Engelse Pointer

Andere namen: Pointer, English Pointer

Engelse Pointer
Volwassen Engelse Pointer © Shutterstock

Rustig in hun gezin, extreem volhardend op het werk. De Engelse Pointers zijn zeer goede jachthonden en staan vooral bekend om hun snelheid. Bij het jagen sprinten ze altijd, maar kan indien nodig ter plaatse "bevriezen." De Engelse Pointer is ook thuis een geweldige metgezel. Ze zijn vriendelijk, evenwichtig en gemakkelijk te trainen. Ze zijn soms een beetje verlegen tegenover vreemden, want ze bewaren hun liefde het liefst voor hun verzorger.

Algemene informatie Engelse Pointer

Hoe oud wordt een Engelse Pointer? :

7

19

12

14

Karakter :

Jager

Grootte Engelse Pointer :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Engelse Pointer is een van 's werelds bekendste en meest verspreide honden, maar de oorsprong ervan blijft onzeker. Volgens sommige auteurs stamt de Engelse Pointer van de Italiaanse Pointer af, volgens anderen meer van de Perdiguero van Burgos of de Portugese Pointer. Naar alle waarschijnlijkheid is de Engelse Pointer ("pointer" betekent "aanwijzen") afkomstig uit Frankrijk en vervolgens naar Engeland gebracht, waar het fokken van het Engelse hondenras voortdurend werd verbeterd. De kruising met de Foxhound lijkt waarschijnlijk.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Aussehen des English Pointers

 • Engelse Pointer
  Engelse Pointer
 • Engelse Pointer
  Engelse Pointer
 • Engelse Pointer
  Engelse Pointer
 • Engelse Pointer
  Engelse Pointer

  Grootte Engelse Pointer

  Teef : 61 tot 66 cm

  Reu : 63 tot 69 cm

  Gewicht Engelse Pointer

  Teef : 20 tot 30 kg

  Reu : 20 tot 30 kg

  Vachtkleur Engelse Pointer

  Vachttype

  Oogkleur Engelse Pointer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Engelse Pointer

  De Engelse Pointer is een middelgrote hond. Het algehele uiterlijk straalt zowel grote kracht als flexibiliteit in bewegingen uit. De lijnen van de snuit en de schedel komen samen. De lengte van de schedel is in verhouding tot die van de kop. De snuit is vierkant, de neusspiegel opgetrokken. De stop is duidelijk uitgesproken. De ogen zijn groot en rond. De oren zijn hangend, zacht, dun, bijna driehoekig en plat. De hals is elegant, licht gebogen, droog, lang en sierlijk. De poten zijn goed ontwikkeld, gespierd en in perfecte balans. De staart is dik bij de aanzet en loopt taps toe naar de punt.

  Goed om te weten

  Ook al zijn het prima gezelschapshonden, moet je foklijnen die gericht zijn op de jacht, vermijden. Een Engelse Pointer met zeer sterke jachtinstincten kunnen in het dagelijkse leven erg moeilijk te hanteren zijn. 

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze honden houden van hun verzorgers en doen er alles aan om hun adoptiegezin te plezieren. Echter gedragen ze zich een stuk voorzichtiger tegenover vreemden. 

  • 66%

   Speels

   Ook als pup spelen ze graag. Dat is erg handig voor hun opvoeding. Eenmaal volwassen zijn intelligentiespelletjes die hun alertheid bevorderen bijzonder geschikt.  

  • 66%

   Rustig

   Ondanks hun tomeloze energie zijn het rustige en sociale honden, mits aan hun behoeften wordt voldaan. 

  • 66%

   Intelligent

   Ze zijn levendig en gepassioneerd op het werk en worden gewaardeerd vanwege hun vele kwaliteiten. Ze zijn buitengewoon gehoorzaam en zeer volgzaam. 

  • 100%

   Jager

   De Engelse Pointers zijn, net als de Setters, erg populair onder jagers, onder meer vanwege hun sterk ontwikkelde reukvermogen, grote uithoudingsvermogen, snelheid en opmerkelijke aanpassingsvermogen. Ze kunnen voornamelijk worden ingezet voor de jacht op wildvogels. Wanneer ze "bevriezen" in hun karakteristieke houding, lijken ze in steen gehouwen te zijn. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Wanneer ze iemand niet kennen gedragen ze zich wantrouwend. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze honden kunnen op het werk behoorlijk zelfstandig zijn en zelfs urenlang in de tuin zijn zonder verder gezien te worden. 

   Thuis kunnen ze echter behoorlijk aanhankelijk zijn. Hun drang om alles goed te doen, moedigt ze aan dicht bij hun verzorger te zijn. 

   Gedrag van de Engelse Pointer

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als de Engelse Pointers als pup op een positieve manier leren alleen te zijn kunnen ze op latere leeftijd makkelijk een aantal uur alleen blijven. Ze mogen echter nooit te lang alleen gelaten worden en moeten altijd de kans hebben gehad om zich fysiek uit te putten. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het zijn een van de meest goedaardige jachthonden. Ze zijn buitengewoon gehoorzaam en zijn daarom leuk om mee te werken. 

    Zoals bij iedere hond moet je vroeg beginnen met de training om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen. 

   • 66%

    Blaft graag

    Ze blaffen zelden zonder reden. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Door hun jachtinstinct en ongelooflijk fijne neus volgen ze vaak sporen zonder ook maar om te kijken. Door hun snelheid en doorzettingsvermogen kunnen ze soms ver van huis raken. Beveilig daarom goed de vertrouwde omgeving en blijf altijd waakzaam tijdens wandelingen. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zoals iedere werkhond moeten ze regelmatig fysiek en mentaal worden uitgedaagd waarbij hun reukvermogen wordt gestimuleerd. Gebeurt dit niet, dan kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen en destructief worden. 

   • 66%

    Eetlust

    Ze hebben een gezonde eetlust, en zijn eerder elegant dan vraatzuchtig. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Deze jachthonden zijn slechte waakhonden, maar zullen toeslaan wanneer er gevaar dreigt.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Deze honden zijn niet alleen een ideale hulp voor jagers ,maar ook uitstekende maatjes voor sportieve verzorgers die op zoek zijn naar een hardlooppartner. 

    Tevens is het, mede door hun vriendelijkheid en gehoorzaamheid, de perfecte hond voor een eerste adoptie. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Engelse Pointer geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Engelse Pointer in een appartement leven?

     Deze honden horen niet thuis in de stad en zeker niet in een appartement. Ze hebben veel ruimte nodig om zich goed te voelen. 

     Ze moeten op het platteland wonen, of in ieder geval in een huis met tuin, waar ze vaak en uitgebreid kunnen wandelen en rennen. Dit is essentieel voor hun fysieke en mentale balans. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze honden moeten hun overtollige energie kwijt kunnen. Ze hebben elke dag lange wandelingen nodig, zodat ze fysiek bezig zijn en hun reukvermogen wordt gestimuleerd. 

     Als je geen jager bent zul je een vervangende activiteit moeten vinden zoals sporen zoeken, of deelname aan een Field trial wedstrijd. Hierdoor kunnen ze zich uitleven. 

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Ze kunnen soms wel 30 kg wegen, en dat kan reizen met het openbaar vervoer moeilijker maken. Als ze echter goed gesocialiseerd zijn als puppy en hun goede karakter wordt benadrukt tijdens de opvoeding zal reizen met deze hond een groot plezier zijn.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Engelse Pointer samen met katten?

      Wanneer ze opgroeien met katten zullen er nauwelijks problemen ontstaan. Echter moet je bij jachthonden altijd waakzaam blijven. 

     • 66%

      Kan een Engelse Pointer samen met honden?

      Wanneer ze van jongs af aan goed worden gesocialiseerd en goede ervaringen hebben gehad met verschillende honden, gedragen ze zich bijna diplomatiek ten opzichte van hun soortgenoten. 

     • 66%

      Is de Engelse Pointer een kindvriendelijke hond?

      Ze kunnen heel geduldig en speels zijn met kinderen. Wees voorzichtig, deze honden tolereren geen vreemd gedrag en kinderen moeten leren respectvol met hen om te gaan. 

     • 33%

      Is een Engelse Pointer geschikt voor ouderen?

      Ze hebben simpelweg te veel energie om zich te kunnen aanpassen aan een leven met ouderen. Daardoor zijn ze ongeschikt voor adoptie. 

      %}

      Prijs van een Engelse Pointer

      De prijs voor een Engelse Pointer varieert naargelang afkomst, leeftijd en geslacht. Voor een hond met een stamboom inschrijving, moet je rekening houden met een gemiddelde van 900 €. Honden uit de beste bloedlijnen kunnen tot € 1.200, - worden verkocht.

      Het gemiddelde budget om voor een hond van deze omvang te zorgen is ongeveer € 40 / maand.

      Verzorging van de Engelse Pointer

      Deze oerhonden zijn heel makkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen, en dan met name na lange boswandelingen of jachttochten. 

      Om infecties te voorkomen is het regelmatig controleren en schoonmaken van de oren een must. 

      Hun fijne vacht beschermt ze niet altijd tegen doornstruiken en andere zaken. Controleer hun huid daarom altijd zorgvuldig na het maken van een lange wandeling.  

      Haaruitval

      Deze honden verliezen nauwelijks haar. Tijdens de jaarlijkse ruiperiode verliezen ze echter meer haar en moeten dan regelmatiger geborsteld worden. 

      Voeding van de Engelse Pointer

      Het zien geen moeilijke eters en kunnen zowel leven op droogvoer van hoge kwaliteit alsmede vers bereid voedsel. Hierbij is het belangrijk altijd hun leeftijd, gewicht en dagelijkse beweging van de hond in acht te nemen. Geef ze bij voorkeur een maaltijd, in de avond, wat maagkantelingen voorkomt en de spijsvertering verbetert. 

      Als ze als jachthond worden gebruikt wordt speciaal voer voor zeer actieve honden aanbevolen. Win gerust advies in bij de dierenarts om deze hond van de best mogelijke voeding te voorzien. 

      Gezondheid Engelse Pointer

      Hoe oud wordt een Engelse Pointer?

      Ze worden ongeveer 13 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Het zijn zeer stevige honden zonder enige problemen. Tijdens het jagen kunnen ze echter zo onstuimig zijn dat ze zichzelf af en toe verwonden. 

      Kan goed tegen warmte

      Deze honden zijn niet gevoelig voor de warmte. Door hun doorzettingsvermogen en enthousiasme kunnen ze probleemloos onder alle omstandigheden werken. 

      Kan goed tegen kou

      Hun vacht beschermt ze tegen slecht weer. 

      Neiging om snel aan te komen

      Deze honden zijn veel te actief en levendig om aan overgewicht te lijden. Ze moeten hun slanke en atletische uiterlijk behouden. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen