Aanbieding

Karikaturen van Turkse hondenrassen

Turkije heeft verschillende grote en sterke hondenrassen voortgebracht

© Shutterstock

Groot, sterk en onverschrokken: Turkse hondenrassen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Turkse hondenrassen zijn zeldzaam in Nederland en verschillen in veel opzichten van de Labrador Retrievers, herdershonden etc, die zo populair zijn in ons land.

Juist dat maakt ze zo speciaal en Wamiz onthult in dit artikel welk type hondenbezitters het beste passen bij Turkse hondenrassen. 

Knap, sterk en zelfverzekerd, dit zijn de drie kenmerken die de Turkse hondenrassen het beste omschrijven. Tijdens hun werk als kuddebewaker of waakhond nemen ze zelfstandig beslissingen, instructies van hun verzorgers hebben ze nauwelijks nodig. 

Vanwege hun speciale karakter zijn Turkse hondenrassen geschikt voor een kleine groep hondenliefhebbers. 

Een Turkse hond heeft een ervaren hondenbezitter nodig die kan omgaan met dominant gedrag, het beschermende instinct en onafhankelijkheid. Tevens moet je zorgen voor een specifieke leefomgeving, waaronder een groot stuk land in een landelijk gebied. 

Als aan deze criteria wordt voldaan is er nog een laatste voorwaarde, een ras-specifieke taak. Door hun zware bouw en eigenwijze karakter kunnen ze niet veel hondensporten beoefenen. 

Akbaş

Deze herdershonden danken hun naam aan hun vachtkleur, want Akbaş betekent "witte kop". Deze trotse en moedige viervoeters zijn iets lichter gebouwd dan hun neven uit Turkije. Toch wegen ze gemiddeld 45 kg met een hoogte van 75 cm. Door hun grootte horen ze duidelijk thuis in de categorie grote hondenrassen

Een Akbaş die ver van huis is, is niet geheel ondenkbaar. Sinds deze Turkse hond in 1978 voor het eerst naar de VS kwam is het daar als rashond gefokt.

Akbaş
De Akbaş © Shutterstock

Kangal

De Kangal's geven om het welzijn van hun sociale groep en hun adoptiegezin komt op de eerste plaats. De kuddebeschermingshonden met een karakteristiek zwart masker komen vooral voor in de Sivas regio en Oost-Anatolië. 

De Kangal's merken de kleinste zwakheden van hun verzorgers op, en gebruiken deze in hun voordeel. Deze Turkse hond wordt door de FCI erkend als onafhankelijk ras. 

Kangal
De Kangal © Shutterstock

Karstherder

De Karstherder is een Anatolische herdershond met een dikke vacht en krachtig postuur. In hun vaderland worden ze ook wel Kafka genoemd en worden daar beschouwd als zelfstandig hondenras. De gelijkenis met de Kaukasische Ovcharka is opvallend. 

De geschiedenis van de zeldzame Karst-hond is echter niet goed gedocumenteerd, dus wordt er enkel gespeculeerd over de oorsprong. Aan het einde van de 20e eeuw werden voor het eerst beschrijvingen van het Turkse hondenras gezien.

Karstherder
De Karstherder © Shutterstock

Turkse Mastiff

Deze imposante trouwe viervoeters zijn het allergrootste hondenras uit Turkije. Een bijzonder kenmerk zijn de hangende lippen, die ze onderscheiden van hun neef. In wezen is het enige verschil dat ze aggresiever zijn dan de Kangal. Als gevolg hiervan vertonen Turkse Mastiffs snel agressief gedrag wanneer ze dit nodig achten. 

Het is een oud hondenras en werden in het verleden ingezet als oorlogshond. Deze Turkse hond wordt voornamelijk gefokt in de provincie Aksaray.  

Turkse hondennamen

Of het nu gaat om een rashond of een Turkse kruising uit de dierenbescherming: een hondennaam uit Turkije doet denken aan zijn roots, is zeldzaam in dit land en scoort met oosterse flair. Om je te helpen een geschikte naam te vinden, heeft Wamiz een lijst gemaakt met leuke Turkse hondennamen:

  • Botan: de klank van Botan past bij een reu met een sterke bouw
  • Efe: Kort laar krachtig, Efe klinkt brutaal en origineel
  • Ipek: Heb je een teef een lange, vloeiende en zachte vacht? Dan is Ipek de juiste keuze! De vrouwelijke naam betekent "zijde" 
  • Kaya: De rots in de branding, Kaya is een Turkse jongensnaam betekent "de rots"
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen