Sint-Bernard
Andere namen: Mount Bernard dog, Bernhardiner, Saint Bernardshund, Saint Bernard dog

De Sint-Bernard is een grote krachtige berghond, robuust en in het bezit van een aanzienlijke intelligentie. Volgzaam, schattig met kinderen, loyaal en geweldig als levensgezel. Deze hond is een bron van vreugde voor volwassenen en kinderen, de Sint-Bernard zal zichzelf altijd beschermen. Niet achterdochtig of agressief, deze hond is wel voorzichtig bij vreemden. Deze grote viervoeter zal optreden als afschrikmiddel indien dit nodig is.
Algemene informatie Sint-Bernard
Herkomst en geschiedenis
Van Zwitserse oorsprong, is de Sint-Bernard een afstammeling van de oude Aziatische Molosser, deze komt weer voort uit de Tibetaanse Mastiff. Het ras zoals we het vandaag kennen, is geselecteerd door de kloosterlingen van het Grand Saint-Bernard hospice, de naamgenoot. De monniken hebben dit ras heel lang gebruikt als toezichthouder en voor zoek- en reddingsacties in de bergen. In wezen zijn deze honden vroeger veel ingezet om reizigers te begeleiden en degenen die in de sneeuw zoek zijn geraakt te redden.
Het symbolische vat cognac / schnaps dat ze altijd om de nek hebben gedragen, heeft gedient om de zintuigen te herstellen van degenen die zoek zijn geraakt in actie. De bekendste van allemaal is Barry, omdat het in de 14e eeuw ongeveer 40 mensen heeft gered van de zogenaamde Witte Dood. De Zwitserse club is opgericht in 1884, terwijl deze pas in 1908 in Frankrijk is opgericht.
Uiterlijke kenmerken Sint-Bernard
Grootte Sint-Bernard
Teef : 65 tot 80 cm
Reu : 70 tot 90 cm
Gewicht Sint-Bernard
Teef : 50 tot 75 kg
Reu : 55 tot 90 kg
Vachtkleur Sint-Bernard
De basis van de vacht is vloeiend wit, met min of meer grote rode vlekken die een rokerig effect vormen. Dit effect kan worden onderbroken door witte vlekken. Vloeiend roodbruin en goudbruin zijn ook toegestaan. Aftekeningen zijn op het hoofd gewild, op de romp worden ze getolereerd.
Witte plekken moeten zichtbaar zijn op de borst, de voeten, aan het uiteinde van de staart, rond de neus, snuit en nek.
Een witte kraag en een donker gezichtsmasker zijn erg gewild.
Vachttype
Er bestaan twee variaties, een langharige en een kortharige Sint-Bernard.
Bij de kortharige is de vacht dicht, glad, over het hele lichaam verspreid en grof van structuur. De ondervacht is in overvloed aanwezig.
Bij de langharige is de vacht plat, is het haar van een gemiddelde lengte en gevarieerd van glad tot licht golvend. De ondervacht is ruimschoots aanwezig.
Oogkleur Sint-Bernard
De ogen zijn donkerbruin.
Uiterlijke kenmerken Sint-Bernard
De Sint-Bernard is een hond met een groot hoofd, krachtig en gespierd in het hele lijf. De schedel is massief en breed en een beetje bol. De huid van het voorhoofd heeft behoorlijk dikke en ruimschoots aanwezige plooien, die samenkomen in een frontale rimpel. De stop is duidelijk, deze hond heeft een korte rechte snuit, De ogen van dit ras zijn typisch middelgroot en de vorm van een diamand, ze laten een vriendelijke en intelligente uitdrukking zien, de oren hangen. Het lijf is robuust en heel recht, net zoals de ledematen. De staart is lang en heel zwaar.
Goed om te weten
De reputatie van de Sint-Bernard als reddingshond is goed ingeburgerd, maar deze carrière wordt tegenwoordig met kleinere rassen van een licht gewicht gedeeld om helikoptermissies makkelijker te maken.
Karakter Sint-Bernard
Gedrag Sint-Bernard
Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!
Levensstijl
Gezelschap
Wat kost een Sint-Bernard?
De prijs van een Sint-Bernard is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Je kan er vanuit gaan dat een hond die is geregistreerd gemiddeld €1500 zal kosten.
Met betrekking tot het maandbudget: een grote hond staat gelijk aan een groot budget. Je moet gemiddeld €120 per maand rekenen om te voorzien in de behoeften van de Sint-Bernard.
Verzorging
Het verzorgen van de Sint-Bernard is niet ingewikkeld maar blijft in verhouding met de afmeting. Deze hond moet regelmatig geborsteld worden.
De ogen van deze hond hebben extra aandacht nodig, tranende ogen komt regelmatig voor. Die waterige ogen kunnen leiden tot het naar binnen vouwen van het ooglid (entropie).
Haaruitval
Het haarverlies van de Sint Bernard is matig. Tijdens de herfst tot aan de lente zal dit toenemen, dan is een dagelijkse borstelbeurt noodzakelijk.
Voeding Sint-Bernard
De Sint Bernard is een van de snelst groeiende honden. In feite gaat het van ongeveer 6 kg naar een gewicht van maximaal 90 kg in slechts twee jaar. Dit betekent een kwetsbare groei die je moet ondersteunen met een goede voeding.
Toezicht van een dierenarts wordt in deze fase aanbevolen, vooral om ervoor te zorgen dat de jonge hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt (of het nu gaat om kwaliteit of kwantiteit).
Gezien de grote hoeveelheden voedsel die moet worden verstrekt, moet het over twee maaltijden worden verdeeld. Een lichte in de ochtend en een royale in de avond om een betere spijsvertering te bevorderen. Altijd toegang tot voedsel is geen optie voor deze hond, de kans op overeten en overgewicht is daarvoor veel te groot.
Droogvoer (brokken) mag worden gegeven, maar het moet premium zijn. Dat betekent een verbod op de algemeen verkrijgbare, commerciële hondenbrokken. Voor zelfgemaakt eten wordt geadviseerd dat met de dierenarts te bespreken, deze kan dan kijken of de hond de juiste bouwstoffen krijgt.
Deze grote hond heeft een verhoogde kom nodig voor het eten en drinken, dit om te voorkomen dat deze te laag moet bukken.
Gezondheid Sint-Bernard
Hoe oud wordt een Sint-Bernard?
De levensverwachting is ongeveer 9 jaar.
Sterk/ bestendig
De Sint-Bernard heeft een robuust lijf en vertoont niet veel neiging tot een bepaalde ziekte, maar deze grote hond blijft kwetsbaar door de afmeting.
Kan goed tegen warmte
In de zomer heeft de Sint-Bernard het heel zwaar in de hitte, daardoor is het uiterst belangrijk dat de schuilplaats in een schaduwrijke ruimte wordt geplaatst met vers water dat regelmatig wordt vervangen.
Tijdens deze periode moeten de wandelingen aangepast worden naar 's ochtends vroeg en' s avonds laat.
Kan goed tegen kou
De dubbele vacht van de Sint-Bernard, of deze nu kort of lang is, geeft een zeer goede weerstand tegen kou. Vroeger waren de robuustheid en moed van deze hond hetgeen wat het oefenen voor zoek- en reddingsmissies mogelijk kon maken in de besneeuwde bergen.
Neiging om snel aan te komen
Deze hond is een behoorlijk eter en niet bijzonder atletisch, maar kan gemakkelijk overgewicht krijgen als de voeding niet in evenwicht is.
Veelvoorkomende ziektes
- Maag dilatatie - Volvulus-syndroom
- Heup- en elleboogdysplasie
- Wobbler-syndroom (misvormingen van de caudale halswervels)
- Osteosarcoom (botkanker)
- Entropion (naar binnen vouwend ooglid)
- Epilepsie
- Eczeem
- Hartproblemen