Aanbieding

Amerikaanse Pitbull Terriër pup

Hoe gevaarlijk is de Amerikaanse Pitbull Terrier?

© Voltgroup - Shutterstock

Amerikaanse Pitbull Terrier: temperament, gezondheid, voeding, prijs en verzorging

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

De Amerikaanse Pitbull Terrier, ook wel American Pitbull (Terrier) is een lijsthond in Nederland. Waar dien je rekening mee te houden?

De Amerikaanse Pitbull Terrier is een hondenras dat niet erkend is door de FCI. In Nederland wordt de Pittie, zoals hij in de VS vaak wordt genoemd, geclassificeerd als risicohond en staat op een lijst. Maar zoals bij alle honden is het andere uiteinde van de riem cruciaal bij het adopteren van zo'n hond.

Het adopteren van een Pitbull vereist een bijzonder goede kennis van hondentraining en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Met een liefdevolle en consistente opvoeding is de Pitbull geschikt als gezinshond en toont hij zich een aanhankelijke hond.

Algemene informatie Pitbull Terrier:

De Pitbull Terrier is een middelgrote hond. Hij heeft een korte vacht en is erg intelligent, is aanhankelijk en gehoorzaam. De levensverwachting van de pitbull ligt tussen de 8 en 15 jaar. In Nederland wordt de hond als een gevaarlijke lijsthond beschouwd.

Pitbull uiterlijk: Blue Line bijzonder populair

Grootte

  • Teefjes: 43 tot 51 cm
  • Reutjes: 46 tot 53 cm

Gewicht

  • Teefjes: 13,5 tot 22,5 kg
  • Reutjes: 16 tot 27 kg

Vachtkleur

Effen, veelkleurig of gevlekt: de vachtkleur van een Pittie kan elke kleur of tint hebben, behalve geheel wit. Vooral de blauwe pitbulls zijn populair.

Vachtlengte

De Pitbull heeft een dichte, korte en glanzende vacht die hard aanvoelt.

Kleur ogen

Alle oogkleuren behalve blauw

Uiterlijk van een Pitbull

Het hondenras verschilt van vergelijkbare rassen zoals de Amerikaanse Bulldog doordat het een iets smallere lichaamsbouw heeft. De poten en rug zijn echter gespierd en de romp is bijna vierkant van vorm.

Kenmerkend voor een Pittie is een vrij grote kop met een brede en sterke kaak en uitgesproken wangen. De half rechtopstaande oren zijn hoog aangezet. De ogen zijn rond en staan ​​ver uit elkaar. Hij draagt ​​zijn middellange staart naar beneden hangend.

Een grote kop, brede kaaklijn en half rechtopstaande oren zijn typerend voor Pitbulls
© Shutterstock

Pitbull temperament en karakter

Aanhankelijk

Het is een aanhankelijke hond die trouw is aan zijn verzorger. Hij voelt zich helemaal op zijn gemak als hij dicht bij zijn verzorger of familie is.

Speels

De Pitbull is als puppy maar ook als volwassen hond ontzettend speels. Ze vertonen vaak een clownachtige houding. Spontane uitnodigingen om te spelen kunnen ze zelden weerstaan.

Actief

De Pitbull is ongetwijfeld een van de actieve hondenrassen. Hij barst van de energie en komt pas tot rust als op het moment dat zijn behoeften zijn voldaan. Om een ​​evenwichtige viervoeter in huis te hebben, moet je letten op zowel fysieke als mentale belasting.

Intelligent

Het is een intelligente en veelzijdig dier. Ze hebben snel door wat er van ze gevraagd wordt. In zijn thuisland wordt hij ingezet als drugsspeurhond, politiehond of bij andere activiteiten waarbij samenwerking met mensen nodig is.

Jacht

Door hun verleden als rattenvanger en het kruisen van verschillende terriërrassen vertoont de hond nog steeds een neiging tot jagen. In vergelijking met veel andere terriërs is het jachtinstinct echter niet erg uitgesproken. Anti-jachttraining zal helpen hun plezier in jagen te beteugelen.

Enigszins verlegen

Tegenover vreemden gedragen ze zich neutraal. Met andere woorden. Visite zal niet meteen als verdacht worden beschouwd, zeker wanneer ze goed gesocialiseerd zijn. Ze zullen je niet direct kwispelend begroeten, maar ze zijn ook niet al te verlegen.

Op mensen gesteld

Wellicht denk je dat het een sterke en onafhankelijke hond is, maar het tegendeel is waar. Ze zijn erg sociaal binnen hun eigen gezin of tegenover de verzorger. 

De pitbull is energiek en kan zelfs een beetje klunzig zijn
© Shutterstock

Gedrag van Pitbull Terriers

Kan alleen blijven

Deze honden vormen een hechte band met hun verzorgers. Daarom is het bij deze dieren belangrijk om vanaf pup af aan met kleine stapjes alleen zijn te trainen. Hierbij is een rasspecifieke (puppy)training nuttig. Nadat een Pitbull zich heeft kunnen uitleven kunnen ze met gemak een paar uur alleen zijn.

Gehoorzaam, maar alleen door consistentie

Een Pitbull is van nature een gehoorzame hond, maar dat betekent niet dat training kinderspel is. Af en toe kan het koppige karakter naar voren komen en kan de opvoeding een uitdaging zijn.

Daarbij komt dat het ras een lijsthond is in Nederland en training verplicht is. Mede door het wrede verleden dat dit ras heeft doorstaan is het belangrijk om duidelijk te communiceren waardoor ze betrouwbaarheid en gehoorzaamheid zullen tonen. 

Aan de lijn kunnen lopen en de basiscommando's beheersen zijn essentieel, vooral bij krachtpatsers zoals een Pitbull, en moeten zo vroeg mogelijk worden getraind.

Blaft weinig

Een Pitbull is geen blaffende hond. Vanwege hun zelfvertrouwen en fysieke voorkomen hoeven ze niet vaak te blaffen.

Kan weg rennen

Een Pitbull zal het gezelschap van zijn familie voor niets inruilen. Als hun jachtinstinct echter de overhand krijgt of als ze zich vervelen in de tuin, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Omdat ze gemakkelijk hindernissen van enkele meters kunnen overwinnen, is een omheinde tuin een vereiste.

Destructief uit verveling

Wanneer je een Pitbull puppy of volwassen hond adopteert zul je een actief leven moeten hebben. Wanneer je niet genoeg uitdaging biedt kunnen ze gefrustreerd raken.

Gierig

De hond is niet extreem hebzuchtig, maar traktaties zijn een welkome beloning tijdens de training. Snoepjes zijn een goede manier om soms zijn eigenzinnigheid te omzeilen.

Pitbull Terrier als waakhond

Als je alleen al naar een Pitbull kijkt, zou je denken dat je naar de perfecte waakhond kijkt. Maar verrassend genoeg is dit niet het geval. Hoewel ze intimiderend zijn, zijn ze doorgaans vriendelijk en vallen ze niet uit richting vreemden.

Pitbull Terrier als eerste hond

Het adopteren van een Pittie brengt twee vereisten met zich mee: ervaring in hondentraining en kennis van de speciale behoeften van dit hondenras.

Hoewel het waar is dat een Pit Bull wordt beschouwd als onderdanig en gehoorzaam aan de verzorgers. Wat echter niet mag worden vergeten, is hun dominantie over soortgenoten en hun verleden als trouwe viervoeters die klaar zijn om te vechten.

Bovendien barsten deze viervoeters van kracht. Als ze slecht gesocialiseerd zijn, worden ze een ernstige bedreiging voor de mensen om hen heen. Het feit dat het een lijsthond is in Nederland laat zien dat ze wellicht niet erg geschikt zijn als eerste hond.

Pitbull verzorgers moeten ervaring hebben met hondentraining en het ras
© Shutterstock

Levensstijl

Pitbull in huis

Een huis met tuin zou optimaal zijn voor de energiebundel, maar een appartement kan onder bepaalde voorwaarden voldoende zijn. In een ideale situatie gaan de verzorgers meerdere uren per dag met een Pitbull naar buiten, zodat ze eenmaal thuis vredig kunnen uitrusten.

Sportief

De Pit Bull is een sportieve alleskunner: ze zijn geschikt voor trekhondensporten zoals bikejoring of apporteerwerk. Bovendien zijn ze goede joggingsmaatjes.

In de VS zijn er speciale hondensporten die specifiek zijn aangepast aan de behoeften van de Amerikaanse Pit Bull Terrier. Zoals muurklimmen. De pitbull springt met een rennende start tegen een muur van enkele meters hoog op. Het doel is om de prooi die aan de bovenkant vastzit te bereiken en erop te bijten.

Reizen

Pitbulls kunnen tegen veel prikkels en kunnen daardoor prima tegen treinreizen of onbekende omgevingen. Dat klinkt best goed, maar toch zijn er argumenten tegen het reizen met dit dier.

Het feit dat het een lijsthond is zorgt ervoor dat ze niet overal welkom zijn, zoals bijvoorbeeld in Denemarken of Groot-Brittannië. 

Daarnaast kan het uiterlijk van Pitbulls hoteleigenaren en verhuurders ertoe aanzetten om je te weigeren. Informeer daarom altijd even vooraf of je hond welkom is. 

Pitbull en katten, honden, kinderen

Pit Bull Terrier en katten

De kennismaking tussen honden en katten moet je altijd doordacht aanpakken. Zoals bij alle honden is het een voordeel als de kennismaking plaatsvindt wanneer ze pup zijn. Met zorgvuldige socialisatie en geduld kan een volwassen dier meestal prima overweg met katten.

Pit Bull Terrier en honden

De Pit Bull heeft veel zelfvertrouwen en is dominant in de omgang met andere honden. Een harmonieus samenleven met andere honden is daarom buitengewoon moeilijk. Vroege socialisatie kan dit tegengaan.

Pit Bull Terrier en Kinderen

Als de Pit Bull uit een gerenommeerde foklijn komt die zich richt op positieve eigenschappen, is het een uitstekende gezinshond. Ze zijn zachtaardig, speels en goedaardig tegenover kinderen en zien onhandig gedrag over het hoofd.

Voor ouderen

Dit atletische hondenras is niet geschikt voor ouderen. Het is belangrijk om voor adoptie te beseffen dat een Pit Bull een hond is met veel energie. Daarom hebben ze regelmatig de gelegenheid nodig om hun instinct te stimuleren door middel van speciale hondensporten. 

De atletische pitbull kan oudere verzorgers snel te veel worden
© Shutterstock

Pitbull: de prijs

Aangezien de FCI het hondenras niet erkent, zijn er geen geregistreerde fokkers. Op internet vinden liefhebbers van het ras advertenties van vermeende Amerikaanse Pitbullterriers zonder papieren. De kans is groot dat dit honden van gemengd ras zijn.

Een onduidelijke foklijn is fataal voor dit hondenras, aangezien er niets bekend is over het fokdoel. Mogelijk werd de nadruk gelegd op gevechtsgereedheid. Geïnteresseerden zouden daarom een ​​American Staffordshire Terriër van een gerenommeerde fokker als alternatief kunnen overwegen. De prijzen variëren hier van € 950 tot € 2.700.

Het gemiddelde maandbudget voor voeding en verzorging van een American Pit Bull Terrier ligt rond de €50.

Pitbull: zorg

Ze hebben weinig verzorging nodig vanwege hun korte vacht. Een bad met milde hondenshampoo is alleen aan te raden als het absoluut noodzakelijk is. De huid is gevoelig en veelvuldig baden kan snel leiden tot huidirritatie.

Af en toe borstelen is voldoende. Net zoals bij andere honden dien je de lengte van de nagels en de oren in de gaten te houden.

Pitbull in de rui-periode

Ze verliezen relatief veel haar, met name tijdens de rui-periode. Zeker tijdens deze fase dien je regelmatig te borstelen.

Dieet van de Pit Bull Terrier

Het dieet speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en conditie van een hond. Het dieet moet bestaan uit hoogwaardig voer, met een hoog aandeel vlees. Het ras is gevoelig voor allergieën, en daarom is zelf bereid voer het beste. 

Om maagkantelingen te voorkomen moet de hond altijd rusten nadat ze hebben gegeten. Het beste is om het voer op te delen in 2 maaltijden per dag. 

Dankzij hun korte haar heeft de Pitbullterrier weinig verzorging nodig
© Shutterstock

Gezondheid Pitbullterriers

Pitbullterrier: Levensverwachting

Met een gezond dieet en voldoende beweging kunnen kunnen Pitties een leeftijd van 12 jaar of ouder halen.

Robuust

Over het algemeen is de Pit Bull een robuuste viervoeter met weinig rasgerelateerde ziektes. Belangrijk om te weten: Het hondenras is niet kleinzerig. Hierdoor kan het gebeuren dat kleine verwondingen door een wandeling in de natuur onopgemerkt blijven door de verzorger.

Hitte tolerantie

In vergelijking met andere honden verdragen Pittbulls warmte relatief goed. Toch moet er altijd een schaduwrijke plek in de tuin of thuis als koel toevluchtsoord beschikbaar zijn. Hondenwandelingen bij hoge temperaturen moeten worden uitgesteld tot de vroege ochtend- of late avonduren.

Kou tolerantie

De American Pitbullterrier is een actieve hond. Daarom kunnen ze ondanks de korte vacht prima tegen de kou. Een hondenjas kan bij extreem lage temperaturen worden gebruikt wanneer ze ouder worden of minder bewegen.

Neiging tot overgewicht

Aangezien het een vrij actief ras is, komt overgewicht zelden voor. Let wel, dit is mits ze hun dagelijkse portie beweging krijgen.

Pit Bull Terrier: ziektes

Goed om te weten

Helaas leeft nog steeds het beeld dat Pitbulls agressieve vechtende honden zijn, maar niets is minder waar. 

De term "Pit Bull" wordt vaak gebruikt voor lijsthonden die op elkaar lijken. Deze generalisatie is niet alleen feitelijk onjuist, maar ook misleidend.

Vaak worden honden van dit ras geadopteerd als dierenasiel hond dit is meestal een mix. Het vinden van een raszuivere Pitbull is tegenwoordig zeldzamer dan ooit. 

Het hondenras wordt erkend door verschillende verenigingen, zoals de United Kennel Club (UKC) en de American Dog Breeders Association (ADBA). Helaas zijn hondengevechten met Pitbulls in de Verenigde Staten tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikelijk, ook al is het illegaal.

Gelukkig kent het land ook vele liefhebbende verzorgers van dit ras, en stond de Pitbull zelfs aan de zijde van een president van de VS, Theodore Roosevelt, de 26e president van de VS. 

In veel landen is de Pitbull helaas verboden
© Shutterstock

Geschiedenis

Sommige Pit Bull-liefhebbers beweren dat het hondenras al bestaat sinds de Romeinse tijd. Officiële documenten plaatsen de geboorte van de Pitbull in het begin van de 19e eeuw. Pittbulls zijn het resultaat van kruisingen tussen buldoggen van het oude type en verschillende terriërs. Daarom werd een mix van de rassen lange tijd Bull en Terrier genoemd.

Dit resulteerde in een groep honden die geen uniforme standaard hadden. Ze werden in Engeland in de arbeiderswijken gebruikt om op ratten te jagen. Zo ontwikkelde zich een echte wedstrijdcultuur, die gevoed werd door hoog prijzengeld.

Maar daar stopte niet. Het Engelse woord "pit" betekent arena voor hondengevechten. Gewetenloze mensen zetten hun honden tegen elkaar op in bloedige duels. Toen hondengevechten in 1835 in Engeland werden verboden, brachten immigranten hun bulls en terriërs naar de Verenigde Staten. Daar bleken hondengevechten razend populair en nam het alleen maar toe.

In 1889 werd de Pit Bull Terrier voor het eerst officieel gefokt in de VS door John P. Colby.

Dit ras bracht de krachtige en atletische American Pit Bull Terriers voort, uitsluitend gefokt voor hondengevechten. De honden moeten een sterke wil hebben en klaar zijn om te vechten, met betrouwbare gehoorzaamheid aan mensen. Geweld tegen mensen was ongewenst. Als een hond een mens beet, werd hij bestempeld als een zogenaamde "Mannenbijter".

In 1898 werd het Amerikaanse hondenras geregistreerd door de United Kennel Club. Het is interessant dat, aangezien er meningsverschillen waren tussen de fokkers, er twee verschillende hondenrassen voortkwamen uit de Bull en Terrier. Naast de krachtige American Pitbullterrier koos een ander kamp voor een vriendelijke gezinshond.

Die staat nu bekend als de American Staffordshire Terriër. In de jaren zeventig waren Amerikaanse Pit Bull-enthousiastelingen tegen hondengevechten. Als diervriendelijk alternatief ontwikkelden ze nieuwe hondensporten om de Pittbull te benutten op een manier die past bij de soort.

Namen

Zeus, Jason of Dexter zijn geschikte namen voor reutjes. Enkele namen voor teefjes zijn Kacey, Mila of Sia.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen