Chihuahua

Terwijl de Chihuahua de naam deelt met de grootste staat van Mexico, is deze hond waarschijnlijk de kleinste van de wereld. Slim, dapper en aanhankelijk, deze hond is een perfect gezelschap voor veel mensen die een dier willen adopteren, zeker voor een eerste hond. Het aanpassingsvermogen van de Chihuahua, zorgt ervoor dat deze hond zich zonder moeite aan verschillende levensstijlen kan aanpassen. 

Chihuahua
Volwassen Chihuahua © Shutterstock

Algemene informatie Chihuahua

Hoe oud wordt een Chihuahua? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Chihuahua :

icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

Er wordt aangenomen dat de Chihuahua een inheems ras is uit het noorden van Mexica, waarschijnlijk uit het gebied waar Chihuahua de hoofdstad is. Het was de favoriete hond van de Azteekse prinsessen. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de Chihuahua "ontdekt" door de Verenigde Staten, waar mensen gek op deze hond werden, voordat het de wereld rond ging reizen.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Chihuahua

  Grootte Chihuahua

  Teef : 16 tot 20 cm

  Reu : 16 tot 20 cm

  Gewicht Chihuahua

  Teef : 0 tot 3 kg

  Reu : 0 tot 3 kg

  Vachtkleur Chihuahua

  Vachttype

  Oogkleur Chihuahua

  icon breed/brown-eye
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Chihuahua

  De Chihuahua is een miniatuur hondenras met een gedrongen lijf. Het appelvormige hoofd, de puntige oren en een nogal kleine snuit geven deze hond een compact uiterlijk.

  icon idea
  Goed om te weten

  Hetzelfde als bij katten, deze hond is van nature schoon en verzorgt zichzelf regelmatig. Een zeldzame eigenschap is een geurloze vacht, dit maakt deze kleine hond een heel gewaardeerd huisdier.

  icon breed/personality
  Karakter Chihuahua

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-affectionate

   Aanhankelijk

   Heel knuffelig, deze hond is zeer gehecht aan de verzorger. Voor velen is deze karaktereigenschap ideaal, maar het kan snel een bron van gedragsproblemen worden, vooral een intense, zelfs ongezonde gehechtheid aan dierbaren.

   Voor het welzijn van de Chihuahua is het belangrijk om de hond niet te behandelen als een klein en fragiel dier. De hond vindt zichzelf heel groot, dus behandel deze ook zo, wees niet bang om wanneer het nodig is even weg te gaan. 

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-playful

   Speels

   De Chihuahua is opgewekt, dynamisch en actief en houdt van spelen. Echter, het is belangrijk om de hond goed in de gaten te houden wanneer deze aan het spelen is met kinderen of grote honden. Deze kunnen behoorlijk ruig spelen zonder dit te realiseren, maar de gevolgen kunnen groot zijn. 

    

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-calmness

   Rustig

   Vol van energie, de Chihuahua kan zich aan meerdere omgevingen aanpassen, de hond neemt makkelijk het tempo over van de sociale groep. Deze hond kan goed rustig blijven als dat nodig is.

   Echter, de hond kan alleen zo rustig blijven als aan de minimum hoeveelheid beweging wordt voldaan.

    

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-cleverness

   Intelligent

   De intellectuele capaciteiten van deze kleine hond vertalen zich vooral in het vermogen om aan te passen aan meerdere levensstijlen.

   Echter, als je de intelligentie meet naar het vermogen om te luisteren en opdrachten op te volgen, dan is het waar dat deze hond vaak heel koppig is.

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-hunter

   Jager

   Dit ras van miniatuurhond is puur bedoeld als huisdier. Er zit niets aan jachtinstinkt in.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De energie en dapperheid maken dat een Chihuahua behoorlijk gereserveerd en achterdochtig is tegenover onbekenden. Deze hond laat onbekende mensen niet gemakkelijk toe en blaft zelfs hard om te proberen bang te maken wat de hond als een bedreiging beschouwt.

   Echter, op het moment dat je het vertrouwen krijgt, zal deze hond zich graag laten aaien door jou.

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-independence

   Onafhankelijk

   De Chihuahua is zeer gehecht aan de verzorger en vertrouwt uitsluitend deze en neemt zelf weinig beslissingen. Ondanks het soms pittige temperament, deze hond wil eigenlijk alleen maar de verzorger blij maken.

   icon breed/personality
   Gedrag Chihuahua

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-loneliness-standing

    Kan goed alleen zijn

    Als de chihuahua al van jongs af aan een goede ervaring heeft gehad met alleen zijn, dan kan deze het accepteren als je even weg bent. De hond mag je maximaal een paar uur alleen thuislaten en nooit voor lange dagen.

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-obedience

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De training van deze hond mag niet worden verwaarloosd alleen omdat deze klein is. De afmeting van de Chihuahua maakt niet uit, iedere hond moet de basis leren om goed te integreren in het huis en de algemene samenleving.

    Begin daarom zo vroeg mogelijk met het trainen van je chihuahua om te voorkomen dat je slechte gewoonten versterkt, zelfs niet onbewust.

