Amerikaanse bulldog

Andere namen: American bulldog, Old Country Bulldog, Ambulldog, Boulam

#44

Wamiz's top rassen

Amerikaanse bulldog
Volwassen Amerikaanse bulldog © Shutterstock

De Amerikaanse bulldog is een Mastiff-type. Zoals de naam al suggereert is het hondenras afkomstig uit de Verenigde Staten. Aangezien de FCI dit ras nog niet officieel in de nomenclatuur heeft opgenomen, maakt de Bulldog nog geen deel uit van een rasgroep. Er zijn twee soorten American bulldogs : de Standaard (Scott) en de Bulldog (klassiek). Vroeger werd de Bulldog veel gezien als boerderij- of waakhond, maar tegenwoordig is de hond vaak welkom in gezinnen, vooral in gezinnen met kinderen. Door het aanhankelijke, loyale, speelse en intelligente karakter van de hond, past de Amerikaanse bulldog zich makkelijk aan het gezinsleven aan. Ondanks het uiterlijk is deze hond nooit een echte vechthond geweest.

Algemene informatie Amerikaanse bulldog

Hoe oud wordt een Amerikaanse bulldog? :

6

19

11

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Amerikaanse bulldog :

Herkomst en geschiedenis

Hoewel de hond oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, is de Amerikaanse bulldog toch al twintig jaar in Europa. Er bestaan geen gegevens over dit hondenras van voor de 19e eeuw. Aangenomen wordt dat de moderne Amerikaanse bulldog afkomstig is van kolossale rassen uit de geschiedenis, vergelijkbaar met die van andere Mastiff-rassen. Toendertijd werd de Bulldog uitsluitend gebruikt als waakhond, boerderijhond of als hond voor de slager. Ze waren niet geschikt voor gezinnen. Inmiddels zijn de kwaliteiten van deze hond meer naar voren gebracht en blijkt de Bulldog ook een zeer goede familliehond. De ontwikkeling van dit ras werd vanaf de jaren ’40 mogelijk gemaakt door fokkers John D. Johnson en Alan Scott. 

Op dit moment zijn er twee soorten Amerikaanse Bulldog: de Standaard, een afstammeling van de Pitbull, en de Bully, een afstammeling van de Engelse Bulldog. Tegenwoordig zijn er vooral Hybride Amerikaanse Bulldogs. Dit is een kruising tussen de Standaard-Bulldog en de Bully. 

Dit Amerikaanse hondenras werd pas in 1970 officieel erkend in de Verenigde Staten. Helaas zorgen de te grote verschillen tussen de verschillende typen Bulldog ervoor dat de hond nog niet in andere landen erkend wordt. 

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse bulldog

  Grootte Amerikaanse bulldog

  Teef : 56 tot 63 cm

  Reu : 61 tot 68 cm

  Gewicht Amerikaanse bulldog

  Teef : 31 tot 41 kg

  Reu : 41 tot 50 kg

  Vachtkleur Amerikaanse bulldog

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse bulldog

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse bulldog

  De Boulam, zoals dit ras ook wel wordt genoemd, is een middelgrote tot grote hond van het Molossoid-type. De hond is krachtig en compact, met een atletische uitstraling en een goed ontwikkelde botstructuur en spierstelsel. Het mannetje is vaak wat gedrongen met zwaardere botten, terwijl het vrouwtje iets slanker is. Het hoofd is groot en breed, het platte voorhoofd wekt de indruk van een vierkante schedel. De snuit is diep en goed gedefinieerd (iets minder bij het standaardtype). De oren zijn middelgroot en bij voorkeur knoopvormig of roze. Gespitste oren zijn een grote fout. De staart wordt vrolijk boven de ruglijn gedragen, sterk aan de basis en taps toelopend naar de punt. 

  Er zijn drie typen Bulldogs : Het type Bully (klassiek), deze hond is vaak massiever en wordt gebruikt als waakhond; het type Standaard (scott), dat langer en slanker is en vaak als boerderijhond wordt gebruikt; en ten slotte het type Hybride, een kruising tussen de voorgaande typen. 

  Goed om te weten

  De Amerikaanse bulldog wordt vaak ten onrechte als gevaarlijke hond gezien. De Bulldog stond lange tijd op de 'hoog risico hondenlijst'. Hierop stonden rassen die gevaarlijker zouden zijn dan andere rassen. De lijst is in 2019 afgeschaft omdat je niet alleen op basis van het ras kunt bepalen of een hond gevaarlijk is. Hierbij komen vele andere factoren kijken. 

  Wanneer een Amerikaans bulldog de juiste opvoeding krijgt is deze niet gevaarlijk. 

  Soorten

  Bully Amerikaanse bulldog (klassiek)

  Standaard Amerikaanse bulldog (Scott)

  Hybride Amerikaanse bulldog (Bully x Standaard)

  Karakter Amerikaanse bulldog

  • 100%

   Aanhankelijk

   In het gezin wordt de Amerikaanse bulldog beschouwd als teder, joviaal en zeer expressief tegenover de leden van het gezin. Hierdoor is de hond erg prettig gezelschap, vooral met kinderen. 

  • 100%

   Speels

   De grappige kant van de sportieve, dynamische Bulldog zorgt voor een bijzonder enthousiaste hond bij het spelen. Pas op voor de grote hoeveelheid energie in deze hond, die al vanaf jonge leeftijd moet worden beheerst. 

  • 66%

   Rustig

   De Bulldog is pas kalm als deze genoeg is uitgelaten. Deze viervoeter geniet van het gezinsleven en zal vooral veel tijd doorbrengen met de verzorgers, aan wie de hond snel gehecht zal raken. Het is zelfs niet ongewoon dat de hond zich aan het humeur van de verzorgers aanpast. 

  • 66%

   Intelligent

   Of het nu gaat om een waakhond van het type Bully of een Standaard boerderijhond, door de scherpe intelligentie is de Bulldog geschikt voor elke taak. 

  • 66%

   Jager

   Het type Standaard (Scott) American bulldog komt van een kruising met een Pitbull. In tegenstelling tot de waakhond Bully (Klassiek) is bij de Standaard het roofzuchtige instinct veel duidelijker. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Amerikaanse bulldog is vaak waakzaam ten opzichte van vreemden. Van nature is de Bulldog waakzaam, maar zal de hond niet zonder reden aanvallen.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze viervoeter is erg loyaal en heeft een niet aflatende bewondering voor de gezinsleden waarmee de hond wordt omringd. 

   Gedrag Amerikaanse bulldog

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Omdat de hond een hechte band heeft met de leden van het gezin, is de Bulldog niet erg goed in het alleen zijn. De Amerikaanse bulldog kan het erg moeilijk vinden om alleen te zijn en het is dan ook belangrijk om op jonge leeftijd de hond geleidelijk te laten wennen aan korte afwezigheden. 

    Deze honden kunnen absoluut niet een hele dag alleen thuisblijven. Dit zal uitlopen in gedragsstoornissen als overmatig geblaf, vernieling van spullen of verlatingsangst. Verzorgers die veel thuis zijn geven de Boulam een veilig gevoel.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Hoewel de Bulldog volgzamer is dan andere rassen, blijft de hond een beetje eigenwijs en soms wat moeilijk bij het aanleren van commando’s. Dit is vooral zo bij beginnende hondenverzorgers. 

    Wanneer er vertrouwen en wederzijds respect tussen het baasje en de hond is, samen met een positieve manier van opvoeden, kan de hond een erg prettige metgezel zijn. 

    Zoek geen ruzie met de hond, dit kan ervoor zorgen dat de aggresiviteit wordt aangewakkerd en de Bulldog veranderd in een gevaarlijke hond. Er zijn geen slechte honden, alleen maar slechte verzorgers. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een hond met stevige, zachte hand opvoedt. 

    Socialisatie is een van de belangrijkste punten van de opleiding omdat deze mastiff de neiging heeft om de overhand te willen krijgen over anderen. Soms zal een Boulam willen vechten om ervoor te zorgen dat anderen zich aan zijn regels houden. 

   • 33%

    Blaft graag

    De Amerikaanse bulldog blaft heel weinig. Vaak werkt de aanwezigheid van de Bulldog al genoeg als afschrikmiddel. 

   • 33%