Belgische Herder

Andere namen: Mechelse Herder, Groenendaeler, Tervuerense Herder, Laekenese Herder

Belgische Herder
Volwassen Mechelse Herder © Shutterstock

De Belgische Herder is een pientere werkhond. Soms wat nerveus, maar altijd vol energie, levenslust en toegewijd om de taken die je geeft uit te voeren. Van oorsprong werd dit ras ingezet om vee te hoeden. Vandaag de dag zie je ze regelmatig als waakhonden. Er bestaan vier variaties, met elk eigen karaktertrekken: de Mechelse Herder, speciaal gefokt voor bewaking, verdediging en sportactiviteiten, de Groenendaeler, de Tervuerense Herder en de Lakense Herder. Kalmte en ondernemingslust zijn eigenschappen die de varianten met elkaar gemeen hebben.

Algemene informatie Belgische Herder

Hoe oud wordt een Belgische Herder? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Belgische Herder :

Herkomst en geschiedenis

De vier variëteiten werden tegen het einde van de 19e eeuw gefokt door een groep hondenliefhebbers onder leiding van Professor Reul van de Kureghen Veterinaire School, die trachtte orde te scheppen in een nogal complexe poel van honden met de meest uiteenlopende genetische kenmerken. De eerste standaard werd gepubliceerd in 1894 en vormde het uitgangspunt voor alle toekomstige fokkerijen.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Belgische Herder

  • Belgische Herder
    Belgische Herder
  • Belgische Herder
    Belgische Herder
  • Belgische Herder
    Belgische Herder
  • Belgische Herder
    Belgische Herder
  • Belgische Herder
    Belgische Herder

    Grootte Belgische Herder

    Teef : 56 tot 62 cm

    Reu : 60 tot 66 cm

    Gewicht Belgische Herder

    Teef : 20 tot 25 kg

    Reu : 25 tot 30 kg

    Vachtkleur Belgische Herder

    Vachttype

    Oogkleur Belgische Herder

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Belgische Herder

    De Belgische Herdershond is middelgrote grote hond met een stevige, maar harmonieuze bouw. Dit ras oogt krachtig, maar nooit lomp. De bovenste lijn van het lichaam loopt recht. Aan het einde de staart, van gemiddelde lengte, wordt hangend gedragen wanneer de hond in rust is, opgeheven wanneer hij in actie is. Vergeleken met de Duitse Herdershond is de Belgische Herder kleiner, lichter en flexibele. De kop heeft middelmatig grote ogen en is sterk gepronconeerd, vrij lang, maar niet overdreven. De schedel middelmatig brede vorm in verhouding tot de lengte van het hoofd, met een tamelijk plat voorhoofd, een matige stop een rechte, spits toelopende snuit. Je herkent deze hond ook driehoekige, stijf en recht, hoog aangezette oren.  De hals is gespierd, zonder sporen van keelhuid. 

    Goed om te weten

    Sommige honden van dit ras kunnen wat nerveus zijn en of minder goed inzetbaar voor verdediging vanwege hun wantrouwende karakter.

    Maar een goede begeleider zal er echter altijd in slagen het beste te halen uit deze hond met bijzondere kwaliteiten, mits het genetisch een ‘echte Belgische Herder’ is.

    Soorten

    Mechelse Herder

    Groenendaeler

    Tervuerense Herder

    Laekenese Herder

    Karakter Belgische Herder

    • 100%

      Aanhankelijk

      Deze hond verkeert graag in het gezelschap van de verzorgers. Het is heel trouw en laat dat graag merken. Op het claimerige af soms. 

    • 100%

      Speels

      Deze kameraad is heel speels. Een speelpartij gebruikt de Belgische Herder om lol te hebben, zich te ontladen en om na te denken. 3 x win, met andere woorden. 

    • 33%

      Rustig

      Deze hond loopt letterlijk over van energie. Zeker, als werkhond kan het, als de taak dat vereist, heel rustig zijn. Aan de andere kant laat het zich, als de situatie daarom vraagt, net zo goed helemaal gaan. 

    • 100%

      Intelligent

      Een Belgische Herder heeft veel kwaliteiten. Honden van dit ras, vooral de Mechtelse Herder, worden ingezet voor bewaking of verdediging, soms als politiehond, maar zijn ook prettig gezelschap en geschikt om aan sportwetstrijden mee te doen. Denk aan: O rally, behendigheid en gehoorzaamheid. 

    • 66%

      Jager

      Zoals de meeste honden gaat de Belgische Herder achter een konijn aan als er onderweg een tegenkomt. Alleen is het niet de favoriete bezigheid. 

    • 66%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Dit is een bewaker of beschermer puur sang. Je zal in het begin wat moeite moeten doen om vertrouwen te winnen. Een Belgische Herder neemt de tijd om iemand goed in te schatten. Maar is het ijs eenmaal gebroken, dan is deze super vriendelijk. 

    • 33%

      Onafhankelijk

      Deze hond wil het je naar de zin maken. De Belgische Herder is vrij afhankelijk en het meest in het element als je het vraagt een taak uit te voeren. 

      Gedrag Belgische Herder

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Alleen zijn vindt de Belgische Herder maar niets. Met de verzorgers om zich heen voelt dit aanhankelijke type zich het fijnst. Als het op zichzelf is aangewezen gaat deze huisgenoot zich al gauw vervelen.

      • 66%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Deze honden zijn hyperintelligent en begrijpen razendsnel wat je van hen wil. De Belgische Herder is ook pienter en alert en reageert heel snel op prikkels.

        Dat kan tijdens de opvoeding een voordeel zijn, maar evengoed een nadeel, want het geringste foutje kan verkeert uitpakken.

        Om te voorkomen dat ongewenst gedrag inslijt moet je direct na de adoptie beginnen met opvoeden en regels- en grenzen stellen.

        In het geval dat je het als werkhond wil gebruiken is het een goed idee om een gerichte cursus te zoeken. Vermijd liever de traditionele methoden: die zijn vaak te dwingend en te ruw voor honden van dit ras.

      • 100%

        Blaft graag

        Een Belgische Herder kan behoorlijk van zich laten horen. Bijvoorbeeld wanneer er een inbreker tegenkomt of bij verveling.

      • 66%

        Neiging om weg te lopen

        De Belgische Herder ras is eerder een beschermer dan een roofdier, en zal dus in principe niet snel de vertrouwde stek verlaten.

        Alleen, als je huisgenoot een erg besloten leven leidt en normaal niet verder komt dan de tuin, kan het zijn dat deze ontsnapt zodra de gelegenheid zich voordoet.

      • 100%

        Neiging om dingen kapot te maken

        Als levenslustige en dynamische hond raakt de Belgische Herder nogal snel verveelt. Dus wanneer deze alleen thuis is zonder zich te hebben kunnen uit leven, zal het al snel overtollige energie op je spullen gaan botvieren.

      • 66%

        Eetlust

        Belgische Herders houden van lekker eten maar weten ook maat te houden. Bij de opvoeding kan een snack effectief werken als motivatiemiddel.

      • 100%

        Geschikt als waakhond

        Het formaat van een waakhond en nooit angstig of agressief: deze herdershond is geknipt voor de bewaking van zowel de verzorgers als eigendommen. In het bijzonder de Mechelse Herder.

        Dit vereist wel een goede opvoeding, zodat de verzorgers de controle weer kunnen overnemen als er bezoekers binnenkomen.

      • 33%

        Geschikt als eerste hond

        Levenslustig, intelligent, maar ook gevoelig en nerveus: dit is een huisgenoot met een gebruiksaanwijzing.  Wanneer je de Belgische Herder niet traint of niet op de goede manier kan dat schade aanrichten en deze hond een gevaar voor de omgeving maken.

        Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

        Levensstijl

        • 33%

          Kan de Belgische Herder in een appartement leven?

          Belgische Herders kunnen zowel binnen als buiten gedijen. Een huis met een tuin, waar het energie kwijt kan heeft de voorkeur boven een bovenwoning.

          Dat gezegd, zolang in de levensbehoeften wordt voorzien, kan deze intelligente hond zich makkelijk aanpassen aan verschillende situaties en levensstijlen.

          Hoe en waar ook (huis met tuin of bovenwoning), deze echte werkhond heeft uitdaging nodig. Elke dag. Je kan hierbij denken aan: dagelijks tenminste een stevige wandeling, intelligentie spelletjes, reukactiviteiten tijdens de wandeling of speurspelletjes, of ‘afspraakjes’ met andere honden.

        • 100%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          Belgische Herder (en in het bijzonder de Mechelse variëteit) blinkt uit in sportieve hondendisciplines. Inschrijven bij een sportclub is een goed idee, bijvoorbeeld behendigheid, Rally O, Engelse gehoorzaamheid of FCI- gehoorzaamheid.

        • 66%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Je kan deze niet al te grote hond in principe overal meer naar toe nemen. Tenminste, zolang deze hier aangewend is en geleerd heeft hoe zich te gedragen.

          Gezelschap

          • 66%

            Kan een Belgische Herder samen met katten?

            Als de Belgische Herder en de kat van jongs af aan samen opgroeien, kan dit een harmonieuze verstandhouding opleveren.

            In het andere geval vergt deze combinatie eerst een aanpassingsperiode en vooral ook waakzaamheid.

          • 66%

            Kan een Belgische Herder samen met honden?

            Omdat de Belgische Herder zowel gevoelig als nerveus is, kunnen een paar minder gelukkige-  ontmoetingen uiteindelijk dramatisch uitpakken.

            In het ideale geval maken ontmoetingen met soortgenoten daarom deel uit van de opvoeding. Dit kan je het best door het regelmatig organiseren van positieve ervaringen in een veilige omgeving, liefst wanneer de puppy tussen de 3 en 12 weken oud is, omdat deze ervaringen in die periode het best worden opgeslagen in het geheugen.

          • 66%

            Is de Belgische Herder een kindvriendelijke hond?

            Een Belgische Herder kan voor kinderen een fijne huisgenoot zijn. Maar leer je kinderen de hond met rust te laten en niet te behandelen als een knuffeldiertje. Door het vrij nerveuze karakter kan deze huisgenoot snel het geduld verliezen.

          • 33%

            Is een Belgische Herder geschikt voor ouderen?

            Deze hond is vooral een goede huisgenoot voor sportieve verzorgers die voldoende energie hebben om er flink op uit te trekken en uitdagende activiteiten te organiseren.

            %}

            Wat kost een Belgische Herder?

            Prijzen variëren als naar gelang de soort, de sekse, de leeftijd en de stamboom. Reken op gemiddeld €1000,- oplopend tot €3000,- voor een Belgische Herder met een heel bijzondere stamboom.

            Voor het onderhoud heb je ongeveer €90,- per maand nodig (voeding, verzorging en verzekering).

            Verzorging

            Deze stevige werkhond vraagt erg weinig onderhoud. Een Belgische Herder met een korte vacht zoals de Mechelse Herder of een ruwe vacht (de Laekenese Herder) borstel je het best een keer per week. De andere soorten: de Groenendaeler en de Tervuerense Herder hebben om te voorkomen dat er klitten in hun lange vacht ontstaan wat meer zorg nodig.

            Haaruitval

            De mate van haaruitval is bij alle soorten Belgische Herder, of deze nu een lange, korte of ruwe vacht heeft, overzichtelijk, maar vooral tijdens de ruiperioden wat meer.  In die perioden zal je dagelijks moeten borstelen om dode haren te verwijderen.

            Voeding Belgische Herder

            De Belgische Herder heeft baat bij twee maaltijden per dag, ’s morgens een lichte maaltijd (brokken of uit blik) en ’s avonds wat uitgebreider (brokken of gekookt).

            Je kan ook denken aan rauw voedsel, maar vergt veel organisatie (beschikken over een diepvriezer, vlees in voldoende hoeveelheden verstrekken, enz.)

            Eten buiten de vaste maaltijden zoveel mogelijk vermijden want dat kan omdat deze honden veel bewegen een maagstoornis veroorzaken die fataal kan zijn.

            Ongeacht de gekozen voeding is het raadzaam producten van hoge kwaliteit te kiezen, maar vooral om de hoeveelheid aan te passen aan de leeftijd, het gewicht en de dagelijkse activiteiten van deze huisgenoot, vooral bij sporthonden.

            Gezondheid Belgische Herder

            Hoe oud wordt een Belgische Herder?

            Gemiddelde levensverwachting is 12 jaar.

            Sterk/ bestendig

            Talloze gezondheidsonderzoeken hebben uitgewezen dat dit sterke ras bijna nooit ziek wordt.

            Kan goed tegen warmte

            Tijdens extreme hitte doe je deze huisgenoot een groot plezier met onbeperkt koud water en een koel plekje om te schuilen tegen de warmte. Ook kan je overmatige lichaamsbeweging in deze perioden het best vermijden.

            Kan goed tegen kou

            Door de dikke en wollige vacht is de Belgische Herder goed tegen de kou beschermd en kan het in principe zelfs buiten leven, maar niet onder extreem lage temperaturen.

            Neiging om snel aan te komen

            Omdat de Belgische Herder super actief is maak jij je weinig zorgen over overgewicht.

            Veelvoorkomende ziektes

            • Kankers (lymfosarcoom, hemangiosarcoom, osteosarcoom)
            • Oogproblemen (progressieve netvliesatrofie, cataract)
            • Epilepsie
            • Heupdysplasie
            • Dysplasie van de elleboog
            • Hyperthyreoïdie (schildklierafwijking)
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen