Weimaraner

Andere namen: Weimarse staande hond

Weimaraner
Volwassen Weimaraner © Shutterstock

De Weimaraner heeft een imposante uitstraling, met name door de grijze vacht die soms grenst aan blauw. Het is een uitstekende staande hond, die door de veelzijdigheid in staat is om menig toekomstige verzorgers tevreden te stellen. Een geweldige familiehond; de Weimaraner kan goed overweg met kinderen en waardeert alle genegenheid die naar de viervoeter wordt getoont enorm. Deze Duitse hond is het meest geschikt voor actieve en dynamische verzorgers, die er klaar voor zijn om aan de aanzienlijke tijdsinspanning te voldoen.

Algemene informatie Weimaraner

Hoe oud wordt een Weimaraner? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Jager

Grootte Weimaraner :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Het blijft onzeker of de Weimaraner in Weimar is geboren, deze stad is de naamgenoot, maar het is zeker dat de hond in Duitsland is ontstaan. De Bloedhond is misschien wel de enige voorouder, hetzij rechtstreeks, dan wel via de Grijze St. Louis Hond, die tegenwoordig niet meer bestaat. De hond zou naar verluidt in Duitsland zijn aangekomen na het oversteken van de Rijn tegen de 15e eeuw. Volgens andere verslagen was het oorspronkelijk een lokaal ras, het resultaat van een kruising van de kortharige voorouders van de Weimaraner (Kurzhaar) en andere jachtrassen.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Weimaraner

 • Weimaraner
  Weimaraner

  Grootte Weimaraner

  Teef : 57 tot 65 cm

  Reu : 59 tot 70 cm

  Gewicht Weimaraner

  Teef : 25 tot 35 kg

  Reu : 30 tot 40 kg

  Vachtkleur Weimaraner

  Vachttype

  Oogkleur Weimaraner

  Blauw
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Weimaraner

  De Weimaraner is een middelgrote tot grote hond, met een typische staand lijf. De hond heeft een langwerpig lichaam, met een slanke en licht gebogen nek. De bouw is goed en de zijkanten zijn weggestopt, daarnaast heeft deze viervoeter sterke ledematen. Het hoofd is opvallend, met een mooi zijprofiel en een licht uitgesproken stop. De grote relatief lange oren met ronde punten zijn hoog en smal aangezet op het hoofd: bij stimulatie van de hond worden deze iets naar voren gedraaid. De staart is ingekort.

  Goed om te weten

  In bepaalde landen, zoals Brazilië, wordt de Weimaraner ingezet bij verschillende missies, vaak door de politie. De hond wordt vooral gewaardeerd om de competentie als zoekhond, vanwege het ongelooflijke reukvermogen.

  Karakter Weimaraner

  • 66%

   Aanhankelijk

   De "Grijze Geest", zoals deze hond in de Verenigde Staten ook wel wordt genoemd, is een aanhankelijke hond, met een hart van goud. De hond kan soms aanhankelijk zijn, maar weet als het nodig is op afstand te blijven.

  • 100%

   Speels

   Zeer speels, deze Duitse wijzende hond is vooral dol op speeltijd met kinderen.

   Spelen helpt de Weimaraner met de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en daarmee train, stimuleer en vermoei je de hond. Terwijl deze viervoeter spelenderwijs zelfbeheersing, statische bevelen, terugroepen leert versterkt de band tussen de verzorger en de hond. 

   Pas op met het apporteren van ballen of stokjes, aangezien deze het apporteerinstinct van deze jachthond versterkt. Als het uiteindelijke doel is om deze hond niet voor de jacht te gebruiken, moeten de laatste spellen worden vermeden.

  • 66%

   Rustig

   Als er dagelijks goed wordt getraind met de Weimaraner en deze de mogelijkheid heeft om de energie regelmatig te verbruiken, dan zal de hond relatief volgzaam kunnen blijven en op het gemak kunnen rusten op een bed of een bank. Deze jachthond houdt erg van comfort, en zal een lekkere zachte plek zeker op prijs stellen. 

   Aan de andere kant, wanneer deze hond aan het wandelen is of midden in een activiteit is, bereikt de energie zulke hoge niveaus dat het soms lastig is om de hond te kalmeren. Alles is een kwestie van evenwicht en een redelijke dosering.

  • 66%

   Intelligent

   De veelzijdigheid van deze Duitse jachthond duidt op een zekere mate van intelligentie. Deze viervoeter is evenwichtig, volgzaam, gevoelig en past zich aan vele manieren van leven aan.

   Het is een intelligente hond, met een ietswat trotse kant.

  • 100%

   Jager

   De koppige en vastberaden persoonlijkheid van deze hond is erg handig tijdens verschillende jachtmissies, omdat deze zich ontpopt als een zeer methodische en volhardende speurder.

   Oorspronkelijk is de Weimaraner een Pointer hond die ook een veelzijdige jager is, met een opmerkelijk instinct waarmee deze net zo goed op verschillende plagen kan jagen als op groter wild.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze imposante grijze hond is sociaal, kan goed overweg met gasten, maar heeft voor het aanpassen en vertrouwen tijd nodig, wees geduldig.

   In feite voldoen die enkele honden die te achterdochtig of zelfs agressief zijn niet echt aan de eisen van de officiële normen van het ras, en zullen niet worden toegelaten. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig de afstamming van je toekomstige Weimaraner te selecteren.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Met het nobele en indrukwekkende uiterlijk kan deze Weimaraner soms snobistisch en onafhankelijk lijken, maar het maakt eigenlijk helemaal geen deel uit van de echte aard. Deze hond is erg gehecht aan de sociale groep en waardeert gedeelde momenten boven alles.

   Deze viervoeter houdt er niet van om op afstand te worden gezet en moet deelnemen aan het dagelijkse leven van de verzorgers. Hierdoor is deze hond wel enigszins afhankelijk van het gezin, ook al kan deze wel heel zelfstandig blijken tijdens het werk.

   Gedrag Weimaraner

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Omdat de Weimaraner erg gehecht is aan de verzorger, is het lastig om de hond alleen te laten. Dit kan alleen als de hond van tevoren alle energie heeft kunnen loslaten en daardoor moe genoeg is om te slapen tijdens de afwezigheid van de verzorger.

    Zodra de Weimaraner-pup voor het eerst het huishouden binnenkomt, zal deze op een rustige manier moeten leren wennen aan het alleen kunnen zijn. Door dit te doen zal de hond leren de afwezigheid van de verzorger te tolereren.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze jachthond kan laten zien dat het koppig en ietwat eigenwijs is als deze vindt dat de verzorger niet zelfverzekerd en gezaghebbend genoeg is. Soms best trots, kan de hond volgzaam worden als een omgeving van vertrouwen wordt gevormd.

    De training moet vroeg beginnen, om te voorkomen dat de hond slechte gewoonten opneemt. Om een goede structuur voor de hond te creëren en deze een veilig gevoel te geven heeft deze viervoeter een positieve training nodig. 

    Er moeten enkele gedragsregels worden toegepast om deze grote hond zo soepel mogelijk in het huishouden te laten binnenkomen, aangezien deze geen uitsluiting van het gezinsleven accepteert.

    Trainingsmethoden met positieve bevestiging moeten absoluut worden gebruikt, anders kan de gevoeligheid van deze schijnbaar nobele hond worden geprikkeld.

   • 66%

    Blaft graag

    Een tamelijk evenwichtige hond, het geblaf zal nooit overdreven zijn. Als de Weimaraner begint te blaffen, komt dat vaak omdat deze alleen is en last heeft van verveling, of omdat een ongenode gast het eigen terrein binnendringt.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Jachthond betekent vaak een vluchtende hond. Overeenkomstig hebben jachthonden een zeer ontwikkeld roofzuchtig instinct, en de neus zorgt er vaak voor dat deze het nest ontvluchten om intrigerende geuren te volgen.

    In dat geval blijft de Weimaraner een ietwat atypische jachthond die, ondanks het ongelooflijke reukvermogen, het liefst dicht bij de verwanten blijft. Een goede training en wederzijds begrip tussen de hond en de verzorger helpen het risico op ontsnappingen te beperken.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zeer zelden geniet de Weimaraner van het alleen zijn, en de hond heeft veel beweging nodig om zowel lichamelijk als geestelijk volledig tevreden te zijn. Als de hond urenlang alleen wordt gelaten zonder iets om bezig te blijven, dan kan deze destructief gedrag gaan vertonen.

    Als pup is de Weimaraner een nogal ondeugende hond en het is belangrijk om te weten hoe je de hond in goede banen kan leiden, zodat het geen last wordt voor het hele gezin.

   • 66%

    Eetlust

    Gulzig in redelijkheid, de Weimaraner zal nooit nee zeggen tegen een snack als beloning voor goed gedrag. 

    Deze eetlust versterkt de motivatie tijdens trainingssessies.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    De Weimaraner is uitzonderlijk gehecht aan de sociale groep en is een goede waakhond, vooral als er kinderen thuis zijn.

    De hond kan een zeer goed afschrikmiddel zijn voor indringers die proberen het terrein te betreden zonder te zijn uitgenodigd. Over het algemeen vertoont deze viervoeter echter niet de neiging om tekenen van agressiviteit te vertonen.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Loyaal en trouw aan de sociale groep, volgzaam zolang de communicatie respectvol is, maar ook sociaal en aanhankelijk, deze hond is een zeer aangename gezinshond.

    Voor een nieuwe verzorger zou het verstandig zijn om niet te worden beïnvloed door het uiterlijk en echt rekening te houden met de eisen en behoeften, vooral op het gebied van energieverbruik.

    Toekomstige Weimaraner-verzorgers zullen dynamisch, actief, streng maar zachtaardig moeten zijn in het trainingsproces. Nieuwe verzorgers kunnen deze hond adopteren, maar moeten de hulp inroepen van een professionele hondengedragstherapeut en trainer om te voorkomen dat extreem gedrag de kop opsteekt.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Weimaraner geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Weimaraner in een appartement leven?

     Het is mogelijk om een ​​Weimaraner in een appartement te huisvesten, maar alleen als je deze overdag lange buitenwandelingen kunt geven. Lukt dit niet dan zal deze viervoeter zich erg ongelukkig voelen met de verplichting om in een kleine ruimte te blijven. 

     Het leven binnenshuis is mogelijk met deze hond, en in de ideale situatie zou er toegang zijn tot een tuin, waar de viervoeter de benen kan strekken en wat frisse lucht kan krijgen wanneer deze dat wil.

     Of de Weimaraner nu in een appartement, een huis met een tuin of buiten op het platteland is opgegroeid, het kan allemaal. Wat de situatie ook is, deze actieve hond heeft meerdere uitstapjes per dag nodig om de behoefte aan lichaamsbeweging te verlichten.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Actieve verzorgers zullen het geweldig vinden om met deze hond te kunnen trainen, aangezien het een erg atletische viervoeter is. Lichamelijk en geestelijke inspanning daar doe je deze hond een groot plezier mee, het reukvermogen wil ook gestimuleert worden.

     Honden tractiesporten (canicross, hondenfietsen, hondenstep), zoekmissies (tracking, mantrailing) en mentaal stimulerende activiteiten (dog free-styling, gehoorzaamheid, IQ-games) zullen deze hond met dorst naar actie enorm aanspreken. 

     Deze hond zal elke dag fatsoenlijke wandelingen moeten krijgen, ook zonder lijn en in staat om op eigen gelegenheid te verkennen in een veilige omgeving. Vooral wandelingen in de vrije natuur zullen door deze hond op prijs worden gesteld, maar terugroepen moet worden beheerst om de controle over de hond niet te verliezen wanneer deze plotseling wordt afgeleid door een stimulerend element.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Gezien de grootte kan het vervoeren van een Weimaraner vaak moeilijk zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Het is te doen als de hond vanaf zeer jonge leeftijd gewend is om in transportkratten te reizen en samen met de verzorgers nieuwe omgevingen te ontdekken.

     Onthoud echter dat je tijdens het reizen en wanneer je in onbekende omgevingen bent, je bijzonder waakzaam moet zijn wanneer je de hond loslaat.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Weimaraner samen met katten?

      Je moet je natuurlijk altijd bewust zijn van het jachtinstinct van deze hond, maar het blijft een wijzende hond en zal eerder bevriezen als er een confrontatie is met een prooi, in plaats van het te achtervolgen.

      Ondanks dit is samenwonen met een kat absoluut mogelijk, vooral als de hond als pup op zeer jonge leeftijd aan de aanwezigheid van katten gewend is.

     • 66%

      Kan een Weimaraner samen met honden?

      De Weimaraner-pup heeft vanaf de eerste maanden een goede socialisatie nodig, het eerste jaar is erg belangrijk. Als de ontmoetingen met andere honden onder toezicht van de verzorger positief en regelmatig zijn, dan zal deze viervoeter uitgroeien tot een sociale hond die open staat voor andere honden.

     • 100%

      Is de Weimaraner een kindvriendelijke hond?

      Deze zachtaardige, speelse en aanhankelijke hond heeft een bijzondere aanleg om deel uit te maken van een gezin met kinderen.

      Er zullen natuurlijk enkele gedragsregels moeten worden afgesproken, maar als de interacties onder toezicht staan ​​en de gemoedsrust van de hond wordt gerespecteerd, is er geen reden waarom de relatie en het samenwonen problematisch zou zijn.

     • 33%

      Is een Weimaraner geschikt voor ouderen?

      De energie van deze hond en de sterke behoefte aan lichaamsbeweging zijn niet compatibel met verzorgers die een zittend leven leiden.

      %}

      Wat kost een Weimaraner?

      De prijs van een Weimaraner is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Je moet rekening houden met een bedrag van ongeveer € 1200 voor een Weimaraner met stamboom. 

      De maandelijkse kosten voor een hond van deze afmeting, inclusief een uitstekende kwaliteit voeding en de jaarlijkse basiszorg (vaccinatie, ontwormen, etc), liggen rond de €95.

      Verzorging

      De korte en dichte vacht van deze jachthond hoeft niet uitgebreid te worden onderhouden. Wekelijkse borstelbeurten zijn voldoende om de schoonheid van de grijze vacht te behouden.

      Ogen en oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en behandeld om infectierisico's te voorkomen.

      Haaruitval

      Het haarverlies is over het algemeen matig, maar tijdens de ruiperiodes, zoals de lente en de herfst, is de haaruitval beduidend meer. Dagelijkse borstelbeurten zijn dan voor deze hond noodzakelijk. 

      Voeding Weimaraner

      De dagelijkse porties eten van deze actieve hond moeten worden aangepast aan het activiteitsniveau, de leeftijd en de gezondheid.

      Twee maaltijden per dag worden aanbevolen om te voorkomen dat de hond te veel voeding in één keer binnenkrijgt: één lichte maaltijd 's ochtends en een stevigere maaltijd 's avonds. Deze gereguleerde maaltijden helpen ook het risico op maagtorsie te beperken.

      Brokjes kunnen worden gegeven, maar onder de voorwaarde dat deze van een hoge kwaliteit zijn. Rauw of zelfgemaakt eten zou ook goed bij de Weimaraner kunnen passen, vooral als de hond werkt en vaak lichamelijk gestimuleerd wordt.

      Toezicht van een dierenarts wordt aanbevolen voor de Weimaraner pup tijdens de groeiperiode, om een ​​gezonde ontwikkeling te garanderen en ondervoeding tijdens de laatste fase te voorkomen.

      Gezondheid Weimaraner

      Hoe oud wordt een Weimaraner?

      De levensverwachting is ongeveer 11 jaar.

      Sterk/ bestendig

      De Weimaraner heeft een robuust lijf, maar blijft, zoals veel honden met deze grootte, relatief kwetsbaar, vooral tijdens de groei.

      Aangezien deze hond zo actief en atletisch is, moeten de maaltijden onder toezicht staan ​​om mogelijke medische problemen te voorkomen. De kwetsbaarheid wordt nog eens versterkt door het ontbreken van een ondervacht.

      Kan goed tegen warmte

      Zorg ervoor dat je deze grote hond niet stimuleert tijdens intense hitte. Gepassioneerd door jagen en vastbesloten wanneer de hond in actie is, zou het door kunnen gaan tot het punt van ineenstorting zonder zich daarvan bewust te zijn.

      Beperkte activiteiten, onbeperkt water en een plekje in de schaduw zijn dus bij warm weer noodzakelijk.

      In feite waardeert de Weimaraner water enorm: waterspelletjes en wandelingen langs de waterkant kunnen in de zomer een geweldige oplossing zijn voor deze hond.

      Kan goed tegen kou

      Deze staande hond is bijzonder robuust en zeer duurzaam tijdens het werk. Ondanks dat, de Weimaraner heeft een dunne tot geen ondervacht, wat ervoor zorgt dat de deze viervoeter niet goed uitrust is voor extreem koud weer.

      Neiging om snel aan te komen

      Naast het voorkomen van overgewicht, is het erg belangrijk om deze grote actieve hond niet tussen de maaltijden door te voeren, als deze veel lichaamsbeweging krijgt. Dit kan leiden tot het maagtorsiesyndroom.

      Snacks worden echter aanbevolen tijdens trainingssessies, maar moeten bescheiden worden uitgedeeld om overmatige gewichtstoename te voorkomen.

      Een Weimaraner die niet genoeg beweging krijgt, kan snel aankomen. Fatsoenlijke en regelmatige wandelingen zullen dit kunnen helpen vermijden.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Maagtorsiesyndroom
      • Heup- en elleboogdysplasie
      • Nierdysplasie
      • Navelstreng hernia
      • Huidproblemen (huidasthenie)
      • Distichiasis / trichiasis (wimperafwijkingen)
      • Wobbler-syndroom (compressie van het ruggenmerg ter hoogte van de nek)
      • Corneadystrofie van het epitheeloppervlak
      • Eversie van het nictiterende membraan
      • Entropion
      • Tumoren (mastocytoom, lipoom, etc.)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen