Sint-Bernard

Andere namen: Mount Bernard dog, Bernhardiner, Saint Bernardshund, Saint Bernard dog

Sint-Bernard
Volwassen Sint-Bernard © Shutterstock

De Sint-Bernard is een grote krachtige berghond, robuust en in het bezit van een aanzienlijke intelligentie. Volgzaam, schattig met kinderen, loyaal en geweldig als levensgezel. Deze hond is een bron van vreugde voor volwassenen en kinderen, de Sint-Bernard zal zichzelf altijd beschermen. Niet achterdochtig of agressief, deze hond is wel voorzichtig bij vreemden. Deze grote viervoeter zal optreden als afschrikmiddel indien dit nodig is.

Algemene informatie Sint-Bernard

Hoe oud wordt een Sint-Bernard? :

3

15

8

10

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Sint-Bernard :

Herkomst en geschiedenis

Van Zwitserse oorsprong, is de Sint-Bernard een afstammeling van de oude Aziatische Molosser, deze komt weer voort uit de Tibetaanse Mastiff. Het ras zoals we het vandaag kennen, is geselecteerd door de kloosterlingen van het Grand Saint-Bernard hospice, de naamgenoot. De monniken hebben dit ras heel lang gebruikt  als toezichthouder en voor zoek- en reddingsacties in de bergen. In wezen zijn deze honden vroeger veel ingezet om reizigers te begeleiden en degenen die in de sneeuw zoek zijn geraakt te redden.

Het symbolische vat cognac / schnaps dat ze altijd om de nek hebben gedragen, heeft gedient om de zintuigen te herstellen van degenen die zoek zijn geraakt in actie. De bekendste van allemaal is Barry, omdat het in de 14e eeuw ongeveer 40 mensen heeft gered van de zogenaamde Witte Dood. De Zwitserse club is opgericht in 1884, terwijl deze pas in 1908 in Frankrijk is opgericht.

Uiterlijke kenmerken Sint-Bernard

  • Sint-Bernard
    Sint-Bernard

    Grootte Sint-Bernard

    Teef : 65 tot 80 cm

    Reu : 70 tot 90 cm

    Gewicht Sint-Bernard

    Teef : 50 tot 75 kg

    Reu : 55 tot 90 kg

    Vachtkleur Sint-Bernard

    Vachttype

    Oogkleur Sint-Bernard

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Sint-Bernard

    De Sint-Bernard is een hond met een groot hoofd, krachtig en gespierd in het hele lijf. De schedel is massief en breed en een beetje bol. De huid van het voorhoofd heeft behoorlijk dikke en ruimschoots aanwezige plooien, die samenkomen in een frontale rimpel. De stop is duidelijk, deze hond heeft een korte rechte snuit, De ogen van dit ras zijn typisch middelgroot en de vorm van een diamand, ze laten een vriendelijke en intelligente uitdrukking zien, de oren hangen. Het lijf is robuust en heel recht, net zoals de ledematen. De staart is lang en heel zwaar.

    
     

     

    Goed om te weten

    De reputatie van de Sint-Bernard als reddingshond is goed ingeburgerd, maar deze carrière wordt tegenwoordig met kleinere rassen van een licht gewicht gedeeld om helikoptermissies makkelijker te maken.

    Karakter Sint-Bernard

    • 66%

      Aanhankelijk

      De Sint-Bernard is een zachtaardige hond, heel gehecht aan de verzorgers en zal deze altijd beschermen. Deze grote viervoeter is aanhankelijk maar niet extreem aanhalig, heel loyaal en zal je beschermen als dat nodig is.

       

    • 66%

      Speels

      De Sint-Bernard is speels van nature, kinderen begeleidt deze hond graag bij verschillende avonturen, vooral om het kroost in de gaten te houden.

    • 100%

      Rustig

      Deze berg-Molosser is zich nogal bewust van de forse omvang en weet hier discreet, kalm en beheerst mee om te gaan. Het is geen overactieve hond die het huis volledig op zijn kop zal zetten.

    • 100%

      Intelligent

      Met een uitzonderlijke intelligentie weet de Sint-Bernard de verschillende situaties die op het pad zouden kunnen komen te observeren en nauwgezet te beoordelen.

      Het vermogen om te observeren en aan te passen zijn eigenschappen die dit een bijzonder intelligente hond maken.

      Deze intelligentie stelt de hond in staat het gevaar in te schatten waarin iemand zich zou kunnen bevinden, en deze dan vervolgens zonder aarzeling te redden.

    • 33%

      Jager

      Deze grote hond heeft geen interesse in jagen.

    • 66%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Zeer beschermend op zichzelf, is de Sint-Bernard erg voorzichtig tegenover vreemden en degenen die de leefomgeving komen. Het kost tijd om een ​​bepaalde situatie te beoordelen en het vertrouwen aan je te schenken.

    • 66%

      Onafhankelijk

      De Alpenhond, zoals deze hond bekend is geworden, is een goed uitgebalanceerde hond die niet te aanhankelijk en ook niet te afstandelijk is tegenover de verzorger.

      Gedrag Sint-Bernard

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        De Sint-Bernard is er niet voor gemaakt om uren alleen te zijn. De hond zal lijden onder de afwezigheid van de verzorger, vooral als het vaak gebeurt en het deze grote viervoeter niet heel rustig is aangeleerd om alleen te kunnen zijn.

      • 66%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        De afmeting van deze berg-Molosser vereist een vroege en stevige opleiding zodra deze binnen het gezin komt.

        De Sint-Bernard puppy moet de regels en beperkingen van het leven thuis snel leren. Als die basisprincipes niet zo snel mogelijk worden aangeleerd, kan deze grote hond vanwege de afmeting snel een last worden.

        Leer deze hond zo vroeg mogelijk om aan de lijn te lopen zonder te trekken. Doe dit vooral op een positieve en consequente manier. 

        Het is heel erg belangrijk om te trainen met het lopen aan de lijn. Het gewicht van de Sint-Bernard zal rond de 90 kg worden en kan dan makkelijk de verzorger overmeesteren, dit kan mogelijk gevaarlijk zijn.

        Soms kan deze grote hond heel koppig zijn. Een stevige, logische, eerlijke en respectvolle training, volgens positieve principes, zal plaatsmaken voor een prachtige relatie en een makkelijke samenwerking tussen mens en hond.

        Socialisatie zal ook een onderdeel moeten zijn van de training van deze jonge hond. In de eerste maanden zal het vertrouwd moeten worden gemaakt met verschillende, min of meer stimulerende omgevingen en verschillende positieve, soortgelijke en ongelijksoortige ontmoetingen moeten maken.

      • 100%

        Blaft graag

        Blaffen is de effectieve manier van deze hond om iemand ervan te weerhouden het territorium binnen te dringen als deze niet welkom is.

      • 33%

        Neiging om weg te lopen

        De Sint-Bernard die een trouwe voogd is van de verzorger, loopt niet weg en neemt geen afstand van de vertrouwde en gebruikelijke omgeving, tenzij de hond wordt vergezeld door een van de leden van de groep.

      • 100%

        Neiging om dingen kapot te maken

        Deze hond wordt volgzamer met de leeftijd, maar het is waar dat de Sint-Bernard pup enigszins destructief kan zijn. Dit kan vooral gebeuren als deze hond bijvoorbeeld de hele dag alleen wordt gelaten in een kleine ruimte.

      • 100%

        Eetlust

        Deze hond eet enorme hoeveelheden in verhouding tot het grote lijf, dat is een feit. Daar blijft het niet bij, het is een grote fijnproever die de vrijgevigheid (en soms naïviteit) van de verzorgers zou kunnen gebruiken en misbruiken om voor allerlei soorten lekkernijen te gaan bedelen.

      • 100%

        Geschikt als waakhond

        Ondanks het zachtaardige karakter is de Sint-Bernard een goede beschermer vanwege het grote territoriale instinct. Toch weet deze hond niet wat het woord "agressiviteit" betekend, tenzij de hond ontdekt dat de verzorger of de bezittingen in gevaar zijn gekomen.

        Vanwege de grote afmeting, ontmoedigt deze grote molosser indringers door de nogal indrukwekkende aanwezigheid. Laat je niet misleiden door het teddybeer-gehalte, want het kan overschakelen naar de aanvalsmodus als de hond dit nodig vindt.

      • 66%

        Geschikt als eerste hond

        Als een beginnende verzorger kan je een Sint-Bernard adopteren, maar bedenk wel dat je een behoorlijke tijdsinvestering moet doen om deze reus goed op te voeden wil je er een fijne metgezel aan te hebben. 

        Deze hond wordt niet aanbevolen aan mensen die de neiging hebben om te tolerant te zijn, of die de training niet serieus nemen. Je moet je bewust zijn van de capaciteiten van deze hond, maar ook van de beperkingen. Met een hond als deze, met een gewicht tot wel 90 kg, kan wangedrag niet worden geaccepteerd.

        Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

        Levensstijl

        • 33%

          Kan de Sint-Bernard in een appartement leven?

          Door de afmeting van de Sint-Bernard heeft deze hond veel ruimte nodig voor een harmonieuse ontwikkeling. Zelfs als deze graag aan de voeten van de verzorger leeft, is een tuin noodzakelijk. 

          Deze grote viervoeter is niet gemaakt voor het leven in een flat, door het beschermingsinstinct kan het heel moeilijk zijn in de gedeelde ruimte van een flatgebouw.

          Door de zachtaardige persoonlijkheid van de Sint-Bernard zou het stadsleven mogelijk kunnen zijn, maar de lichamelijke gesteldheid maakt het leven in de stad voor deze hond totaal ongeschikt.

          Zelfs met een tuin heeft deze grote Molosser dagelijks buitenwandelingen nodig om de socialisatie te versterken, het reukvermogen te stimuleren en de energie te verbruiken.  

        • 66%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          De Sint-Bernard is niet de sportiefste in de categorie waar deze toe behoort, maar niettemin heeft de hond lange wandelingen nodig om de fysieke en mentale gezondheid onder controle te houden.

          Intensieve lichamelijke trainingen, zoals behendigheidstraining, worden niet aanbevolen voor deze grote hond. De groei is snel en kwetsbaar, wacht met het overdreven stimuleren totdat de hond minimaal 18 maanden oud is.

          Tractiesporten kunnen worden overwogen, maar je moet echt wachten tot de hond volgroeid is.

        • 33%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Deze gigantische hond brengt graag tijd door met de verzorgers en ontdekt nieuwe omgevingen aan de zijde van de verzorgers, maar door het grote formaat kan deze hond niet altijd overal mee naartoe.

          In het openbaar vervoer kan de afmeting hinderlijk zijn voor andere reizigers en in de auto moet de kofferbak groot genoeg zijn om deze kolos onder fatsoenlijke omstandigheden te kunnen vervoeren.

          Nogmaals, dit zijn belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een hond van zo'n grote omvang wilt adopteren.

          Gezelschap

          • 66%

            Kan een Sint-Bernard samen met katten?

            De Sint-Bernard kan de aanwezigheid van katten accepteren in de leefomgeving, maar dan moet deze hond dit gewend zijn vanaf jonge leeftijd.

          • 66%

            Kan een Sint-Bernard samen met honden?

            De Sint-Bernard is van nature sociaal, een goede socialisatie is noodzakelijk vanaf de eerste maanden. Als dit niet gebeurd dan kan de hond zich woest gedragen tijdens het contact met andere honden. 

            Als de Sint-Bernard goed is gesocialiseerd, dan zal het een zeer aangename speelkameraad zijn, ook al is deze hond soms een beetje ruw. Je zult de honden waarmee de Sint-Bernard speelt zorgvuldig moeten kiezen, omdat deze de aanzienlijke massa aan moeten kunnen van de Molosser.

          • 100%

            Is de Sint-Bernard een kindvriendelijke hond?

            Omdat deze grote viervoeter erg volgzaam is, vormt deze absoluut geen bedreiging voor kinderen. Deze hond wordt eigenlijk beschouwd als de ideale babysitter, een van de allerbeste uit de hondenwereld.

            Ondanks deze geweldige kwaliteiten, blijft het nog altijd een hond! Er zullen enkele gedragsregels moeten worden afgesproken om de Sint-Bernard te respecteren. Kinderen moeten leren met deze hond te communiceren en met rust te laten als dat nodig is. 

          • 33%

            Is een Sint-Bernard geschikt voor ouderen?

            De kracht en afmeting van deze hond kunnen niet samengaan met mensen die hoofdzakelijk een zittend leven lijden. Voor potentieel kwetsbare mensen is deze hond ook niet geschikt.

            %}

            Wat kost een Sint-Bernard?

            De prijs van een Sint-Bernard is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Je kan er vanuit gaan dat een hond die is geregistreerd gemiddeld €1500 zal kosten.

            Met betrekking tot het maandbudget: een grote hond staat gelijk aan een groot budget. Je moet gemiddeld  €120 per maand rekenen om te voorzien in de behoeften van de Sint-Bernard.

            Verzorging

            Het verzorgen van de Sint-Bernard is niet ingewikkeld maar blijft in verhouding met de afmeting. Deze hond moet regelmatig geborsteld worden.

            De ogen van deze hond hebben extra aandacht nodig, tranende ogen komt regelmatig voor. Die waterige ogen kunnen leiden tot het naar binnen vouwen van het ooglid (entropie).

            Haaruitval

            Het haarverlies van de Sint Bernard is matig. Tijdens de herfst tot aan de lente zal dit toenemen, dan is een dagelijkse borstelbeurt noodzakelijk.

            Voeding Sint-Bernard

            De Sint Bernard is een van de snelst groeiende honden. In feite gaat het van ongeveer 6 kg naar een gewicht van maximaal 90 kg in slechts twee jaar. Dit betekent een kwetsbare groei die je moet ondersteunen met een goede voeding.

            Toezicht van een dierenarts wordt in deze fase aanbevolen, vooral om ervoor te zorgen dat de jonge hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt (of het nu gaat om kwaliteit of kwantiteit).

            Gezien de grote hoeveelheden voedsel die moet worden verstrekt, moet het over twee maaltijden worden verdeeld. Een lichte in de ochtend en een royale in de avond om een ​​betere spijsvertering te bevorderen. Altijd toegang tot voedsel is geen optie voor deze hond, de kans op overeten en overgewicht is daarvoor veel te groot. 

            Droogvoer (brokken) mag worden gegeven, maar het moet premium zijn. Dat betekent een verbod op de algemeen verkrijgbare, commerciële hondenbrokken. Voor zelfgemaakt eten wordt geadviseerd dat met de dierenarts te bespreken, deze kan dan kijken of de hond de juiste bouwstoffen krijgt.

            Deze grote hond heeft een verhoogde kom nodig voor het eten en drinken, dit om te voorkomen dat deze te laag moet bukken.

            Gezondheid Sint-Bernard

            Hoe oud wordt een Sint-Bernard?

            De levensverwachting is ongeveer 9 jaar.

            Sterk/ bestendig

            De Sint-Bernard heeft een robuust lijf en vertoont niet veel neiging tot een bepaalde ziekte, maar deze grote hond blijft kwetsbaar door de afmeting.

            Kan goed tegen warmte

            In de zomer heeft de Sint-Bernard het heel zwaar in de hitte, daardoor is het uiterst belangrijk dat de schuilplaats in een schaduwrijke ruimte wordt geplaatst met vers water dat regelmatig wordt vervangen.

            Tijdens deze periode moeten de wandelingen aangepast worden naar 's ochtends vroeg en' s avonds laat.

            Kan goed tegen kou

            De dubbele vacht van de Sint-Bernard, of deze nu kort of lang is, geeft een ​​zeer goede weerstand tegen kou. Vroeger waren de robuustheid en moed van deze hond hetgeen wat het oefenen voor zoek- en reddingsmissies mogelijk kon maken in de besneeuwde bergen.

            Neiging om snel aan te komen

            Deze hond is een behoorlijk eter en niet bijzonder atletisch, maar kan gemakkelijk overgewicht krijgen als de voeding niet in evenwicht is.

            Veelvoorkomende ziektes

            • Maag dilatatie - Volvulus-syndroom
            • Heup- en elleboogdysplasie
            • Wobbler-syndroom (misvormingen van de caudale halswervels)
            • Osteosarcoom (botkanker)
            • Entropion (naar binnen vouwend ooglid)
            • Epilepsie
            • Eczeem
            • Hartproblemen
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen