Sint-Bernard

Andere namen: Mount Bernard dog, Bernhardiner, Saint Bernardshund, Saint Bernard dog

Sint-Bernard
Volwassen Sint-Bernard © Shutterstock

De Sint-Bernard is een grote krachtige berghond, robuust en in het bezit van een aanzienlijke intelligentie. Volgzaam, schattig met kinderen, loyaal en geweldig als levensgezel. Deze hond is een bron van vreugde voor volwassenen en kinderen, de Sint-Bernard zal zichzelf altijd beschermen. Niet achterdochtig of agressief, deze hond is wel voorzichtig bij vreemden. Deze grote viervoeter zal optreden als afschrikmiddel indien dit nodig is.

Algemene informatie Sint-Bernard

Hoe oud wordt een Sint-Bernard? :

3

15

8

10

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Sint-Bernard :

Herkomst en geschiedenis

Van Zwitserse oorsprong, is de Sint-Bernard een afstammeling van de oude Aziatische Molosser, deze komt weer voort uit de Tibetaanse Mastiff. Het ras zoals we het vandaag kennen, is geselecteerd door de kloosterlingen van het Grand Saint-Bernard hospice, de naamgenoot. De monniken hebben dit ras heel lang gebruikt  als toezichthouder en voor zoek- en reddingsacties in de bergen. In wezen zijn deze honden vroeger veel ingezet om reizigers te begeleiden en degenen die in de sneeuw zoek zijn geraakt te redden.

Het symbolische vat cognac / schnaps dat ze altijd om de nek hebben gedragen, heeft gedient om de zintuigen te herstellen van degenen die zoek zijn geraakt in actie. De bekendste van allemaal is Barry, omdat het in de 14e eeuw ongeveer 40 mensen heeft gered van de zogenaamde Witte Dood. De Zwitserse club is opgericht in 1884, terwijl deze pas in 1908 in Frankrijk is opgericht.

Uiterlijke kenmerken Sint-Bernard

  Grootte Sint-Bernard

  Teef : 65 tot 80 cm

  Reu : 70 tot 90 cm

  Gewicht Sint-Bernard

  Teef : 50 tot 75 kg

  Reu : 55 tot 90 kg

  Vachtkleur Sint-Bernard

  Vachttype

  Oogkleur Sint-Bernard

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Sint-Bernard

  De Sint-Bernard is een hond met een groot hoofd, krachtig en gespierd in het hele lijf. De schedel is massief en breed en een beetje bol. De huid van het voorhoofd heeft behoorlijk dikke en ruimschoots aanwezige plooien, die samenkomen in een frontale rimpel. De stop is duidelijk, deze hond heeft een korte rechte snuit, De ogen van dit ras zijn typisch middelgroot en de vorm van een diamand, ze laten een vriendelijke en intelligente uitdrukking zien, de oren hangen. Het lijf is robuust en heel recht, net zoals de ledematen. De staart is lang en heel zwaar.

   

   

  Goed om te weten

  De reputatie van de Sint-Bernard als reddingshond is goed ingeburgerd, maar deze carrière wordt tegenwoordig met kleinere rassen van een licht gewicht gedeeld om helikoptermissies makkelijker te maken.

  Karakter Sint-Bernard

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Sint-Bernard is een zachtaardige hond, heel gehecht aan de verzorgers en zal deze altijd beschermen. Deze grote viervoeter is aanhankelijk maar niet extreem aanhalig, heel loyaal en zal je beschermen als dat nodig is.

    

  • 66%

   Speels

   De Sint-Bernard is speels van nature, kinderen begeleidt deze hond graag bij verschillende avonturen, vooral om het kroost in de gaten te houden.

  • 100%

   Rustig

   Deze berg-Molosser is zich nogal bewust van de forse omvang en weet hier discreet, kalm en beheerst mee om te gaan. Het is geen overactieve hond die het huis volledig op zijn kop zal zetten.

  • 100%

   Intelligent

   Met een uitzonderlijke intelligentie weet de Sint-Bernard de verschillende situaties die op het pad zouden kunnen komen te observeren en nauwgezet te beoordelen.

   Het vermogen om te observeren en aan te passen zijn eigenschappen die dit een bijzonder intelligente hond maken.

   Deze intelligentie stelt de hond in staat het gevaar in te schatten waarin iemand zich zou kunnen bevinden, en deze dan vervolgens zonder aarzeling te redden.

  • 33%

   Jager

   Deze grote hond heeft geen interesse in jagen.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Zeer beschermend op zichzelf, is de Sint-Bernard erg voorzichtig tegenover vreemden en degenen die de leefomgeving komen. Het kost tijd om een ​​bepaalde situatie te beoordelen en het vertrouwen aan je te schenken.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Alpenhond, zoals deze hond bekend is geworden, is een goed uitgebalanceerde hond die niet te aanhankelijk en ook niet te afstandelijk is tegenover de verzorger.

   Gedrag Sint-Bernard

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Sint-Bernard is er niet voor gemaakt om uren alleen te zijn. De hond zal lijden onder de afwezigheid van de verzorger, vooral als het vaak gebeurt en het deze grote viervoeter niet heel rustig is aangeleerd om alleen te kunnen zijn.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De afmeting van deze berg-Molosser vereist een vroege en stevige opleiding zodra deze binnen het gezin komt.

    De Sint-Bernard puppy moet de regels en beperkingen van het leven thuis snel leren. Als die basisprincipes niet zo snel mogelijk worden aangeleerd, kan deze grote hond vanwege de afmeting snel een last worden.

    Leer deze hond zo vroeg mogelijk om aan de lijn te lopen zonder te trekken. Doe dit vooral op een positieve en consequente manier. 

    Het is heel erg belangrijk om te trainen met het lopen aan de lijn. Het gewicht van de Sint-Bernard zal rond de 90 kg worden en kan dan makkelijk de verzorger overmeesteren, dit kan mogelijk gevaarlijk zijn.

    Soms kan deze grote hond heel koppig zijn. Een stevige, logische, eerlijke en respectvolle training, volgens positieve principes, zal plaatsmaken voor een prachtige relatie en een makkelijke samenwerking tussen mens en hond.

    Socialisatie zal ook een onderdeel moeten zijn van de training van deze jonge hond. In de eerste maanden zal het vertrouwd moeten worden gemaakt met verschillende, min of meer stimulerende omgevingen en verschillende positieve, soortgelijke en ongelijksoortige ontmoetingen moeten maken.

   • 100%

    Blaft graag

    Blaffen is de effectieve manier van deze hond om iemand ervan te weerhouden het territorium binnen te dringen als deze niet welkom is.

   • 33%