Amerikaanse Cocker Spaniël

Andere namen: American Cocker Spaniel, Amerikaanse Epagneul

Amerikaanse Cocker Spaniël
Volwassen Amerikaanse Cocker Spaniël © Shutterstock

De Amerikaanse Cocker Spaniël is opgewekt, gezellig en één brok energie. Dol op knuffelen, spelen en makkelijk in de omgang, dus een fantastische speelkameraad voor de kinderen. Van oudsher zijn het jachthonden, maar tegenwoordig worden ze vrijwel alleen nog gefokt als gezelschapshond of om mee te doen aan shows. 

Algemene informatie Amerikaanse Cocker Spaniël

Hoe oud wordt een Amerikaanse Cocker Spaniël? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Amerikaanse Cocker Spaniël :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Amerikaanse Cocker Spaniel stamt direct af van de Engelse Cocker Spaniel, maar lokale gewoonten en voorkeuren hadden grote invloed op de ontwikkeling. Qua populariteit heeft de Amerikaanse Cocker het vandaag de dag gewonnen van de Engelse voorouders. In 1882 kwam het eerste teefje in de Verenigde Staten om zich geleidelijk aan te ontwikkelen tot eigenstandig ras. De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras vervolgens officieel in 1946. Ergens in de jaren vijftig kwamen de eerste honden naar Europa. Sinds 1965 staat het als officieel ras  geregistreerd bij het FCI.  

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Cocker Spaniël

 • Amerikaanse Cocker Spaniël
  Amerikaanse Cocker Spaniël
 • Amerikaanse Cocker Spaniël
  Amerikaanse Cocker Spaniël
 • Amerikaanse Cocker Spaniël
  Amerikaanse Cocker Spaniël
 • Amerikaanse Cocker Spaniël
  Amerikaanse Cocker Spaniël
 • Amerikaanse Cocker Spaniël
  Amerikaanse Cocker Spaniël

  Grootte Amerikaanse Cocker Spaniël

  Teef : 34 tot 36 cm

  Reu : 37 tot 39 cm

  Gewicht Amerikaanse Cocker Spaniël

  Teef : 7 tot 14 kg

  Reu : 7 tot 14 kg

  Vachtkleur Amerikaanse Cocker Spaniël

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse Cocker Spaniël

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse Cocker Spaniël

  De Amerikaanse Cocker is het spiegelbeeld van de Engelse Cocker Spaniel maar veel sterker geprononceerd en kleiner. Het lichaam heeft een compacte bouw en korte ledematen. Een mooi geproportioneerd hoofd, krachtig met een vrij geaccentueerde stop. De snuit is kort en recht. De oren zijn groot, hangend en gefranjerd, met een fijne oorschelp. De staart, die in het verlengde van de ruglijn wordt gedragen, wiebelt wanneer de hond in actie is. 

  Goed om te weten

  De Amerikaanse Cocker is een van de meest verbreide rassen in de Verenigde Staten en je komt er werkelijk de meest fraaie exemplaren tegen. Zo zie je er honden van dit type ras met een vacht die helemaal tot op de grond doorloopt. Iets wat in Europa zeer zelden voorkomt. 

  Karakter Amerikaanse Cocker Spaniël

  • 100%

   Aanhankelijk

   Spontaan, altijd vrolijk en speels, de Amerikaanse Cocker is echt een heel leuke huisgenoot voor het hele gezin. In honden van dit ras zit door de manier waarop het ontwikkeld is, geen greintje kwaad. 

  • 100%

   Speels

   Een Amerikaanse Cocker Spaniel is heel energie en vindt het heerlijk om zich uit te leven. Samen tijd doorbrengen en een flinke speelpartij: dit hondje doet niets liever! 

  • 66%

   Rustig

   Bijna altijd zijn het heel lieve, aanhankelijke en vrij rustige hondjes. Hoewel sommige Amerikaanse Cockers een wat driftiger karakter kunnen hebben. 

  • 100%

   Intelligent

   De Amerikaanse Cocker Spaniel laat je verstelt staan door de vele talenten. Het heeft talrijke sportieve capaciteiten en uitstekende zintuigen. Dit huisgenootje verdient een kans om uit te blinken, en niet alleen in schoonheidswetstrijden! 

  • 100%

   Jager

   In dit sierlijke, bijna kwetsbaar ogende hondje zit een rasechte jager verstopt. Het is een heel goede hulp op de jacht, hoewel het tegenwoordig bijna alleen nog in huis genomen wordt als gezelschapshond of om mee te doen aan shows. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Amerikaanse Cocker Spaniel is, als het evenwichtig opgroeit, nooit zonder reden angstig of agressief. Een allemansvriend, wat niet altijd handig uitpakt bij ongewenst bezoek. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Ondanks het jachtinstinct blijft de Amerikaanse Cocker graag in het gezelschap van de verzorgers. Alleen zijn vindt het maar niets. 

   Gedrag Amerikaanse Cocker Spaniël

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden zijn pas echt gelukkig met iedereen om zich heen. Afwezigheid van de verzorgers vinden Amerikaanse Cockers maar niets. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Amerikaanse Cocker Spaniel is van nature meegaand. Deze eigenschap kan je benutten door al heel vroeg met de training te beginnen. Wel zijn honden van dit ras erg gevoelig voor onredelijkheid of gebrek aan respect. Dit zal uiteindelijk averechts uitwerken en leiden tot koppig gedrag. 

   • 66%

    Blaft graag

    Amerikaanse Cockers met een wat onrustigere natuur kunnen als puppy soms behoorlijk hun stem laten horen. Bijvoorbeeld wanneer het te lang alleen gelaten wordt of teveel geluid om heen hoort. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Het kan gebeuren dat dit huisgenootje de nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en op onderzoek uitgaat. Maar nooit lang, daarvoor is het veel te gehecht aan de verzorgers. Vertrouw er dus maar op dat de Amerikaanse Cocker Spaniel weer bij je terug komt. 

   • 100%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als je dit huisgenootje te lang alleen laat, kan het de onvrede gaan afreageren op je spullen. Zeker op de dingen die jouw geur dragen. 

   • 100%

    Eetlust

    Het is praktisch onmogelijk om een hond te vinden die meer van eten houdt dan de Amerikaanse Cocker Spaniel. Deze huisgenoot eet letterlijk alles wat los en vast zit. Dat kan heel handig zijn in de opvoeding, omdat een snack effectief werkt als positieve prikkel. Maar wel met mate, om overgewicht te voorkomen. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Een Amerikaanse Cocker is een echte allemansvriend die geen vlieg kwaad doet. Ook eventuele inbrekers niet. Totaal ongeschikt als waakhond, met andere woorden. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    1001 redenen om de Amerikaanse Cocker als eerste hond te kiezen: gezeggelijk, aanhankelijk, sociaal, speels, sportief. Het voelt zich thuis bij bijna alle soort gezinssituaties of leefstijlen. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Amerikaanse Cocker Spaniël geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Amerikaanse Cocker Spaniël in een appartement leven?

     Een flat kan, zolang deze actieveling voldoende energie kan kwijtraken. 

     Wat dat betreft voelt de Amerikaanse Cocker zich het meest senang in een huis met de tuin. Maar met een paar flinke wandelingen per dag gedijt het ook heel goed in een bovenwoning. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Zo op het oog lijkt de Amerikaanse Cocker Spaniel een teer hondje, erg gesteld op luxe en comfort. Maar niets is minder waar.

     Met een beetje training kan deze sportieveling uitblinken in vele sportdisciplines, zoals behendigheid, gehoorzaamheid of op de speurvelden. 

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Prettig reisgezelschap, mits Amerikaanse Cocker Spaniels er al vroeg aan wennen om met je mee te gaan. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Amerikaanse Cocker Spaniël samen met katten?

      De Amerikaanse Cocker kan een prima verstandhouding opbouwen met katten. Vooral als ze samen opgroeien en de kat niet al te angstig is aangelegd. Een maar: voor ieders veiligheid moet dit hondje wel leren de jachtinstincten in goede banen te leiden. 

     • 66%

      Kan een Amerikaanse Cocker Spaniël samen met honden?

      Wanneer je van jongsaf aan sociale vaardigheden oefent en gedragscodes aanleert, zal de van nature vriendelijke Amerikaanse Cocker positief reageren op soortgenoten. 

     • 100%

      Is de Amerikaanse Cocker Spaniël een kindvriendelijke hond?

      Echt een fijne huisgenoot voor het hele gezin. Je doet de Amerikaanse Cocker een heel groot plezier door het op te nemen in een gezin met kinderen waar het uren mee zal kunnen spelen. 

     • 66%

      Is een Amerikaanse Cocker Spaniël geschikt voor ouderen?

      Omdat dit hondje zo van gezelschap houdt, is het een groot voordeel als de verzorgers, bijvoorbeeld gepensioneerden, veel thuis zijn. Alleen moet de Amerikaanse Cocker Spaniel wel écht af en toe de energie kwijt kunnen. Een bezadigde levensstijl past niet bij deze sportieveling. 

      %}

      Wat kost een Amerikaanse Cocker Spaniël?

      De prijs van een Amerikaanse Cocker Spaniël verschilt naar gelang de stamboom, de leeftijd en het geslacht van de hond. Voor een gemiddelde Amerikaanse Cocker betaal je €1100 en voor een hond van dit ras met een betere stamboom kan de prijs oplopen tot €2000. 

      Ga voor het maandelijks onderhoud uit van ongeveer €100 a €130 voor voeding, verzorging (trimmen) en verzekering. 

      Verzorging

      Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, of anders gezegd: voor het onderhoud van het bijzondere uiterlijk moet je wat overhebben.

      Ten eerste moeten de oren en ogen regelmatig, een- tot tweemaal per week, worden gereinigd. Verder is het belangrijk om de vacht 2 à 3 per week te borstelen om elegantie en schoonheid te behouden.  Het verzorgen van de vacht laat je liefst over aan professionele hondensalon, waar je circa een keer in de zes weken heen gaat, of maximaal een keer in de twee maanden. 

      De vachtverzorging is echt vakwerk, vooral als je meedoet aan shows. Ga, voor het mooiste resultaat, op zoek naar een specialist die het ras goed kent. 

      Haaruitval

      Amerikaanse Cockers verliezen vooral veel haar tijdens de jaarlijkse ruiperioden. 

      Voeding Amerikaanse Cocker Spaniël

      Het zijn gepassioneerde eters. Dit huisgenootje lust alles, zolang het maar elke dag te eten krijgt. Hou daar rekening mee en geef niet te veel, om overgewicht te vermijden. 

      In het ideale geval geef je de Amerikaanse Cocker als puppy vetarm eten, zodat het een goede weerstand kan opbouwen. 

      Eén maaltijd per dag is voldoende. Die kan bestaand uit brokken van goede kwaliteit of, als je daar tijd voor hebt en weet hoe het moet, zelf klaargemaakt. Geef een hoeveelheid die past bij de dagelijkse beweging, leeftijd en gezondheid van hun hond.

      Gezondheid Amerikaanse Cocker Spaniël

      Hoe oud wordt een Amerikaanse Cocker Spaniël?

      De Amerikaanse Cocker wordt gemiddeld 13 jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Deze honden zijn sterk en hebben een heel redelijke weerstand, maar zijn toch gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. 

      Kan goed tegen warmte

      Warmte is, zoals bij veel hondenrassen, niet echt een groot probleem voor de Amerikaanse Cocker. Je kan je huisgenoot helpen door de hoeveelheid lichamelijke inspanning iets te beperken en het zoveel mogelijk 's morgens en 's avonds uit te laten. Ook creëer je een koel plekje en geef je water zoveel als je hondje nodig heeft. 

      Kan goed tegen kou

      De dikke ondervacht beschermt tegen koud weer, maar er zijn grenzen. Het is niet aan te raden om hem buiten te laten slapen.

      Neiging om snel aan te komen

      Wapen jezelf tegen de gewoonweg té schattige blik van de Amerikaanse Cocker, dat het vaak slim inzet om onophoudelijk om iets lekkers te bedelen. Dit hondje wordt makkelijk te dik en is zelfs gevoelig voor obesitas. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Oogproblemen (cataract, glaucoom, aandoeningen, enz.)
      • Hart misvorming
      • Allergieën
      • Oorinfecties
      • Essentiële epilepsie
      • Glycogenose type VII (een genetische ziekte die de koolhydraatstofwisseling beïnvloedt)
      • Factor X deficiëntie of Stuart factor 
      • Niercorticale hypoplasie
      • Nierfalen
      • Leveraandoeningen
      • Kanker (niet gespecificeerd)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen