Weimaraner

#50

Wamiz's top rassen

Weimaraner
Volwassen Weimaraner © Shutterstock

De Weimaraner heeft een imposante uitstraling, met name door de grijze vacht die soms grenst aan blauw. Het is een uitstekende staande hond, die door de veelzijdigheid in staat is om menig toekomstige verzorgers tevreden te stellen. Een geweldige familiehond; de Weimaraner kan goed overweg met kinderen en waardeert alle genegenheid die naar de viervoeter wordt getoont enorm. Deze Duitse hond is het meest geschikt voor actieve en dynamische verzorgers, die er klaar voor zijn om aan de aanzienlijke tijdsinspanning te voldoen.

Algemene informatie Weimaraner

Hoe oud wordt een Weimaraner? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Jager

Grootte Weimaraner :

Herkomst en geschiedenis

Het blijft onzeker of de Weimaraner in Weimar is geboren, deze stad is de naamgenoot, maar het is zeker dat de hond in Duitsland is ontstaan. De Bloedhond is misschien wel de enige voorouder, hetzij rechtstreeks, dan wel via de Grijze St. Louis Hond, die tegenwoordig niet meer bestaat. De hond zou naar verluidt in Duitsland zijn aangekomen na het oversteken van de Rijn tegen de 15e eeuw. Volgens andere verslagen was het oorspronkelijk een lokaal ras, het resultaat van een kruising van de kortharige voorouders van de Weimaraner (Kurzhaar) en andere jachtrassen.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Weimaraner

  Grootte Weimaraner

  Teef : 57 tot 65 cm

  Reu : 59 tot 70 cm

  Gewicht Weimaraner

  Teef : 25 tot 35 kg

  Reu : 30 tot 40 kg

  Vachtkleur Weimaraner

  Vachttype

  Oogkleur Weimaraner

  Blauw
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Weimaraner

  De Weimaraner is een middelgrote tot grote hond, met een typische staand lijf. De hond heeft een langwerpig lichaam, met een slanke en licht gebogen nek. De bouw is goed en de zijkanten zijn weggestopt, daarnaast heeft deze viervoeter sterke ledematen. Het hoofd is opvallend, met een mooi zijprofiel en een licht uitgesproken stop. De grote relatief lange oren met ronde punten zijn hoog en smal aangezet op het hoofd: bij stimulatie van de hond worden deze iets naar voren gedraaid. De staart is ingekort.

  Goed om te weten

  In bepaalde landen, zoals Brazilië, wordt de Weimaraner ingezet bij verschillende missies, vaak door de politie. De hond wordt vooral gewaardeerd om de competentie als zoekhond, vanwege het ongelooflijke reukvermogen.

  Karakter Weimaraner

  • 66%

   Aanhankelijk

   De "Grijze Geest", zoals deze hond in de Verenigde Staten ook wel wordt genoemd, is een aanhankelijke hond, met een hart van goud. De hond kan soms aanhankelijk zijn, maar weet als het nodig is op afstand te blijven.

  • 100%

   Speels

   Zeer speels, deze Duitse wijzende hond is vooral dol op speeltijd met kinderen.

   Spelen helpt de Weimaraner met de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en daarmee train, stimuleer en vermoei je de hond. Terwijl deze viervoeter spelenderwijs zelfbeheersing, statische bevelen, terugroepen leert versterkt de band tussen de verzorger en de hond. 

   Pas op met het apporteren van ballen of stokjes, aangezien deze het apporteerinstinct van deze jachthond versterkt. Als het uiteindelijke doel is om deze hond niet voor de jacht te gebruiken, moeten de laatste spellen worden vermeden.

  • 66%

   Rustig

   Als er dagelijks goed wordt getraind met de Weimaraner en deze de mogelijkheid heeft om de energie regelmatig te verbruiken, dan zal de hond relatief volgzaam kunnen blijven en op het gemak kunnen rusten op een bed of een bank. Deze jachthond houdt erg van comfort, en zal een lekkere zachte plek zeker op prijs stellen. 

   Aan de andere kant, wanneer deze hond aan het wandelen is of midden in een activiteit is, bereikt de energie zulke hoge niveaus dat het soms lastig is om de hond te kalmeren. Alles is een kwestie van evenwicht en een redelijke dosering.

  • 66%

   Intelligent

   De veelzijdigheid van deze Duitse jachthond duidt op een zekere mate van intelligentie. Deze viervoeter is evenwichtig, volgzaam, gevoelig en past zich aan vele manieren van leven aan.

   Het is een intelligente hond, met een ietswat trotse kant.

  • 100%

   Jager

   De koppige en vastberaden persoonlijkheid van deze hond is erg handig tijdens verschillende jachtmissies, omdat deze zich ontpopt als een zeer methodische en volhardende speurder.

   Oorspronkelijk is de Weimaraner een Pointer hond die ook een veelzijdige jager is, met een opmerkelijk instinct waarmee deze net zo goed op verschillende plagen kan jagen als op groter wild.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze imposante grijze hond is sociaal, kan goed overweg met gasten, maar heeft voor het aanpassen en vertrouwen tijd nodig, wees geduldig.

   In feite voldoen die enkele honden die te achterdochtig of zelfs agressief zijn niet echt aan de eisen van de officiële normen van het ras, en zullen niet worden toegelaten. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig de afstamming van je toekomstige Weimaraner te selecteren.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Met het nobele en indrukwekkende uiterlijk kan deze Weimaraner soms snobistisch en onafhankelijk lijken, maar het maakt eigenlijk helemaal geen deel uit van de echte aard. Deze hond is erg gehecht aan de sociale groep en waardeert gedeelde momenten boven alles.

   Deze viervoeter houdt er niet van om op afstand te worden gezet en moet deelnemen aan het dagelijkse leven van de verzorgers. Hierdoor is deze hond wel enigszins afhankelijk van het gezin, ook al kan deze wel heel zelfstandig blijken tijdens het werk.

   Gedrag Weimaraner

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Omdat de Weimaraner erg gehecht is aan de verzorger, is het lastig om de hond alleen te laten. Dit kan alleen als de hond van tevoren alle energie heeft kunnen loslaten en daardoor moe genoeg is om te slapen tijdens de afwezigheid van de verzorger.

    Zodra de Weimaraner-pup voor het eerst het huishouden binnenkomt, zal deze op een rustige manier moeten leren wennen aan het alleen kunnen zijn. Door dit te doen zal de hond leren de afwezigheid van de verzorger te tolereren.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze jachthond kan laten zien dat het koppig en ietwat eigenwijs is als deze vindt dat de verzorger niet zelfverzekerd en gezaghebbend genoeg is. Soms best trots, kan de hond volgzaam worden als een omgeving van vertrouwen wordt gevormd.

    De training moet vroeg beginnen, om te voorkomen dat de hond slechte gewoonten opneemt. Om een goede structuur voor de hond te creëren en deze een veilig gevoel te geven heeft deze viervoeter een positieve training nodig. 

    Er moeten enkele gedragsregels worden toegepast om deze grote hond zo soepel mogelijk in het huishouden te laten binnenkomen, aangezien deze geen uitsluiting van het gezinsleven accepteert.

    Trainingsmethoden met positieve bevestiging moeten absoluut worden gebruikt, anders kan de gevoeligheid van deze schijnbaar nobele hond worden geprikkeld.

   • 66%

    Blaft graag

    Een tamelijk evenwichtige hond, het geblaf zal nooit overdreven zijn. Als de Weimaraner begint te blaffen, komt dat vaak omdat deze alleen is en last heeft van verveling, of omdat een ongenode gast het eigen terrein binnendringt.

   • 66%