Aanbieding

Een Rottweiler en een Herdershond voor een hek

Bekende Duitse rassen: Rottweiler en Duitse Herdershond

© Shutterstock

Duitse hondenrassen: van de Affenpinscher tot de Weimaraner

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Duitse hondenrassen zijn divers. Wamiz introduceert 33 Duitse hondenrassen en onthult wat hen onderscheidt. 

In Duitsland zijn ze gek op honden! Dat is niet iets van de laatste tijd. De Duitse fokkerijen kennen een lange geschiedenis. Terwijl honden tegenwoordig veelal worden geadopteerd als gezinshond, werden ze vroeger voor specifieke doeleinden gefokt. Bijvoorbeeld voor het opsporen van gewonde wilde dieren of het bewaken van een kudde schapen. 

Naast gespecialiseerde honden brengen de Duitsers ook vele familiehonden, honden voor beginners en honden voor het stadsleven voort. Ontdek de diversiteit aan Duitse hondenrassen met Wamiz. 

Affenpinscher

De Affenpinscher behoort duidelijk tot de categorie van buitengewone hondenrassen. Ze werden in Duitsland ooit ingezet als kleine jachthond (specialiteit ratten). Tegenwoordig zijn het zeer flexibele honden die voor bijna iedere hondenbezitter geschikt zijn. Doordat ze vrij klein en licht zijn gaan ze het beste samen met wat oudere kinderen. 

Affenpinscher
De Affenpinscher © ​Shutterstock

Beierse Bergzweethond

Beierse bergzweethonden zijn robuuste viervoeters die jagers actief ondersteunen bij hun werk. Het stadsleven is niets voor deze natuur honden, ze hebben elke dag lange wandelingen nodig op het platteland. In 1912 werd de club van Beierse bergzweethonden opgericht. Fokkers geven de sociale bloedhond meestal enkel door aan jagers

Beierse bergzweethond
Beierse bergzweethond © Shutterstock

Boxer

De Duitse Boxer, zoals wij ze noemen, is een ontzettend populaire familiehond geliefd over de hele wereld en ideaal voor het bewaken van huis en tuin. Fans van de Boxer waarderen ze voor hun speelse en clowneske karakter. Met een Boxer haal je altijd een sportieveling in huis, die tot op latere leeftijd graag speelt met ballen en aan touwen trekt.

De Boxer ©shutterstock
De Boxer © Shutterstock

Teckel

Korte poten, een eigenzinnig karakter en de beroemde teckel look. Dit en nog veel meer onderscheid de teckel. Voor sommige is de populaire teckel het symbool van de Duitse hond. In Duitsland werden ze op een bijzondere manier geëerd. In 1972 werd voor het eerst een mascotte ontworpen voor de Olympische Spelen in München. De keuze viel op een teckel genaamd Waldi.

De Teckel
De Teckel © Shutterstock

Duitse Brak

De Duitse Brak is een robuuste en hardwerkende hond. Een leven in de stad of in een appartement is verre van ideaal voor ze. Om aan hun behoeftes te voldoen hebben ze elke dag uren lichamelijke beweging nodig in een landelijke omgeving. Ze zijn vriendelijk, maar toch niet direct geschikt voor beginnende hondenbezitters. Ze kunnen zich koppig gedragen en commando's omzeilen.

De duitse Brak
De Duitse Brak © Shutterstock

Duitse Dog

Met een Duitse dog aan je zijde krijg je automatisch verbaasde blikken van voorbijgangers. Dit is niet verwonderlijk aangezien ze een schouderhoogte van 70-92 cm kunnen bereiken. Helaas brengt hun buitengewone grootte ook een verhoogd risico op bepaalde ziektes met zich mee evenals een korte levensverwachting. De voorouders van het grootste hondenras ter wereld waren de machtige honden van de Alemannen.

Duise Dog
De Duitse dog © Shutterstock

Duitse Draadhaar

Typisch voor een trouwe viervoeter met jachtinstinct laat deze Duitse draadhaar thuis graag een rustigere kant zien. Zodra je met ze de frisse lucht in gaat komt hun energieke karakter naar voren. Idealiter is het adoptiegezin net zo enthousiast over sporten als deze Duitse hond en biedt je ze verschillende activiteiten aan zoals apporteren, joggen of fietsen. 

Duitse draadhaar
Duitse draadhaar © Shutterstock

Duitse jachtterriër

De kleine Duitse hond wordt niet groter dan 33-40 cm maar is stoer en moedig. Zoals terriërs betaamt zijn ze redelijk koppig. De Duitse jachtterriër is een echt werkpaard en mag niet uitsluitend als gezinshond worden geadopteerd. Wanneer aan al hun behoeftes is voldaan tonen ze zich liefdevol, aanhankeljk en loyaal aan hun verzorger. 

Duitse jachtterriër @shutterstock

Duitse korthaar

Deze Duitse korthaar is een variant van de Duitse brak. Ze maken indruk door hun atletische bouw en intelligentie. Beide eigenschappen maken deze honden betrouwbare partners tijdens de jacht. Vanwege hun natuurlijke karakter hebben ze weinig verzorging nodig, maar hebben wel een bovengemiddelde bewegingsdrang.  

Duitse korthaar
Duitse korthaar @shutterstock

Duitse langhaar

De Duitse langhaar is een apportheerhond die op veel verschillende terreinen uit de voeten kan. Zelfs in het water voelen ze zich zeker. Hun lange en gladde vacht met weelderige ondervacht beschermt ze prima. Al met al is een Duitse langhaar volgzaam en robuust en past goed bij jagers en sportievelingen.  

Duitse langhaar
Duitse langhaar © Shutterstock

Duitse Herdershond

Naast de teckel is de Duitse herder één van de beroemdste hondenrassen uit Duitsland. Ze hebben een sterk beschermend instinct, waardoor het een uitstekende waakhond is. Bovendien plezieren ze graag hun verzorgers en tonen ze naar hartelust hun intelligentie. Deze speciale eigenschappen maken ze zeer geliefde gezinshonden, maar ook politiehonden.  

Duitse herder
De Duitse herder © Shutterstock

Duitse staande hond (stekelhaar)

Deze Duitse stekelhaar, met een gewicht tot 30 kg, is het oudste ruwharige hondenras. In vergelijking met de Duitse korthaar zijn ze afstandelijker en minder gehoorzaam. Een ervaren jager zal profiteren van hun uitstekende instinct. Naast hun speurneus zijn ze bijzonder gepassioneerd over het werk en gedragen ze zich moedig ten opzichte van wilde dieren. 

Duitse stekelhaar
De Duitse stekelhaar © Shutterstock

Duitse Kwartelhond

Als je op zoek bent naar een vriendelijke hond die graag werkt dan is de Duitse kwartelhond de juiste keuze. Ze vallen onder andere in de categorie bloedhonden. Wanneer ze een spoor ruiken, laten ze dit met een luide blaf weten aan hun verzorger. Door hun jachtinstinct willen ze nog wel eens weglopen. Een omheinde tuin is daarom essentieel. Tevens is het erg belangrijk om ze regelmatig mee te nemen naar het water, want ze zijn gek op zwemmen.  

Duitse kwartelhond
De Duitse kwartelhond © Shutterstock

Duitse Spitz

Vooral de kleinste van de Duitse Spitz is populair. De dwerg versie (ook wel Pomeranian genoemd) bereikt slechts een schouderhoogte van 20 cm. Er zijn nog vier andere soorten, namelijk; de kleine Spitz, middelgrote Spitz, grote Spitz en Wolfspitz. Ongeacht welke soort je adopteert, ze zijn allemaal enorm loyaal en aanhankelijk. Deze eigenschappen maken ze bijzonder geschikt voor echte hondenliefhebbers.

De Duitse Spitz
De Duitse Spitz ook bekend als Pomeranian © Shutterstock

Dobermann

De Dobermann is in de 19e eeuw ontstaan in Thüringen. Het doel was om een betrouwbare hond te fokken. Sommige mensen vinden een Dobermann eng, maar achter hun uiterlijk gaat een lief karakter schuil en kan de Dobermann meer dan alleen waken. Ze zijn loyaal, gevoelig en speels. Het zijn de ideale honden voor actieve gezinnen.

Dobermann
De Dobermann © Shutterstock

Elo

De Elo is een nieuw hondenras wat nog niet erkend is door de FCI. De aanhankelijke viervoeter werd voor het eerst gefokt in 1987. Ze komen in verschillende groottes en de vacht is glad en zacht, of ruw. Dit gemengde ras komt meestal voort uit de Bobtail, Chow Chow en Eurasiër. De Elo's zijn bijzonder geschikt voor eerste hondenbezitters, want ze zijn makkelijk, goed met andere honden en volgzaam. 

Elo
De Elo © Shutterstock

Eurasiër

Een hond die afstamt van de Chow Chows, Wolfspitze en Samojeed kan alleen maar bijzonder zijn. De Eurasiër maakt indruk met hun originele uiterlijk en blauwe tong. Ze zijn vriendelijk, dol op kinderen en intelligent. Hun dikke vacht met ondervacht vereist zorgvuldige verzorging. Dankzij hun donzige vacht kunnen ze goed tegen lage temperaturen.  

Eurasiër
De Eurasiër © Shutterstock

Grote Münsterlander

De grote Münsterlanders zijn echte jachthonden met een grote dosis energie en uitermate geschikt voor beginnende hondenbezitters. Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze ontstaan in de 19e eeuw in de West-Duitse stad Münster. Hun vacht, wit met zwarte of grijze aftekeningen of beschimmeld, is een echte blikvanger.

grote Münsterlander
De grote Münsterlander © Shutterstock

Hannoveraanse zweethond

De Hannoveraanse zweethond is goed geproportioneerd en atletisch. Geen wonder, want de focus bij het fokken lag op het creëren van een robuuste hond die op een betrouwbare manier gewonde dieren kon opsporen. Met hun krachtige lichaam en vastberadenheid is het een uitstekende jachthond. Er geldt een duidelijke aanbeveling voor dit ras. Je mag deze hardwerkende bloedhonden nooit enkel als gezinshond adopteren. 

De Hannoveraanse zweethond
De Hannoveraanse zweethond © Shutterstock

Oud Duitse herdershond

De Oud Duitse herdershond behoort tot de categorie oude Duitse herdershonden. Daarom hebben ze een thuis nodig waar ze hun passie kunnen uitvoeren. Als alternatief voor het hoeden kunnen behendigheidsspelletjes evenals mantrailing een uitkomst bieden. Aangezien de focus tijdens het fokken lag op de prestatie als herdershond, is er geen eenduidige norm voor het uiterlijk en worden ze niet herkend door de FCI.  

Oude Duitse herdershond
Oude Duitse herdershond ​© Shutterstock

Hovawart

De Hovawart heeft sinds de middeleeuwen al een goede reputatie als waakhond. Er bestaat geen twijfel over, de tot 70 cm lange viervoeter heeft aan afschrikwekkende werking op inbrekers. Daarnaast zijn ze zelfverzekerd en weten ze wat te doen wanneer gevaar dreigt. Het zijn tegenwoordig nog steeds geweldige waakhonden. Ze voelen zich thuis in een sportief gezin dat ervaring heeft met een hond. 

Hovawart
De Hovawart © Shutterstock
 

Heidewachtel

De kleine Münsterlander of Heidewachtel is het kleinste hondenras onder de Duitse apportheerhonden, maar het zijn zeker geen kleine dwergen. Afhankelijk van het geslacht bereiken ze ongeveer een schouderhoogte van 50-56 cm. De vachtkleur is karakteristiek, en mooie bruin-wit of bruin-schimmel. Deze vriendelijke Duitse hond is ook geschikt als gezinshond, mits je aan hun bewegingsdrang kan voldoen.   

kleine Münsterlander
De kleine Münsterlander © Shutterstock

Kromfohrländer

De Kromfohrländer staat ook wel bekend als de Kromi. Deze sympathieke bijnaam past goed bij hun prettige karakter. Het is een jong Duits hondenras dat in 1955 officiële erkenning kreeg. De Kromfohrländers zijn ideaal voor jong en oud en door hun charmante en aanhankelijke manier van doen hebben ze je binnen no-time om je vinger gewikkeld. 

Kromfohrländer
De Kromfohrländer © Shutterstock

Landseer

De grote Molosser is een weinig verspreid Duits hondenras. Ze worden vaak verward met de bekendere Newfoundlander. De Landseer zijn geweldige honden die zachtaardigheid en rust uitstralen en daardoor uitermate geschikt zijn als therapiehond. Daarnaast zijn het, door hun aangeboren passie voor zwemmen, betrouwbare reddingshonden. 

Landseer
De Landseer © Shutterstock

Leonberger

Net als de Landseer behoort de Leonberger tot de belangrijkste Duitse hondenrassen. Volwassen Leonbergers wegen tussen de 45-65 kg. Deze grote Duitse hond is geweldig als waakhond. Hun uiterlijk wekt enerzijds respect op en anderzijds hebben ze van nature een beschermend instinct. De Molossers zijn alleen geschikt voor ervaren hondenbezitters.

Leonberger
De Leonberger © Shutterstock

Pinscher

Een Pinscher is speels, levendig en heeft een flinke dosis energie. Wanneer je een Pinscher adopteert ga je voor een vrolijk karakter. Het ras, dat doet denken aan een Dobermann, komt in twee verschillende soorten. De Duitse Pinscher heeft een schouderhoogte van 45-50 cm terwijl de Dwergpinscher, zoals verwacht, wat kleiner is en een hoogte van 25,5-30,5 cm bereikt. 

Pinscher
De Pinscher © Shutterstock

Poedelpointer

Zoals je uit de naam Poedelpointer kan opmaken komt dit Duitse hondenras voort uit een kruising tussen Poedels en Pointers. Het is een veelzijdige jachthond met een hoog uithoudingsvermogen grote zelfstandigheid. Hun vacht voelt hard aan en hebben een dikke ondervacht. Ze hebben dus niet de gegolfde vacht, maar eerder hun liefde voor zwemmen van de poedel geërfd. 

Poedelpointer
De Poedelpointer © Shutterstock

Rottweiler

Vaak worden deze enorme Rottweilers als gevaarlijk beschouwd, maar met een goede opvoeding en socialisatie zijn ze ontzettend vriendelijk. Ze hebben ook andere positieve eigenschappen, en zijn intelligent, gehoorzaam en kunnen prima als politie- of reddingshond werken. Ondanks hun volgzaamheid kunnen ze het beste worden geadopteerd door ervaren hondenbezitters die om kunnen gaan met hun temperament.  

Rottweiler
De Rottweiler © Shutterstock

Schnauzer

De typische baard van de Schnauzer springt direct in het oog. De FCI erkende het Duitse hondenras in 1955 en afhankelijk van de grootte is er een aparte standaard. Hoewel de dwergschnauzers zeer geschikt zijn als gezelschapshonden, zijn de grotere soorten ideale waakhonden. Voor alle rassen geldt het volgende: ze zijn waakzaam, slim en gehoorzaam. 

Schnauzer
De Schnauzer © Shutterstock

Schaapspoedel

Net als de Oud Duitse herdershond is de Schaapspoedel een van de oudste Duitse hondenrassen en wordt niet herkend door de FCI. Het is een zeldzaam hondenras uit Noord-Duitsland. Schapenpoedels zijn gretige viervoeters met een sterke hoedendrift. Herders waarderen hun onafhankelijke en energieke manier van werken. Vanwege hun hoedende activiteiten wordt de langharige Duitse hond zelden of nooit aan particulieren verkocht.

Schafpudel
De Schaapspoedel © Shutterstock

Strobel

Net als de Schaapspoedel heeft ook deze oud Duitse herdershond een lange, ruige vacht. De Strobel komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en wordt, net als alle viervoeters in deze categorie, in Duitsland ondersteund door de Arbeitsgemeinschaft der Hütehunde (AHH). Het doel is om een originele werkhond te fokken zonder uniforme standaard. Als een Strobel als gezinshond wordt geadopteerd hebben ze duidelijke structuur, fysieke en mentale belasting nodig, evenals voldoende rustperiodes.

Strobel
De Strobel © Instagram / strobeldame.yuki

Weimaraner

Lange slappe oren, een grijze vacht en een statige grootte, dat typeert de Weimaraner en je kunt niet anders dan van ze houden. Deze apporteerhonden zie je steeds vaker bij gezinnen thuis of bij sportieve hondenbezitters. Wat velen niet weten is dat de Grey Ghost, zoals ze in het Engels heten, er ook is als langharige versie of als mix van een kort- en langhaar. Het is onduidelijk of ze daadwerkelijk uit de stad Weimar komen, maar wat zeker is, is dat ze ontzettend speels zijn. 

Weimaraner
De Weimaraner © Shutterstock

Westfaalse Dasbrak

De Westfaalse dasbrak is kortbenig en bereikt een hoogte van 30-38 cm. Ondanks hun gespierde bouw zijn deze kleine honden uiterst wendbaar en goede hardlopers. Zoals bij alle brakken geldt ook voor deze honden dat je sportief moet zijn en tevens voldoende tijd hebt. Deze charismatische honden vormen een hechte band met hun adoptiegezin en zijn erg blij als ze je overal kunnen vergezellen. 

Westfaalse dasbrak
Westfaalse dasbrak @ shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen