Lhasa Apso

Lhasa Apso
Volwassen Lhasa Apso © Shutterstock

De Lhasa Apso is een kleine hond die door zijn gevoeligheid, vriendelijkheid en goede aard veel verschillende verzorgers zal aanspreken. Ook al hebben ze niet veel sport of beweging nodig, zijn ze wel heel opgewekt en speels. Dit maakt ze een geweldige vriend voor kinderen. Tegelijktijd is hun kalme en rustige aard een hele goede match met oudere verzorgers. 

Algemene informatie Lhasa Apso

Hoe oud wordt een Lhasa Apso? :

9

23

14

18

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Lhasa Apso :

Herkomst en geschiedenis

Het ras is geëvolueerd in boeddhistische kloosters en dorpen rond de heilige stad Lhasa. De Lhasa Apso is erg oud en heeft zich pas vrij recentelijk verspreid naar Europa (rond de jaren '20), maar is meteen populair geworden.

Ze zijn het resultaat van een kruising tussen de Tibetaanse Terriër en de Tibetaanse Spaniel. In China beschouwden ze het ras als een 'geluksbrenger'-hond en ze kregen zelfs de bijnaam' talismanhond' toen ze voor het eerst in Europa aankwamen. De eerste Lhasa Apso Club in Engeland werd opgericht in 1933. Het ras werd toen geassocieerd met de Terrier-categorie, maar de American Kennel Club verwijderde het uit de werkhondengroep en bevestigde zijn classificatie als gezelschapshond in 1955.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Lhasa Apso

  Grootte Lhasa Apso

  Teef : 18 tot 28 cm

  Reu : 20 tot 30 cm

  Gewicht Lhasa Apso

  Teef : 4 tot 6 kg

  Reu : 5 tot 7 kg

  Vachtkleur Lhasa Apso

  Vachttype

  Oogkleur Lhasa Apso

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Lhasa Apso

  De Lhasa Apso is een kleine hond met een langwerpig lijf. Hun lijfje is langer dan dat het hoog is. Ze hebben een weelderige waterval van haar over de ogen en een volle baard en een snor. De smalle schedel loopt subtiel taps toe achter de ogen. Hun ogen zijn middelgroot, en niet bepaald uitpuilend of kraalachtig. De hangende oren hebben veel haar. De staart heeft ook lange haren en krult over de rug. Ze hebben vaak een knoop (botverdikking) aan de onderkant van zijn ledematen, die kort en recht zijn. Ook de benen zijn flink bedekt met vacht. 

  Goed om te weten

  In Tibet leven veel Lhasa Apso's in de bergen, vaak in zeer barre weersomstandigheden, waar ze hun robuustheid vandaan halen. Deze veerkracht heeft een aanzienlijke invloed gehad op hun evolutie, aangezien hun vacht zich heeft aangepast aan het barre klimaat waarin ze zijn geëvolueerd: zijn vacht isoleert hem in de winter en zijn mooie pony beschermt zijn ogen (bijvoorbeeld tegen wind en stof).

  Karakter Lhasa Apso

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Lhasa Apso is 100% een gezelschapshond en raakt snel gehecht aan zijn of haar sociale groep. Ze doen niets liever dan hun verzorgers vermaken en in de watten leggen - en vinden daar de meest schattige manieren voor. 

  • 100%

   Speels

   Het zijn hele blije honden, erg levendig en speels. Ze zijn bijzonder gek op spelen met kinderen. 

  • 66%

   Rustig

   Naast hun levendige kant, kunnen Lhasa Apso's ook heel rustig zijn. Daarom zijn het ook hele goede huisdieren voor ouderen. 

  • 66%

   Intelligent

   Ze zijn levendig en volgzaam, volledig op hun eigen manier. Tijdens trainingen kunnen ze verschillende capaciteiten laten zien, waardoor hun intelligentie goed tot uiting komt. Vooral in de manier hoe ze zich aanpassen aan verschillende omgevingen en situaties. 

  • 33%

   Jager

   Er was een tijd dat deze hond als een terriër werd beschouwd. Maar inmiddels is de Lhasa onderdeel geworden van de categorie niet-sportieve, gezelschapshonden omdat hun jachtinstinct niet sterk aanwezig is. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Lhasa Apso is best gereserveerde en is op zijn/haar hoede is voor vreemden. Dit maakt ze een goede waakhond. Ze maken wel makkelijk vrienden wanneer ze de goede bedoelingen van vreemden opmerken. Het onderscheid maken tussen een vriendelijke gast en een ongewenst indringer, gaat ze met gemak af. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Hun geschiedenis als werkhond, zorgt ervoor dat ze veel initiatief kunnen nemen. Deze hond is erg intuïtief en wacht niet op goedkeuring van zijn of haar baasje. In die zin is het een van de zeldzame niet-sportieve gezelschapsrassen die niet volledig afhankelijk zijn van hun verzorgers

   Gedrag Lhasa Apso

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Deze kleine appartementhond kan de afwezigheid van zijn of haar verzorgers goed aan, zolang ze eraan gewend zijn geraakt én voor en na jouw vertrek uitgelaten worden. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Gevoelig, intelligent en soms een beetje verstrooid, deze kleine Tibetaanse hond heeft behoefte aan structuur. Sommige levensregels morgen ingevoerd worden zodra ze bij je komen wonen, om te voorkomen dat ze slechte gewoonten ontwikkelen.

    We hebben wel eens de neiging om toe te geven aan kleinere hondenrassen, maar de Lhasa Apso is juist gebaad bij consistentie en discipline - net als hun grotere soortgenoten! 

    Alle aspecten van de training moeten al op honge leeftijd starten. Bij korte en regelmatige sessies, zal de basis van discipline snel worden opgenomen. Consistentie en samenhang zijn de sleutelwoorden bij het behalen van optimale resultaten met deze hond.

   • 100%

    Blaft graag

    De Tibetanen noemden de Lhasa Apso 'Apso Seng Kye', wat 'blaffende leeuw-waakhond' betekent, vanwege hun aanhoudende geblaf - ook al volledig in strijd met hun formaat.

    Het geblaf van deze hond is erg karakteristiek, ze zullen niet aarzelen om van zichzelf te laten horen om hun gezin te waarschuwen voor dreigend gevaar.

   • 33%