    De training moet altijd de principes van positief onderwijs respecteren, met een zachte maar stevige en logische aanpak.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-talkative

    Blaft graag

    De chihuahua heeft niet veel nodig om te blaffen, vooral als vreemden het territorium betreden. Deze miniatuurhond zal dit doen om indringers af te schrikken en te intimideren.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-runaway

    Neiging om weg te lopen

    Deze kleine hond zal nooit overwegen om weg te rennen, omdat deze veel te dicht bij de sociale groep staat. Zolang de Chihuahua het fijn heeft bij de familie, zal er geen reden zijn om te vluchten. 

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-destroyer

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als aan alle behoeften van de Chihuahua wordt voldaan, zal deze dagelijks zowel mentaal als fysiek voldoende worden gestimuleerd. Deze hond heeft dan geen last van verlatingsangst, ook zal er geen destructief gedrag optreden.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-gluttony

    Eetlust

    Deze hond is niet echt hebberig, wat soms een obstakel kan zijn tijdens de training. Toch kan deze eigenschap zeker voordelig zijn, met name bij het voorkomen van zwaarlijvigheid, wat gevaarlijk kan zijn voor dit kleine huisdier.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-watchdog

    Geschikt als waakhond

    De Chihuahua doet het goed als alarmhond dankzij de neiging om te blaffen, toch is het helemaal geen goede waakhond, omdat deze zo klein is en niet intimiderend.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-first-dog

    Geschikt als eerste hond

    Dit huisdier is ideaal voor mensen die voor de eerste keer adopteren. Denk echter niet dat kleine honden minder training nodig hebben of weg kunnen komen met huisregels.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-apartment-living

     Kan de Chihuahua in een appartement leven?

     De Chihuahua past prima bij een leven in een flat. Ook zal deze hond blij worden van een huis met een tuin. Het is belangrijk om deze hond niet te lang buiten te laten, zeker niet met lage temperaturen.

     In een flat gebruiken sommige mensen een kattenbak om in de behoeften van dit kleine huisdier te voorzien, maar niets is beter dan verschillende dagelijkse uitstapjes om wat frisse lucht te krijgen voor deze huiselijke maar actieve hond.

    • 66%

     icon breed/lifestyle/dog-sporty

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Je zou kunnen denken dat deze harige hond niet erg actief is, maar dat is zeker niet zo. Deze hond kan niet met de verzorger mee als deze 10 km gaat rennen, toch is dit hondje energiek van aard.

     Wat de levenstijl ook is, deze hond heeft regelmatig uitjes nodig, ook lange wandelingen waarbij de snelheid van de hond word aangenomen. Dit heeft het hondje nodig om de energie kwijt te kunnen.

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-travelling

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Dankzij het miniatuurformaat neem je de Chihuahua heel gemakkelijk overal mee naartoe. Als deze van jongs af aan een positieve reiservaring heeft gehad, zal deze hond de tijd die het in de transporttas doorbrengt waarderen. 

     Houd er wel rekening mee dat je deze hond ook soms naast je laat lopen in plaats van deze steeds te dragen. Het kan een negatief effect hebben op zijn fysieke en psychologische gezondheid.

     Gezelschap

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-cats-sociability

      Kan een Chihuahua samen met katten?

      De Chihuahua kan prima omgaan met katten, zeker als de hond opgroeit met een kat. Pas wel op voor het evenuele krabben, zeker rond de ogen en neus.

     • 66%

      icon breed/compatibility/dogs-sociability

      Kan een Chihuahua samen met honden?

      Onbewust van de kleine afmeting, de Chihuahua kan nogal onvoorzichtig zijn met andere honden.

      Omdat de Chihuahua erg dapper is, zal deze niet aarzelen om een ​​conflict aan te gaan, ondanks de kleine omvang. Daarom zal het nodig zijn om vroeg te socialiseren en om deze hond de hondencodes te leren.

      Veel verzorgers hebben de gewoonte om kleine honden op te pakken als er andere honden in de buurt zijn, dit om confrontaties te vermijden. Het is echter geen goede reflex voor de Chihuahua, die niet zal leren communiceren met andere honden. Bovendien zal het alleen maar bijdragen aan het gebrek van zelfbewustzijn wat betreft de afmeting.

      Ontmoetingen met andere honden moeten worden gecontroleerd, regelmatig en positief zijn om de best mogelijke omgeving voor socialisatie te creëren. Vooral bij eerste ontmoetingen is het belangrijk dat de chihuahua honden leert kennen die evenwichtig en gesocialiseerd zijn, om de herhaling van positieve ervaringen te stimuleren.

      Als de Chihuahua speelt met een grote hond, wees er dan zeker van dat het spelen niet te ruig gaat.

     • 66%

      icon breed/compatibility/dog-children-sociability

      Is de Chihuahua een kindvriendelijke hond?

      Dit huisdier zal de aanwezigheid van kinderen toelaten, maar deze mogen nooit ruig spelen. Het kan niet alleen een risico zijn voor schade aan de hond, maar het kan er ook voor zorgen dat deze gaat blaffen.

      Daarom moeten regels altijd worden gehandhaafd en gerespecteerd om de veiligheid van iedereen te garanderen en een harmonieuze leefruimte te garanderen.

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-elderly-persons-sociability

      Is een Chihuahua geschikt voor ouderen?

      Het rustige temperament van deze harige vriend in combinatie met de matige behoefte aan lichaamsbeweging en kleine omvang maken dit hondje het perfecte huisdier voor oudere mensen.

      Hou er rekening met dat mensen die helemaal niet meer actief zijn een manier moeten vinden voor de dagelijkse wandeling van deze hond. Het is nodig dat deze regelmatig buiten wordt uitgelaten.

      %}

      icon breed/price
      Wat kost een Chihuahua?

      De prijs van een Chihuahua is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht, maar ook of het een lang- of kortharige hond is. Hou rekening met een bedrag tussen de €800  en € 1500  voor een hond met een stamboom. De prijs voor een Chihuahua van een prestigieuze fokker kan oplopen tot €4000.

      Voor je maandelijks budget zal het nodig zijn om tussen de €30 en €40 opzij te zetten om aan de (relatief beperkte) behoeften te voldoen. Probeer rekening te houden met de mogelijkheid om dit iets te verhogen in verband met trimkosten, met name voor langharige chihuahua's.

      Verzorging

      De vacht heeft weinig onderhoud nodig als het kort is, maar als het lang is heeft de Chihuahua regelmatig een borstelbeurt nodig om het vormen van knopen te voorkomen.

      Controleer met regelmaat de ogen en oren en maak deze schoon met een fysiologisch serum of een ander aangepast product die is goedgekeurd door de dierenarts.

      Haaruitval

      icon breed/grooming
      icon breed/grooming
      icon breed/grooming

      Deze kleine hond verliest maar een beperkte hoeveelheid haar. Het hangt er vanaf of het een korte- of langharige Chihuahua is.

      In beide gevallen zal deze meer haar verliezen in de ruiperiodes, lente en herfst.

      Voeding Chihuahua

      Voeding die je kan kopen in winkels (koekjes en ingeblikt eten) is prima voor dit huisdier, als je maar kies voor een hoge kwaliteit. Koop geen eten in supermarkten.

      De dagelijkse hoeveelheid eten moet worden aangepast aan de lichamelijke conditie, leeftijd en de gezondheid.

      Een Chihuahua puppy heeft een dieet nodig die de groei ondersteund. Als de hond volwassen is heeft deze maar één maaltijd per dag nodig, het liefst 's avonds om een goede spijsvertering te stimuleren in de nacht.

      icon breed/care
      Gezondheid Chihuahua

      Hoe oud wordt een Chihuahua?

      De levensverwachtig is rond de 14 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Rekening houdend met de indrukwekkende levensduur (soms tot wel 20 jaar oud), kunnen we aannemen dat deze miniatuurhond misschien niet zo kwetsbaar is als deze lijkt. De hond is wel vatbaar voor een aanzienlijke lijst van ziekten en andere medische problemen, die kunnen terugkeren.

      Zelfs als de Chihuahua zichzelf niet als zo ziet, blijft deze een heel klein hondje die gemakkelijk gewond kan raken, zelfs per ongeluk.

      Kan goed tegen warmte

      De hitte is veel minder gevaarlijk voor deze kleine pup dan de kou, maar deze hond heeft nog steeds een koude kom water nodig die met regelmatig wordt vervangen, en ook een schaduwrijke plek om verbranden te voorkomen (met name voor witte en kortharige chihuahua's) .

      Kan goed tegen kou

      Langharige chihuahua's zijn minder vatbaar voor kou dan die van de kortharige soortgenoten, maar in beide gevallen is het belangrijk om deze hond nooit buiten te laten, zeker niet bij ongunstige temperaturen.

      Deze kleine hond kan een voordeel hebben aan een winterjas.

      Neiging om snel aan te komen

      Als de Chihuahua niet voldoende beweging en geen goed dieet krijgt, dan kan deze hond zwaarlijvig worden, dit kan een aantal medische problemen opleveren.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Degeneratieve mitralisklepziekte (hartziekte die veel voorkomt bij kleine honden)
      • Pulmonale stenose (hartafwijking)
      • Aangeboren dislocatie van de knieschijven (komt vaker voor bij vrouwen)
      • Degeneratie van het kraakbeen van de luchtpijp met bijbehorende ademhalingsproblemen
      • Alopecia / kaalheid (ziekte die een deel of al het haar aantast)
      • Hydrocephalus (neurologische aandoening)
      • Gebitsproblemen
      • Goedaardige aanvallen van ongekeerd niezen
      • Cornea dystrofie (oogaandoening)
      • Oogproblemen (glaucoom, goniodysgenese, ontwrichting van de ooglens)
      • Moeilijke bevallingen
      Laat een reactie achter over dit ras
      0 reacties
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      Log in om een reactie te plaatsen