Chinook

Foto: volwassen hond ras Chinook
Foto: puppy ras Chinook
Geverifieerd door een dierenexpert
Commentaar Delen

Levensverwachting

De Chinook heeft een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Karakter

Grootte

Groot

Volwassen afmetingen

Teef 53 tot 63 cm
Reu 58 tot 68 cm

Volwassen gewicht

Teef 25 tot 40 kg
Reu 25 tot 40 kg
Vachtkleur
Bruin Rood Zandkleurig
Vachttype
Kort Lang
Oogkleur
Bruin
Goed om te weten

Meer informatie over de Chinook

Oorsprong en geschiedenis van de Chinook

De Chinook is een hondenras dat aan het begin van de 20e eeuw is ontstaan. Dit ras is voortgekomen uit de kruising van mastiff-achtige honden met Groenlandse Husky's, een idee van de poolontdekkingsreiziger Arthur Treadwell Walden. De passie van de jonge avonturier voor poolreizen, midden in de goudkoorts, bracht hem ertoe sterkere sledehonden te willen voor zijn verkenningen. Tijdens de fokpogingen legde hij de nadruk op kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en een vriendelijk karakter. Het eerste nest was afkomstig van een Groenlandse husky-teef en een mastiff-boerderijhond. Een van de pups die in 1917 werd geboren, kreeg de naam Chinook. Later gaf Arthur Treadwell Walden het ras de naam Chinook, naar de voorste hond van zijn slede-team. "Chinook" komt uit de Inuit-taal en betekent "warme winterwind".

Na de dood van Walden in 1947 was de Chinook bijna uitgestorven. In 1965 werd de Chinook door het Guinness Book of Records zelfs als het zeldzaamste hondenras ter wereld gecategoriseerd, met een populatie van 125 honden. In 1981 waren er nog maar 28 Chinooks over.

Maar er worden inspanningen geleverd om dit Amerikaanse hondenras te behouden. In 1994 werd de Chinook erkend door de United Kennel Club (UKC) en sinds 2013 is het ras ook geregistreerd bij de American Kennel Club (AKC). In juni 2009 werd de Chinook uitgeroepen tot de hond van de Amerikaanse staat New Hampshire. Het ras wordt echter nog niet erkend door de FCI.

Chinook-puppy's kopen

In Europa, bijvoorbeeld in Zwitserland, worden inspanningen geleverd om dit zeldzame hondenras te fokken. Maar op dit moment bevinden de meeste Chinook-fokkers zich nog steeds in de Verenigde Staten. Geïnteresseerden kunnen daar advertenties vinden via onder andere de Chinook Club of America, Inc. Fokkers geven doorgaans pas de prijs van een pup door na een gesprek met geïnteresseerden.

Over het algemeen stellen Chinook-fokkers strenge eisen bij de selectie van toekomstige eigenaren. Veel geïnteresseerden worden uitgesloten vanwege een gebrek aan kennis over het ras en andere ontbrekende vereisten. De kans om een Chinook-pup te verkrijgen is daarom niet bijzonder groot. Als je enigszins flexibel bent in je zoektocht naar een toekomstige viervoeter, kun je overwegen om naar andere vriendelijke sledehonden zoals de Samojeed te kijken. Ook zijn er veel grote sportieve hondenrassen en mixen die geschikt zijn als gezinsdieren in dierenasiels en opvangcentra.

Wil je een hond van het ras Chinook?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor een Chinook ...

Dieren ter adoptie

Is het ras de Chinook geschikt voor jou?

Doe de test
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen
Je wilt dit adoptieprofiel delen: