Akita Inu

Andere namen : Akita, Akita Ken, 秋田犬

Akita Inu
Volwassen Akita Inu © Shutterstock

De Akita Inu komt oorspronkelijk uit Japan. Deze grote hond is erg lief en vriendelijk naar de verzorgers maar vaak erg schichtig bij vreemden. Een Akita kan zich aanpassen aan verschilende levensstijlen, de hele dag slapen of de verzorger begeleiden bij een hoop verschillende activiteiten. Deze koppige honden zijn niet erg sociaal met andere honden. Daarom wordt de hond vooral aangeraden aan gevorderde verzorgers die al veel weten over dit ras.

Algemene informatie Akita Inu

Hoe oud wordt een Akita Inu? :

6

20

11

15

Karakter :

Rustig

Grootte Akita Inu :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Akita Inu is een zeer oud hondenras afkomstig uit Akita, Japan. Deze jager is gedurende de jaren veranderd in een waak- en vechthond. Japan is zo trots op dit hondenras dat de Akita wordt beschouwd als ‘national treasure’, wat will zeggen dat dit ras deel uitmaakt van een lijst van Japanse tradities die moeten worden bewaard.  

In Japan zijn twee verschillende bloedlijnen: Dewa en Ichinoseki. De Dewa is gekruisd met Molossoids en wordt in Amerika gefokt als ‘American Akita’, inmiddels beter bekend als de ‘Large Japanese Dog’. De Ichinoseki ligt dichter bij het oorspronkelijke ras : dit is de Akita Inu zoals we het ras nu kennen.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Akita Inu

Akita Inu
Akita Inu
Akita Inu
Akita Inu
Akita Inu

Grootte Akita Inu

Teef : 58 tot 64 cm

Reu : 64 tot 70 cm

Gewicht Akita Inu

Teef : 28 tot 34 kg

Reu : 32 tot 40 kg

Vachtkleur

Vachttype

Oogkleur

Bruin

Uiterlijke kenmerken Akita Inu

De Akita inu is een echte Aziaat. De hond is sterk gebouwd en goed geproportioneerd met een breed voorhoofd. De ogen zijn relatief klein en bijna driehoekig van vorm. Ook de oren hebben deze driehoekige vorm, dik en enigszins afgerond in een punt. De staart is hoog, dik en vol aangezet. Wanneer de hond wakker is, wordt de staart op de rug gerold gedragen.

Goed om te weten

Karakter Akita Inu

66%

Aanhankelijk

Deze hond blijft ietwat afstandelijk, al zal de Akita wel tekenen van genegenheid vertonen naar de leden van de sociale groep.

Voor vreemden zal deze hond koud en onverschillig lijken.

33%

Speels

Spelen is geen motivatiebron voor deze hond. Als de verzorgers spelenderwijs de hond iets willen leren, zal dit ras voornamelijk raar kijken.

De Akita-puppy houdt daarentegen wel erg van spelen.

100%

Rustig

Deze Japanner is een van de rustigste van de Aziatische honden. Dit is echt typisch voor dit ras.

De Akita Inu is zachtaardig, kalm en zeer evenwichtig.

Deze hond is zo rustgevend dat je wel eens kunt vergeten dat de hond er is.

66%

Intelligent

Deze intelligente hond begrijpt snel wat er verwacht wordt en kan de baasjes soms zelfs verrassen. Deze intelligentie gaat soms schuil achter koppig gedrag. Het kan dan ook moeilijk zijn om de aandacht van de hond te trekken.

De intelligentie uit zich vooral in het vermogen om zich aan te passen aan verschillende levensstijlen.

66%

Jager

Deze hond werd aanvankelijk gebruikt om te jagen. Later werd de Akita Inu ingezet als waakhond en vechthond. Tegenwoordig kan de hond nog wel wat roofzuchtig zijn, maar over het algemeen is dit erg lieve beest een fijne gezelschapshond.

Momenteel wordt de hond niet alleen geadopteerd als gezelschapshond, maar ook als showhond.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Tijdens wandelingen zal de Akita Inu niet snel op vreemden afgaan. De hond is eerder afstandelijk en neemt de tijd om de situatie te analyseren voordat er actie ondernomen wordt.

In veel gevallen besluit de hond op zo’n moment om zijn eigen gang te gaan. Het vertrouwen winnen van deze hond is zeker niet gemakkelijk.

Deze hond laat zich niet gemakkelijk aaien door vreemden, ook niet als ze goede bedoelingen hebben.

66%

Onafhankelijk

Deze Japanse Spitz heeft een vrij onafhaneklijk karakter. De hond is vrij zeker van zichzelf. Als goede gezelschapshond is de Akita Inu wel erg gehecht aan de familie.

Gedrag Akita Inu

66%

Kan goed alleen zijn

Hoewel de hond niet dol is op eenzaamheid, heeft de Akita Inu hier ook geen hekel aan. De hond weet zich te gedragen wanneer de verzorgers niet thuis zijn,

Pas wel op dat dit rustige gedrag alleen maar aanwezig is als de hond voor en na het alleen thuisblijven goed wordt uitgelaten.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De kalme kant verbegt het ietwat vurige temperament en eigenwijze karakter van de Akita Inu. Laat je niet misleiden door dit rustige gedrag, deze Japanse hond is namelijk niet de meest volgzame hond.

De hond begrijpt snel wat de verzorgers van de Japanner verwachten maar kan behoorlijk eigenwijs zijn. In zo’n bui zal de hond al snel strategieën bedenken om een commando niet uit te voeren.

Omdat de hond noch speels, nog hebzuchtig is kan alleen de kwaliteit van de relatie tussen de verzorgers en de hond zorgen voor een goede samenwerking. Als er geen vertrouwen is, zal het moeilijk zijn om de hond op te voeden.

De opvoeding moet zowel zachtaardig als stevig zijn om de hond niet te veel te pushen, maar ook het ontstaan van slechte gewoonten te voorkomen.

33%

Blaft graag

Deze Spitz-hond blaft weinig, waardoor deze rustige en discrete hond perfect is voor leven in een appartement.

33%

Neiging om weg te lopen

De Akita Inu is zeer gehecht aan de familie en zal er liever niet alleen op uittrekken. Natuurlijk zal de hond soms wat langer willen wandelen maar een solo-wandeling zit er voor dit hondenras niet in.

33%

Neiging om dingen kapot te maken

Deze hond is over het algemeen erg kalm en niet destructief. Kleine ongelukken kunnen gebeuren bij een Akita Inu-pup, maar dit is vooral tijdens de eerste keer alleen thuis erg normaal.

66%

Eetlust

Deze Japanse hond zal zeker geen nee zeggen tegen iets lekkers maar is niet erg hebzuchtig. Dit ras verkiest kwaliteit boven kwantiteit.

100%

Geschikt als waakhond

De Akita is een zeer goede beschermer met een sterk territoriumgevoel. De hond is erg voorzichtig met vreemden.

Wanneer anderen zo maar het territorium binnendringen, is de hond bijzonder achterdochtig. Dan kan de hond verschillende dingen doen om de verzorgers te waarschuwen.

33%

Geschikt als eerste hond

De Akita Inu is geen hond voor beginners. Het trainen van de hond vereist nauwkeurigheid, geduld en toewijding. Alleen ervaren verzorgers of verzorgers die volledig geïnformeerd zijn over dit hondenras weten hoe ze het beste uit hun Akita Inu halen.

Een lakse opvoeding en slechte socialisatie zullen ernstige gevolgen hebben voor het emotionele welzijn van de hond.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Akita Inu ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Akita Inu geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Akita Inu in een appartement leven?

Deze primitieve hond past goed in een appartement. Dit hondenras is zeer rustig die liever een dutje doet dan in de tuin rent. Daarnaast blaft de hond nauwelijks. Bovendien zorgt het onafhankelijke karakter ervoor dat de hond prima zichzelf kan vermaken. Een tuin is niet per se nodig om de hond gelukkig te maken.

Of deze hond nu in een appartement of huis woont, dagelijkse wandelingen van minimaal 1 uur blijven essentieel. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze Japanse hond moet bewegen, maar zal niet bijzonder sportief zijn als zijn baasjes dat niet zijn.

De Akita past zich daarom uitstekend aan aan veel levensstijlen.Sowieso moet de hond dagelijks wandelen om aan de bestedingsbehoeften te voldoen.

De Akita kan de verzorger gemakkelijk volgen bij het joggen of fietsen. Als de hond goed getraind is, kan dit ras dankzij zijn grote uithoudingsvermogen ook op deze gebieden uitblinken.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Enerzijds laat het grote formaat van deze hond geen gemakkelijk transport toe. Aan de andere kant zorgen zijn gevoeligheid en wantrouwen ervoor dat hij elke situatie die hem onbekend is, wil vermijden.

Hoewel een goede socialisatie dit effect zal verminderen, is het waar dat deze Japanse hond niet de beste reisgenoot in zijn soort is.

Gezelschap

66%

Kan een Akita Inu samen met katten?

De Akita Inu kan goed samenwonen met katten, vooral als de hond en kat samen zijn opgegroeid.

Het is noodzakelijk om de hond al op vroege leeftijd aan katten te laten wennen. Natuurlijk is dit geen garantie dat de Akita Inu elke kat leuk vindt.

33%

Kan een Akita Inu samen met honden?

De Akita Inu heeft van nature een stijve, langzame manier van lopen waarbij de oren rechtop staan en de staart omhoog wijst. Deze manier van lopen is vergelijkbaar met die van een hond die mensen gaat aanvallen.

Dit zorgt ervoor dat andere honden de houding van de Akita als een bedreiging kunnen zien. Hierdoor is het soms wat lastig om andere honden te ontmoeten.

Hoewel dit ras al jaren niet meer wordt ingezet als vechthond, heeft deze Japanner hier toch nog een aantal instincten aan overgehouden. Dit kan worden getemperd met vroege socialisatie.

Samenwonen met honden met hetzelfde geslacht, vooral mannetjes, is vrijwel onmogelijk.

66%

Is de Akita Inu een kindvriendelijke hond?

Dit hondenras kan het erg goed vinden met kinderen. Hierbij draait het wel alleen om de kinderen uit het gezin waarmee de Akita Inu is opgegroeid.

Van nature is de hond vrij gevoelig en mag niet te veel geplaagd worden door kinderen. Wanneer dit wel gebeurt, loop je het risico dat de hond ietwat agressief kan reageren.

66%

Is een Akita Inu geschikt voor ouderen?

Omdat de hond een vrij rustig karakter heeft, kan de Akita geschikt zijn voor oudere fans van dit bijzondere ras. Toch is de ideale verzorger eerder een actief persoon die weet hoe het karakter van de hond in elkaar zit.

%}

Wat kost een Akita Inu?

De prijs van een Akita Inu varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een geregistreerde hond tussen de €700,- en €1500,-. De hoogste bloedlijnen worden soms voor €4000,- verkocht.

Het verzorgen van de hond kost ongeveer €110,- per maand.

Verzorging

Net als een kat heeft de Akita de behoefte om zichzelf te verzorgen, wat dit een heel schoon hondenras maakt. Het verzorgen van de hond is daarom niet moeilijk, maar moet wel op regelmatige basis gebeuren.

Regelmatig controleren en schoonmaken van de ogen en de oren vermindert de kans op infecties.

Haaruitval

Tijdens de ruiperiode kan de Akita Inu haar echt met bossen tegelijk kwijtraken. Dagelijks poetsen wordt aanbevolen om zo veel mogelijk overtollig haar kwijt te raken.

Voeding Akita Inu

Traditioneel eten zoals rauw voer is erg geschikt voor primitieve honden zoals de Akita Inu, al zal dit ras brokjes ook erg lekker vinden.

Deze hond eet het liefst twee maaltijden per dag: een licht ontbijt en een wat zwaarder diner. Kies voor verhoogde kommen voor een betere spijsvertering.

De dagelijkse hoeveelheid eten moet worden aangepast aan de leeftijd, gezondheid en fysieke activiteiten van de hond.

Gezondheid Akita Inu

Sterk/ bestendig

Door de primitieve kant is deze hond behoorlijk robuust, maar tegelijkertijd is deze Japanse hond erg kwetsbaar.

Kan goed tegen warmte

Dit hondenras heeft niet erg veel moeite met warm weer, maar de hond zal zelf graag een koel plekje opzoeken.

Kan goed tegen kou

De overvloedige vacht van de Akita biedt uitstekende bescherming tegen kou en vocht. .

Neiging om snel aan te komen

Omdat de hond niet zo hebzuchtig is, is de Akita Inu niet erg vatbaar voor overgewicht. Let wel op dat je de hond niet te veel voert.

Veelvoorkomende ziektes

  • Huidaandoening (sebaceous adenitis)
  • Ontsteking van de hersenen en de iris (Vogt-Koyanagi-Harada-syndroom)
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen