Aanbieding

Bloedhonden: Honden met bijzondere neuzen

Hannoveraanse zweethond in het gras

Bloedhonden worden meestal ingezet bij de jacht op wilde hoefdieren. 

© Shutterstock

Bloedhonden zijn enorm populair en niet alleen bij jagers, maar ook bij gezinnen. Lees verder en kom alles te weten over deze rassen. 

Door Sander Nelisse

Bijgewerkt op

Wat is een bloedhond?

De naam van dit jachthondenras komt uit de jagers wereld. Met bloed doelen ze op het bloed van gewonde of geschoten wilde dieren. Aangezien bloedhonden een bijzonder goed reukvermogen hebben, kunnen ze sporen oppikken en volgen. 

Het werk van de bloedhond verschilt daarom van andere honden zoals de Pointer. Bij bloedhonden begint het werk pas na het schot. Vervolgens gaat de hond op zoek naar het wild en keren ze terug zodra ze hun prooi gevonden hebben of blijven ze luid blaffen. 

Bloedhonden worden meestal ingezet bij de jacht op wilde hoefdieren. Denk hierbij aan zwijnen, reeën, elanden en edelherten. De drie door de FCI erkende rassen zijn opgenomen in groep 6, lopende honden en zweethonden, in sectie 2. 

De Hannoveraanse zweethond

Met hun uitstekende reukvermogen zijn deze vastberaden bloedhonden perfect voor de jacht. Hoewel ze erg terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden, kunnen ze goed overweg met hun adoptiegezin en zullen ze knuffelig, speels en vriendelijk zijn. Aangezien ze wat zwaarder zijn dan hun neven geven ze zelf de voorkeur aan het middegebergte en heuvellandschap.  

De Hannoveraanse bloedhond
© Shutterstock

Beierse bergzweethond

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze honden vooral populair in de bergen en met name het hooggebergte. Qua uiterlijk en karakter lijken ze erg op de Hannoveraanse bloedhond, alleen zijn ze iets kleiner en hebben ze grotere oren. Deze stoere viervoeters zijn tevens prima waakhonden en bijzonder geschikt voor sportieve honden(h)ouders.  

De Beierse bergzweethond
© Shutterstock

De Alpenlandse Dasbrak

De Alpenlandse Dasbrak komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, zit nooit stil en is de dapperste van de drie. Vanwege hun onverschrokkenheid worden ze steeds vaker gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen. Thuis zijn het heerlijke maar energieke gezinshonden. 

De Alpenlandse Dasbrak
© Shutterstock

De Schwarzwalder zweethond

Ook al worden ze niet erkend door de FCI zijn ze met name populair voor de jacht op wilde hoefdieren. Deze bloedhond wordt sinds 1994 als zelfstandig ras gefokt en stamt af van de Hannoveraanse bloedhond en de Amerikaanse Plott Hound, die ook niet wordt erkend door de FCI. De honden zijn relatief kalm en bouwen een hechte band met hun verzorger op. 

 

Hallo, ich bin Kirsche, ein Schwarzwälder Schweisshund 😊 1 Jahr alt

Posted by Kirsten Cadow on Monday, February 26, 2018
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen