Belgische Herder
Andere namen: Mechelse Herder, Groenendaeler, Tervuerense Herder, Laekenese Herder

De Belgische Herder is een pientere werkhond. Soms wat nerveus, maar altijd vol energie, levenslust en toegewijd om de taken die je geeft uit te voeren. Van oorsprong werd dit ras ingezet om vee te hoeden. Vandaag de dag zie je ze regelmatig als waakhonden. Er bestaan vier variaties, met elk eigen karaktertrekken: de Mechelse Herder, speciaal gefokt voor bewaking, verdediging en sportactiviteiten, de Groenendaeler, de Tervuerense Herder en de Lakense Herder. Kalmte en ondernemingslust zijn eigenschappen die de varianten met elkaar gemeen hebben.
Algemene informatie Belgische Herder
Hoe oud wordt een Belgische Herder? :
Karakter :
Aanhankelijk Speels IntelligentGrootte Belgische Herder :
Herkomst en geschiedenis
De vier variëteiten werden tegen het einde van de 19e eeuw gefokt door een groep hondenliefhebbers onder leiding van Professor Reul van de Kureghen Veterinaire School, die trachtte orde te scheppen in een nogal complexe poel van honden met de meest uiteenlopende genetische kenmerken. De eerste standaard werd gepubliceerd in 1894 en vormde het uitgangspunt voor alle toekomstige fokkerijen.
FCI groep
FCI groep
Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Belgische Herder
Grootte Belgische Herder
Teef : 56 tot 62 cm
Reu : 60 tot 66 cm
Gewicht Belgische Herder
Teef : 20 tot 25 kg
Reu : 25 tot 30 kg
Vachtkleur Belgische Herder
Per variant: de vacht van een Groenendaeler is zwart. De Mechtelse Herder heeft een roodbruine (fauve) kleurige vacht met een zwart masker. De Tervuerense Herder kan zowel een roodbruine (fauve) als grijs/ zwarte vacht hebben. Ook de vacht van een Laekense Herder heeft een roodbruine kleur, nu met een zwarte gloed.
Vachttype
De vachtlengte verschilt per variant. De Groenendaelse en Tervuerense Herder hebben een lange vacht. De Mechtelse Herder herken je aan de korte vacht en de Laekense Herder heeft een ruwe vacht.
Altijd is de vacht dik en vol, met een pluizige ondervacht.
Oogkleur Belgische Herder
De kleur van de ogen is heel donkerbruin.
Uiterlijke kenmerken Belgische Herder
De Belgische Herdershond is middelgrote grote hond met een stevige, maar harmonieuze bouw. Dit ras oogt krachtig, maar nooit lomp. De bovenste lijn van het lichaam loopt recht. Aan het einde de staart, van gemiddelde lengte, wordt hangend gedragen wanneer de hond in rust is, opgeheven wanneer hij in actie is. Vergeleken met de Duitse Herdershond is de Belgische Herder kleiner, lichter en flexibele. De kop heeft middelmatig grote ogen en is sterk gepronconeerd, vrij lang, maar niet overdreven. De schedel middelmatig brede vorm in verhouding tot de lengte van het hoofd, met een tamelijk plat voorhoofd, een matige stop een rechte, spits toelopende snuit. Je herkent deze hond ook driehoekige, stijf en recht, hoog aangezette oren. De hals is gespierd, zonder sporen van keelhuid.
Goed om te weten
Sommige honden van dit ras kunnen wat nerveus zijn en of minder goed inzetbaar voor verdediging vanwege hun wantrouwende karakter.
Maar een goede begeleider zal er echter altijd in slagen het beste te halen uit deze hond met bijzondere kwaliteiten, mits het genetisch een ‘echte Belgische Herder’ is.