Belgische Herder

Andere namen: Mechelse Herder, Groenendaeler, Tervuerense Herder, Laekenese Herder

Belgische Herder
Volwassen Mechelse Herder © Shutterstock

De Belgische Herder is een pientere werkhond. Soms wat nerveus, maar altijd vol energie, levenslust en toegewijd om de taken die je geeft uit te voeren. Van oorsprong werd dit ras ingezet om vee te hoeden. Vandaag de dag zie je ze regelmatig als waakhonden. Er bestaan vier variaties, met elk eigen karaktertrekken: de Mechelse Herder, speciaal gefokt voor bewaking, verdediging en sportactiviteiten, de Groenendaeler, de Tervuerense Herder en de Lakense Herder. Kalmte en ondernemingslust zijn eigenschappen die de varianten met elkaar gemeen hebben.

Algemene informatie Belgische Herder

Hoe oud wordt een Belgische Herder? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Belgische Herder :

Herkomst en geschiedenis

De vier variëteiten werden tegen het einde van de 19e eeuw gefokt door een groep hondenliefhebbers onder leiding van Professor Reul van de Kureghen Veterinaire School, die trachtte orde te scheppen in een nogal complexe poel van honden met de meest uiteenlopende genetische kenmerken. De eerste standaard werd gepubliceerd in 1894 en vormde het uitgangspunt voor alle toekomstige fokkerijen.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Belgische Herder

  Grootte Belgische Herder

  Teef : 56 tot 62 cm

  Reu : 60 tot 66 cm

  Gewicht Belgische Herder

  Teef : 20 tot 25 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur Belgische Herder

  Vachttype

  Oogkleur Belgische Herder

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Belgische Herder

  De Belgische Herdershond is middelgrote grote hond met een stevige, maar harmonieuze bouw. Dit ras oogt krachtig, maar nooit lomp. De bovenste lijn van het lichaam loopt recht. Aan het einde de staart, van gemiddelde lengte, wordt hangend gedragen wanneer de hond in rust is, opgeheven wanneer hij in actie is. Vergeleken met de Duitse Herdershond is de Belgische Herder kleiner, lichter en flexibele. De kop heeft middelmatig grote ogen en is sterk gepronconeerd, vrij lang, maar niet overdreven. De schedel middelmatig brede vorm in verhouding tot de lengte van het hoofd, met een tamelijk plat voorhoofd, een matige stop een rechte, spits toelopende snuit. Je herkent deze hond ook driehoekige, stijf en recht, hoog aangezette oren.  De hals is gespierd, zonder sporen van keelhuid. 

  Goed om te weten

  Sommige honden van dit ras kunnen wat nerveus zijn en of minder goed inzetbaar voor verdediging vanwege hun wantrouwende karakter.

  Maar een goede begeleider zal er echter altijd in slagen het beste te halen uit deze hond met bijzondere kwaliteiten, mits het genetisch een ‘echte Belgische Herder’ is.

  Soorten

  Mechelse Herder

  Groenendaeler

  Tervuerense Herder

  Laekenese Herder

  Karakter Belgische Herder

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze hond verkeert graag in het gezelschap van de verzorgers. Het is heel trouw en laat dat graag merken. Op het claimerige af soms. 

  • 100%

   Speels

   Deze kameraad is heel speels. Een speelpartij gebruikt de Belgische Herder om lol te hebben, zich te ontladen en om na te denken. 3 x win, met andere woorden. 

  • 33%

   Rustig

   Deze hond loopt letterlijk over van energie. Zeker, als werkhond kan het, als de taak dat vereist, heel rustig zijn. Aan de andere kant laat het zich, als de situatie daarom vraagt, net zo goed helemaal gaan. 

  • 100%

   Intelligent

   Een Belgische Herder heeft veel kwaliteiten. Honden van dit ras, vooral de Mechtelse Herder, worden ingezet voor bewaking of verdediging, soms als politiehond, maar zijn ook prettig gezelschap en geschikt om aan sportwetstrijden mee te doen. Denk aan: O rally, behendigheid en gehoorzaamheid. 

  • 66%

   Jager

   Zoals de meeste honden gaat de Belgische Herder achter een konijn aan als er onderweg een tegenkomt. Alleen is het niet de favoriete bezigheid. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Dit is een bewaker of beschermer puur sang. Je zal in het begin wat moeite moeten doen om vertrouwen te winnen. Een Belgische Herder neemt de tijd om iemand goed in te schatten. Maar is het ijs eenmaal gebroken, dan is deze super vriendelijk. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze hond wil het je naar de zin maken. De Belgische Herder is vrij afhankelijk en het meest in het element als je het vraagt een taak uit te voeren. 

   Gedrag Belgische Herder

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Alleen zijn vindt de Belgische Herder maar niets. Met de verzorgers om zich heen voelt dit aanhankelijke type zich het fijnst. Als het op zichzelf is aangewezen gaat deze huisgenoot zich al gauw vervelen.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn hyperintelligent en begrijpen razendsnel wat je van hen wil. De Belgische Herder is ook pienter en alert en reageert heel snel op prikkels.

    Dat kan tijdens de opvoeding een voordeel zijn, maar evengoed een nadeel, want het geringste foutje kan verkeert uitpakken.

    Om te voorkomen dat ongewenst gedrag inslijt moet je direct na de adoptie beginnen met opvoeden en regels- en grenzen stellen.

    In het geval dat je het als werkhond wil gebruiken is het een goed idee om een gerichte cursus te zoeken. Vermijd liever de traditionele methoden: die zijn vaak te dwingend en te ruw voor honden van dit ras.

   • 100%

    Blaft graag

    Een Belgische Herder kan behoorlijk van zich laten horen. Bijvoorbeeld wanneer er een inbreker tegenkomt of bij verveling.

   • 66%