Chihuahua

Chihuahua
Volwassen Chihuahua © Shutterstock

Terwijl de Chihuahua de naam deelt met de grootste staat van Mexico, is deze hond waarschijnlijk de kleinste van de wereld. Slim, dapper en aanhankelijk, deze hond is een perfect gezelschap voor veel mensen die een dier willen adopteren, zeker voor een eerste hond. Het aanpassingsvermogen van de Chihuahua, zorgt ervoor dat deze hond zich zonder moeite aan verschillende levensstijlen kan aanpassen. 

Algemene informatie Chihuahua

Hoe oud wordt een Chihuahua? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Chihuahua :

Herkomst en geschiedenis

Er wordt aangenomen dat de Chihuahua een inheems ras is uit het noorden van Mexica, waarschijnlijk uit het gebied waar Chihuahua de hoofdstad is. Het was de favoriete hond van de Azteekse prinsessen. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de Chihuahua "ontdekt" door de Verenigde Staten, waar mensen gek op deze hond werden, voordat het de wereld rond ging reizen.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Chihuahua

  Grootte Chihuahua

  Teef : 16 tot 20 cm

  Reu : 16 tot 20 cm

  Gewicht Chihuahua

  Teef : 0 tot 3 kg

  Reu : 0 tot 3 kg

  Vachtkleur Chihuahua

  Vachttype

  Oogkleur Chihuahua

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Chihuahua

  De Chihuahua is een miniatuur hondenras met een gedrongen lijf. Het appelvormige hoofd, de puntige oren en een nogal kleine snuit geven deze hond een compact uiterlijk.

  Goed om te weten

  Hetzelfde als bij katten, deze hond is van nature schoon en verzorgt zichzelf regelmatig. Een zeldzame eigenschap is een geurloze vacht, dit maakt deze kleine hond een heel gewaardeerd huisdier.

  Karakter Chihuahua

  • 100%

   Aanhankelijk

   Heel knuffelig, deze hond is zeer gehecht aan de verzorger. Voor velen is deze karaktereigenschap ideaal, maar het kan snel een bron van gedragsproblemen worden, vooral een intense, zelfs ongezonde gehechtheid aan dierbaren.

   Voor het welzijn van de Chihuahua is het belangrijk om de hond niet te behandelen als een klein en fragiel dier. De hond vindt zichzelf heel groot, dus behandel deze ook zo, wees niet bang om wanneer het nodig is even weg te gaan. 

  • 100%

   Speels

   De Chihuahua is opgewekt, dynamisch en actief en houdt van spelen. Echter, het is belangrijk om de hond goed in de gaten te houden wanneer deze aan het spelen is met kinderen of grote honden. Deze kunnen behoorlijk ruig spelen zonder dit te realiseren, maar de gevolgen kunnen groot zijn. 

    

  • 66%

   Rustig

   Vol van energie, de Chihuahua kan zich aan meerdere omgevingen aanpassen, de hond neemt makkelijk het tempo over van de sociale groep. Deze hond kan goed rustig blijven als dat nodig is.

   Echter, de hond kan alleen zo rustig blijven als aan de minimum hoeveelheid beweging wordt voldaan.

    

  • 66%

   Intelligent

   De intellectuele capaciteiten van deze kleine hond vertalen zich vooral in het vermogen om aan te passen aan meerdere levensstijlen.

   Echter, als je de intelligentie meet naar het vermogen om te luisteren en opdrachten op te volgen, dan is het waar dat deze hond vaak heel koppig is.

  • 33%

   Jager

   Dit ras van miniatuurhond is puur bedoeld als huisdier. Er zit niets aan jachtinstinkt in.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De energie en dapperheid maken dat een Chihuahua behoorlijk gereserveerd en achterdochtig is tegenover onbekenden. Deze hond laat onbekende mensen niet gemakkelijk toe en blaft zelfs hard om te proberen bang te maken wat de hond als een bedreiging beschouwt.

   Echter, op het moment dat je het vertrouwen krijgt, zal deze hond zich graag laten aaien door jou.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Chihuahua is zeer gehecht aan de verzorger en vertrouwt uitsluitend deze en neemt zelf weinig beslissingen. Ondanks het soms pittige temperament, deze hond wil eigenlijk alleen maar de verzorger blij maken.

   Gedrag Chihuahua

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als de chihuahua al van jongs af aan een goede ervaring heeft gehad met alleen zijn, dan kan deze het accepteren als je even weg bent. De hond mag je maximaal een paar uur alleen thuislaten en nooit voor lange dagen.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De training van deze hond mag niet worden verwaarloosd alleen omdat deze klein is. De afmeting van de Chihuahua maakt niet uit, iedere hond moet de basis leren om goed te integreren in het huis en de algemene samenleving.

    Begin daarom zo vroeg mogelijk met het trainen van je chihuahua om te voorkomen dat je slechte gewoonten versterkt, zelfs niet onbewust.

    De training moet altijd de principes van positief onderwijs respecteren, met een zachte maar stevige en logische aanpak.

   • 100%

    Blaft graag

    De chihuahua heeft niet veel nodig om te blaffen, vooral als vreemden het territorium betreden. Deze miniatuurhond zal dit doen om indringers af te schrikken en te intimideren.

   • 33%