Akita Inu

Andere namen: Akita, Akita Ken, 秋田犬

Akita Inu
Volwassen Akita Inu © Shutterstock

De Akita Inu komt oorspronkelijk uit Japan. Deze grote hond is erg lief en vriendelijk naar de verzorgers maar vaak erg schichtig bij vreemden. Een Akita kan zich aanpassen aan verschilende levensstijlen, de hele dag slapen of de verzorger begeleiden bij een hoop verschillende activiteiten. Deze koppige honden zijn niet erg sociaal met andere honden. Daarom wordt de hond vooral aangeraden aan gevorderde verzorgers die al veel weten over dit ras.

Algemene informatie Akita Inu

Hoe oud wordt een Akita Inu? :

6

20

11

15

Karakter :

Rustig

Grootte Akita Inu :

Herkomst en geschiedenis

De Akita Inu is een zeer oud hondenras afkomstig uit Akita, Japan. Deze jager is gedurende de jaren veranderd in een waak- en vechthond. Japan is zo trots op dit hondenras dat de Akita wordt beschouwd als ‘national treasure’, wat will zeggen dat dit ras deel uitmaakt van een lijst van Japanse tradities die moeten worden bewaard.  

In Japan zijn twee verschillende bloedlijnen: Dewa en Ichinoseki. De Dewa is gekruisd met Molossoids en wordt in Amerika gefokt als ‘American Akita’, inmiddels beter bekend als de ‘Large Japanese Dog’. De Ichinoseki ligt dichter bij het oorspronkelijke ras : dit is de Akita Inu zoals we het ras nu kennen.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Akita Inu

  Grootte Akita Inu

  Teef : 58 tot 64 cm

  Reu : 64 tot 70 cm

  Gewicht Akita Inu

  Teef : 28 tot 34 kg

  Reu : 32 tot 40 kg

  Vachtkleur

  Vachttype

  Oogkleur

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Akita Inu

  De Akita inu is een echte Aziaat. De hond is sterk gebouwd en goed geproportioneerd met een breed voorhoofd. De ogen zijn relatief klein en bijna driehoekig van vorm. Ook de oren hebben deze driehoekige vorm, dik en enigszins afgerond in een punt. De staart is hoog, dik en vol aangezet. Wanneer de hond wakker is, wordt de staart op de rug gerold gedragen.

  Goed om te weten

  Misschien ken je het verhaal van Hachiko, de beroemdste Akita Inu ter wereld, wel. Het verhaal begon in de jaren twintig in Tokio. Hachiko bracht de verzorger iedere dag naar het station en bleef daar wachten tot de verzorger terug kwam.

  Na vijf jaar overleed de verzorger op kantoor en kwam dus niet meer thuis. Tien lange jaren bleef Hachiko iedere dag op de verzorger wachten. In 1935 overleed de hond en werd voor het station een bronzen beeld geplaatst ter nagedachtenis aan Hachiko.

  Karakter Akita Inu

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze hond blijft ietwat afstandelijk, al zal de Akita wel tekenen van genegenheid vertonen naar de leden van de sociale groep.

   Voor vreemden zal deze hond koud en onverschillig lijken.

  • 33%

   Speels

   Spelen is geen motivatiebron voor deze hond. Als de verzorgers spelenderwijs de hond iets willen leren, zal dit ras voornamelijk raar kijken.

   De Akita-puppy houdt daarentegen wel erg van spelen.

  • 100%

   Rustig

   Deze Japanner is een van de rustigste van de Aziatische honden. Dit is echt typisch voor dit ras.

   De Akita Inu is zachtaardig, kalm en zeer evenwichtig.

   Deze hond is zo rustgevend dat je wel eens kunt vergeten dat de hond er is.

  • 66%

   Intelligent

   Deze intelligente hond begrijpt snel wat er verwacht wordt en kan de baasjes soms zelfs verrassen. Deze intelligentie gaat soms schuil achter koppig gedrag. Het kan dan ook moeilijk zijn om de aandacht van de hond te trekken.

   De intelligentie uit zich vooral in het vermogen om zich aan te passen aan verschillende levensstijlen.

  • 66%

   Jager

   Deze hond werd aanvankelijk gebruikt om te jagen. Later werd de Akita Inu ingezet als waakhond en vechthond. Tegenwoordig kan de hond nog wel wat roofzuchtig zijn, maar over het algemeen is dit erg lieve beest een fijne gezelschapshond.

   Momenteel wordt de hond niet alleen geadopteerd als gezelschapshond, maar ook als showhond.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Tijdens wandelingen zal de Akita Inu niet snel op vreemden afgaan. De hond is eerder afstandelijk en neemt de tijd om de situatie te analyseren voordat er actie ondernomen wordt.

   In veel gevallen besluit de hond op zo’n moment om zijn eigen gang te gaan. Het vertrouwen winnen van deze hond is zeker niet gemakkelijk.

   Deze hond laat zich niet gemakkelijk aaien door vreemden, ook niet als ze goede bedoelingen hebben.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze Japanse Spitz heeft een vrij onafhaneklijk karakter. De hond is vrij zeker van zichzelf. Als goede gezelschapshond is de Akita Inu wel erg gehecht aan de familie.

   Gedrag Akita Inu

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Hoewel de hond niet dol is op eenzaamheid, heeft de Akita Inu hier ook geen hekel aan. De hond weet zich te gedragen wanneer de verzorgers niet thuis zijn,

    Pas wel op dat dit rustige gedrag alleen maar aanwezig is als de hond voor en na het alleen thuisblijven goed wordt uitgelaten.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De kalme kant verbegt het ietwat vurige temperament en eigenwijze karakter van de Akita Inu. Laat je niet misleiden door dit rustige gedrag, deze Japanse hond is namelijk niet de meest volgzame hond.

    De hond begrijpt snel wat de verzorgers van de Japanner verwachten maar kan behoorlijk eigenwijs zijn. In zo’n bui zal de hond al snel strategieën bedenken om een commando niet uit te voeren.

    Omdat de hond noch speels, nog hebzuchtig is kan alleen de kwaliteit van de relatie tussen de verzorgers en de hond zorgen voor een goede samenwerking. Als er geen vertrouwen is, zal het moeilijk zijn om de hond op te voeden.

    De opvoeding moet zowel zachtaardig als stevig zijn om de hond niet te veel te pushen, maar ook het ontstaan van slechte gewoonten te voorkomen.

   • 33%

    Blaft graag

    Deze Spitz-hond blaft weinig, waardoor deze rustige en discrete hond perfect is voor leven in een appartement.

   • 33%