Amerikaanse Cocker Spaniël

Andere namen: American Cocker Spaniel, Amerikaanse Epagneul

Amerikaanse Cocker Spaniël
Volwassen Amerikaanse Cocker Spaniël © Shutterstock

De Amerikaanse Cocker Spaniël is opgewekt, gezellig en één brok energie. Dol op knuffelen, spelen en makkelijk in de omgang, dus een fantastische speelkameraad voor de kinderen. Van oudsher zijn het jachthonden, maar tegenwoordig worden ze vrijwel alleen nog gefokt als gezelschapshond of om mee te doen aan shows. 

Algemene informatie Amerikaanse Cocker Spaniël

Hoe oud wordt een Amerikaanse Cocker Spaniël? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Amerikaanse Cocker Spaniël :

Herkomst en geschiedenis

De Amerikaanse Cocker Spaniel stamt direct af van de Engelse Cocker Spaniel, maar lokale gewoonten en voorkeuren hadden grote invloed op de ontwikkeling. Qua populariteit heeft de Amerikaanse Cocker het vandaag de dag gewonnen van de Engelse voorouders. In 1882 kwam het eerste teefje in de Verenigde Staten om zich geleidelijk aan te ontwikkelen tot eigenstandig ras. De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras vervolgens officieel in 1946. Ergens in de jaren vijftig kwamen de eerste honden naar Europa. Sinds 1965 staat het als officieel ras  geregistreerd bij het FCI.  

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Cocker Spaniël

  Grootte Amerikaanse Cocker Spaniël

  Teef : 34 tot 36 cm

  Reu : 37 tot 39 cm

  Gewicht Amerikaanse Cocker Spaniël

  Teef : 7 tot 14 kg

  Reu : 7 tot 14 kg

  Vachtkleur Amerikaanse Cocker Spaniël

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse Cocker Spaniël

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Cocker Spaniël

  De Amerikaanse Cocker is het spiegelbeeld van de Engelse Cocker Spaniel maar veel sterker geprononceerd en kleiner. Het lichaam heeft een compacte bouw en korte ledematen. Een mooi geproportioneerd hoofd, krachtig met een vrij geaccentueerde stop. De snuit is kort en recht. De oren zijn groot, hangend en gefranjerd, met een fijne oorschelp. De staart, die in het verlengde van de ruglijn wordt gedragen, wiebelt wanneer de hond in actie is. 

  Goed om te weten

  De Amerikaanse Cocker is een van de meest verbreide rassen in de Verenigde Staten en je komt er werkelijk de meest fraaie exemplaren tegen. Zo zie je er honden van dit type ras met een vacht die helemaal tot op de grond doorloopt. Iets wat in Europa zeer zelden voorkomt. 

  Karakter Amerikaanse Cocker Spaniël

  • 100%

   Aanhankelijk

   Spontaan, altijd vrolijk en speels, de Amerikaanse Cocker is echt een heel leuke huisgenoot voor het hele gezin. In honden van dit ras zit door de manier waarop het ontwikkeld is, geen greintje kwaad. 

  • 100%

   Speels

   Een Amerikaanse Cocker Spaniel is heel energie en vindt het heerlijk om zich uit te leven. Samen tijd doorbrengen en een flinke speelpartij: dit hondje doet niets liever! 

  • 66%

   Rustig

   Bijna altijd zijn het heel lieve, aanhankelijke en vrij rustige hondjes. Hoewel sommige Amerikaanse Cockers een wat driftiger karakter kunnen hebben. 

  • 100%

   Intelligent

   De Amerikaanse Cocker Spaniel laat je verstelt staan door de vele talenten. Het heeft talrijke sportieve capaciteiten en uitstekende zintuigen. Dit huisgenootje verdient een kans om uit te blinken, en niet alleen in schoonheidswetstrijden! 

  • 100%

   Jager

   In dit sierlijke, bijna kwetsbaar ogende hondje zit een rasechte jager verstopt. Het is een heel goede hulp op de jacht, hoewel het tegenwoordig bijna alleen nog in huis genomen wordt als gezelschapshond of om mee te doen aan shows. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Amerikaanse Cocker Spaniel is, als het evenwichtig opgroeit, nooit zonder reden angstig of agressief. Een allemansvriend, wat niet altijd handig uitpakt bij ongewenst bezoek. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Ondanks het jachtinstinct blijft de Amerikaanse Cocker graag in het gezelschap van de verzorgers. Alleen zijn vindt het maar niets. 

   Gedrag Amerikaanse Cocker Spaniël

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden zijn pas echt gelukkig met iedereen om zich heen. Afwezigheid van de verzorgers vinden Amerikaanse Cockers maar niets. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Amerikaanse Cocker Spaniel is van nature meegaand. Deze eigenschap kan je benutten door al heel vroeg met de training te beginnen. Wel zijn honden van dit ras erg gevoelig voor onredelijkheid of gebrek aan respect. Dit zal uiteindelijk averechts uitwerken en leiden tot koppig gedrag. 

   • 66%

    Blaft graag

    Amerikaanse Cockers met een wat onrustigere natuur kunnen als puppy soms behoorlijk hun stem laten horen. Bijvoorbeeld wanneer het te lang alleen gelaten wordt of teveel geluid om heen hoort. 

   • 66%