn als je een naadloze samenwerking met deze hond wil.

   • 66%

    Blaft graag

    Wanneer deze hond blaft, is het vooral om de aandacht te trekken die hij/zij op dat moment te kort heeft. Het is hun manier om duidelijk te maken dat ze zorg nodig hebben. 

    Let er wel op dat je het geblaf niet (te vaak) negeert. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze het overdreven vaak gaan doen. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Tussen alle jachthonden is de Cocker Spaniel verreweg het minst geneigd om weg te rennen. Gezien hoe loyaal ze zijn naar hun verzorgers, zouden ze alleen in de verleiding komen om jouw zijde te verlaten als het gaat om een uitzonderlijk verleidende prooi. 

   • 100%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Omdat ze zo gehecht raken aan hun familie, kunenn ze destrctief en hinderlijk gedrag gaan vertonen als ze langere periodes alleen gelaten worden zonder geleidelijk en positief aan de eenzaamheid te zijn blootgesteld.

    Daarnaast staat de Cocker er om bekend om aan pantoffels en slippers te knagen voor aandacht. 

   • 100%

    Eetlust

    De Cocker is een goede eter, waar je niet te veel aan toe moet geven om overgewicht te voorkomen. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Ze zijn heel sociaal en vriendelijk naar gasten. Hierdoor zijn het geen goede waakhond. Omrollen en een aai eisen is uiteraard géén goede manier om indringers tegen te houden. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    De Engelse Cocker Spaniel is een perfecte gezelschapshond voor eerste eigenaren: alleenstaanden die een opbeurend gezelschap wensen, een gezin met kinderen, of zeer actieve individuen die een joggingpartner nodig hebben... Deze hond brengt vreugde voor jong en oud en past zich naadloos aan aan de stemmingen van zijn/haar verzorgers.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Cocker Spaniël in een appartement leven?

     De Cocker Spaniel kan absoluut in een flat wonen, zolang ze meerdere wandelingen per dag maken om hun energie kwijt te raken.

     Wat de leefsituatie ook is (een appartement of huis met tuin), Voor deze Spaniel is de aanwezigheid van zijn of haar familie de grootste prioriteit. Je kunt ze daarom niet simpelweg naar buiten sturen om in de tuin te spelen. Daardoor kunnen ze al snel gedragsproblemen ontwikkelen. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Je mag nooit vergeten dat de Cocker Spaniel in de eerste plaats een werkhond is. Als gevolg hiervan hebben ze veel stimulatie nodig op het gebied van fysieke en mentale training, reukvermogen en sociale interacties om gelukkig en gezond te blijven. 

     Behalve dat het een zeer goede jachtpartner is, zijn ze een topkeuze voor actieve en atletische hondenliefhebbers. Ze vinden het alleen maar leuk om samen met je op pad te gaan!

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Deze middelgrote hond is relatief gemakkelijk te vervoeren, maar ze moeten wel de basisdisciplines onder de knie hebben en zeer goed gesocialiseerd zijn. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Cocker Spaniël samen met katten?

      Een Cocker Spaniel kan heel goed in combinatie met een kat. Vooral als ze samen zijn opgegroeid en de Cockers jachinstinct ingeperkt is. Hier kan een training op jonge leeftijd goed bij helpen. 

     • 100%

      Kan een Cocker Spaniël samen met honden?

      Het feit dat de Cocker nogal sociaal is met andere honden, ontslaat je er niet van om ze te leren socialiseren zodra ze een paar maanden oud zijn, en ervoor te zorgen dat ze hun ‘hondengedragscode’ onder de knie krijgen. Ontmoetingen moeten worden begeleid, regelmatig en vooral positief zijn.

     • 100%

      Is de Cocker Spaniël een kindvriendelijke hond?

      Deze ontdeugende grappenmaker houdt van spelen en is gek op kinderen. Voorzien van een flinke lading energie is deze Spaniel onvermoeibaar en helpen ze kinderen maar al te graag kattekwaad uit te halen in huis!

     • 66%

      Is een Cocker Spaniël geschikt voor ouderen?

      Ook al passen ze zich gemakkelijk aan hun omgeving aan, de Engelse Cocker Spaniel is geen schoothond. Als je een rustigere levensstijl hebt, zou je eerder zijn neef, de Amerikaanse Cocker, moeten overwegen. Die heeft een rustigere persoonlijkheid en vraagt een stuk minder van zijn/haar verzorger. 

      %}

      Wat kost een Cocker Spaniël?

      De prijs van een Cocker varieert afhankelijk van zijn afkomst, leeftijd en geslacht. Je moet gemiddeld €1100 rekenen voor een Cocker Spaniël met stamboom.

      Met betrekking tot het maandelijkse budget om aan de behoeften van een hond van deze omvang te voldoen, kun je rekening houden met circa € 50 a €70 per maand.

      Verzorging

      Verzorging kan zwaar zijn voor Cocker Spaniels showhonden, in welk geval je misschien een beroep wilt doen op een professionele hondenverzorger.

      Anders is een eenvoudige wekelijkse borstels voldoende om de schoonheid en reinheid van hun vacht te behouden.

      De hangende oren moeten wel nauwlettend worden gecontroleerd en regelmatig worden schoongemaakt.

      Haaruitval

      Haarverlies is over het algemeen gematigd gedurende het hele jaar, maar neemt een extremere vorm aan tijdens de herfst en lente, de jaarlijkse ruigeizoenen. Borstelen zal in deze periodes dagelijks moeten gebeuren.

      Voeding Cocker Spaniël

      Zeer vraatzuchtig, is dit geen moeilijke eter. Ze eten het liefste mee met hun familie, maar brokjes van goede kwaliteit passen beter in hun dieet.

      Voor een hond van deze grootte is één maaltijd per dag, bij voorkeur 's avonds, voldoende. Omdat deze hond erg actief is, is het cruciaal om hem een uur voor en na de maaltijd te laten rusten om het risico op maagtorsie te vermijden.

      Gezondheid Cocker Spaniël

      Hoe oud wordt een Cocker Spaniël?

      De levensverwachting van een Cocker ligt rond de 13 jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Hij is robuust en heeft een lang leven; je moet ervoor zorgen dat je zijn ogen reinigt, en - nog belangrijker - dat je zijn oren vaak controleert om er zeker van te zijn dat ze geen nest zijn geworden van ziekteverwekkers.

      Kan goed tegen warmte

      Hoewel hij veerkrachtig is en gepassioneerd over werken, moet deze jachthond tijdens hittegolven niet overdreven worden gestimuleerd. Ze hebben er baad bij om het rustig aan te doen. 

      Kan goed tegen kou

      Ondanks hun robuuste lichaam, is het niet aangeraden om ze in barre weersomstandigheden (denk aan regen en kou) buiten te laten slapen.

      Neiging om snel aan te komen

      Als ze genoeg beweging krijgen, zou de Cocker Spaniel geen overgewicht moeten krijgen. Dit gezegd hebbende, aangezien ze nogal vraatzuchtig zijn, moet je er wel alert op zijn dat je niet te veel toegeeft aan hun bedelgedrag. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Progressieve retinale atrofie
      • Erfelijke nefropathie (nierziekte)
      • Heupdysplasie
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen