Aanbieding

Retriever soorten: van jachthond tot gezinshond

Vijf Retriever Rassen

Er zijn verschillende retriever soorten

© Otsphoto / Shutterstock

Van de Retriever soorten zijn in Nederland de Golden Retriever en de Labrador Retriever het bekendst. Maar wist je dat er in het totaal 6 retriever soorten zijn? 

Door Sander Nelisse

Bijgewerkt op

Retriever soorten: wat hebben ze gemeen?

Ze houden van het water, zijn zeer intelligent en willen hun eigenaar altijd plezieren. Het is dan ook geen wonder dat de retrievers, ook wel apportheerhonden genoemd, zo populair zijn. De lenige viervoeters danken hun naam aan hun werk in de jacht. Ze werden gefokt om geschoten wild terug te brengen naar de jagers (in het Engels "to retrieve"). In feite zijn retrievers dus jachthonden en vallen daarom in groep 8 van de FCI, vermeldt onder retrievers, speurhonden en waterhonden. 

In Nederland worden met name Labradors en Golden Retrievers als gezelschapshond geadopteerd, of ingezet als blindegeleidehond, therapie- of reddingshond, bijvoorbeeld bij een ongeluk. 

Retrievers: karakter en eigenschappen

Waarschijnlijk de meest onderscheidende eigenschap van deze retrievers is hun wil om te plezieren. Ze willen hun verzorgers altijd een plezier doen en zijn daarom makkelijk te trainen en op te voeden. Met hun rustige en sociale karakter passen retrievers prima in het gezinsleven en veroveren ze snel de harten van iedereen die ze tegenkomen. De vriendelijke honden houden van zwemmen en rennen graag achter een bal aan. 

Retriever rassen

Golden Retriever

De Golden Retriever© Shutterstock

De Golden Retriever is al jarenlang een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Waarschijnlijk is het ook de bekendste van de 6 retriever rassen. Deze lieve en sociale honden zijn perfecte maatjes voor het hele gezin. Hun speelse en levendige manier van doen sluit perfect aan bij kinderen. Door hun intelligentie en aanpassingsvermogen zijn het veelzijdige werkhonden. 

Labrador Retriever

De Labrador Retriever© Shutterstock

De Golden Retrievers zijn in Nederland net zo populair als de Labradors. Ze behoren beide tot de meest voorkomende hondenrassen ter wereld. Hun vriendelijke en speelse karakter maken labradors absolute droomhonden. Welke taak je ze ook geeft, ze zullen het altijd naar tevredenheid uitvoeren. Labradors zijn vooral goed in hondensporten

Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever© Shutterstock

De Flatcoated retriever is wat minder bekend, maar net zo aanhankelijk, speels en intelligent als de andere retrievers. Deze retrievers zijn een uitstekende keuze voor eerste honden(h)ouders die veel tijd hebben. Ze houden er namelijk niet van lang alleen te zijn. 

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever© Shutterstock

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever behoort tot de kleinere golden retriever rassen. De altijd goedgehumeurde en speelse gezelschapshonden zijn dan iets kleiner, maar minstens net zo slim, jachtbelust en vriendelijk. Wel zijn ze wat gereserveerder tegenover vreemden dan de Golden of Labrador. 

Chesapeake Bay Retriever

Chesapeak Bay Retriever© Shutterstock

Een van de meest efficiënte jachthonden is de Chesapeake Bay Retriever. Hun uitstekende reukvermogen maakt ze eerste klas retrievers, zowel op het land als in het water. Net als alle andere retrievers zijn ze aanhankelijk, zachtaardig en altijd vriendelijk. De actieve en slimme Chessie's moeten voldoende mogelijkheden krijgen om hun energie kwijt te raken.  

Curly-Coated Retriever

Curly-Coated Retriever© Shutterstock

De Curly-Coated Retriever is misschien wel de meest onafhankelijke van de apporterende honden. Desalniettemin zijn het nog steeds geweldige gezinshonden, die in het begin wel wat terughoudend tegenover vreemden zijn. Tijdens de jacht zijn deze intelligente en gehoorzame honden een geweldige partner. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen