Bulldog

Andere namen : Engelse Bulldog, Old English Bulldog

Bulldog
Volwassen Bulldog

De Engelse bulldog is met de karakteristieke lichaamsbouw en het kalme, ietwat luie temperament niet de typische bulldog. Deze aangename gezelschapshond is green grote atleet, maar houdt wel van een rondje lopen. Sociaal is de hond alleen naar leden van de sociale groep. De ietwat knorrige uitstraling verbergt het trouwe, beschermende en moedige karakter van deze bijzondere hond.

Algemene informatie Bulldog

Hoe oud wordt een Bulldog? :

3

15

8

10

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Grootte Bulldog :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Bulldog stamt af van vechthonden die in de Middeleeuwen tegen stieren vochten. Hier komt ook de naam Bulldog vandaan: bull is het Engelse woord voor stier. De fokkers wilden een sterke, felle hond met een krachtige beet die vrijwel geen pijn kon voelen: dit ras was meer ‘oorlogsmachine’ dan hond. De Bulldogs werden te wreed en onhandelbaar, waardoor het ras bijna uitstorf. Dit veranderde toen een groep fokkers besloot te werken aan het karakter van de hond, waarbij er werd geprobeerd om de hond zo min mogelijk agressief te krijgen. Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een vriendelijke, zachtaardige gezelschapshond.

Uiterlijke kenmerken Bulldog

Bulldog
Bulldog
Bulldog
Bulldog
Bulldog

Grootte Bulldog

Teef : 30 tot 40 cm

Reu : 30 tot 40 cm

Gewicht Bulldog

Teef : 21 tot 25 kg

Reu : 23 tot 27 kg

Vachtkleur Bulldog

Vachttype

Oogkleur Bulldog

Bruin

Uiterlijke kenmerken Bulldog

De Engelse Bulldog heeft een bijzondere bouw : gedrongen, krachtig en laag op de poten, met een verrassend groot hoofd. Het hoofd bevat rimpels en de snuit is kort en platgedrukt. De middelgrote, ronde ogen staan tamelijk ver uit elkaar en laag op de hoofd. De oren zijn klein en roosvormig : ze beginnen wat hoger aan het hoofd, de punt is omlaag en naar achteren gevouwen. Dit ras is een onderbijter, wat inhoudt dat de ondertanden voor de boventandensluiten.

Goed om te weten

Karakter Bulldog

100%

Aanhankelijk

Oorspronkelijk werd dit Engelse hondenras ingezet als vechthond, maar hier is inmiddels weinig van te merken. Deze gevoelige, loyale hond is nu vooral dol op tijd doorbrengen met familieleden.

66%

Speels

Ondanks het ietwat chagrijnige uiterlijk van deze hond is dit ras dol op spelen. Hoewel de hond het niet urenlang volhoudt, vindt de Engelse Bulldog het vooral leuk om te spelen met kinderen. Als het niet te warm weer is en de hond met respect behandeld wordt, zal je deze Bulldog dan ook vaak in de tuin met kinderen zien.

100%

Rustig

Het zachtaardige, kalme karakter van de Engelse Bulldog kan ervoor zorgen dat je denkt dat dit een vrij lui ras. Deze hond weet precies wanneer het beter is om zich rustig te houden en heeft van nature een zeer evenwichtig karakter.

66%

Intelligent

De intelligentie van dit hondenras vindt je vooral terug in het vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen, levensstijlen en activiteiten.

33%

Jager

De Bulldog heeft geen overdreven roofzuchtig instinct ontwikkeld. In tegendeel : deze hond slaapt liever aan de voet van de bank dan dat dit ras achter een prooi aanrent.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Van nature is de Bulldog vrij beschermend voor verzorgers en familieleden. Dit zorgt ervoor dat dit ras zich wat voorzichtig en argwanend gedraagt naar vreemden. Het duurt even voordat de hond een onbekende zal vertrouwen.

33%

Onafhankelijk

Ondanks het chagrijnige uiterlijk is deze hond erg gehecht aan de verzorgers. Echt onafhankelijk is de Bulldog niet.

Gedrag Bulldog

33%

Kan goed alleen zijn

Eenzaamheid is de grootste angst van de Engelse Bulldog. Het liefst woont de hond samen met mensen die thuiswerken (of mensen die de hond mee naar het werk kunnen nemen) of gepensioneerden.

Wanneer je de hond vaak en lang alleen laat, kan de Bulldog ongewenst gedrag gaan vertonen. Dit kan zich in verschillende vormen uiten, zoals bijvoorbeeld het kapot maken van dingen of in huis plassen.

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze hond is soms wat moeilijk om te motiveren. Bij een onrechtvaardige houding van de verzorger kan de Bulldog gaan mokken om onvrede te laten zien. Maar als je de volledige aandacht van dit ras hebt, is de Bulldog vrij volgzaam.

Begin de opvoeding zodra de Bulldog als puppy in huis komt. Zo voorkom je dat de hond slechte gewoonten ontwikkelt.

De oefeningen moeten regelmatig en op een positieve manier worden herhaald omdat de hond dit niet altijd even makkelijk volgt. Met korte sessies behoudt je de concentratie van de hond. Zorg ervoor dat de trainingssessies altijd positief eindigen om de hond te motiveren.

Een van de belangrijkste dingen, misschien zelfs wel het belangrijkste ding, om de hond aan te leren is alleen zijn. Met een goede training verkom je stress bij de hond. Nogmaals, laat de hond niet te lang alleen thuis.

Een ander belangrijk punt is het aan de lijn lopen zonder te trekken. Wanneer je dit al vroeg bij de hond aanleert zullen de wandelingen een stuk aangenamer zijn.

33%

Blaft graag

Deze hond snurkt veel en haalt vrij luid adem. Ook blaft dit ras veel.

33%

Neiging om weg te lopen

Deze hond is erg gehecht aan de verzorgers en durft zelf vaak niet zo goed ver weg te gaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je Engelse Bulldog weg rent. Dit ras blijft het liefst dichtbij de familie.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Vooral als puppy, wanneer de tandjes doorkomen, kan de Bulldog wat destructief zijn.

100%

Eetlust

Deze hond is een echte lekkerbek en zal nooit een maaltijd of iets lekkers weigeren. Het is dus belangrijk om goed op het dieet van je hond te letten. Obesitas komt erg vaak voor bij dit ras!

Omdat de hond nogal lui is, kan het helpen om de Bulldog te motiveren met een traktatie tijdens het trainen.

100%

Geschikt als waakhond

De Engelse Bulldog kan door de lichaamsbouw erg afschrikwekkend zijn. Daarnaas heeft de hond een beschermed karakter. Toch mag deze gevoelige gezelschapshond niet alleen maar als waakhond ingezet worden.

De vroegere agressiviteit komt alleen nog naar voren wanneer iemand de verzorgers of kinderen van de verzorgers bedreigt: de Bulldog gaat voor deze mensen door het vuur.

Doordat de hond nog steeds een stalen greep heeft en vrijwel niet reageert op pijn, kan de hond behoorlijk angstaanjagend zijn.  

100%

Geschikt als eerste hond

Deze hond is zeer goed geschikt voor verzorgers die voor het eerst een hond kiezen. Pas er wel op dat je de Bulldog niet alleen op het uiterlijk kiest. Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je een Engelse Bulldog adopteert.

Vergeet ook niet dat deze hond veel kwijlt en snurkt. Door de platte neus kunnen veel gezondheisproblemen ontstaan.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Bulldog ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Bulldog geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Bulldog in een appartement leven?

De Engelse Bulldog is een echte ‘binnenhond’ en heeft niet veel ruimte nodig om gelukkig te zijn. Deze hond kan, vooral dankzij de grootte en kalme natuur, goed in een appartement wonen.

In een huis met een tuin zal de Bulldog ook erg genieten. Wel is het belangrijk dat er regelmatig met de hond gewandeld wordt : de tuin mag geen alternatief zijn voor het uitlaten.

33%

Behoefte aan beweging/ sportief

Voor een Engelse Bulldog is geen erg sportieve verzorger nodig. Hoewel de hond tijdens het leren dynamisch en speels kan zijn, houdt de hond het niet erg lang vol bij een fysieke stimulatie.

De brachycefalie (verbrijzelde neus) zorgt voor veel ademhalingsproblemen. Hierdoor kan de hond niet deelnemen aan zeer fysieke activiteiten.

Een paar dagelijkse wandelingen zijn genoeg om in de behoeften van de hond te voorzien. De Engelse Bulldog geniet meer van mentale spellen, sociale ontmoetingen en activiteiten zoals tracking.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Reizen met een Bulldog is lastig vanwege de ademhalingsmoeilijkheden van dit ras. De hond kan niet urenlang in een afgesloten plaats blijven.

Gezelschap

66%

Kan een Bulldog samen met katten?

Samenwonen met een kat is voor de Engelse bulldog alleen mogelijk wanneer de hond is opgegroeid met de kat. Als dit niet het geval is, zul je de hond veel moeten leren en de controle over de hond blijven houden. De kat moet zich altijd op een hoog plekje kunnen verstoppen.

33%

Kan een Bulldog samen met honden?

Het verleden als vechthond heeft sporen achtergelaten. De Bulldog kan een vrij dominante kant laten zien en zich vrij ongevoelig gedragen. Dit kan voor ruzie met andere honden zorgen.

Het is belangrijk om de hond al vroeg te laten socialiseren. Zorg ervoor dat je hond veel positieve ervaringen krijgt.

Pas op voor honden met hetzelfde geslacht als jouw hond. De Bulldog kan niet altijd een gemeenschappelijke eigenschap vinden bij een hond van een ander ras.

100%

Is de Bulldog een kindvriendelijke hond?

De Engelse Bulldog houdt van spelen met kinderen zolang de hond wordt gerespecteerd. In geval van gevaar kan de hond erg beschermend optreden.

Stel regels in waar de kinderen zich aan moeten houden. Op deze manier zorg je ervoor dat de hond en de kinderen op een fijne, veilige manier kunnen samenwonen.

66%

Is een Bulldog geschikt voor ouderen?

De Engelse Bulldog is een goede kameraad voor ouderen. Dit ras heeft niet veel beweging nodig en kan zich goed aanpassen aan een voornamelijk zittend leven. Wel is het fijn als de hond meerdere keren per dag uitgelaten wordt. Wanneer de verzorgers dit niet zelf kunnen, kan een hondenuitlaatservice een geschikt alternatief zijn.

%}

Wat kost een Bulldog?

De prijs van een Engelse Bulldog varieert op basis van leeftijd, geslacht en afkomt. Gemiddeld kost puppy met stamboom ongeveer €1200. Dit hondenras is vrij duur, wat over het algemeen gerechtvaardigd wordt door de titels die de fokkerij op hondenshows behaalde.

Het verzorgen van deze hond kost ongeveer €60 tot €90 per maand.

Verzorging

Het verzorgen van de vacht van de Engelse Bulldog is niet erg ingewikkeld. Wel moet de huid goed in de gaten gehouden worden, vooral in de plooien.

Maak regelmatig de ogen en oren van de hond schoon om irritatie te voorkomen.

Haaruitval

Wekelijks borstelen wordt aangeraden, vooral wanneer de hond in de rui is.

Voeding Bulldog

Het dieet van de Engelse Bulldog moet worden aangepast aan de leeftijd, bouw, gezondheid en conditie van de hond.

De hoeveelheid eten kan verdeeld worden over twee maaltijden. Zelfbediening is voor deze kleine lekkerbek geen goede optie!

Bij voorkeur geef je de hond eten van goede kwaliteit of zelfgemaakte maaltijden. Kies je voor zelfgemaakte maaltijden? Overleg dan altijd even met de dierenarts.

Gezondheid Bulldog

Sterk/ bestendig

De Engelse Bulldog is erg gevoelig voor temperatuurveranderingen en extreem weer. Daarnaast heeft de hond weinig uithoudingsvermogen en snel last van ademhalingsproblemen. Ook is de hond vatbaar voor veel gezondheidsproblemen.

Kan goed tegen warmte

Vanwege de korte, geplette snuit is de hond erg gevoelig voor warmte. In de zomer kan de hond beter zo veel mogelijk binnen blijven.

Kan goed tegen kou

De hond kan erg gaan rillen van de kou. Daarom is het misschien beter om bij een lage temperatuur niet te veel met de hond naar buiten te gaan. Een jasje is geen overbodige luxe tijdens de winter!

Neiging om snel aan te komen

Obesitas is een veel voorkomend probleem bij Bulldogs en dit mag niet worden onderschat. Het is belangrijk om op het dieet te letten omdat deze hond niet erg van sporten en wandelen houdt.

Veelvoorkomende ziektes

 • Kanker en tumoren (aorta-chemodectoom, huidlymfoom, mastocytoom, etc.)
 • Hartziekten (CIV, aorta, longstenose, etc.)
 • Huidziekten
 • Hypothyreoïdie
 • Aangeboren gespleten gehemelte
  Bij een gespleten gehemelte is tijdens de ontwikkeling van de pup het gehemelte niet helemaal dichtgegroeid. Zo is er een opening naar de neus ontstaan.
 • Hemofilie type A
 • Nierstenen
 • Oogziekte (distichiasis)
 • Progressieve Retina Astrofie (PRA)
  PRA is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies verslechtert. Een van de eerste symptomen van deze ziekte is nachtblindheid en de aandoening leidt vrijwel altijd tot totale blindheid.
 • Ectropion/entropion
 • Droog hoornvlies en bindvlies
 • Ontwrichting van de nictiterende klier
 • Heupdysplasie
  Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
 •  Ontwrichting van de patella (luxatie)
  Bij een ontwrichting komt de patella aan de buitenkant van de knie te staan. Hierdoor kunnen de knieschijfbanden oprekken of scheuren. De oorzaak van luxatie is vaak een direct inwerkend letsel op de knieschijf.
 • Schade aan het beenmerg tijdens de groei
 • Scheuren in de kruisband
 • Ademhalingsproblemen
 • Vaginale hyperplasie
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen